Τα 5 ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία

Πέντε μεγάλοι - στην πλειοψηφία τους παράνομοι - έρωτες που άλλαξαν την πολιτική ιστορία κρατών, ενέπνευσαν κορυφαία μυθιστορήματα και άλλαξαν τη σόου-μπιζ.

Τα 5 ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία

Η ιστορία είναι γεμάτη με μεγάλες ερωτικές ιστορίες: από τον Ναπολέοντα και την Ιωσηφίνα έως τον πρίγκιπα Εδουάρδο και τη Γουόλις Σίμπσον. Δείτε πέντε από τα μεγαλύτερα ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου:

Τα 5 ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία

Μαίρη Γκόντγουιν και Πέρσι Σέλεϊ: Το ειδύλλιο που γέννησε τον Φρανκεστάιν

Οι βασικές πληροφορίες: Ενα από μεγαλύτερα ειδύλλια στην ιστορία της λογοτεχνίας γεννήθηκε το 1814 όταν η, 16χρονη τότε, Μαίρη Γκόντουιν, και ο ρομαντικός αλλά ...πολύ παντρεμένος ποιητής Πέρσι Σέλεϊ γνωρίστηκαν στον τάφο της μητέρας της, της διάσημης σουφραζέτας, Μαίρη Γόλστονκραφτ. Εκεί, όπως η ίδια ανακάλεσε αργότερα, άγγιξε ο ένας τον άλλο «γεμάτοι από τη ζέση της αγάπης», μια ζέση που άφησε την επίδοξη συγγραφέα έγκυο και έκανε τον Σέλεϊ να χωρίσει από τη γυναίκα του.

Το αποτέλεσμα: Οι εραστές παντρεύτηκαν λίγα χρόνια αργότερα αφ' ότου η, επίσης έγκυος, γυναίκα του Σέλεϊ πνίγηκε στο Χάιντ Παρκ και η σχέση τους τελείωσε λίγα χρόνια αργότερα όταν ο Σέλεϊ αλολούθησε τα βήματά της (πνίγηκε κι αυτός). Παρ' όλα αυτά, από τη σχέση τους προέκυψαν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο κλασσικός «Φρανκεστάιν» που η Μαίρη Σέλεϊ συνέλαβε κατά τη διάρκεια διακοπών της στην Ελβετία μαζί με τον Σέλεϊ και τον Λόρδο Βύρωνα το 1816.

Τα 5 ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία - εικόνα 2

Κάρολος Ντίκενς και Νέλι Τέρναν: Το παράνομο love story που ενέπνευσε την Εστέλλα στις Μεγάλες Προσδοκίες

Οι βασικές πληροφορίες: Ακόμα και αυτοί οι γίγαντες της παγκόσμιας λογοτεχνίας δεν έχουν καλό ανοσιοποιητικό απέναντι στην κρίση της μέσης ηλικίας. Κατά το 1857 ο, 45χρονος τότε, συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής, Κάρολος Ντίκενς - ένας λογοτέχνης-σούπερσταρ στην εποχή του και σπουδαίος οικογενειάρχης με εννέα (!) παιδιά - ζούσε μια ζωή που θα τη ζήλευαν πολλοί. Και τότε ... ξεκίνησε μια σχέση με την Ελεν «Νέλι» Τέρναν, μια χαρισματική νέα ηθοποιό με την οποία συνεργαζόταν που ήταν μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερη από τη 17χρονη κόρη του.

Το αποτέλεσμα: Το ειδύλλιο αυτό προκάλεσε τα καλύτερα και τα χειρότερα στον Ντίκενς. Ο γάμος του κατέρρευσε και η 13ετών σχέση του με με τη Νέλι διήρκεσε έως το θάνατό του παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να κρατήσει τη διπλή ζωή του μυστική από τη συντηρητική κοινωνία της εποχής. Η Νέλι πιστεύεται ότι τον ενέπνευσε να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, την περίφημη Εστέλλα του, κορυφαίου για πολλούς, μυθιστορήματός του, «Μεγάλες Προσδοκίες».

Τα 5 ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία - εικόνα 3

Μεγάλη Αικατερίνη και υπολοχαγός Ποτέμκιν: Ερωτας και ισχυρή πολιτική συμμαχία.

Οι βασικές πληροφορίες: Κάθε μεγάλη αυτοκράτειρα χρειάζεται ένα συμβουλάτορα, σχεδιαστή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύντροφο ψυχής και ... toy boy, ή, στην περίπτωση του υπολοχαγού Γκριγκόρι Ποτέμκιν, έναν άντρα ικανό για όλα τα παραπάνω. Η Μεγάλη Αικατερίνη καταρχάς ήρθε σε επαφή με τον γοητευτικό Ποτέμκιν σε ηλικία 33 ετών όταν ο (κατά δέκα έτη νεότερός της) υπολοχαγός τη βοήθησε να ξεπεράσει τον απογοητευτικό γάμο της με το σύζυγό της, Πέτρο ΙΙΙ, Τσάρο της Ρωσίας. Ο έρωτάς τους ολοκληρώθηκε στη σάουνα του υπογείου των Χειμερινών Ανακτόρων και σ' αυτό βοήθησε π στραγγαλισμός - υπό αδιευκρίνηστες συνθήκες - του Τσάρου.

Το αποτέλεσμα: Το ζεύγος σύναψε μια ισχυρή πολιτική συμμαχία για δεκαετίες. Ακόμα κι όταν ο ρόλος του Ποτέμκιν στην αυτοκρατορική αυλή επεκτάθηκε,, η συμμετοχή του στην αυτοκρατορική κρεβατοκάμαρα ήταν σημαντική αν και αποδέχτηκε το ρόλο του ...τρίτου παίκτη σε menage a trois που ιδιαίτερα αγαπούσε η αυτοκράτειρα, μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της ιστορίας.

Τα 5 ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία - εικόνα 4

Ερρίκος ο 8ος και Αν Μπόλεϊν: Ο γάμος που άλλαξε την ιστορία της Αγγλίας

Οι βασικές πληροφορίες: Πρόκειται για τη δραματική ερωτική ιστορία που έχει καταγραφεί αμέτρητες φορές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με πηγές ,(και παρά τα όσα μας παραδίδει η ιστορία), η σεξουαλική σχέση μεταξύ της Αν Μπόλεϊν και του Ερρίκου 8ου είχε ξεκινήσει πολύ πριν παντρευτούν και ακυρωθεί ο πρώτος του γάμος με την Αικατερίνη της Αραγονίας.

Το αποτέλεσμα: Οι προσπάθειες του Ερρίκου 8ου να νομιμοποιήσει το γάμο του με την Αν Μπόλεϊν, οδήγησαν στο σχίσμα της Αγγλίας με την Ρωμαιοκλαθολική εκκλησία. Ο Γάμος του Ερρίκου με την Άννα και η εν συνεχεία εκτέλεσή της αποτελούν μέρος μιας σημαντικής πολιτικής και θρησκευτικής αναταραχής, που έχει μείνει γνωστή ως Αγγλική Μεταρρύθμιση με την Άννα την ίδια να πρωτοστατεί στην ανάγκη της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης. Έχει χαρακτηριστεί ως η Βασιλική σύζυγος που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Αγγλίας.

Τα 5 ερωτικά σκάνδαλα που άλλαξαν την ιστορία - εικόνα 5

Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον: Η αρχή ενός νέου life style

Οι βασικές πληροφορίες: Το ερωτικότερο, ίσως, δίδυμο στην ιστορία της 7ης Τέχνης που γνωρίστηκε ενσαρκώνοντας το, επίσης ερωτικότερο δίδυμο στην ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, (τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα) έκανε δυο γάμους και άλλα τόσα διαζύγια και άφησε θρυλικές ατάκες όπως η χαρακτηριστική του Μπάρτον για τα στήθη της Τέιλορ: «...αποκαλυπτικά, μπορούν να ανατρέψουν αυτοκρατορίες...»

Το αποτέλεσμα: Ο 10ετής γάμος του αιώνα μεταξύ Τέιλορ και Μπάρτον ενέπνευσε την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η φρενίτιδα του ενδιαφέροντος για την προσωπική ζωή και το life style των αστέρων της σόου - μπιζ με ανελέητο κυνηγητό των paparazzi.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Ιαν 2022 | 06:22

Συνταγή για πανεύκολα light cookies - Με ελάχιστες θερμίδες

Τέλειο γλυκό, πανεύκολα light cookies χωρίς ενοχές.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 09:57
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιαν 2022 | 06:36

Συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού από τον Ακη Πετρετζίκη

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει μία τέλεια και πολύ απλή συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού που θα σας ξετρελάνει.

08 Ιαν 2022 | 08:27

Soft Loft σαν γκαλερί στην οδό Πειραιώς

Μια κατοικία με χαρακτηριστικά loft στην οδό Πειραιώς διαμορφώνεται σαν γκαλερί, με έμφαση στους ελεύθερους, πολυλειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέμα όποτε χρειάζεται

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ 05 Ιαν 2022 | 14:27

Tα fitness trends του 2022

Τι μέλλει γενέσθαι με την online προπόνηση στο σπίτι, τα γυμναστήρια και τα αυτοσχέδια προγράμματα γυμναστικής.

05 Ιαν 2022 | 14:26

Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σε ένα infographic

Κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ναούς της παγκόσμιας γαστρονομίας.