Τα μυστικά της μπύρας με το όνομα Βεργίνα

Μετά τη διάκριση της Βεργίνα Weiss στα European Beer Star, ο εκπρόσωπός της, Χρήστος Δημητσούδης μιλά για τα μυστικά της μπύρας που άνοιξε την αγορά

Η Βεργίνα Weiss συστήνεται ως μια μπύρα σταρένια, αφρώδης με θολή όψη, κάτι που αποδίδεται στην ειδική αφροζύμη από την οποία παρασκευάζεται. Σε αυτή την αφροζύμη οφείλει το φρουτώδες άρωμά της, που θυμίζει γαρίφαλλο και μπανάνα. Κι αυτό το άρωμα ήταν ένα από τα στοιχεία που της αναγνώρισαν στον διαγωνισμό European Beer Star, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της.

Τα μυστικά της μπύρας με το όνομα Βεργίνα

“Δεν είναι καθόλου εύκολη η διάκριση στην κατηγορία της Weiss ανάμεσα σε 150 γερμανικές μπύρες”, εξηγεί ο creative manager της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Δημητσούδης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο στη Νυρεμβέργη.

Ούτε ο ίδιος ούτε η μπύρα Weiss με το όνομα της Βεργίνας, δεν ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι σε κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις. Η νέα επιτυχία -που ακολουθεί το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε το 2013 στα International Brewing Awards- έρχεται να πιστοποιήσει ότι η μπύρα που άνοιξε την αγορά της Weiss στην Ελλάδα είναι μια μπύρα που αρέσει σε όσους αγαπούν την μπύρα ανά τον κόσμο.

“Η Weiss είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία μπύρας” λέει ο -εκ των δημιουργών της, Χρήστος Δημητσούδης. “Η εμφάνιση της Βεργίνα Weiss άνοιξε την αγορά και δημιούργησε ζήτηση και στο κοινό”.

Στα βήματα των αρχαίων

Η ιστορία της ξεκινά πάνω από μια δεκαετία πριν, όταν η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης του Δημήτρη Πολιτόπουλου παρουσίασε τη δική της weiss εκδοχή. Η αρχή αρχή βέβαια έγινε τον Φεβρουάριο του 1998 ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο («Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.») στη Ροδόπη, όπου η παράδοση λέει ότι παρήχθη για πρώτη φορά ελληνική μπύρα στην αρχαιότητα. Κάπως έτσι προέκυψε το όνομα Βεργίνα από το ταφικό μνημείο όπου ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου ο Ελληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.

Η Βεργίνα Weiss, η οποία σερβίρεται με ειδικές οδηγίες χρήσης και πίνεται μόνη -”σκέτη, το βράδυ”- ή συνδυάζεται ωραία με κρέατα αλλά και με ψάρι, εμφανίστηκε το 2003. “Ιδιαιτερότητά της είναι ότι είναι αφιλτράριστη με τη μαγιά της και περιέχει και σιταρένια εκτός από την κριθαρένια βύνη, την οποία φτιάχνουμε μόνοι μας”.

Οι άνθρωποι της εταιρίας είναι περήφανοι για τις εγκαταστάσεις της στην Κομοτηνή -όπου εκτός των άλλων, η άριστη ποιότητα του νερού είναι βασικός παράγοντας στην παραγωγή μπύρας ποιότητας. “Ο εξοπλισμός και η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι μια από τις πιο σύγχρονες όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης” λέει ο κ. Δημητσούδης.

Αγάπη, γνώση, μαστοριά

Ποιο είναι το μυστικό μιας καλής μπύρας; “Πολλή αγάπη” είναι το πρωτο που αναφέρει. “Σίγουρα χρειάζεται και πολλή γνώση. Τεχνολογία, άρτιος εξοπλισμός, αλλά και μαστοριά όπως σε κάθε μαγείρεμα”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά της μπύρας υπάρχει αυξητική τάση και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η εμφάνιση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης έκανε την αρχή στο κίνημα της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα, το οποίο πλέον πιστώνεται με σημαντικές επιτυχίες.

Στέκομαι στη Βεργίνα Weiss, η οποία έχει ανά τον κόσμο εισπράξει πολυάριθμα θετικά σχόλια. Ποιο έχει συγκρατήσει; “Μου είχε κάνει εντύπωση όταν κάποτε με πήρε ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου κι εγώ νόμιζα πως ήθελε να κάνει παράπονα, αυτός όμως απλώς με ευχαρίστησε θερμά για την μπύρα που βγάζουμε. Δεν ήθελε τίποτε άλλο. Χαιρετώ και την πίνω, μου είπε κι έκλεισε”.

07 Απρ 2020 | 14:54

Πώς να στηρίξετε τις μικρές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δείξτε την αγάπη σας στα αγαπημένα σας καταστήματα και brands.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 07 Απρ 2020 | 13:20

Μπορείς να νοσήσεις δύο φορές από κορονοϊό;

Ο Dr. Randy Orr, διευθυντής σε ΜΕΘ της Μεγάλης Βρετανίας, δίνει όλες τις απαντήσεις.

Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ» 06 Απρ 2020 | 19:53

Κορονoϊός: Ρίχνουν τα κινητά στη μάχη με εφαρμογή εντοπισμού

Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα

06 Απρ 2020 | 14:35
06 Απρ 2020 | 14:13

Η τεχνολογία είναι το απόλυτο όπλο ενάντια στον κορονοϊό

GPS, κάμερες ασφαλείας και drones. Τι συμβαίνει όμως με τα προσωπικά μας δεδομένα;

ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ 02 Απρ 2020 | 19:57

Κορονοϊός: Διαδικτυακό μπαρ για να "βγεις" για ποτό εν μέσω καραντίνας

Το πρώτο online bar με άτομα από όλο τον κόσμο είναι γεγονός

02 Απρ 2020 | 13:22

Ο κορονοϊός άλλαξε (και) τον τρόπο που πίνουμε

Πολλά μπαρ ακολουθούν πλέον έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και πολλοί καταναλωτές έχουν αναθεωρήσει τις συνήθειές τους.

31 Μαρ 2020 | 14:58

Τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2020

Ανακοινώθηκαν -μέσω social media για φέτος- τα World Whisky Awards, με τα ιαπωνικά brands να ξεχωρίζουν.

27 Μαρ 2020 | 14:27

Ο πλανήτης σε καραντίνα

Φωτογραφίες από τους άδειους δρόμους, τα κλειστά μνημεία και τις βουβές πόλεις του κόσμου.

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ DELIVERY 27 Μαρ 2020 | 12:24

Κορονοϊός και Delivery: Είναι τα Ηλεκτρικά Πατίνια η απόλυτη λύση;

Πολλές επιχειρήσεις ήταν ανέτοιμες για την αυξανόμενη ζήτηση του delivery. Ωστόσο, υπάρχει λύση οικονομική και άμεση.

26 Μαρ 2020 | 13:33

Ποια εταιρεία θα προσλάβει 100.000 υπαλλήλους που έμειναν άνεργοι εξαιτίας του κορονοϊού

Γιατί η κρίση είναι για κάποιους καταστροφή, ενώ για άλλους ευκαιρία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 25 Μαρ 2020 | 17:14

Κορονοϊός: Ετσι απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο νέος κορωνοϊός, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως η οθόνη αφής στο κινητό σας τηλέφωνο, για έως και εννέα ημέρες.

ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ FAKE NEWS 23 Μαρ 2020 | 15:23

Οι θεωρίες συνωμοσίας καλπάζουν εν μέσω κορονοϊού

Τα fake news είναι εδώ, πιο δυνατά από ποτέ, και στην εποχή του κορονοϊού καλπάζουν.