Follow us

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι προσδοκίες για τα κρασιά που θα παραχθούν το 2019 στη Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς η φετινή χρονιά ίσως εξελιχθεί στην καλύτερη της δεκαετίας. Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου της ένωσης οινοποιών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά κρασιά εμφανίζονται υψηλόβαθμα, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινα, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10%-15%.

Αναλυτικότερα, η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια: αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Ο χειμώνας στις ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, χαρακτηρίστηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της βλαστικής περιόδου, για τις περισσότερες ποικιλίες αμπέλου. Την Άνοιξη, επίσης παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με κανονικές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της άνθισης. Η περίοδος του καλοκαιριού, είχε σποραδικά έντονα φαινόμενα κυρίως στις ορεινές και παράκτιες περιοχές, όμως την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος, επικράτησαν παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, ευνόησαν τη διατήρηση της υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίμανση της παραγωγής.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων για όλη την περίοδο από τον περκασμό μέχρι την ωρίμανση, αποτέλεσε πρόκληση για τους παραγωγούς και ανέδειξε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδατικού καθεστώτος στους αμπελώνες, για την παραγωγή σταφυλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η εικόνα ανά περιοχή διαμορφώνεται ως εξής:

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α’ υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β’ υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από τις 27 Σεπτεμβρίου ο τρύγος συνεχίστηκε και στα μεικτής φύτευσης αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (Γ’ υποζώνη στα 500 - 800 μέτρα), όπου βρίσκονται τα παλαιότερα κλήματα με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Συνολικά καταγράφηκε οψίμιση κατά 10 ημέρες επαναφέροντας τα σταφύλια στη φυσιολογική εποχή ωρίμασης. Τα σταφύλια ήταν υγιή, με υψηλό φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν υποδειγματική και μακρά, αλλά οι ποσότητες ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και παροδικών ακραίων φαινομένων (χαλάζι). Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικρή επιτάχυνση της ωρίμανσης στο τελευταίο στάδιο, σε μια όμως κατά τα άλλα όψιμη χρονιά. Συνολικά πρόκειται για μια όψιμη χρονιά, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεγάλη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών στα σταφύλια, απουσία ασθενειών, αλλά και χαμηλών αποδόσεων (μείωση της τάξης του 15 %).

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή πριν από τον τρύγο (στην έναρξη της χρονιάς, τον Μάιο, αλλά και το καλοκαίρι), αλλά κι ο εξαιρετικός καιρός την περίοδο του τρύγου επέφεραν σημαντική μείωση φορτίου της παραγωγής σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση. Η ημερομηνία τρυγητού κυρίως για την Ντεμπίνα ήταν περίπου δέκα ημέρες αργότερα από πέρυσι, οπότε η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη. Η παραγωγή για την ποικιλία Ντεμπίνα, αλλά και τις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται (το Βλάχικο, το Μπεκάρι, αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες) χαρακτηρίζεται από, ελαφρώς μειωμένη ποσότητα, αλλά πολύ ποιοτική με πολύ καλές ωριμάνσεις.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 2

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1.000 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah και κάποιες ντόπιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Η παραγωγή φέτος κυμάνθηκε περίπου στα 300-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς, καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μέτριες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος. Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο. Ο τρύγος του 2019 ξεκίνησε τρεις ημέρες νωρίτερα από πέρσι, αλλά ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα ετών. Η ωρίμαση των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τον υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο, την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και τα καλά επίπεδα ολικής οξύτητας . Παρόλες τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων Μαΐου - Ιουλίου, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

H ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 560 μέτρα και φτάνει σχεδόν στα 700 μέτρα, η δε έκτασή της ξεπερνά τα 7.500 στρέμματα. Ο τρυγητός αναφορικά με τις λευκές ποικιλίες άρχισε και ολοκληρώθηκε κατά 65% μέσα στον Αύγουστο και κατατάσσεται σε μία από τις πλέον πρώιμες σοδειές για την περιοχή του Αμυνταίου μαζί με το 2017. Οι πιο όψιμες λευκές ποικιλίες -Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης, με αυτή την σειρά- ακολούθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσαν την ωρίμανσή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Η υδατική καταπόνηση της χρονιάς έφερε μία πρωίμηση δύο-τρεις εβδομάδων για το Ξινόμαυρο. Επιπλέον, επιτεύχθηκαν εξαιρετικοί δείκτες φαινολικής και αρωματικής ωριμότητας. Ποιοτικά οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτητα, όπως και οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ωριμότητας, εφάμιλλα του 2018. Η εσοδεία 2019 ανέδειξε έντονα την αναγκαιότητα μίας ισορροπημένης εφαρμογής άρδευσης για την απρόσκοπτη λειτουργία της φωτοσύνθεσης καθώς και την συνεπακόλουθη ολοκλήρωση της διαδικασίας ωρίμανσης. Παρατηρήθηκε ότι σε μη έχοντς τη δυνατότητα άρδευσης αμπελώνες μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό το σταφυλικό τους φορτίο και σε μερικές περιπτώσεις χάθηκε ακόμη και το φυτικό κεφάλαιο. Οι (στρεμματικές) αποδόσεις κινήθηκαν 10-15% χαμηλότερα από το μέσο όρο των ποικιλιών γεγονός που εξηγείται κυρίως το μειωμένο μέγεθος της ράγας των σταφυλιών.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 3

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η ζώνη της Νάουσας περιλαμβάνει αμπελώνες έκτασης περίπου 4.850 στρεμμάτων, με το Ξινόμαυρο να έχει περιοριστεί σε 3.850 στρέμματα. Την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν ερυθρές ποικιλίες όπως το Merlot, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Montepulciano, η Μαυροδάφνη κ.α., αλλά και λευκές όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Chardonnay κλπ. Οι αμπελώνες ξεκινούν από τα 100 μέτρα υψόμετρο και φθάνουν τα 350 μέτρα. Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά 10%-20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, στους περισσότερους αμπελώνες της περιοχής, η παραγωγή ήταν σχετικά μικρότερη σε σχέση με το 2018, κυρίως λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο περκασμού-ωρίμανσης. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, καλό χρώμα, και εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινόμαυρο, δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιάζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό και καλό χρώμα στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με εξαιρετικά αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ

Το καλοκαίρι επικράτησαν ομαλές κλιματικές συνθήκες και δεν χρειάστηκε να γίνει άρδευση ως το Σεπτέμβριο. Εξαιτίας των δύο χαλαζοπτώσεων, υπήρξε μικρή πτώση στην ποιότητα των σταφυλιών. Η φετινή χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες ήταν πολύ καλή, με τον τρύγο να γίνεται μια βδομάδα νωρίτερα με καλές οξύτητες και καλά φαινολικά συστατικά. Τον Σεπτέμβριο οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για τις όψιμες ποικιλίες με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του σταφυλιού. Κρούσματα από τις εποχικές ασθένειες (βοτρύτης) δεν παρουσιάστηκαν.

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Chardonnay Sauvignon Blanc και Viognier. Γύρω στα τέλη Αυγούστου τρυγήθηκαν η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 16 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών και ολοκληρώθηκε με τις ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και τελευταίο το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμανση, με αποτέλεσμα ακόμη και οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική. Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά και μικρή μείωση στα ερυθρά σε σχέση με πέρσι, και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή. Ίσως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 4

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ / ΜΕΤΩΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ

Στη Χαλκιδική ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Sauvignon blanc, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 20 Αυγούστου, ενώ των ερυθρών ποικιλιών (Merlot, Cabernet Sauvignon) από 30. Στο Μετόχι Χρωμίτσας ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 2 Σεπτεμβρίου και των ερυθρών ποικιλιών (Grenache, Λημνιό, Cabernet Sauvignon) από 10 Σεπτεμβρίου. Στους αμπελώνες σε Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και στο αγιορείτικο Μετόχι Χρωμίτσας, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για την αρωματική συμπύκνωση και την καλή δομή. Η τελευταία μεγάλη βροχόπτωση (10 Ιουλίου) συνοδεύτηκε και από ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία κατέστρεψε τη βορινή πλευρά των αμπελώνων, αφήνοντας άθικτη τη νότια. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν τα σταφύλια να αναπτύξουν καλή φαινολική ωριμότητα και υψηλό αλκοολικό βαθμό λόγω του μειωμένου φορτίου παραγωγής, κατά 50% τουλάχιστον.

ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

H χρονιά του 2019 διακρίθηκε από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Η έναρξη του τρύγου έγινε σχετικά νωρίς με πρώτη ποικιλία στις 6 Αυγούστου το Sauvignon Blanc. H άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης σε επίπεδο αμπελώνα. Οι προσεγμένες καλλιεργητικές τεχνικές, ο πράσινος τρύγος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις πρόσφεραν εξαιρετικά σταφύλια και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που ακολούθησαν. Ο Σεπτέμβριος μήνας, με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες, ευνόησε την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμανση, των ερυθρών ποικιλιών. Η παραγωγή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζεται μια ιδιαίτερη χρονιά.

ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η σοδειά του 2019 ήταν ομολογουμένως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών για τους αμπελώνες της περιοχής. Χαρακτηριστικό αυτής της αμπελουργικής χρονιάς ήταν η θύελλα της 10ης Ιουλίου, συνέπεια της οποίας ήταν η καταστροφή σημαντικού μέρους της σταφυλικής παραγωγής. Παρά το στρες που υπέστησαν τα φυτά από την έναρξη του περκασμού, συνοδευμένα από την έλλειψη βροχοπτώσεων μέχρι τον τρύγο των σταφυλιών, οι συνεχείς θερινές επεμβάσεις στο εναέριο τμήμα των φυτών επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο τρύγος, που άρχισε στις 18 Αυγούστου, διάρκεσε 22 ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι λευκές ποικιλίες τρυγήθηκαν όσο πιο σύντομα ήταν δυνατόν, ειδικά η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Τα σταφύλια διακρίνονται από άριστη κατάσταση υγιεινής, με καλό αρωματικό δυναμικό και η φαινολική ωριμότητα τους ήταν πολύ καλή με ικανοποιητική εκχυλισιμότητα χρώματος και με υψηλό αλκοολικό τίτλο. Η χρονιά αυτή υπόσχεται λευκά κρασιά σύνθετων αρωμάτων πολύ καλής ποιότητας και ερυθρά πλούσια με μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ενώ αναμενόταν να αρχίσει ο τρύγος στις 20 Αυγούστου, ξεκίνησε τελικά στις 14, με την ποικιλία Sauvignon Blanc, ενώ ολοκληρώθηκε για τις λευκές ποικιλίες τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή των ποικιλιών Ασύρτικο και Semillon. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμασης και του τρυγητού (καλός καιρός, χωρίς βροχές), οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή. Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε ουσιαστικά με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot στις 20 Αυγούστου. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Γενικά, η εσοδεία του 2019 θα χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι 5%-10% μικρότερη. Το 2019 ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας.

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες επέβαλαν ειδικές αμπελουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Ο επικίνδυνος καιρός συνεχίστηκε έως και τα μέσα Ιουλίου. Οι συνθήκες αυτές επιβράδυναν τον βλαστικό κύκλο ακόμα περισσότερο. Κατόπιν, εμφανίστηκε μεταστροφή των συνθηκών. Με την έναρξη της ωρίμανσης σταμάτησε η κακοκαιρία και τα σταφύλια μπήκαν στο τελικό στάδιο υπό ιδανικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία. Ο κίνδυνος μυκητολογικών προσβολών παρέμεινε χαμηλός για ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ η συνεχής ηλιοφάνεια βοήθησε στην ωρίμανση ακόμη και των οψιμότερων ποικιλιών. Γενικά επρόκειτο για μία σοδειά που ξεκίνησε με ανησυχητικά σημάδια ως προς τις καιρικές συνθήκες, αλλά έκλεισε με τις ιδανικότερες συνθήκες για όλες τις ποικιλίες.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Οι αμπελώνες ανέρχονται στα 600 στρέμματα, με τα 200 στρέμματα να βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και τα 400 στρέμματα στην Περιχώρα Δράμας. Οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, ενώ οι διεθνείς ποικιλίεςτο Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Syrah και το Tempranillo. Παράλληλα, διατηρείται ένας πειραματικός αμπελώνας με επιπλέον ελληνικές ποικιλίες. Οι οίνοι που παράγονται φέρουν την ονομασία προέλευσης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα». Σημειώθηκε μικρή μείωση (παραγωγής), περίπου 3%-5% σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο που τα σταφύλια ήταν στο στάδιο του «μπιζελιού». Σε κάποιες ποικιλίες υπήρχε μείωση του μεγέθους της ρώγας του σταφυλιού, ένα στοιχείο όμως που μπορεί να δώσει ποιοτικά αποτελέσματα στο κρασί, λόγω της καλής αναλογίας μεταξύ του φλοιού και της σάρκας. Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Φέτος η χρονιά ήταν σχετικά καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, παρά τις καιρικές δυσκολίες._

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Παράδοση, φρεσκάδα και αθηναϊκός ουρανός στο πιάτο: Ένα πανέμορφο εστιατόριο που βλέπει την πόλη από ψηλά

Υπάρχουν γεύματα που τα θυμάσαι για τη γεύση τους, κι άλλα που τα θυμάσαι για τη μαγευτική τους ατμόσφαιρα. Εδώ, υπάρχουν και τα δύο.

Ο «ΜΑΛΒΑΖΙΑΣ ΜΥΘΟΣ» 07 Δεκ 2025 | 15:53
26 Νοε 2025 | 06:00

Η Μέκκα του κρασιού βρίσκεται στη Χιλή: Αυτό είναι το καλυτερο οινοποιείο του κόσμου για το 2025

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ξεχωριστό οινικό σημείο που βρέθηκε στο νο.1 των The World's 50 Best Vineyards 2025.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 23 Νοε 2025 | 10:50
ΥΓΕΙΑ 19 Νοε 2025 | 22:17

Economist: Γιατί οι νέοι καταναλώνουν όλο και λιγότερο κρασί - Η νέα τάση που ανησυχεί τους παραγωγούς

Το κρασί που έχει πληγεί ιδιαίτερα, είναι το κρασί μαζικής παραγωγής

ΝΑΟΥΣΑ 16 Νοε 2025 | 09:34

Ενας οινικός θησαυρός: "Χρονοκάψουλα" - λαβύρινθος στη Στενήμαχο με 116.000 φιάλες κρασιού [εικόνες]

Κρύβονται διαμάντια, φτιαγμένα σε εποχές, που μοιάζουν να απέχουν έτη φωτός από τη σημερινή.

25 Σεπ 2025 | 06:00

Σύντομα όλοι θα μιλούν για μια Καμηλοπάρδαλη στα Εξάρχεια: Ποιο είναι το νέο cool wine bar της γειτονιάς

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ 17 Ιουλ 2025 | 18:54

Το "κρυφό μήνυμα" της Μέγκαν στην Καμίλα: Πώς η Μαρκλ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα γενέθλια της βασίλισσας

Τα γενέθλια της βασίλισσας Καμίλα γίνονται αφορμή για να ρίξει γέφυρες προς το Μπάκιγχαμ η "αυτοεξόριστη" δούκισσα Μέγκαν

ΤΡΙΑ ΠΙΑΤΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΣΕΦ 09 Ιουλ 2025 | 20:00

Το ξεχωριστό τραπέζι του βασιλιά Καρόλου στον Μακρόν: Το μενού τριών πιάτων, τα πανάκριβα κρασιά και οι συμβολισμοί [εικόνες]

Η υψηλή γαλλική γαστρονομία και τα εκλεκτά κρασιά των γαλλικών αμπελώνων συναντήθηκαν με εξαιρετικές βρετανικές πρώτες ύλες για να στρωθεί το τραπέζι του κρατικού δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς Κάρολος

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ «AS EVER» 02 Ιουλ 2025 | 11:22

Η επιχειρηματίας Μέγκαν Μαρκλ λανσάρει συλλογή κρασιών - Θα κοστίζει 30 δολάρια η φιάλη

Η Μέγκαν Μαρκλ επεκτείνει τη σειρά προϊόντων της με την επωνυμία "As Ever" καθώς ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας "προσεγμένης" συλλογής κρασιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ 22 Ιουν 2025 | 10:22

Τσάνταλης: Η ηχηρή πτώση ενός θρύλου του ελληνικού κρασιού - Το λαμπερό παρελθόν και η κατάρρευση

Οι παρατεταμένες οικονομικές πιέσεις και τα ανεπίλυτα χρηματοοικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών δεν άφησαν περιθώριο ανάκαμψης

22 Ιουν 2025 | 09:00

Οι καλύτερες διακοπές έχουν για πρωταγωνιστή το κρασί: Τα οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε

Από τα ηφαιστειακά τοπία της Σαντορίνης και τις ιστορικές πλαγιές της Νεμέας μέχρι τα κυκλαδίτικα αμπέλια της Τήνου και τους αττικούς αμπελώνες που αγκαλιάζουν την πόλη, ο ελληνικός οινοτουρισμός χαράζει νέες, συναρπαστικές διαδρομές.

ΕΝΝΕΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ 09 Ιουν 2025 | 10:27

Οινοτουρισμός στην Καρδίτσα: Περίπατοι στη λίμνη Πλαστήρα, πολιτισμός, φύση γαστρονομία

Σε μια εποχή που ο τουρισμός αναζητά αυθεντικές εμπειρίες, η Καρδίτσα επιχειρεί να ξανασυστηθεί στο κοινό, επενδύοντας στον ανερχόμενο τομέα του οινοτουρισμού.

02 Ιουν 2025 | 09:00

Αμπελώνες σε δοκιμασίες: Πώς το κρασί και τα οινοποιεία της Κύπρου αρχίζουν να ξεχωρίζουν

Η αέναη πορεία του Κυπριακού αμπελώνα δείχνει να βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με εξαιρετικές προσπάθειες που μπορεί να τον απογειώσουν στο άμεσο μέλλον.

THE MANTINIANS 25 Μαϊ 2025 | 09:02

Η συμμαχία του κρασιού για την ανάδειξη του Μοσχοφίλερου σε Ελλάδα και εξωτερικό: Ποια είναι τα 13 οινοποιεία και τα 29 κρασιά τους

Τα 13 κτήματα από τη Μαντίνεια που θέλουν να αναδείξουν το Μοσχοφίλερο της Αρκαδίας στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

"ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ" 09 Απρ 2025 | 18:56

Τσιάρας: Οι δασμοί φέρνουν Ελλάδα και ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω...φέτας και ελιάς

Πώς η φέτα και η ελιά θα φέρουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ύστερα από τα νέα δεδομένα των δασμών

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαρ 2025 | 08:58

Ελληνικό κρασί: Η απειλή που φέρνει ο εμπορικός πόλεμος Ευρώπης - Αμερική

Το 19,4% του τζίρου και το 10,7% του όγκου των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιήθηκαν το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΥΠΕΡΟΓΚΟΙ 13 Μαρ 2025 | 15:21

Ο Τραμπ απειλεί να βάλει δασμούς 200% στις σαμπάνιες και σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά - Αντίποινα για το μπέρμπον

Δήλωση που βάζει φωτιά στους Ευρωπαίους εξαγωγείς οίνου έκανε ο Τραμπ - Βιάζεται να προλάβει τα ευρωπαϊκά αντίποινα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 13 Μαρ 2025 | 06:40

Το δίλημμα για κόκκινο ή λευκό κρασί: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας

Ενώ παλιότερα οι μελέτες έδειχναν το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιακή υγεία, ο ισχυρισμός αυτός έχει αποδειχθεί πλέον αμφιλεγόμενος.

07 Μαρ 2025 | 09:00

Τα κρασιά, τα ούζα και τα τσίπουρα της Σαρακοστής

Η Σαρακοστή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες γεύσεις και υγιεινές διατροφικές επιλογές, με φαγητά και ποτά που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιόδου.

05 Μαρ 2025 | 09:00

Με τι κρασιά, ούζα και τσίπουρα θα συνοδεύσουμε τα σαρακοστιανά πικνίκ; Ένας κορυφαίος σεφ απαντά

Για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για όλη την Σαρακοστή,οι ετικέτες σε κρασί, ούζο και αποστάγματα που μπορείς να απολαύσεις αλλά και οι συνταγές και τα τοπικά προιόντα που σου "κάνουν" σαρακοστιανό σινιάλο από τον Νίκο Μπίλλη.

ΜΕΤΑΞΥ ΟΣΩΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 09 Φεβ 2025 | 11:22

Δεν πάει πουθενά: Οινοποιός της Σαντορίνης παραμένει δίπλα στα πιθάρια με το κρασί του, μια ανάσα από το Κολούμπο

Το νησί είναι σχεδόν έρημο, ελάχιστοι "ανθεκτικοί" ντόπιοι έχουν παραμείνει στον τόπο τους.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 23 Ιαν 2025 | 14:22

Το ελληνικό κρασί ανεβαίνει πίστα: Διεθνείς προσωπικότητες στο "Thessaloniki Wine & Spirits Trophy"

Εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν στο "Thessaloniki Wine & Spirits Trophy" , αναγνωρίζοντας την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΙΩΝ 18 Ιαν 2025 | 12:25

Αφοί Γεωργιάδη - Αντετοκούνμπο: Ο δεύτερος μεγάλος πόλος στο κρασί με την εξαγορά του Semeli από τον Μ. Σάλλα

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. πλησιάζει σε τζίρο αυτόν του μεγαλύτερου παίκτη της ελληνικής αγοράς στο κρασί, της Cavino.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 22 Δεκ 2025 | 06:08

Το 2026 φέρνει... χρήμα: Ποια ζώδια θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται

Τρία ζώδια ξεχωρίζουν και φαίνεται πως θα δουν το πορτοφόλι τους να… γεμίζει το νέο έτος.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 21 Δεκ 2025 | 12:21

Οι σούπες των γιορτών: 4 προτάσεις για το απόλυτο ορεκτικό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Σας προτείνουμε τέσσερις γιορτινές σούπες που συνδυάζουν παράδοση, άρωμα και γευστική ισορροπία, κερδίζοντας τις εντυπώσεις από την πρώτη κουταλιά.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 21 Δεκ 2025 | 11:53

Tips: Πώς να τοποθετήσετε τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα στο γιορτινό τραπέζι

Αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται το σωστό στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού και πού τοποθετούμε τα πιρούνια και τα πιάτα μας, σου έχουμε τις απαντήσεις!

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 21 Δεκ 2025 | 09:27

Αυτά τα 3 ζώδια θα ζήσουν τον μεγάλο έρωτα το 2026

. Για τρία ζώδια, ο έρωτας δεν θα είναι περαστικός, θα έρθει για να αλλάξει δεδομένα, προτεραιότητες και τρόπο ζωής.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ 21 Δεκ 2025 | 09:22

Stollen: Το ιδιαίτερο γλυκό ψωμί που τρώγεται τα Χριστούγεννα - Η ιστορία του και η τέλεια συνταγή

Το Stollen (στόλεν) είναι ένα αρτοσκεύασμα σαν κέικ με ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και αμυγδαλόπαστα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη.

ΥΠΕΡΟΧΟ 20 Δεκ 2025 | 12:56

Glühwein: Το ζεστό, αρωματικό κρασί των γιορτών και η ιστορία του - Πώς το φτιάχνουμε

Την περίοδο των Χριστουγέννων, το αγαπημένο ποτό Glühwein έχει την τιμητική του!

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 20 Δεκ 2025 | 12:47

"Πάρτε βαθιές ανάσες": Τα 2 ζώδια που θα περάσουν τα Χριστούγεννα με... πολλά νεύρα

Για κάποια ζώδια οι φετινές γιορτές μοιάζουν περισσότερο με… δοκιμασία υπομονής.

ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ 20 Δεκ 2025 | 08:20

Χριστούγεννα: Επιτραπέζιες διακοσμήσεις με αλεξανδρινά - Λουλουδένια και γιορτινά τραπέζια για όλα τα γούστα

Τον χειμώνα, τα αλεξανδρινά, με τα εντυπωσιακά και πολύχρωμα άνθη τους είναι ιδανικά για τη διακόσμηση των γιορτινών περιστάσεων.

ΝΙΚΟΛ ΜΑΡΙΝΟΥ 20 Δεκ 2025 | 07:43

Τι τρώμε στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν; - Προτάσεις για ολοκληρωμένο μενού από food blogger

Ισορροπημένες γεύσεις και πιάτα που στήνονται εύκολα, δημιουργούν μια εμπειρία που θα ενώσει την παράδοση και τη σύγχρονη κουζίνα στο πιο μαγικό δείπνο της χρονιάς.

19 Δεκ 2025 | 11:19

Γιαούρτι τον χειμώνα: 7 τρόποι να το κάνεις πιο "ζεστό" και comfort

Δεν χρειάζεται να το ζεστάνεις, αλλά να το "ντύσεις" με αρώματα, υφές και μικρές κινήσεις που θυμίζουν χειμώνα, θαλπωρή και γιορτινή διάθεση.

19 Δεκ 2025 | 11:15
ΣΥΝΤΑΓΕΣ 19 Δεκ 2025 | 09:56

Οι σαλάτες του γιορτινού τραπεζιού: 5 προτάσεις που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας

Σας προτείνουμε πέντε ξεχωριστές σαλάτες που θα ανανεώσουν το γιορτινό μενού σας και θα κλέψουν τις εντυπώσεις από την πρώτη μπουκιά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 19 Δεκ 2025 | 08:38

Συνταγή για θεϊκό και αφράτο πανετόνε - Με φανταστικό άρωμα, το απόλυτο κέικ των γιορτών

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, εκτός από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, δοκιμάστε το πανετόνε.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Δεκ 2025 | 08:30

Τα 3 τυχερά ζώδια του Ιανουαρίου 2026: Ξεκίνημα με το δεξί, με νέες ευκαιρίες

Τρία ζώδια φαίνεται να ξεκινούν τη νέα χρονιά με το δεξί και με χαμόγελο. Δες αν ανήκεις στους μεγάλους τυχερούς του πρώτου μήνα του έτους.

ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Δεκ 2025 | 10:04

Σιροπιαστή βασιλόπιτα, με μανταρίνι και αμύγδαλο - Γεμάτη αρώματα, με τέλεια γεύση

Αυτή η σιροπιαστή βασιλόπιτα με μανταρίνι και αμύγδαλο είναι η πιο αρωματική και αέρινη εκδοχή που μπορείς να φτιάξεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 18 Δεκ 2025 | 07:35

Τα 3 ζώδια που θα τους χτυπήσει ο έρωτας... την πόρτα, φέτος τα Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα δεν φέρνουν μόνο λαμπάκια, οικογενειακά τραπέζια και μελομακάρονα, αλλά και δυνατά ερωτικά καρμικά παιχνίδια.

ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Δεκ 2025 | 07:24

Χριστουγεννιάτικο δέντρο σφολιάτας με γέμιση πραλίνα - Πανεύκολο, με 5 υλικά

Ενα χριστουγεννιάτικο γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

17 Δεκ 2025 | 14:00

Σούπες του χειμώνα: Τα καλύτερα υλικα για ζεστή και πλούσια γεύση

Με τα σωστά υλικά στο ντουλάπι σου, η σούπα σου γίνεται πιο νόστιμη, πιο χορταστική και καθόλου βαρετή.

17 Δεκ 2025 | 11:06

Συνταγή 90s: Τα "σχολικά" τυροπιτάκια που εξαφανίζονται σε 10 λεπτά

Τραγανά απ’ έξω, τυρένια και ζουμερά μέσα. Η πιο νοσταλγική συνταγή που σε γυρνά κατευθείαν στο διάλειμμα του σχολείου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΕΣ 17 Δεκ 2025 | 09:56

Συνταγές: 3 προτάσεις για πολύχρωμες, χειμωνιάτικες σαλάτες για το γιορτινό μας τραπέζι

Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια αρχίζουν ήδη να προγραμματίζονται, και εμείς παρακάτω σας προτείνουμε τρεις τέλειες σαλάτες με λαχανικά και φρούτα του χειμωνα.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 17 Δεκ 2025 | 08:27

Αφράτη και αρωματική βασιλόπιτα τσουρέκι - Φτιάχνεται πανεύκολα, θα ξετρελαθείτε

Αφράτη, αρωματική και εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του ζαχαροπλαστείου.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 17 Δεκ 2025 | 06:44

Σε αυτά τα 3 ζώδια το 2026 θα μπει... στραβά - Γκρίνιες, άγχος, συναισθηματικό βάρος

Η Πρωτοχρονιά θεωρείται η πιο αισιόδοξη νύχτα του χρόνου. Υποσχέσεις, ευχές, σαμπάνιες και χαμόγελα. Όχι όμως για όλους.

ΣΑΡΩΣΑΝ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 16 Δεκ 2025 | 12:22

Το Taste Atlas ανέδειξε τα μελομακάρονα ως το καλύτερο... μπισκότο στον κόσμο

Τα αγαπημένα ελληνικά μελομακάρονα ανέδειξε η γνωστή σελίδα γαστρονομίας Taste Atlas, ως το καλύτερο μπισκότο στον κόσμο για το 2025/26.

16 Δεκ 2025 | 11:08

Η πιο light εκδοχή της Coleslaw - τι να βάλεις αντί για μαγιονέζα

Η αγαπημένη coleslaw γίνεται πιο ελαφριά και θρεπτική με το πιο υγιεινό dressing.

16 Δεκ 2025 | 08:21

Βασιλόπιτα-κέικ για... τεμπέληδες: Ζουμερή και αφράτη με πορτοκάλι, έτοιμη στο πι και φι

Αυτη είναι η πιο τέλεια συνταγή για ζουμερή και εύκολη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 16 Δεκ 2025 | 07:35

Νέα δουλειά, νέα πορεία: Τα 3 ζώδια που θα απογειωθούν το 2026 με αλλαγές στα επαγγελματικά

Για τρία ζώδια, η επόμενη φάση, με την αρχή της νέας χρονιάς, σηματοδοτεί μια ριζική στροφή.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ! 15 Δεκ 2025 | 08:32

Η πιο απλή βασιλόπιτα χωρίς μίξερ - Τα τρία υλικά που την απογειώνουν

Μία τέλεια βασιλόπιτα, που αξίζει να την δοκιμάσετε φέτος την Πρωτοχρονιά.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 15 Δεκ 2025 | 08:26

Τα 3 πιο τυχερά ζώδια του 2026 - Χρήμα, έρωτας και μεγάλες ευκαιρίες

Για τρία ζώδια, τη νέα χρονιά, οι πλανήτες συνωμοτούν ξεκάθαρα υπέρ τους, ανοίγοντας δρόμους που μέχρι τώρα έμοιαζαν κλειστοί.

15 Δεκ 2025 | 06:53

Project Ραπουνζέλ: 5 εγγυημένοι τρόποι για να μακρύνεις γρήγορα τα μαλλιά σου

Νιώθεις ότι τα μαλλιά σου έχουν "κολλήσει" στο ίδιο μήκος εδώ και μήνες, όσες μάσκες κι αν βάζεις; Σταμάτα να περιμένεις μοιρολατρικά. Η επιστήμη έχει βρει τον τρόπο να πατήσεις το "fast forward" στην ανάπτυξη και δεν έχει καμία σχέση με το συχνό κούρεμα που σου προτείνουν όλοι.

12 Δεκ 2025 | 16:45

Σιμιγδαλόκρεμα μελομακάρονο - Έτοιμη σε 5 λεπτά και μόνο με 170 θερμίδες!

Βελούδινη, αρωματική και απόλυτα γιορτινή κρέμα με γεύση μελομακάρονου, έτοιμη σε χρόνο μηδέν.

12 Δεκ 2025 | 11:42

Από την Οδύσσεια μέχρι το TikTok: Οι κορυφαίες τάσεις στα ονόματα μωρών για το 2026

Οι τάσεις στα ονόματα μωρών για το 2026 κινούνται από την ανάγκη για φυγή από την πραγματικότητα

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ 12 Δεκ 2025 | 11:14

Η πιο εύκολη συνταγή για αφράτη βασιλόπιτα, μόνο με 6 υλικά

Οι βασιλόπιτες θα έχουν την τιμητική τους σε λίγες ημέρες, αφού οι περισσότεροι επιλέγουν να τη φτιάξουν μόνοι τους, για την πιο... ιδιαίτερη ημέρα του χρόνου, την Πρωτοχρονιά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 12 Δεκ 2025 | 06:08

Τα 4 "χρυσά" ζώδια της Πρωτοχρονιάς – Θα τους μπει ο νέος χρόνος… με το δεξί

Η Πρωτοχρονιά φέρνει μαζί της μια δυνατή ενέργεια αλλαγής, μια υπόσχεση για νέα ξεκινήματα και ανανέωση.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 11 Δεκ 2025 | 08:12

Συνταγή για συγκλονιστικό χριστουγεννιάτικο brownie, χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολο, πολύ ζουμερό

Χριστουγεννιάτικο γευστικό και ζουμερό brownie! Κολασμένα νόστιμο και πολύ πολύ εύκολο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 11 Δεκ 2025 | 06:59

Τα 3 τυχερά ζώδια της Πρωτοχρονιάς - Θα περάσουν ονειρικά, έρχονται εκπλήξεις

Καθώς η χρονιά οδεύει προς το τέλος της, η ενέργεια αλλάζει, η διάθεση ανεβαίνει και κάποια ζώδια φαίνεται πως μπαίνουν στο 2026 με… αέρα τύχης!

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΟΙ 10 Δεκ 2025 | 10:57

Τα 8 μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες - Πώς θα σας πετύχει το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό

Οι κουραμπιέδες είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Αφράτοι, βουτυράτοι, με άρωμα που γεμίζει το σπίτι και χιονισμένοι με άχνη.

10 Δεκ 2025 | 10:47

Βελουτέ σούπα με ρεβύθια και κους κους: Εύκολη, λεμονάτη και θρεπτική συνταγή

Ζεστή, λεμονάτη βελουτέ με ρεβίθια και κους κους που ετοιμάζεις στο λεπτό και σε κρατά χορτάτη, ελαφριά και χωρίς τύψεις.

ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Δεκ 2025 | 07:58

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, το τέλειο επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι

Ενα εξαιρετικό, πολύ γευστικό και βελούδινο γλυκό, που αποτελεί μία τέλεια πρόταση για το γιορτινό μας τραπέζι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 10 Δεκ 2025 | 06:31

Για αυτά τα 3 ζώδια το 2026 θα είναι η χρονιά τους - Θα απογειωθούν σε όλους τους τομείς

Το 2026 φαίνεται πως έρχεται με... φόρα για τρία ζώδια, τα οποία θα βρουν την τύχη, τις ευκαιρίες και τη σταθερότητα που αναζητούσαν τα τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΤΑΓΗ 09 Δεκ 2025 | 07:32

Αφράτοι και νοστιμότατοι κουραμπιέδες - Πολύ αρωματικοί, με αμύγδαλο και άχνη

Οι κουραμπιέδες είναι και πάλι εδώ και φέρνουν όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε μπουκιά.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 09 Δεκ 2025 | 06:58

Ποιοι ευνοούνται οικονομικά το 2026: Τα 4 ζώδια που θα γεμίσουν το πορτοφόλι τους

Το 2026 φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά οικονομικής ανόδου για ορισμένους εκπροσώπους του ζωδιακού κύκλου.

08 Δεκ 2025 | 16:45

Cheesecake μελομακάρονο με 3 υλικά μέσα σε 3'

Δεν έχεις ξαναφάει κάτι πιο γρήγορο και πιο γευστικό!

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 08 Δεκ 2025 | 11:24

Συνταγή για light μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, μόνο με 7 υλικά

Αυτή η συνταγή για... light μελομακάρονα, είναι πανεύκολη και θα χρειαστείτε μόνο 7 υλικά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 08 Δεκ 2025 | 06:34

Τα 4 ζώδια που δεν θα περάσουν καλά φέτος τα Χριστούγεννα - Γκρίνιες, ανατροπές και απρόοπτα

Ας δούμε ποια τέσσερα ζώδια χρειάζεται φέτος τα Χριστούγεννα να οπλιστούν με... υπομονή.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ! 08 Δεκ 2025 | 06:02

Τα 8 μυστικά για τα τέλεια μελομακάρονα - Πώς θα βγουν νόστιμα και όσο σιροπιαστά πρέπει

Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο γλυκό των ελληνικών Χριστουγέννων. Ποιο είναι όμως το "κλειδί" για να πετύχουν πραγματικά;

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ 05 Δεκ 2025 | 16:23

Άση Μπήλιου: Έρχεται ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο με μόνο θετικές όψεις - Ενα από τα ωραιότερα του Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με την αστρολόγο, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι ένα από τα ωραιότερα του Δεκεμβρίου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 05 Δεκ 2025 | 06:18

Χριστουγεννιάτικα... δράματα: Τα 3 ζώδια που θα χωρίσουν φέτος στις γιορτές

Για αυτά τα τρία ζώδια, το 2025 ίσως είναι η στιγμή να κλείσουν σχέσεις που έχουν πια εξαντληθεί και να κάνουν χώρο για ένα πιο φωτεινό μέλλον.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΕΣ 05 Δεκ 2025 | 06:16

Οι viral χριστουγεννιάτικες σοκολάτες που θα φτιάχνετε συνέχεια στις γιορτές - Ετοιμες σε "χρόνο μηδέν"

Οι γιορτές πλησιάζουν και σιγά-σιγά αρχίζουν και οι προετοιμασίες για τα γλυκά των Χριστουγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 04 Δεκ 2025 | 08:19

Αυτά τα 3 ζώδια θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα στις γιορτές - Εκπλήξεις και ανατροπές

Τα φετινά Χριστούγεννα κρύβουν ανατροπές, ευχάριστα νέα και μικρά δώρα της ζωής για τρία συγκεκριμένα ζώδια.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 04 Δεκ 2025 | 06:10

Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα - Γλυκό "κόλαση", δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα

Τα μελομακάρονα είναι το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων και έχει πάντα μια θέση στο γιορτινό τραπέζι.

03 Δεκ 2025 | 22:53

Οι απλές ενυδατικές κρέμες που θα σώσουν το δέρμα σου με λιγότερα από 15 ευρώ

Οι ενυδατικές κρέμες για την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σου δεν χρειάζεται να κοστίζουν πολύ.

ΦΑΓΗΤΟ 03 Δεκ 2025 | 11:43

Tips διακόσμησης του τραπεζιού για τις γιορτινές συγκεντρώσεις στο σπίτι - Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

Με λίγες στοχευμένες επιλογές η τραπεζαρία σου μπορεί να γίνει το πιο εντυπωσιακό σημείο. Ένας χώρος γεμάτος θαλπωρή, λάμψη και γιορτινή μαγεία, όπως ταιριάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

03 Δεκ 2025 | 11:09

Porridge μελομακάρονο: Η πιο γιορτινή συνταγή για θρεπτικό πρωινό

Ένα ζεστό, αρωματικό πρωινό που φέρνει τα Χριστούγεννα στο μπολ σου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 03 Δεκ 2025 | 07:18

Χριστουγεννιάτικο... μποναμά φέρνει ο Δεκέμβριος για 3 τυχερά ζώδια - Οικονομική ανάκαμψη

Ο Δεκέμβριος φέρνει οικονομική ανάκαμψη και θετικές εξελίξεις για τρία τυχερά ζώδια, που βλέπουν επιτέλους τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Δεκ 2025 | 06:33

Γρήγοροι κουραμπιέδες χωρίς μίξερ που θα σας ξετρελάνουν - Με ελάχιστα υλικά

Μια από τις πιο εύκολες και γρήγορες συνταγές για κουραμπιέδες.

02 Δεκ 2025 | 11:13

Πατάτες σαν της γιαγιάς στο "γκάζι" - τραγανές, λαχταριστές και light

Τραγανές πατάτες σαν της γιαγιάς στο "γκάζι", έτοιμες εύκολα στο airfryer.

02 Δεκ 2025 | 08:49
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 02 Δεκ 2025 | 06:49

Αυτά τα 3 ζώδια θα ερωτευτούν φέτος τα Χριστούγεννα - Νέες γνωριμίες και συναισθήματα

Τρεις εκπρόσωποι του ζωδιακού πρόκειται να ζήσουν κάτι δυνατό, ανατρεπτικό και μαγικά χριστουγεννιάτικο.

ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ 02 Δεκ 2025 | 06:28

Η πιο δημοφιλής συνταγή για μελομακάρονα που θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φυσικά τα λατρεμένα μελομακάρονα, έχουν την τιμητική τους!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 01 Δεκ 2025 | 07:24

Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό: Ισλί μικρασιάτικο, μοσχομυριστό και με σιροπιαστή καρδιά

Το παραδοσιακό μικρασιατικό ισλί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, βαθιά δεμένο με τις μνήμες και τις γεύσεις των προσφύγων.

ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΗΝΑΣ 01 Δεκ 2025 | 06:35

Τα 3+1 πιο τυχερά ζώδια του φετινού Δεκεμβρίου - Νέα ξεκινήματα, γνωριμίες, έρωτες

Τέσσερα ζώδια θα δουν τις πόρτες να ανοίγουν διάπλατα μπροστά τους αυτόν τον μήνα. Ανήκεις σε κάποιο από αυτά;

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 29 Νοε 2025 | 09:06

Πανεύκολη συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη - Τραγανά και πεντανόστιμα

Αυτά τα πεντανόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη δεν έχουν ούτε υποκατάστατο ζάχαρης ούτε μέλι.

28 Νοε 2025 | 11:36

Η ιδανική σούπα για το κρύο με μοσχάρι και τραχανά

Μια σούπα-παρηγοριά, γεμάτη γεύση, θρέψη και άρωμα ελληνικού χειμώνα.

ΣΥΝΤΑΓΗ 28 Νοε 2025 | 11:05

Αφράτο, νηστίσιμο κέικ καρότου χωρίς μίξερ - Ο,τι πρέπει για τον καφέ σας

Πανεύκολο μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ, που είναι και νηστίσιμο.

TASTE ATLAS 28 Νοε 2025 | 09:19

Αυτές είναι οι καλύτερες γλυκιές πίτες στον κόσμο - Τέσσερις ελληνικές στη λίστα, οι δύο στη δεκάδα

Το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες γλυκές πίτες του κόσμου, και δύο ελληνικές, πασίγνωστες και αγαπημένες πίτες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα.

27 Νοε 2025 | 10:54

Το οικονομικό νεράκι σιδερώματος με άρωμα γιασεμί, που θα μεταμορφώσει τα ρούχα σου

Το απόλυτο προϊόν για να κάνεις το σιδέρωμά σου παιχνιδάκι. Το νεράκι με άρωμα γιασεμί από τη Zara Home είναι ό,τι ακριβώς έψαχνες.

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ; 27 Νοε 2025 | 09:07

Τα 3 πιο άτυχα ζώδια των φετινών Χριστουγέννων - Ανατροπές, οικονομικές δυσκολίες, απογοήτευση

Για τρία συγκεκριμένα ζώδια, τα φετινά Χριστούγεννα ίσως αποδειχθούν λίγο… πιο απαιτητικά.

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 27 Νοε 2025 | 06:07

Συνταγή για τον αυθεντικό γιαννιώτικο μπακλαβά - Τραγανός και σούπερ σιροπιαστός

Τα Γιάννενα φημίζονται για τον μπακλαβά τους, ο οποίος περιέχει καρύδι.

26 Νοε 2025 | 11:36

Φτιάξε πανεύκολα τους πιο light κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

Μια εναλλακτική συνταγή με παραδοσιακή γεύση!

TASTE ATLAS 26 Νοε 2025 | 10:49

Αυτά είναι τα 20 καλύτερα πιάτα με κοτόπουλο στον κόσμο - Ενα ελληνικό ανάμεσά τους

Τη λίστα με τα 20 καλύτερα πιάτα με κοτόπουλο στον κόσμο, δημοσίευσε η γνωστή γαστρονομική ιστοσελίδα Taste Atlas.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Νοε 2025 | 10:29

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ελάχιστα υλικά - Θα ξετρελαθείτε

Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι υγιεινά, πολύ γευστικά και φτιάχνονται πανεύκολα με ελάχιστα υλικά!

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ 26 Νοε 2025 | 07:32

Η κλασική συνταγή για τιραμισού - Κρεμώδες, με απίστευτη γεύση

Το τιραμισού είναι το κλασικό ιταλικό γλυκό είναι το κορυφαίο κρεμώδες επιδόρπιο με καφέ, αμαρέτο και σαβαγιάρ.

26 Νοε 2025 | 06:29

Βlack Friday: Oι 10 αγορές sos που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις

Οι εκπτώσεις της Black Friday είναι η καλύτερη περίπτωση για να επενδύσεις σε ό,τι χρειάζεσαι για σένα και το σπίτι.

ΜΗΠΩΣ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ; 26 Νοε 2025 | 06:20

Τα 5 ζώδια που θα... ξοδέψουν τα περισσότερα τα φετινά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα φέρνουν χαρά, στολίδια, μυρωδιές από κουραμπιέδες και για ορισμένα ζώδια, έναν... ιδιαίτερο πειρασμό: τη σπατάλη.