Κυριακή του Πάσχα, ημέρα γιορτής και πανηγυρικής λήξης της νηστείας.
Παραδοσιακά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι μας θα φάμε αρνί, στη σούβλα, στο φούρνο ή οφτό αν κατηφορίσετε στη λεβεντογέννα, μαζί με τα παρελκόμενά του. Τι κρασί όμως θα σερβίρουμε με αυτό το τόσο νόστιμο κρέας;
Αρχικά πρέπει να λάβουμε υπόψη τα βασικά: κρέας με μεγάλο λιπαρό φορτίο, και πλούσια γεμάτη γεύση που αποζητά κρασί με, οπωσδήποτε, υψηλή οξύτητα για να το ισορροπήσει, και φυσικά μπόλικες καλοδουλεμένες τανίνες για να παντρευτούν με την πρωτεΐνη.
Τα Cellier είναι εδώ να σας προτείνουν τους καλύτερους συνδυασμούς με ερυθρά από τον Ελληνικό αμπελώνα, και μπόνους ένα λευκό για όσους το τολμήσουν!
ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ, ΝΕΜΕΑ http://www.cellier.gr/kt-papaioannou-nemea.html
Ξεκινάμε το ταξίδι μας, από την κεντρική Πελοπόννησο και τον πατριάρχη παραγωγό της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, Παπαϊωάνου. Εκεί το σταφύλι είναι φυσικά το Αγιωργήτικο, και προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες δίπλα στα αρχαία στις Κλεωνές. Το κρασί παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και επιπλέον έξι μήνες στη φιάλη, στο οικογενειακό οινοποιείο. Χαρακτηρίζεται από καθαρά και συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων σε φόντο βανίλιας και καραμέλας γάλακτος. Στο στόμα είναι ξηρό, με δροσερή οξύτητα, ενώ οι τανίνες του χαρίζουν μια στέρεα δομή. Μια κλασική πλέον ετικέτα με ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας και τιμής.
ΔΙΛΟΦΟΣ, ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ http://www.cellier.gr/DILOFOS-KTIMA-TSELEPOS.html
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, σε ύψος 750 μέτρων στον Πάρνωνα, βρίσκονται τα ιδιόκτητα αμπελοτόπια Κοκκινόμυλος και Αυλοτόπι του Κτήματος Τσέλεπου, που δίνουν τα ομώνυμα Cabernet Sauvignon και το Merlot κρασιά του. Από εκεί προέρχονται λοιπόν και τα σταφύλια που συμμετέχουν στο χαρμάνι του Δίλοφου. Κλασική ερυθρή οινοποίηση με εκχύλιση 10-15 ημέρες και ωρίμανση 12 μηνών σε δρύινα βαρέλια, δίνουν αρωματικά ένα κρασί με ώριμα κόκκινα φρούτα του δάσους και τη γλυκιά αίσθηση της βανίλιας. Στο στόμα στρογγυλό με γοητευτική φρουτώδη γεύση με μακρά επίγευση, και μπόλικες καλοδουλεμένες τανίνες. Μια τίμια πρόταση από έναν παραγωγό με πολλές διακρίσεις.
SYRAH, ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ http://www.cellier.gr/syrah-ktima-karipidi.html
Και ανηφορίζουμε στη Θεσσαλία, εκεί που η δεύτερη γενιά οινολόγων στο οικογενειακό οινοποιείο Καριπίδη, συλλέγει τα καλύτερα σταφύλια από το κοσμοπολίτικο Syrah για αυτό το απολαυστικό κρασί.
Αφού παραμείνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, μας δίνει χρώμα πορφυρό με ιώδεις ανταύγειες, και πυκνό άρωμα μικρών κόκκινων φρούτων (κεράσι, βατόμουρο) σε συνδυασμό με βοτανικούς (μαύρο πιπέρι, θυμάρι) και γλυκούς χαρακτήρες (βανίλια, τρούφα, και πολύ κανέλλα). Πλούσιο και γευστικό στόμα, με ευχάριστη δομή και ρωμαλέες τανίνες που του προσδίδουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Θελκτική και μακράς διάρκειας επίγευση που αναδεικνύει τους γευστικούς χαρακτήρες του οίνου.
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ http://www.cellier.gr/Alpha-estate-xinomavro.html
Πασχαλιάτικο αρνί χωρίς Ξινόμαυρο γίνεται; Μάλλον όχι, γι’ αυτό και θέση στις προτιμήσεις μας έχει το βορειοελλαδίτικο και πλέον πολυβραβευμένο κτήμα Αλφα. Ένα σύνθετο κρασί, πλούσιο και εξόχως αρωματικό! Τα αμπέλια είναι ηλικίας άνω των 85 ετών και βρίσκονται στη θέση “Χελώνες” σε υψόμετρο 660 μέτρων στο Αμύντεο.
Το κρασί παλαιώνει για δεκαοκτώ μήνες σε επιλεγμένα λεπτόκοκκα, γαλλικά δρύινα βαρέλια και δεκαοκτώ μήνες σε φιάλες. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση. Έχει ένα λαμπερό ρουμπινί χρώμα με έντονα ερυθρές ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο με χαρακτηριστικά αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου και ντομάτας (σήμα κατατεθέν της ποικιλίας). Γεμάτο στόμα, εξαιρετικής ποιότητας φαινολικό δυναμικό (τανίνες), με ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση. Οίνος με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, αλλά γιατί κανείς να περιμένει;
ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΑΣΥΡΤΙΚΟ WILD FERMENT http://www.cellier.gr/ASYRTIKO-WILD-FERMENT.html Ποιος είπε ότι το κρέας δεν πάει με λευκό κρασί; Τολμήστε με αυτό το καταπληκτικό Ασύρτικο από την πλέον προβεβλημένη οινικά περιοχή της Ελλάδας, και θα μας θυμηθείτε!
Στη Σαντορίνη, σε αυτόν τον τόσο αφιλόξενο τόπο για την αμπελοκαλλιέργεια, είναι που το Κτήμα Γαίας παράγει από τους ορεινούς αμπελώνες του Πύργου, ένα κρασί με ελαφρύ χαρακτήρα βαρελιού, άφθονη ορυκτότητα και κοφτερή οξύτητα. Ο μούστος οδηγείται σε μικρές ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές αλλά και σε καινούρια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός. Εκεί, απλά αφήνεται η θερμοκρασία να ανέβει από μόνη της χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Ουσιαστικά από το σημείο αυτό και πέρα η σύγχρονη τεχνογνωσία παραδίδει τη σκυτάλη στην παραδοσιακή οινοποίηση. Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει και εξελίσσεται από μόνη της πολύ-πολύ αργά.
Τα στελέχη των ζυμομυκήτων που θα καταφέρουν να επικρατήσουν θα είναι και εκείνα που τελικά θα καθορίσουν - εν πολλοίς - το χαρακτήρα του νέου κρασιού. Αρωματικό, με εμφανή τα εσπεριδοειδή αλλά και τις νότες ορυκτότητας του μοναδικού ηφαιστιογενούς εδάφους του νησιού.
Δροσερό στο στόμα, με ευχάριστη οξύτητα και πολύ μακρά επίγευση που διαρκεί. Ένας άξιος πρεσβευτής του Ελληνικού κρασιού διεθνώς!
Καλή σας ανάσταση και καλό Πάσχα!
Για τα Cellier: Σταύρος Μουστάκας Οκταποδάς
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr