Τα χορευτικά «Αποτυπώματα» της Silvia Macchi

Με αφορμή την performance «Αποτυπώματα», το theTOC συναντά τη δημιουργό - performer Silvia Macchi για μια συζήτηση για την χορό, την ενέργεια, την έκφραση, τη φύση.

Τα χορευτικά «Αποτυπώματα» της Silvia Macchi

«Η ιστορία μιας γυναίκας που συνδέεται, κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, με τις μνήμες και τις εικόνες που σημάδεψαν τα στάδια της αφύπνισης της. Ταξιδεύει μέσα σε διαστάσεις και χρόνους όπου έρχεται σε επαφή με την ολότητά της μέσα από τα στοιχεία της φύσης και τα αρχέτυπα που διέπουν τη ζωή της. Μια μεταμορφωτική πορεία που ενώνει το ορατό με το αόρατο, το φως με το σκοτάδι, τη ζωή με το θάνατο».

Το theTOC είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Silvia Macchi, performer - χορογράφο, ιδρυτικό μέλος του synergy of art, στον καταπληκτικό χώρο που έχει δημιουργήσει, σε απ' ευθείας σύνδεση με το μπλε του ουρανού, της θάλασσας, τη γη και τον αέρα, και να συνομιλήσει μαζί της με αφορμή τη νέα της δουλειά, τις εναλλακτικές δραστηριότητες που αφορούν στην ενέργεια του σώματος, τη χορευτική της πορεία στην Ιταλία και την Ελλάδα.

«Γεννήθηκα στη Ρώμη. Η μαμά μου ήταν μια από τις πρώτες σολίστ της όπερας της Ρώμης. Ξεκίνησα μαζί της κλασσική παιδεία, ήμουν όμως πολύ αντιδραστική, εγώ ήθελα να βρω τις αλήθειες, να βρω μέσα από το σύγχρονο χορό “τι είναι το σώμα, γιατί χορεύουμε; από που πηγάζει η χαρά;”

Τα χορευτικά «Αποτυπώματα» της Silvia Macchi
Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα»

Η γενιά μου στην Ιταλία ήταν ένας κρίκος που άρχισε να σπάει τα στεγανά. Ψάχναμε κάτι πιο αληθινό – ακόμα κι αν αυτό σκεπάστηκε κάποια στιγμή, γιατί το σύστημα θέλει να δουλεύει με κάποια στεγανά τα οποία μπορεί να ελέγξει. Εγώ όμως ήθελα να φύγω, γιατί εκεί λειτουργούσε περισσότερο η ομάδα απ' ότι έπρεπε, δεν μπορούσες να κάνεις οτιδήποτε σε ατομικό επίπεδο κι εγώ ήθελα να βρω το δρόμο μου. Άσε που εκεί όλοι με γνώριζαν λόγω της μητέρας μου, κι εγώ σεβόμουν τη δουλειά της, ένιωθα την ευθύνη, όμως δεν ήμουν συμβατή με το δικό της έργο κι έπρεπε να σπάσω τον κύκλο.

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πολύ πλούσιος ενεργειακά, και γι αυτό μάλλον την έχουν χτυπήσει, χτυπάνε την πηγή, εκεί που πάρθηκαν οι σημαντικές πληροφορίες και η φιλοσοφία της ελευθερίας του ανθρώπου

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πολύ πλούσιος ενεργειακά, και γι αυτό μάλλον την έχουν χτυπήσει, χτυπάνε την πηγή, εκεί που πάρθηκαν οι σημαντικές πληροφορίες και η φιλοσοφία της ελευθερίας του ανθρώπου».

Η συνάντηση με τον Κάρολο Κουν

«Ήρθα στην Ελλάδα πολύ νέα, αλλά ήμουν τυχερή γιατί συναντήθηκα με τον Κάρολο Κουν, λίγο πριν πεθάνει - και ήταν μια πολύ όμορφη συνάντηση για τις Όρνιθες στην Επίδαυρο - γιατί εκεί μπόρεσα να βρω αυτά που έψαχνα – τη σύνδεση μεταξύ λόγου, τραγουδιού και ερμηνείας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ψάξω. Ο Κουν ήταν ένα άτομο πάρα πολύ δομημένο, σε απόλυτη τάξη. Και σε μένα - ακριβώς επειδή ήμουν ένα ξένο πουλί - μπορούσε να αισθανθεί τι σήμαινε καθαρή δημιουργία. Το αισθανόμουν – με παρατηρούσε και χαιρόταν, με έβλεπε να πέφτω κι ερχόταν να με σηκώσει και να μου πει, είναι εντάξει αυτό που κάνεις, συνέχισε.

Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα»
Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα»

Μετά άρχισα να κάνω μικρά κομμάτια. Κατάλαβα ότι για να μπορώ να εκφράσω αυτό που δεν μου ήταν χειροπιαστό, έπρεπε να συνεργαστώ με άλλους ανθρώπους, άλλες ομάδες, ψάχτηκα, ένα δυο φορές προσπάθησα να δραπετεύσω κι έξω, κάποια στιγμή πείσμωσα και είπα «αν έχω κάτι να πω θα το πω, και στην έρημο θα βρω τον τρόπο» κι αυτό ήταν κίνητρο και άρχισα να δουλεύω πολύ πιο βαθιά στον εαυτό μου και να εκφράζομαι με μικρά αυτοτελή κομμάτια. Είχα την χαρά να το μοιραστώ όλο αυτό και με τον άντρα μου, τον Ανδρέα Βαρώτσο, κι αυτός καλλιτέχνης και με τον αδελφό του επίσης καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσο, έμαθα πολλά πράγματα και από τους δύο».

Η Ελλάδα. Ο χορός

«Είναι ένας τόπος προικισμένος η Ελλάδα γι αυτό και πάντα περνούσαν και περνούν ωραίοι δάσκαλοι εδώ. Δεν σταματούν πολύ – ένα χρόνο, δύο – αλλά αφήνουν έργα - σημεία αναφοράς, φεύγουν, ξαναγυρνούν, γιατί εδώ βρίσκουν πολλές πληροφορίες. Όταν το κατάλαβα αυτό, άρχισα να μελετώ περισσότερο τα στοιχεία της φύσης γύρω μας και μέσα μας κι αυτά αποτελούν την πηγή έμπνευσης σε σχέση με την εξέλιξη της έκφρασης της γυναίκας ως καλλιτέχνη.

Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα». Στο κέντρο η Silvia Macchi
Στιγμιότυπο από τα «Αποτυπώματα». Στο κέντρο η Silvia Macchi

Βρήκα δασκάλους. Όταν ζητάμε κάτι, από μέσα μας, και ξεκαθαρίζουμε αυτό που θέλουμε, αυτό έρχεται. Πριν λίγα χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα ένας παγκοσμίως σπουδαίος σολίστ χορευτής - ο Ιάπωνας Μαζάκι Ουάνα. Μόλις το έμαθα είπα μέσα μου ότι πρέπει να τον συναντήσω. Ήμουν με τον άνδρα μου και μια παρέα καθ΄ οδόν για διακοπές. Έδωσα το παιδί μου τριών χρονών στον άνδρα μου και κατέβηκα. Κι ήταν tabula rasa, «δεν γνωρίζω τίποτα», γιατί είχα αυτή την ικανότητα να κρατώ την ουσία από το κάθε τι με πολύ σεβασμό. Και πήγα εκεί, κι αυτός ο άνθρωπος μέσα από διαδικασίες τελείως ενεργειακές άρχισε να μου δίνει απαντήσεις. Τότε είπα, ότι μπορείς να εκφράζεις αυτό που έχεις μέσα στην ψυχή σου, δεν είναι αναγκαίο να εγκλωβίζεσαι στη φόρμα, κι έτσι άρχισα να σπάω κάποια στεγανά.

Ο καθένας μπορεί να το δουλέψει αυτό με τον εαυτό του, ο καθένας που θέλει να εκφράζει αυτό που νιώθει και που πραγματικά είναι. Και οι νέοι ακόμα περισσότερο».

Η συνειδητότητα του σώματος - The body Consciousness

Ο χώρος Il Nido στη Τζιά
Ο χώρος Il Nido στη Τζιά

Όταν κάποιος το συνειδητοποιήσει και το δουλέψει μέσα από την κίνηση και με την αναπνοή, τότε καταλαβαίνει ότι και η γη είναι εδώ για να σε στηρίζει και όχι για να σου κάνει τίποτα κακό απολύτως

«Εδώ, σ' αυτό το χώρο που έχω φτιάξει, εφαρμόζω μια τεχνική που ονομάζεται body consciousness. Είναι μια διαδικασία που δουλεύεις πώς μέσα από το σώμα ν' ακούς τα συναισθήματα, το νου σου, είναι μια συνειδητότητα του σώματος που δουλεύεις σε βάθος, φέρνοντας τον άλλο στο επίπεδο να βρει την προσωπική του κίνηση, την προσωπική του φωνή, το αποτύπωμα.

Το «άγγιγμα», αυτό που ονομάζω άγγιγμα της καρδιάς, είναι μια θεραπευτική διαδικασία που έμαθα από έναν Ιταλό θεραπευτή. Άρχισα να το εφαρμόζω με ένα προσωπικό μου τρόπο, για να βοηθήσω τους ανθρώπους να καθαρίσουν, να ξαναβρούν τον αέρα τους, τη μυρωδιά τους, και έτσι δουλεύω συνήθως αυτό σε ατομικό session και μετά, μέσα από το σώμα, την κίνηση, τη φωνή, δουλεύω σε ομάδες. Επαναφέρω τον άνθρωπο σε σύνδεση με τον εαυτό του αλλά βασικά – γι αυτό έφτιαξα αυτό το χώρο εδώ – με τα στοιχεία της φύσης. Για να θυμόμαστε ότι είμαστε σε έναν πλανήτη, που είναι οργανισμός που αναπνέει. Τον πασαλείψαμε με τσιμέντο, αλλά αυτός αναπνέει...κι αυτό είναι σε σύνδεση με τον ήλιο με το φεγγάρι. Είμαστε ένας πλανήτης μέσα σε ένα σύμπαν που εξελίσσεται. Όταν κάποιος το συνειδητοποιήσει και το δουλέψει μέσα από την κίνηση και με την αναπνοή, τότε καταλαβαίνει ότι και η γη είναι εδώ για να σε στηρίζει και όχι για να σου κάνει τίποτα κακό απολύτως».

«Αποτυπώματα» ΣΥΛΛΗΨΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ : Silvia Macchi
Ερμηνεύουν : Silvia Macchi, Μελίνα Αργυρίου, Ροδάνθη Σγουράκη
Φωνή : Ελίνα Νάχνα Νικολίτσα
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες : Δημήτρης Κοκκινιάς, Νίκος Βογιατζάκης
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6982032348 και 22880 24174
e-mail : si.macchi@yahoo.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας με το πρακτορείο του πλοίου : 22880 21435
Λόγω περιορισμένων θέσεων, συνιστούμε να γίνει έγκαιρα κράτηση θέσεων στο χώρο της παράστασης και στο πλοίο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιαν 2022 | 11:48

Τα εστιατόρια που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Casual Dining των Tasty Awards 2022.

20 Ιαν 2022 | 11:47

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Modern Creative των Tasty Awards 2022.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Ιαν 2022 | 06:22

Συνταγή για πανεύκολα light cookies - Με ελάχιστες θερμίδες

Τέλειο γλυκό, πανεύκολα light cookies χωρίς ενοχές.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 09:57
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιαν 2022 | 06:36

Συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού από τον Ακη Πετρετζίκη

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει μία τέλεια και πολύ απλή συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού που θα σας ξετρελάνει.

08 Ιαν 2022 | 08:27

Soft Loft σαν γκαλερί στην οδό Πειραιώς

Μια κατοικία με χαρακτηριστικά loft στην οδό Πειραιώς διαμορφώνεται σαν γκαλερί, με έμφαση στους ελεύθερους, πολυλειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέμα όποτε χρειάζεται