TEDxNKUA: Μία απρόβλεπτη είσοδος στην TEDx κοινότητα

Έξι νέα παιδιά που ως φοιτητές βουτούν όλο και πιο βαθιά στην γνώση (συ)στήνουν το πρώτο συνέδριο TEDx στην ιστορία του ΕΚΠΑ, το TEDxNKUA.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
TEDxNKUA: Μία απρόβλεπτη είσοδος στην TEDx κοινότητα

H νέα γενιά δεν ξεχνά το παρελθόν, το «σημείο» που ξεκίνησαν όλα.... Δεν ξεχνά την ιστορία του παλαιότερου και μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ξεκίνησε επίσημα την πορεία του το 1837 και πλέον έχει 8 τμήματα, 33 σχολές, περισσότερους από 100.000 φοιτητές να παρακολουθούν στα έδρανα πάνω από 2.000 καθηγητές να προσφέρουν τις γνώσεις τους.

Η νέα γενιά θυμάται. Όμως, πιστεύει ακράδαντα στην εξέλιξη, η οποία έρχεται μόνο, όταν δοκιμάζεσαι και προσπαθείς να επιτύχεις κάτι καινούριο.

Το 2019, έξι νέα παιδιά που ως φοιτητές βουτούν όλο και πιο βαθιά στην γνώση (συ)στήνουν το πρώτο συνέδριο TEDx στην ιστορία του ΕΚΠΑ, το TEDxNKUA. Με πολύ όρεξη, ενέργεια και δημιουργικότητα θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι ώστε σε λίγους μήνες από την σκηνή του συνεδρίου να ακουστούν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν! Σε αυτό, τους βοηθά το θέμα που έχουν επιλέξει, ένα θέμα πολύπλευρο που αφορά όλη την κοινωνία και οι προσωπικότητες που μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους θα αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές του.

TEDxNKUA: Μία απρόβλεπτη είσοδος στην TEDx κοινότητα

Οι προετοιμασίες για το TEDxNKUΑ γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς για να μπορέσουν σε λίγο καιρό όλες οι ιδέες να πάρουν σάρκα και οστά, εκπλήσσοντας με την πρωτοτυπία τους.

Αν θέλετε και εσείς να γνωρίζετε πρώτοι τις συναρπαστικές εξελίξεις του συνεδρίου, ακολουθήστε το TEDxNKUΑ στα κοινωνικά δίκτυα:

TEDxNKUA 2019

«Αφιερωμένο» στην γνώση, την οποία η οργανωτική ομάδα προσεγγίζει μέσα από το αρχαιοελληνικό ρήμα «ΟΙΔΑ» είναι το πρώτο συνέδριο TEDx του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το TEDxNKUA 2019.

Ποιος, είναι, όμως ο τρόπος που θα κατανοήσει το κοινό αυτή την έννοια;

Τη γνώση την βιώνουμε από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο. Είναι εκεί, στις εμπειρίες με τις οποίες εμπλουτίζουμε την ζωή μας, στα πρόσωπα που συναντούμε στην «διαδρομή» μας, στα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε…

H «βάση» της σκέψης της οργανωτικής ομάδας ξεκινά από μια σειρά από αντιθέσεις που περιέχουν τις έννοιες “ability”, “effort”, “guidance”

Ability/Talent vs Live/Exist: Όταν απλά υπάρχεις με ταλέντα με τα οποία έχεις γεννηθεί ενώ όταν ζεις πραγματικά θέλεις να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και εξελίσσεσαι, αναπτύσσοντας τις ικανότητες σου.

Apathy/Effort vs Stasis/Evolution: Όταν είσαι απαθής απέναντι στη ζωή , μεγαλώνεις σε ένα πλαίσιο στασιμότητας ενώ όταν κάνεις προσπάθεια το αποτέλεσμα είναι η εξέλιξη.

Dogma/Guidance vs Need/Must: Όταν κάποιος είναι δογματικός τείνει να σου επιβάλλει τι πρέπει να κάνεις ενώ όταν κάποιος αναγνωρίζει τις ανάγκες σου θέλει να σε βοηθήσει μέσω της καθοδήγησης βασισμένος στις δικές σου επιλογές.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, προκύπτει η αμφισβήτηση: Είναι η γνώση πραγματικά «παρούσα» σε κάθε στιγμή της ζωής όλων των ανθρώπων; Ή μήπως δεν έχουν όλοι το δικαίωμα να αποκτήσουν την πρόσβαση στην γνώση; Και από την άλλη, πως ξέρουμε πόσο «καλή» είναι η ποιότητα της γνώσης που λαμβάνουμε; Αν είναι αντικειμενική ή όχι; Αν είναι αληθινή ή ψεύτικη; Τελικά, ξέρουμε τίποτα ή όχι; Ή μήπως είχε δίκαιο ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης όταν είπε την περιβόητη φράση «Έν είδα ότι ουδέν οιδα», δηλαδή, «ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα».

Τελικά, τι γίνεται αν «ενώσουμε» όλες τις αντιθέσεις της γνώσης με τις έννοιες "ability", "effort", "guidance"; Οδηγούμαστε σε ένα μονοπάτι απόκτησης της γνώσης, το οποίο θα ανακαλύψουμε μέσα από το TEDxNKUA. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το μονοπάτι φτάνουμε μέσα από την ικανότητα αντίληψης/αναζήτησης της γνώσης ή ακόμα και την δυνατότητα παροχής της στους άλλους, την προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης και
την καθοδήγηση που λαμβάνουμε αλλά και που μπορούμε να δώσουμε ώστε να φτάσουμε στην απόκτηση ή στην μεταφορά της γνώσης αντίστοιχα.

Ερμήνευσε το ΟΙΔΑ και κέρδισε ένα VIP εισιτήριο

Έχεις λίγο ακόμη χρόνο για να ανακαλύψεις την γνώση και να ζήσεις από πολύ κοντά την εμπειρία του πρώτου TEDxNKUA, κερδίζοντας ένας VIP εισιτήριο σου δίνει η οργανωτική ομάδα του συνεδρίου.

Πώς θα γίνει αυτό; Δήλωσε συμμετοχή σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα «παρουσιάσεις» την δική σου ερμηνεία για το ΟΙΔΑ, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Like στην σελίδα του TEDxNKUA στο Facebook ή Follow τον λογαριασμό του TEDxNKUA στο Instagram
  2. Στείλε τη φωτογραφία στο tedxnkua@gmail.com γράφοντας πως αντιλήφθηκες το ΟΙΔΑ μέσα από τη φωτογραφία σου
  3. Δημοσίευσε την φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram story σου με τα hashtags #ΤΕDxNKUA και #ΟΙΔΑ και tag το @TEDxNKUA
  4. Τέλος, κάνε tag έναν φίλο σου που θέλεις να έρθει μαζί σου την ημέρα του event

Κριτές του διαγωνισμού θα είναι, οι φωτογράφοι Νίκος Ζήκος και Γιώργος Καποτάς, καθώς και ο Αλέξανδρος Γρυμάνης με τον Γεροχριστοδούλου Σταμάτη είναι προσωπικότητες που δεν θα λείπουν από την κριτική επιτροπή.

Η νικήτρια φωτογραφία θα «ανέβει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συνεδρίου.

Ο τυχερός μαζί με την παρέα του θα απολαύσει όλα τα οφέλη του διακεκριμένου εισιτηρίου του και πιο συγκεκριμένα δωρεάν είσοδο, θέση στην πρώτη σειρά, πρόσκληση στο δείπνο των ομιλητών ενώ θα κερδίσει και special αναμνηστικά του συνεδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό εδώ.

info

TEDxNKUA 2019 από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Σάββατο 13 Απριλίου.

Χορηγός Επικοινωνίας TheTOC.gr.

Ακολουθήστε τη σελίδα του TheTOC.gr στο Facebook και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για παραστάσεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ 08 Ιαν 2022 | 10:01

Τι είναι το σύνδρομο LongCovid ή PostCovid: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές - Τι δείχνουν τα νεότερα δεδομένα

Οδηγός αντιμετώπισης του χρόνιου covid-19 συνδρόμου - Ολα τα νεότερα δεδομένα - Οι δύο κατηγορίες πρωτοκόλλων

ΤΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 08 Ιαν 2022 | 07:54

Η Όμικρον φέρνει το τέλος της πανδημίας; Θα γίνει σαν τη γρίπη, λένε οι ειδικοί - Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες

Είναι η μετάλλαξη όμικρον το τέλος της πανδημίας; Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες – Τα ελπιδοφόρα μηνύματα

ΑΠΟ 40% ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 07 Ιαν 2022 | 08:16

Όμικρον: Καθολική επικράτηση στην Αττική με 87% - Βρέθηκαν για πρώτη φορά στα λύματα δύο νέες μεταλλάξεις της

Η ανάλυση των λυμάτωνέδειξε την επικράτηση, σε ποσοστό 87%, της μετάλλαξης Όμικρον και την ταυτόχρονη μείωση των αντίστοιχων δεικτών του στελέχους Δέλτα.

ΕΝΑ «ΚΑΚΟ» ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ 06 Ιαν 2022 | 11:51

ΕΚΠΑ: Μήπως πέρασα κορονοϊό και δεν το ξέρω; - Τρεις καθηγητές απαντούν για τα 8 ύποπτα συμπτώματα

Γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ αναφέρονται στα συμπτώματα τα οποία μπορεί να έχουμε, χωρίς να καταλάβουμε ότι περνάμε κορονοϊό

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 04 Ιαν 2022 | 08:55

Δημόπουλος: Άνοιγμα σχολείων σημαίνει καλύτερη επιτήρηση - Δεν θα αποτραπεί η αύξηση κρουσμάτων

"Φαίνεται ότι και στις επόμενες ημέρες δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή θα δούμε ό,τι βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη" σημείωσε ο Α. Δημόπουλος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 03 Ιαν 2022 | 09:36

Delmicron και Flοrona τρομάζουν τους ειδικούς: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το "κοκτέηλ" των μεταλλάξεων

Ποιες είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν να νοσήσουν ταυτόχρονα από την Όμικρον και τη γρίπη Flurona ή τη μετάλλαξη Δέλτα.

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 30 Δεκ 2021 | 09:18

Ο χάρτης των μεταλλάξεων στα λύματα της Αττικής από το ΕΚΠΑ: Πώς η Ομικρον εκτόπισε τη Δέλτα τον Δεκέμβριο

Προσδιορισμός μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων στην Αττική μέσω νέας μοριακής μεθοδολογίας που αναπτύχτηκε στο ΕΚΠΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Δεκ 2021 | 09:03

Δημόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Πρόβλημα εντοπισμού της με τα rapid test - Γώγος: Πιθανόν και 100.000 κρούσματα την ημέρα

Τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα πιθανότατα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 την ημέρα.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Δεκ 2021 | 13:55

Δημόπουλος: Γρήγορη η εξάπλωση της Omicron, γρήγορη και η αποκλιμάκωσή της

Είναι σημαντικό ότι δεν ακολουθείται ο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων από σημαντική αύξηση των νοσηλειών στη μετάλλαξη Όμικρον, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 23 Δεκ 2021 | 08:45

Μετάλλαξη Ομικρον - ΕΚΠΑ: Μειωμένη νοσηρότητα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Το ΕΚΠΑ αναφέρει ότι πλέον έχουμε στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρκετά μικρότερη νοσηρότητα από ότι τα προηγούμενα στελέχη.

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 22 Δεκ 2021 | 17:18

Κορονοϊός: Οι πέντε "χρυσές" συμβουλές από καθηγητές του ΕΚΠΑ για ασφαλή Χριστούγεννα

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ενόψει των Χριστουγέννων δίνουν συμβουλές για τον κορονοϊό

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 22 Ιαν 2022 | 00:05

Το κλασικό σπίτι στην Πλάκα που μεταμορφώθηκε σε σύγχονη μεζονέτα [εικόνες]

Εξωτερικά είναι πάντα ένα κλασικό πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα, εσωτερικά όμως είναι μια σύγχρονη τριώροφη μεζονέτα με λιτή αρχιτεκτονική και διαχρονική διακόσμηση

20 Ιαν 2022 | 11:48

Τα εστιατόρια που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Casual Dining των Tasty Awards 2022.