Θα μείνεις στην Αθήνα; Βόλτα στις "κοντινές εξοχές"

Βραυρώνα, Σούνιο, Πάρνηθα, αλλά και η κοντινή αρχαία αγορά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θα μείνεις στην Αθήνα; Βόλτα στις "κοντινές εξοχές"

Αν μείνετε στην αθήνα το Πάσχα, κάνετε μικρές αποδράσεις εντός των «τειχών».

Βραυρώνα

Θα μείνεις στην Αθήνα; Βόλτα στις "κοντινές εξοχές"

Στον μοναδικό ολάνθιστο αρχαιολογικό χώρο και τις γύρω αρχαιότητες μέχρι τη θάλασσα. Μια εκδρομή στην Βραυρώνα συνδυάζει την επίσκεψη σε έναν ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο με ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής. Πράσινοι αγροί, αμπελώνες, ελαιόδεντρα, ήπιες κορυφογραμμές και η πανταχού παρούσα ακτογραμμή του γαλάζιου Ευβοϊκού. Το καλοκαίρι, εάν δεν αντέχετε τις υψηλές θερμοκρασίες, η θάλασσα είναι μπροστά σας για μια γρήγορη και ανακουφιστική βουτιά. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις πινακίδες που σας οδηγούν στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη, μετά στρίψτε αριστερά όταν δείτε την πινακίδα με την ένδειξη Βραυρώνα. Λίγα χιλιόμετρα προτού φτάσετε στην θάλασσα, θα δείτε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στα αριστερά σας.

Πάρνηθα

Θα μείνεις στην Αθήνα; Βόλτα στις "κοντινές εξοχές" - εικόνα 2

Ιδανικός τόπος περιήγησης για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας σε βουνό, τους συλλέκτες βοτάνων αλλά και τους φίλους των τυχερών παιχνιδιών. Όλοι βρίσκουν κάτι που να τους ευχαριστεί στο όρος της Πάρνηθας, το υψηλότερο βουνό της Αττικής (1.400 μ.) και ένα από τα γοητευτικότερα της Ελλάδας.

Βρίσκεται 30 χλμ. ΒΔ της Αθήνας και στον τεράστιο πευκόφυτο Εθνικό Δρυμό που εκτείνεται σε περισσότερα από 300 τ.χ., ζουν περίπου 30 είδη θηλαστικών (ελάφια, λαγοί, αλεπούδες κ.α.) και 120 είδη πτηνών (πολλά από τα οποία είναι ενδημικά), ενώ υπάρχουν περίπου 800 διαφορετικά είδη βοτάνων και φυτών (καλύπτουν το 17% της χλωρίδας της χώρας). Εκεί, μπορείτε να περπατήσετε σε εκατοντάδες μονοπάτια και να εξερευνήσετε δεκάδες μικρές σπηλιές.

Μπορείτε να περπατήσετε σε εκατοντάδες μονοπάτια, να κάνετε mountain bike σε σηματοδοτημένες διαδρομές στην περιοχή Αγίου Μερκουρίου, να εξερευνήσετε δεκάδες μικρές σπηλιές και να επισκεφθείτε πολλές όμορφες εκκλησίες και μοναστήρια (Αγία Τριάδα, Μονή Κλειστών, Μονή Αγίου Κυπριανού κ.α.).

Σούνιο

Θα μείνεις στην Αθήνα; Βόλτα στις "κοντινές εξοχές" - εικόνα 3

Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, εκεί που ο αττικός ουρανός συναντά το Αιγαίο πέλαγος, στέκεται περήφανος, ο ναός του Ποσειδώνα, του μυθικού θεού της θάλασσας. Σκαρφαλωμένος στα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου του Σουνίου, θα σας ψιθυρίσει τους μύθους και την ιστορία του από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας…

Θα σας πει για το καράβι του βασιλιά Μενέλαου που σταμάτησε στο Σούνιο γυρνώντας από την Τροία, για τον άτυχο Αιγαία που έπεσε στη θάλασσα, χαρίζοντάς της το όνομά του, αλλά και για τους ανθρώπους που έχτισαν το ναό από ντόπιο μάρμαρο για να τιμήσουν το θαλασσινό θεό και να φυλάξουν τα κέρδη από τα γειτονικά μεταλλεία του Λαυρίου.

Πνύκα και οι Στοές της Αθήνας

Θα μείνεις στην Αθήνα; Βόλτα στις "κοντινές εξοχές" - εικόνα 4

ΠΝΥΚΑ
Η Πνύκα βρίσκεται μεταξύ του Λόφου των Μουσών, πάνω στον οποίο δεσπόζει το Μνημείο του Φιλοπάππου και του Λόφου των Νυμφών με το ομώνυμο ιερό, όπου υπάρχει σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Η ημικυκλική αυτή πλατεία ήταν ο τόπος όπου συναθροίζονταν από τον 6ο αι. π.Χ. οι πολίτες της Αθήνας για να ακούσουν γνωστούς ρήτορες, που μιλούσαν από το πέτρινο βήμα στο κέντρο της Πνύκας και να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα 10.000 ατόμων.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
Στους πρόποδες της Ακρόπολης, κόντα στο σταθμό μετρό «Θησείο», υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς. Στους αρχαίους χρόνους, η Αγορά εκτός από το εμπορικό ήταν και το κύριο πολιτικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Στην περιοχή αυτή υπήρχαν τα διοικητικά κτήρια, οι ναοί, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα δικαστήρια. Εδώ συγκεντρώνονταν καθημερινά οι Αθηναίοι, όχι μόνο για να αγοράσουν και να πουλήσουν τα αγαθά τους, αλλά και για να ενημερωθούν, να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, να ανταλλάξουν ιδέες ή απλώς να συζητήσουν. Η ιστορία του χώρου αυτού ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους, ενώ τα μνημεία του ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους: από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τον 11ο αι. μ.Χ. Παράδειγμα του τελευταίου, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Θησείον-Ναός του Ηφαίστου. Παρά το όνομά του, δεν ήταν ναός αφιερωμένος στον Θησέα αλλά στον Ήφαιστο και τη θεά Αθηνά. Βρίσκεται στη δυτική άκρη της Αγοράς και είναι σήμερα ο πιο καλοδιατηρημένος ναός της αρχαιότητας. Οικοδομήθηκε το 460-415 π.Χ. και φιλοξενούσε τα αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς, τα οποία πιστεύεται ότι φιλοτέχνησε ο Αλκαμένης.

Το μνημείο των Επώνυμων Ηρώων. Εδώ τοποθετήθηκαν τα αγάλματα των δέκα ηρώων που έδωσαν τα ονόματά τους στις δέκα φυλές της Αττικής (4ος αι. π.Χ.). Όλες οι δημόσιες ανακοινώσεις αναρτούνταν στο βάθρο των αγαλμάτων αυτών.

Ποικίλη Στοά. Πιστεύεται ότι οφείλει το όνομά της στις τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τους τοίχους της. Η λέξη «Ποικίλη» μας οδηγεί στην υπόθεση ότι οι τοιχογραφίες είχαν ποικίλα χρώματα και θέματα. Εδώ, ο Ζήνων δίδαξε τη Στωική φιλοσοφία του που πήρε το όνομά της από την Ποικίλη Στοά (460 π.Χ.).

Στοά του Αττάλου. Το διώροφο αυτό οικοδόμημα, δωρεά του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου του Β´ (159-138 π.Χ.) στην πόλη της Αθήνας, θεωρείται ότι υπήρξε ένα είδος αρχαίου εμπορικού κέντρου που στέγαζε 21 μαγαζιά σε κάθε όροφό του. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει κυρίως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Αγορά, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να πάρει μία γεύση της καθημερινής ζωής στην αρχαία Αθήνα.

Βασίλειος Στοά. Βρίσκεται στους πρόποδες του Θησείου και κτίστηκε περίπου το 500 π.Χ. Ήταν η έδρα του Άρχοντα Βασιλέα και του συμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Ωδείο Αγρίππα. Κτίστηκε από τον Αγρίππα το 15 π.Χ. Είχε χωριτηκότητα 1.000 θεατών και διώροφη στοά. Καταστράφηκε το 267 μ.Χ. από τους Ερούλους και το 400 μ.Χ. οικοδομήθηκε εκεί το Γυμνάσιο. Στη βόρεια πλευρά τοποθετήθηκαν σε βάθρο τέσσερα, μεγάλων διαστάσεων, αγάλματα Γιγάντων και Τριτώνων από το Ωδείο, τρία από τα οποία διασώζοντια έως σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ 10 Σεπ 2020 | 14:39

Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Νέα πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας

Λίγο μετά τις 13:30 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στο τέλος της οικιστικής ζώνης κοντά στον ΟΤΕ, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

25 Σεπ 2020 | 15:16

Οι κυριακάτικοι ήρωες του Θάνου Σαρρή

Μία συζήτηση και ένα ταξίδι σε άλλες πιο ρομαντικές ποδοσφαιρικές εποχές με αφορμή το βιβλίο "30 Θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου".

24 Σεπ 2020 | 15:47

Το super healthy πρωινό του The Rock

Άπαχο κρέας και υδατάνθρακες είναι αυτό που χρειάζεσαι.

24 Σεπ 2020 | 14:58

Κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σπίτια που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση στο Airbnb

Πού θα κοιμηθείς εκεί που το έκαναν οι Sherlock Holmes και Tony Stark.

23 Σεπ 2020 | 17:45

Η ταινία που θα δεις σήμερα στο Netflix

Το Enola Holmes μόλις προσγειώθηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα.

23 Σεπ 2020 | 15:07

Οι 3 ασκήσεις που μειώνουν τους πόντους στη μέση

Η απλή μέθοδος των 3 για μέση… δαχτυλίδι.

18 Σεπ 2020 | 17:26

Open House Athens: Ένας αρχιτεκτονικός περίπατος στα ομορφότερα κτίρια ξεκινά online

Τα virtual tours της δράσης κάνουν πρεμιέρα στις 19 Σεπτεμβρίου.

18 Σεπ 2020 | 15:47

Ένα στέμμα έγραψε ιστορία στην 1η δημοπρασία του Sotheby's αφιερωμένη στη μουσική χιπ-χοπ

Η δολοφονία του Biggie Smalls παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

18 Σεπ 2020 | 15:47
18 Σεπ 2020 | 15:37

Οι καλύτερες ταινίες του Netflix που δεν ξεπερνούν τα 90 λεπτά

Διαρκούν λιγότερο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, χαρίζουν όμως πολύ έντονες συγκινήσεις.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Μαθήματα ζωής από τον εμβληματικό Αμερικανό προπονητή Φιλ Τζάκσον

Ο εμβληματικός Αμερικανός προπονητής κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια και αυτά είναι τα μαθήματα της ζωής του.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Τα καλύτερα video games μέχρι το τέλος του 2020

Έρχονται προσεχώς και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να αποχαιρετήσεις το πολύπαθο έτος που διανύουμε.

16 Σεπ 2020 | 09:56

"76 Ημέρες": Το ντοκιμαντέρ για το επίκεντρο της πανδημίας

Η πόλη Ουχάν πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.