Follow us

Τα χορευτικά «Αποτυπώματα» της Silvia Macchi

Με αφορμή την performance «Αποτυπώματα», το theTOC συναντά τη δημιουργό - performer Silvia Macchi για μια συζήτηση για την χορό, την ενέργεια, την έκφραση, τη φύση.

Τα χορευτικά «Αποτυπώματα» της Silvia Macchi

«Η ιστορία μιας γυναίκας που συνδέεται, κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, με τις μνήμες και τις εικόνες που σημάδεψαν τα στάδια της αφύπνισης της. Ταξιδεύει μέσα σε διαστάσεις και χρόνους όπου έρχεται σε επαφή με την ολότητά της μέσα από τα στοιχεία της φύσης και τα αρχέτυπα που διέπουν τη ζωή της. Μια μεταμορφωτική πορεία που ενώνει το ορατό με το αόρατο, το φως με το σκοτάδι, τη ζωή με το θάνατο».

Το theTOC είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Silvia Macchi, performer - χορογράφο, ιδρυτικό μέλος του synergy of art, στον καταπληκτικό χώρο που έχει δημιουργήσει, σε απ' ευθείας σύνδεση με το μπλε του ουρανού, της θάλασσας, τη γη και τον αέρα, και να συνομιλήσει μαζί της με αφορμή τη νέα της δουλειά, τις εναλλακτικές δραστηριότητες που αφορούν στην ενέργεια του σώματος, τη χορευτική της πορεία στην Ιταλία και την Ελλάδα.

«Γεννήθηκα στη Ρώμη. Η μαμά μου ήταν μια από τις πρώτες σολίστ της όπερας της Ρώμης. Ξεκίνησα μαζί της κλασσική παιδεία, ήμουν όμως πολύ αντιδραστική, εγώ ήθελα να βρω τις αλήθειες, να βρω μέσα από το σύγχρονο χορό “τι είναι το σώμα, γιατί χορεύουμε; από που πηγάζει η χαρά;”

Τα χορευτικά «Αποτυπώματα» της Silvia Macchi
Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα»

Η γενιά μου στην Ιταλία ήταν ένας κρίκος που άρχισε να σπάει τα στεγανά. Ψάχναμε κάτι πιο αληθινό – ακόμα κι αν αυτό σκεπάστηκε κάποια στιγμή, γιατί το σύστημα θέλει να δουλεύει με κάποια στεγανά τα οποία μπορεί να ελέγξει. Εγώ όμως ήθελα να φύγω, γιατί εκεί λειτουργούσε περισσότερο η ομάδα απ' ότι έπρεπε, δεν μπορούσες να κάνεις οτιδήποτε σε ατομικό επίπεδο κι εγώ ήθελα να βρω το δρόμο μου. Άσε που εκεί όλοι με γνώριζαν λόγω της μητέρας μου, κι εγώ σεβόμουν τη δουλειά της, ένιωθα την ευθύνη, όμως δεν ήμουν συμβατή με το δικό της έργο κι έπρεπε να σπάσω τον κύκλο.

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πολύ πλούσιος ενεργειακά, και γι αυτό μάλλον την έχουν χτυπήσει, χτυπάνε την πηγή, εκεί που πάρθηκαν οι σημαντικές πληροφορίες και η φιλοσοφία της ελευθερίας του ανθρώπου

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πολύ πλούσιος ενεργειακά, και γι αυτό μάλλον την έχουν χτυπήσει, χτυπάνε την πηγή, εκεί που πάρθηκαν οι σημαντικές πληροφορίες και η φιλοσοφία της ελευθερίας του ανθρώπου».

Η συνάντηση με τον Κάρολο Κουν

«Ήρθα στην Ελλάδα πολύ νέα, αλλά ήμουν τυχερή γιατί συναντήθηκα με τον Κάρολο Κουν, λίγο πριν πεθάνει - και ήταν μια πολύ όμορφη συνάντηση για τις Όρνιθες στην Επίδαυρο - γιατί εκεί μπόρεσα να βρω αυτά που έψαχνα – τη σύνδεση μεταξύ λόγου, τραγουδιού και ερμηνείας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ψάξω. Ο Κουν ήταν ένα άτομο πάρα πολύ δομημένο, σε απόλυτη τάξη. Και σε μένα - ακριβώς επειδή ήμουν ένα ξένο πουλί - μπορούσε να αισθανθεί τι σήμαινε καθαρή δημιουργία. Το αισθανόμουν – με παρατηρούσε και χαιρόταν, με έβλεπε να πέφτω κι ερχόταν να με σηκώσει και να μου πει, είναι εντάξει αυτό που κάνεις, συνέχισε.

Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα»
Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα»

Μετά άρχισα να κάνω μικρά κομμάτια. Κατάλαβα ότι για να μπορώ να εκφράσω αυτό που δεν μου ήταν χειροπιαστό, έπρεπε να συνεργαστώ με άλλους ανθρώπους, άλλες ομάδες, ψάχτηκα, ένα δυο φορές προσπάθησα να δραπετεύσω κι έξω, κάποια στιγμή πείσμωσα και είπα «αν έχω κάτι να πω θα το πω, και στην έρημο θα βρω τον τρόπο» κι αυτό ήταν κίνητρο και άρχισα να δουλεύω πολύ πιο βαθιά στον εαυτό μου και να εκφράζομαι με μικρά αυτοτελή κομμάτια. Είχα την χαρά να το μοιραστώ όλο αυτό και με τον άντρα μου, τον Ανδρέα Βαρώτσο, κι αυτός καλλιτέχνης και με τον αδελφό του επίσης καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσο, έμαθα πολλά πράγματα και από τους δύο».

Η Ελλάδα. Ο χορός

«Είναι ένας τόπος προικισμένος η Ελλάδα γι αυτό και πάντα περνούσαν και περνούν ωραίοι δάσκαλοι εδώ. Δεν σταματούν πολύ – ένα χρόνο, δύο – αλλά αφήνουν έργα - σημεία αναφοράς, φεύγουν, ξαναγυρνούν, γιατί εδώ βρίσκουν πολλές πληροφορίες. Όταν το κατάλαβα αυτό, άρχισα να μελετώ περισσότερο τα στοιχεία της φύσης γύρω μας και μέσα μας κι αυτά αποτελούν την πηγή έμπνευσης σε σχέση με την εξέλιξη της έκφρασης της γυναίκας ως καλλιτέχνη.

Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα». Στο κέντρο η Silvia Macchi
Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα». Στο κέντρο η Silvia Macchi

Βρήκα δασκάλους. Όταν ζητάμε κάτι, από μέσα μας, και ξεκαθαρίζουμε αυτό που θέλουμε, αυτό έρχεται. Πριν λίγα χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα ένας παγκοσμίως σπουδαίος σολίστ χορευτής - ο Ιάπωνας Μαζάκι Ουάνα. Μόλις το έμαθα είπα μέσα μου ότι πρέπει να τον συναντήσω. Ήμουν με τον άνδρα μου και μια παρέα καθ΄ οδόν για διακοπές. Έδωσα το παιδί μου τριών χρονών στον άνδρα μου και κατέβηκα. Κι ήταν tabula rasa, «δεν γνωρίζω τίποτα», γιατί είχα αυτή την ικανότητα να κρατώ την ουσία από το κάθε τι με πολύ σεβασμό. Και πήγα εκεί, κι αυτός ο άνθρωπος μέσα από διαδικασίες τελείως ενεργειακές άρχισε να μου δίνει απαντήσεις. Τότε είπα, ότι μπορείς να εκφράζεις αυτό που έχεις μέσα στην ψυχή σου, δεν είναι αναγκαίο να εγκλωβίζεσαι στη φόρμα, κι έτσι άρχισα να σπάω κάποια στεγανά.

Ο καθένας μπορεί να το δουλέψει αυτό με τον εαυτό του, ο καθένας που θέλει να εκφράζει αυτό που νιώθει και που πραγματικά είναι. Και οι νέοι ακόμα περισσότερο».

Η συνειδητότητα του σώματος - The body Consciousness

Ο χώρος Il Nido στη Τζιά
Ο χώρος Il Nido στη Τζιά

Όταν κάποιος το συνειδητοποιήσει και το δουλέψει μέσα από την κίνηση και με την αναπνοή, τότε καταλαβαίνει ότι και η γη είναι εδώ για να σε στηρίζει και όχι για να σου κάνει τίποτα κακό απολύτως

«Εδώ, σ' αυτό το χώρο που έχω φτιάξει, εφαρμόζω μια τεχνική που ονομάζεται body consciousness. Είναι μια διαδικασία που δουλεύεις πώς μέσα από το σώμα ν' ακούς τα συναισθήματα, το νου σου, είναι μια συνειδητότητα του σώματος που δουλεύεις σε βάθος, φέρνοντας τον άλλο στο επίπεδο να βρει την προσωπική του κίνηση, την προσωπική του φωνή, το αποτύπωμα.

Το «άγγιγμα», αυτό που ονομάζω άγγιγμα της καρδιάς, είναι μια θεραπευτική διαδικασία που έμαθα από έναν Ιταλό θεραπευτή. Άρχισα να το εφαρμόζω με ένα προσωπικό μου τρόπο, για να βοηθήσω τους ανθρώπους να καθαρίσουν, να ξαναβρούν τον αέρα τους, τη μυρωδιά τους, και έτσι δουλεύω συνήθως αυτό σε ατομικό session και μετά, μέσα από το σώμα, την κίνηση, τη φωνή, δουλεύω σε ομάδες. Επαναφέρω τον άνθρωπο σε σύνδεση με τον εαυτό του αλλά βασικά – γι αυτό έφτιαξα αυτό το χώρο εδώ – με τα στοιχεία της φύσης. Για να θυμόμαστε ότι είμαστε σε έναν πλανήτη, που είναι οργανισμός που αναπνέει. Τον πασαλείψαμε με τσιμέντο, αλλά αυτός αναπνέει...κι αυτό είναι σε σύνδεση με τον ήλιο με το φεγγάρι. Είμαστε ένας πλανήτης μέσα σε ένα σύμπαν που εξελίσσεται. Όταν κάποιος το συνειδητοποιήσει και το δουλέψει μέσα από την κίνηση και με την αναπνοή, τότε καταλαβαίνει ότι και η γη είναι εδώ για να σε στηρίζει και όχι για να σου κάνει τίποτα κακό απολύτως».

«Αποτυπώματα» ΣΥΛΛΗΨΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ : Silvia Macchi
Ερμηνεύουν : Silvia Macchi, Μελίνα Αργυρίου, Ροδάνθη Σγουράκη
Φωνή : Ελίνα Νάχνα Νικολίτσα
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες : Δημήτρης Κοκκινιάς, Νίκος Βογιατζάκης
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6982032348 και 22880 24174
e-mail : si.macchi@yahoo.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας με το πρακτορείο του πλοίου : 22880 21435
Λόγω περιορισμένων θέσεων, συνιστούμε να γίνει έγκαιρα κράτηση θέσεων στο χώρο της παράστασης και στο πλοίο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Νοε 2022 | 11:56

Απολαμβάνουμε την τέλεια ποσότητα και ποιότητα καφέ στο γραφείο, με το πάτημα ενός κουμπιού

Κάθε φορά που πίνουμε μια κούπα καφέ Nespresso Professional στο γραφείο, αποφορτιζόμαστε, συνεχίζουμε πιο παραγωγικοί την εργασία μας και γινόμαστε μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αειφορία.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 25 Νοε 2022 | 07:43

Πετρετζίκης: Συνταγή για απίθανο, νηστίσιμο κέικ σοκολάτα - Πανεύκολο και αφράτο

Για εκείνους που αυτές τις ημέρες θέλουν να φάνε ένα γλυκό αλλά νηστεύουν λόγω των Χριστουγέννων, ο Ακης έχει την τέλεια συνταγή για νηστίσιμο αφρατο κέικ σοκολάτα.

24 Νοε 2022 | 09:14

Ζώδια: Πώς θα τα επηρεάσει ο Ερμής που μπαίνει στον Τοξότη - Η αισιοδοξία επιστρέφει

Κριοί, Λέοντες, Τοξότες είναι οι πιο ευνοημένοι. Ευκαιρίες θα έχουν και Δίδυμοι, Ζυγοί, Υδροχόοι.

ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ 24 Νοε 2022 | 07:49

Συνταγή για νηστίσιμο ραβανί χωρίς αυγά - Πανεύκολο, αφράτο και γευστικό

Τώρα που διανύουμε την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων, αυτό το νηστίσιμο ραβανί με σοκολάτα και καρύδα είναι ό,τι πρέπει!

23 Νοε 2022 | 13:17

Η Hellas Direct ρίχνει χρώμα στην Black Friday και γιορτάζει τη #safefriday

30 νύχτες - 100 διαβάσεις - 20.000 ασφαλείς μαθητές και μαθήτριες: Η Hellas Direct κάνει τη διαφορά και αντί της Black Friday γιορτάζει τη #safefriday εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των παιδιών μας.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΒΟΛΤΑ 23 Νοε 2022 | 12:54

Αυτή είναι η διασημότερη θαλασσινή κουζίνα στην Αθήνα- Ο "Τραβόλτα", στο Περιστέρι

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε έως σήμερα και παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν βαθιά το ψάρι.

23 Νοε 2022 | 07:59

Ζώδια: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα Σελήνη - Οι τυχεροί του ζωδιακού

Επηρεάζονται Δίδυμοι, Παρθένοι, Τοξότες και Ιχθύες του πρώτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια αυτά, από 0-4η μοίρα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Νοε 2022 | 06:27

Πορτοκαλόπιτα της... τεμπέλας από την Αργυρώ - Πανεύκολη και αφράτη

Πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Αυτή την συνταγή για την φανταστική, εύκολη, αφράτη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας φτιάξτε την όλοι.

WOMEN ON TOP 22 Νοε 2022 | 18:37

Ready for Work #5 - Εργαστήρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης στο πεδίο των Επιστημών Υγείας

Από τις 21 έως και τις 25 Νοεμβρίου, 30 νέες γυναίκες συμμετέχουν δωρεάν σε μία σειρά από 10 πρακτικά και διαδραστικά εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης.

22 Νοε 2022 | 17:05

Σχεδιάσαμε το αύριο σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειάς μας

Η Εθνική Τράπεζα μας βοήθησε με μια ενότητα γεμάτη έξυπνα άρθρα, προτάσεις και ιδέες.

22 Νοε 2022 | 15:25

Η σειρά περιποίησης που εμπνέεται από την αρχιτεκτονική

Η νέα Lift Integral της Lierac γίνεται ο αρχιτέκτονας του δέρματος σου και το ενισχύει ώστε να είναι σφριγηλό και νεανικό

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 22 Νοε 2022 | 14:33

Πού πίνει και τρώει τώρα η καλή Αθήνα: Comfort pubs, κρεατοφαγικά στέκια, χειροποίητα ζυμαρικά και ένας new age φούρνος

Εστιατόρια, μπαρ, αφίξεις που απασχολούν foodies και drinkers της πόλης αυτό το διάστημα

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 22 Νοε 2022 | 07:09

Πετρετζίκης: Συνταγή για απίθανο κέικ με υγρή σοκολάτα - Με μόνο 3 υλικά

Αυτό το κέικ με σοκολάτα του Ακη Πετρετζίκη θα το λατρέψετε! Φτιάχνεται πανεύκολα και θέλει μόνο... τρία υλικά.