TEDxNKUA: Μία απρόβλεπτη είσοδος στην TEDx κοινότητα

Έξι νέα παιδιά που ως φοιτητές βουτούν όλο και πιο βαθιά στην γνώση (συ)στήνουν το πρώτο συνέδριο TEDx στην ιστορία του ΕΚΠΑ, το TEDxNKUA.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
TEDxNKUA: Μία απρόβλεπτη είσοδος στην TEDx κοινότητα

H νέα γενιά δεν ξεχνά το παρελθόν, το «σημείο» που ξεκίνησαν όλα.... Δεν ξεχνά την ιστορία του παλαιότερου και μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ξεκίνησε επίσημα την πορεία του το 1837 και πλέον έχει 8 τμήματα, 33 σχολές, περισσότερους από 100.000 φοιτητές να παρακολουθούν στα έδρανα πάνω από 2.000 καθηγητές να προσφέρουν τις γνώσεις τους.

Η νέα γενιά θυμάται. Όμως, πιστεύει ακράδαντα στην εξέλιξη, η οποία έρχεται μόνο, όταν δοκιμάζεσαι και προσπαθείς να επιτύχεις κάτι καινούριο.

Το 2019, έξι νέα παιδιά που ως φοιτητές βουτούν όλο και πιο βαθιά στην γνώση (συ)στήνουν το πρώτο συνέδριο TEDx στην ιστορία του ΕΚΠΑ, το TEDxNKUA. Με πολύ όρεξη, ενέργεια και δημιουργικότητα θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι ώστε σε λίγους μήνες από την σκηνή του συνεδρίου να ακουστούν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν! Σε αυτό, τους βοηθά το θέμα που έχουν επιλέξει, ένα θέμα πολύπλευρο που αφορά όλη την κοινωνία και οι προσωπικότητες που μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους θα αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές του.

TEDxNKUA: Μία απρόβλεπτη είσοδος στην TEDx κοινότητα

Οι προετοιμασίες για το TEDxNKUΑ γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς για να μπορέσουν σε λίγο καιρό όλες οι ιδέες να πάρουν σάρκα και οστά, εκπλήσσοντας με την πρωτοτυπία τους.

Αν θέλετε και εσείς να γνωρίζετε πρώτοι τις συναρπαστικές εξελίξεις του συνεδρίου, ακολουθήστε το TEDxNKUΑ στα κοινωνικά δίκτυα:

TEDxNKUA 2019

«Αφιερωμένο» στην γνώση, την οποία η οργανωτική ομάδα προσεγγίζει μέσα από το αρχαιοελληνικό ρήμα «ΟΙΔΑ» είναι το πρώτο συνέδριο TEDx του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το TEDxNKUA 2019.

Ποιος, είναι, όμως ο τρόπος που θα κατανοήσει το κοινό αυτή την έννοια;

Τη γνώση την βιώνουμε από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο. Είναι εκεί, στις εμπειρίες με τις οποίες εμπλουτίζουμε την ζωή μας, στα πρόσωπα που συναντούμε στην «διαδρομή» μας, στα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε…

H «βάση» της σκέψης της οργανωτικής ομάδας ξεκινά από μια σειρά από αντιθέσεις που περιέχουν τις έννοιες “ability”, “effort”, “guidance”

Ability/Talent vs Live/Exist: Όταν απλά υπάρχεις με ταλέντα με τα οποία έχεις γεννηθεί ενώ όταν ζεις πραγματικά θέλεις να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και εξελίσσεσαι, αναπτύσσοντας τις ικανότητες σου.

Apathy/Effort vs Stasis/Evolution: Όταν είσαι απαθής απέναντι στη ζωή , μεγαλώνεις σε ένα πλαίσιο στασιμότητας ενώ όταν κάνεις προσπάθεια το αποτέλεσμα είναι η εξέλιξη.

Dogma/Guidance vs Need/Must: Όταν κάποιος είναι δογματικός τείνει να σου επιβάλλει τι πρέπει να κάνεις ενώ όταν κάποιος αναγνωρίζει τις ανάγκες σου θέλει να σε βοηθήσει μέσω της καθοδήγησης βασισμένος στις δικές σου επιλογές.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, προκύπτει η αμφισβήτηση: Είναι η γνώση πραγματικά «παρούσα» σε κάθε στιγμή της ζωής όλων των ανθρώπων; Ή μήπως δεν έχουν όλοι το δικαίωμα να αποκτήσουν την πρόσβαση στην γνώση; Και από την άλλη, πως ξέρουμε πόσο «καλή» είναι η ποιότητα της γνώσης που λαμβάνουμε; Αν είναι αντικειμενική ή όχι; Αν είναι αληθινή ή ψεύτικη; Τελικά, ξέρουμε τίποτα ή όχι; Ή μήπως είχε δίκαιο ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης όταν είπε την περιβόητη φράση «Έν είδα ότι ουδέν οιδα», δηλαδή, «ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα».

Τελικά, τι γίνεται αν «ενώσουμε» όλες τις αντιθέσεις της γνώσης με τις έννοιες "ability", "effort", "guidance"; Οδηγούμαστε σε ένα μονοπάτι απόκτησης της γνώσης, το οποίο θα ανακαλύψουμε μέσα από το TEDxNKUA. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το μονοπάτι φτάνουμε μέσα από την ικανότητα αντίληψης/αναζήτησης της γνώσης ή ακόμα και την δυνατότητα παροχής της στους άλλους, την προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης και
την καθοδήγηση που λαμβάνουμε αλλά και που μπορούμε να δώσουμε ώστε να φτάσουμε στην απόκτηση ή στην μεταφορά της γνώσης αντίστοιχα.

Ερμήνευσε το ΟΙΔΑ και κέρδισε ένα VIP εισιτήριο

Έχεις λίγο ακόμη χρόνο για να ανακαλύψεις την γνώση και να ζήσεις από πολύ κοντά την εμπειρία του πρώτου TEDxNKUA, κερδίζοντας ένας VIP εισιτήριο σου δίνει η οργανωτική ομάδα του συνεδρίου.

Πώς θα γίνει αυτό; Δήλωσε συμμετοχή σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα «παρουσιάσεις» την δική σου ερμηνεία για το ΟΙΔΑ, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Like στην σελίδα του TEDxNKUA στο Facebook ή Follow τον λογαριασμό του TEDxNKUA στο Instagram
  2. Στείλε τη φωτογραφία στο tedxnkua@gmail.com γράφοντας πως αντιλήφθηκες το ΟΙΔΑ μέσα από τη φωτογραφία σου
  3. Δημοσίευσε την φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram story σου με τα hashtags #ΤΕDxNKUA και #ΟΙΔΑ και tag το @TEDxNKUA
  4. Τέλος, κάνε tag έναν φίλο σου που θέλεις να έρθει μαζί σου την ημέρα του event

Κριτές του διαγωνισμού θα είναι, οι φωτογράφοι Νίκος Ζήκος και Γιώργος Καποτάς, καθώς και ο Αλέξανδρος Γρυμάνης με τον Γεροχριστοδούλου Σταμάτη είναι προσωπικότητες που δεν θα λείπουν από την κριτική επιτροπή.

Η νικήτρια φωτογραφία θα «ανέβει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συνεδρίου.

Ο τυχερός μαζί με την παρέα του θα απολαύσει όλα τα οφέλη του διακεκριμένου εισιτηρίου του και πιο συγκεκριμένα δωρεάν είσοδο, θέση στην πρώτη σειρά, πρόσκληση στο δείπνο των ομιλητών ενώ θα κερδίσει και special αναμνηστικά του συνεδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό εδώ.

info

TEDxNKUA 2019 από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Σάββατο 13 Απριλίου.

Χορηγός Επικοινωνίας TheTOC.gr.

Ακολουθήστε τη σελίδα του TheTOC.gr στο Facebook και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για παραστάσεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

EKΠΑ 29 Δεκ 2020 | 19:53

Διάκριση για το βιβλίο του καθηγητή Παναγιώτη Πετράκη με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του ASSA

Στο Ετήσιο Συνέδριο (3-5 Ιανουαρίου του 2021) της American Economic Association (ΑΕΑ) και της Allied Social Science Associations (ASSA) επιλέχθηκε ως ένα από τα πιο δημοφιλή ερευνητικά θέματα, ένα κεφάλαιο από το βιβλίο "Policies for a Stronger Greek Economy" του Καθ. Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη (μαζί με άλλα 11 θέματα από τη διεθνή βιβλιογραφία).

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATURE MEDICINE 29 Δεκ 2020 | 09:28

Μπορεί να υπάρξει υπέρ-ανοσία έναντι του κορονοϊού; - Τι αναφέρει νέα έρευνα του ΕΚΠΑ

Αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

13 Ιαν 2021 | 15:25

Ασημένια-γκρι μαλλιά: Η νέα τάση στo χρώμα μαλλιών

Γιατί τα γκρι μαλλιά δεν έχουν ηλικία.

13 Ιαν 2021 | 12:50

Green Panda: Το ΑΤΜ που σε επιβραβεύει για να ανακυκλώσεις το smartphone σου

"Η διαδικασία διαρκεί κυριολεκτικά 3 λεπτά..."

12 Ιαν 2021 | 17:31

Τα καλύτερα video games όλων των εποχών

Από το Super Mario Kart μέχρι το Zelda, αυτά είναι τα παιχνίδια που άλλαξαν την ιστορία του gaming.

12 Ιαν 2021 | 14:32

Face yoga: Οι σωστές κινήσεις για έναν καλύτερο ύπνο

Η face yoga expert Αρετή Καφαντάρη σας δείχνει πώς μπορείτε με απλές κινήσεις yoga προσώπου να έχετε έναν καλύτερο ύπνο στο #BeautyStarsFest.

11 Ιαν 2021 | 15:33
08 Ιαν 2021 | 15:21
08 Ιαν 2021 | 14:50

Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ μέσα σε 3 λεπτά

Ίσως, το πιο κατατοπιστικό βίντεο για το πλέον φριχτό ατύχημα του 20ου αιώνα.

30 Δεκ 2020 | 17:35

Lifebuoy: Το σαπούνι - "θρύλος" που σώζει ζωές από το 1894 μέχρι σήμερα

Το σαπούνι "σωσίβιο" που δημιουργήθηκε για να σώζει ζωές και συνεχίζει να εκπληρώνει τον σκοπό του από το 1894 μέχρι σήμερα.

30 Δεκ 2020 | 11:10

Γιορτές στο σπίτι: 5 προτάσεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου

Τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου μέσα στο σπίτι.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 28 Δεκ 2020 | 17:22

WhatsApp: Κακά νέα για όσους έχουν παλιά smartphones

Διακοπή υποστήριξης του WhatsApp σε παλαιότερες τηλέφωνικές συσκευές.

23 Δεκ 2020 | 13:11

Τώρα πια ό,τι επιθυμώ είναι ένα κλικ μακριά. Ένα κλικ κοντά

Το The Mall Athens εφαρμόζει το σύστημα click away και τα ψώνια γίνονται παιχνίδι.