This, Must be Athens: Έκθεση με γλυπτά και εγκαταστάσεις σε δημόσιο χώρο

Η έκθεση «Τhis, Must be Athens», στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης, παρουσιάζει γλυπτά και εγκαταστάσεις μεσαίας κλίμακας σε έξι δημόσιους χώρους της Αθήνας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
This, Must be Athens: Έκθεση με γλυπτά και εγκαταστάσεις σε δημόσιο χώρο

To ανεξάρτητο πολιτιστικό ίδρυμα Studio 4, παρουσιάζει τη δημόσια έκθεση Τhis, Must be Athens. σε εικαστική επιμέλεια Ανδρέα Φακή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Επιβίωση.

Η έκθεση Τhis, Must be Athens., αποτελεί την πέμπτη σε σειρά δράση της 2ης έκδοσης του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης και παρουσιάζει γλυπτά και εγκαταστάσεις μεσαίας κλίμακας από ένα εικαστικό δίδυμο και πέντε εικαστικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον δημόσιο χώρο.

Οι εικαστικοί b. (1982, Aθήνα), Αλέξανδρος Βασμουλάκης (1980, Αθήνα), Aργύρης Σαρασλανίδης (1978, Θεσσαλονίκη) και Simoni Fontana (1978, Κέρκυρα), Cacao Rocks (1985, Aθήνα), ath1281 (1983, Αθήνα) και D! (1984, Aθήνα), συμμετέχουν με νέα έργα τους.

Μέσα από τα τρισδιάστατα έργα που εκτείνονται σε έξι δημόσιους χώρους –στους οποίους κυκλοφορούν και διαμένουν πολίτες και επισκέπτες οι οποίοι φέρουν διαφορετικά, έως και εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτισμικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, θρησκευτικά και οικονομικά υπόβαθρα – η έκθεση Τhis, Must be Athens. επισημαίνει την ύπαρξη ενός ευδιάκριτου, πολυαξιακού χάσματος, στο οποίο συναντώνται μορφολογικά χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν μια εικόνα ανισότητας, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι.

Η θεματική έκθεση Τhis, must be Athens. αποπειράται να ανοίξει έναν μεταφορικό διάλογο αναφορικά με τις συνεχόμενες αλλοτριώσεις, προσθήκες και αλλοιώσεις που “δέχεται” η πόλη· χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει εάν υπήρξε ένα σημείο “μηδέν”.

Αρχιτεκτονικές, περιβαλλοντικές, αξιακές, καθώς και σε άλλα επίπεδα, οι αποκλίσεις αυτές λειτουργούν σωρευτικά και εντείνονται σε περιόδους που παρατηρούνται φαινόμενα μαζικής προσέλευσης, κατά τα οποία είθισται να προηγείται κάποιο γεγονός, το οποίο να μπορεί να ιδωθεί ως «σημαντικό» από μια ευρεία δημογραφική ομάδα, την οποία η πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται ως τον «μέσο συνετό» άνθρωπο.

Το μεγάλο αυτό κύμα επισκεπτών, συχνά εμπεριέχει δύο κύριες υποκατηγορίες: τους επισκέπτες που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού και βρίσκονται εδώ προσωρινά για επαγγελματικούς σκοπούς ή για λόγους αναψυχής και τους ημεδαπούς επισκέπτες, οι οποίοι ή επαναπατρίζονται ή επισκέπτονται τον τόπο τους προσωρινά, επίσης για επαγγελματικούς σκοπούς ή για λόγους αναψυχής.

Οι μαζικοί επισκέπτες, συχνά αντικρίζουν μια εικόνα αρκετά διαφορετική από αυτή που (δικαιολογημένα) αναμένουν· είτε λόγω της διάρκειας της απουσίας τους είτε λόγω της ωραιοποιημένης εικόνας που έλαβαν ως αποδέκτες προωθητικού υλικού της τουριστικής βιομηχανίας. Γεγονός που συνδυαστικά με τις καταβολές και την κουλτούρα των επισκεπτών, οδηγεί μία –πιθανότατα– μειοψηφία πολιτών στο να τους αντιλαμβάνεται ως απολίτιστους και συχνά ως ομοιόμορφες δημογραφικές ομάδες.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος Τhis, Must be Athens. η έκθεση επιχειρεί να μπει στην οπτική του «μακρινού επισκέπτη» και να τον οδηγήσει σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας: –στην πλατεία Βάθης, στην πλατεία Βικτωρίας, στην άνοδο της οδού Πειραιώς στο ύψος της Τεχνόπολις, στον πεζόδρομο Ερμού στο ύψος του πρώην αμαξοστασίου ΟΣΥ, στην πλατεία Περσεφόνης και στην πλατεία Κολωνακίου– ως περιπλανώμενος αποδέκτης έξι συνοπτικών ιστοριών, οι οποίες συνδέονται και παρουσιάζονται από τα τρισδιάστατα έργα των b., Αλέξανδρου Βασμουλάκη, Aργύρη Σαρασλανίδη και Simoni Fontana, Cacao Rocks, ath1281 και D!.

  • Πλατεία Βάθης
  • Πλατεία Βικτωρίας
  • Άνοδος οδού Πειραιώς (ύψος Τεχνόπολις)
  • Πεζόδρομος Ερμού (ύψος πρώην αμαξοστασίου ΟΣΥ)
  • Πλατεία Περσεφόνης
  • Πλατεία Κολωνακίου

Διάρκεια: 7 – 24 Ιουνίου | Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Ιουνίου

Κατά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Επιβίωση θα κληρωθούν δύο (2) πακέτα διαμονής, τριών (3) διανυκτερεύσεων για δύο (2) ενήλικες, σε ξενοδοχείο τεσσάρων (4) αστέρων θερινού προορισμού εσωτερικού. Tα πακέτα διαμονής θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιαν 2022 | 11:47

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Modern Creative των Tasty Awards 2022.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Ιαν 2022 | 06:22

Συνταγή για πανεύκολα light cookies - Με ελάχιστες θερμίδες

Τέλειο γλυκό, πανεύκολα light cookies χωρίς ενοχές.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 09:57
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιαν 2022 | 06:36

Συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού από τον Ακη Πετρετζίκη

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει μία τέλεια και πολύ απλή συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού που θα σας ξετρελάνει.

08 Ιαν 2022 | 08:27

Soft Loft σαν γκαλερί στην οδό Πειραιώς

Μια κατοικία με χαρακτηριστικά loft στην οδό Πειραιώς διαμορφώνεται σαν γκαλερί, με έμφαση στους ελεύθερους, πολυλειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέμα όποτε χρειάζεται

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ 05 Ιαν 2022 | 14:27

Tα fitness trends του 2022

Τι μέλλει γενέσθαι με την online προπόνηση στο σπίτι, τα γυμναστήρια και τα αυτοσχέδια προγράμματα γυμναστικής.