Follow us

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι προσδοκίες για τα κρασιά που θα παραχθούν το 2019 στη Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς η φετινή χρονιά ίσως εξελιχθεί στην καλύτερη της δεκαετίας. Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου της ένωσης οινοποιών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά κρασιά εμφανίζονται υψηλόβαθμα, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινα, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10%-15%.

Αναλυτικότερα, η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια: αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Ο χειμώνας στις ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, χαρακτηρίστηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της βλαστικής περιόδου, για τις περισσότερες ποικιλίες αμπέλου. Την Άνοιξη, επίσης παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με κανονικές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της άνθισης. Η περίοδος του καλοκαιριού, είχε σποραδικά έντονα φαινόμενα κυρίως στις ορεινές και παράκτιες περιοχές, όμως την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος, επικράτησαν παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, ευνόησαν τη διατήρηση της υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίμανση της παραγωγής.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων για όλη την περίοδο από τον περκασμό μέχρι την ωρίμανση, αποτέλεσε πρόκληση για τους παραγωγούς και ανέδειξε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδατικού καθεστώτος στους αμπελώνες, για την παραγωγή σταφυλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η εικόνα ανά περιοχή διαμορφώνεται ως εξής:

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α’ υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β’ υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από τις 27 Σεπτεμβρίου ο τρύγος συνεχίστηκε και στα μεικτής φύτευσης αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (Γ’ υποζώνη στα 500 - 800 μέτρα), όπου βρίσκονται τα παλαιότερα κλήματα με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Συνολικά καταγράφηκε οψίμιση κατά 10 ημέρες επαναφέροντας τα σταφύλια στη φυσιολογική εποχή ωρίμασης. Τα σταφύλια ήταν υγιή, με υψηλό φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν υποδειγματική και μακρά, αλλά οι ποσότητες ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και παροδικών ακραίων φαινομένων (χαλάζι). Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικρή επιτάχυνση της ωρίμανσης στο τελευταίο στάδιο, σε μια όμως κατά τα άλλα όψιμη χρονιά. Συνολικά πρόκειται για μια όψιμη χρονιά, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεγάλη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών στα σταφύλια, απουσία ασθενειών, αλλά και χαμηλών αποδόσεων (μείωση της τάξης του 15 %).

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή πριν από τον τρύγο (στην έναρξη της χρονιάς, τον Μάιο, αλλά και το καλοκαίρι), αλλά κι ο εξαιρετικός καιρός την περίοδο του τρύγου επέφεραν σημαντική μείωση φορτίου της παραγωγής σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση. Η ημερομηνία τρυγητού κυρίως για την Ντεμπίνα ήταν περίπου δέκα ημέρες αργότερα από πέρυσι, οπότε η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη. Η παραγωγή για την ποικιλία Ντεμπίνα, αλλά και τις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται (το Βλάχικο, το Μπεκάρι, αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες) χαρακτηρίζεται από, ελαφρώς μειωμένη ποσότητα, αλλά πολύ ποιοτική με πολύ καλές ωριμάνσεις.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 2

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1.000 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah και κάποιες ντόπιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Η παραγωγή φέτος κυμάνθηκε περίπου στα 300-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς, καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μέτριες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος. Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο. Ο τρύγος του 2019 ξεκίνησε τρεις ημέρες νωρίτερα από πέρσι, αλλά ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα ετών. Η ωρίμαση των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τον υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο, την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και τα καλά επίπεδα ολικής οξύτητας . Παρόλες τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων Μαΐου - Ιουλίου, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

H ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 560 μέτρα και φτάνει σχεδόν στα 700 μέτρα, η δε έκτασή της ξεπερνά τα 7.500 στρέμματα. Ο τρυγητός αναφορικά με τις λευκές ποικιλίες άρχισε και ολοκληρώθηκε κατά 65% μέσα στον Αύγουστο και κατατάσσεται σε μία από τις πλέον πρώιμες σοδειές για την περιοχή του Αμυνταίου μαζί με το 2017. Οι πιο όψιμες λευκές ποικιλίες -Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης, με αυτή την σειρά- ακολούθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσαν την ωρίμανσή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Η υδατική καταπόνηση της χρονιάς έφερε μία πρωίμηση δύο-τρεις εβδομάδων για το Ξινόμαυρο. Επιπλέον, επιτεύχθηκαν εξαιρετικοί δείκτες φαινολικής και αρωματικής ωριμότητας. Ποιοτικά οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτητα, όπως και οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ωριμότητας, εφάμιλλα του 2018. Η εσοδεία 2019 ανέδειξε έντονα την αναγκαιότητα μίας ισορροπημένης εφαρμογής άρδευσης για την απρόσκοπτη λειτουργία της φωτοσύνθεσης καθώς και την συνεπακόλουθη ολοκλήρωση της διαδικασίας ωρίμανσης. Παρατηρήθηκε ότι σε μη έχοντς τη δυνατότητα άρδευσης αμπελώνες μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό το σταφυλικό τους φορτίο και σε μερικές περιπτώσεις χάθηκε ακόμη και το φυτικό κεφάλαιο. Οι (στρεμματικές) αποδόσεις κινήθηκαν 10-15% χαμηλότερα από το μέσο όρο των ποικιλιών γεγονός που εξηγείται κυρίως το μειωμένο μέγεθος της ράγας των σταφυλιών.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 3

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η ζώνη της Νάουσας περιλαμβάνει αμπελώνες έκτασης περίπου 4.850 στρεμμάτων, με το Ξινόμαυρο να έχει περιοριστεί σε 3.850 στρέμματα. Την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν ερυθρές ποικιλίες όπως το Merlot, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Montepulciano, η Μαυροδάφνη κ.α., αλλά και λευκές όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Chardonnay κλπ. Οι αμπελώνες ξεκινούν από τα 100 μέτρα υψόμετρο και φθάνουν τα 350 μέτρα. Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά 10%-20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, στους περισσότερους αμπελώνες της περιοχής, η παραγωγή ήταν σχετικά μικρότερη σε σχέση με το 2018, κυρίως λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο περκασμού-ωρίμανσης. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, καλό χρώμα, και εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινόμαυρο, δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιάζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό και καλό χρώμα στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με εξαιρετικά αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ

Το καλοκαίρι επικράτησαν ομαλές κλιματικές συνθήκες και δεν χρειάστηκε να γίνει άρδευση ως το Σεπτέμβριο. Εξαιτίας των δύο χαλαζοπτώσεων, υπήρξε μικρή πτώση στην ποιότητα των σταφυλιών. Η φετινή χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες ήταν πολύ καλή, με τον τρύγο να γίνεται μια βδομάδα νωρίτερα με καλές οξύτητες και καλά φαινολικά συστατικά. Τον Σεπτέμβριο οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για τις όψιμες ποικιλίες με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του σταφυλιού. Κρούσματα από τις εποχικές ασθένειες (βοτρύτης) δεν παρουσιάστηκαν.

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Chardonnay Sauvignon Blanc και Viognier. Γύρω στα τέλη Αυγούστου τρυγήθηκαν η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 16 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών και ολοκληρώθηκε με τις ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και τελευταίο το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμανση, με αποτέλεσμα ακόμη και οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική. Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά και μικρή μείωση στα ερυθρά σε σχέση με πέρσι, και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή. Ίσως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 4

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ / ΜΕΤΩΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ

Στη Χαλκιδική ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Sauvignon blanc, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 20 Αυγούστου, ενώ των ερυθρών ποικιλιών (Merlot, Cabernet Sauvignon) από 30. Στο Μετόχι Χρωμίτσας ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 2 Σεπτεμβρίου και των ερυθρών ποικιλιών (Grenache, Λημνιό, Cabernet Sauvignon) από 10 Σεπτεμβρίου. Στους αμπελώνες σε Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και στο αγιορείτικο Μετόχι Χρωμίτσας, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για την αρωματική συμπύκνωση και την καλή δομή. Η τελευταία μεγάλη βροχόπτωση (10 Ιουλίου) συνοδεύτηκε και από ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία κατέστρεψε τη βορινή πλευρά των αμπελώνων, αφήνοντας άθικτη τη νότια. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν τα σταφύλια να αναπτύξουν καλή φαινολική ωριμότητα και υψηλό αλκοολικό βαθμό λόγω του μειωμένου φορτίου παραγωγής, κατά 50% τουλάχιστον.

ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

H χρονιά του 2019 διακρίθηκε από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Η έναρξη του τρύγου έγινε σχετικά νωρίς με πρώτη ποικιλία στις 6 Αυγούστου το Sauvignon Blanc. H άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης σε επίπεδο αμπελώνα. Οι προσεγμένες καλλιεργητικές τεχνικές, ο πράσινος τρύγος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις πρόσφεραν εξαιρετικά σταφύλια και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που ακολούθησαν. Ο Σεπτέμβριος μήνας, με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες, ευνόησε την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμανση, των ερυθρών ποικιλιών. Η παραγωγή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζεται μια ιδιαίτερη χρονιά.

ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η σοδειά του 2019 ήταν ομολογουμένως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών για τους αμπελώνες της περιοχής. Χαρακτηριστικό αυτής της αμπελουργικής χρονιάς ήταν η θύελλα της 10ης Ιουλίου, συνέπεια της οποίας ήταν η καταστροφή σημαντικού μέρους της σταφυλικής παραγωγής. Παρά το στρες που υπέστησαν τα φυτά από την έναρξη του περκασμού, συνοδευμένα από την έλλειψη βροχοπτώσεων μέχρι τον τρύγο των σταφυλιών, οι συνεχείς θερινές επεμβάσεις στο εναέριο τμήμα των φυτών επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο τρύγος, που άρχισε στις 18 Αυγούστου, διάρκεσε 22 ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι λευκές ποικιλίες τρυγήθηκαν όσο πιο σύντομα ήταν δυνατόν, ειδικά η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Τα σταφύλια διακρίνονται από άριστη κατάσταση υγιεινής, με καλό αρωματικό δυναμικό και η φαινολική ωριμότητα τους ήταν πολύ καλή με ικανοποιητική εκχυλισιμότητα χρώματος και με υψηλό αλκοολικό τίτλο. Η χρονιά αυτή υπόσχεται λευκά κρασιά σύνθετων αρωμάτων πολύ καλής ποιότητας και ερυθρά πλούσια με μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ενώ αναμενόταν να αρχίσει ο τρύγος στις 20 Αυγούστου, ξεκίνησε τελικά στις 14, με την ποικιλία Sauvignon Blanc, ενώ ολοκληρώθηκε για τις λευκές ποικιλίες τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή των ποικιλιών Ασύρτικο και Semillon. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμασης και του τρυγητού (καλός καιρός, χωρίς βροχές), οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή. Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε ουσιαστικά με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot στις 20 Αυγούστου. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Γενικά, η εσοδεία του 2019 θα χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι 5%-10% μικρότερη. Το 2019 ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας.

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες επέβαλαν ειδικές αμπελουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Ο επικίνδυνος καιρός συνεχίστηκε έως και τα μέσα Ιουλίου. Οι συνθήκες αυτές επιβράδυναν τον βλαστικό κύκλο ακόμα περισσότερο. Κατόπιν, εμφανίστηκε μεταστροφή των συνθηκών. Με την έναρξη της ωρίμανσης σταμάτησε η κακοκαιρία και τα σταφύλια μπήκαν στο τελικό στάδιο υπό ιδανικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία. Ο κίνδυνος μυκητολογικών προσβολών παρέμεινε χαμηλός για ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ η συνεχής ηλιοφάνεια βοήθησε στην ωρίμανση ακόμη και των οψιμότερων ποικιλιών. Γενικά επρόκειτο για μία σοδειά που ξεκίνησε με ανησυχητικά σημάδια ως προς τις καιρικές συνθήκες, αλλά έκλεισε με τις ιδανικότερες συνθήκες για όλες τις ποικιλίες.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Οι αμπελώνες ανέρχονται στα 600 στρέμματα, με τα 200 στρέμματα να βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και τα 400 στρέμματα στην Περιχώρα Δράμας. Οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, ενώ οι διεθνείς ποικιλίεςτο Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Syrah και το Tempranillo. Παράλληλα, διατηρείται ένας πειραματικός αμπελώνας με επιπλέον ελληνικές ποικιλίες. Οι οίνοι που παράγονται φέρουν την ονομασία προέλευσης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα». Σημειώθηκε μικρή μείωση (παραγωγής), περίπου 3%-5% σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο που τα σταφύλια ήταν στο στάδιο του «μπιζελιού». Σε κάποιες ποικιλίες υπήρχε μείωση του μεγέθους της ρώγας του σταφυλιού, ένα στοιχείο όμως που μπορεί να δώσει ποιοτικά αποτελέσματα στο κρασί, λόγω της καλής αναλογίας μεταξύ του φλοιού και της σάρκας. Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Φέτος η χρονιά ήταν σχετικά καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, παρά τις καιρικές δυσκολίες._

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σεράνο, αρμενοβίλ, πάστα αμυγδάλου: Τα εστιατορικά γλυκά της Αθήνας έχουν γεύση νοσταλγίας

Το θεσσαλονικιώτικο hit γλύκισμα φιγουράρει όλο και συχνότερα στα επιδόρπια των εστιατορίων, ενώ μια τάση επανόδου αγαπημένων desserts αχνοφαίνεται στον ορίζοντα και τυχαίνει θερμής υποδοχής.

ΥΓΕΙΑ 19 Νοε 2025 | 22:17

Economist: Γιατί οι νέοι καταναλώνουν όλο και λιγότερο κρασί - Η νέα τάση που ανησυχεί τους παραγωγούς

Το κρασί που έχει πληγεί ιδιαίτερα, είναι το κρασί μαζικής παραγωγής

ΝΑΟΥΣΑ 16 Νοε 2025 | 09:34

Ενας οινικός θησαυρός: "Χρονοκάψουλα" - λαβύρινθος στη Στενήμαχο με 116.000 φιάλες κρασιού [εικόνες]

Κρύβονται διαμάντια, φτιαγμένα σε εποχές, που μοιάζουν να απέχουν έτη φωτός από τη σημερινή.

25 Σεπ 2025 | 06:00

Σύντομα όλοι θα μιλούν για μια Καμηλοπάρδαλη στα Εξάρχεια: Ποιο είναι το νέο cool wine bar της γειτονιάς

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ 17 Ιουλ 2025 | 18:54

Το "κρυφό μήνυμα" της Μέγκαν στην Καμίλα: Πώς η Μαρκλ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα γενέθλια της βασίλισσας

Τα γενέθλια της βασίλισσας Καμίλα γίνονται αφορμή για να ρίξει γέφυρες προς το Μπάκιγχαμ η "αυτοεξόριστη" δούκισσα Μέγκαν

ΤΡΙΑ ΠΙΑΤΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΣΕΦ 09 Ιουλ 2025 | 20:00

Το ξεχωριστό τραπέζι του βασιλιά Καρόλου στον Μακρόν: Το μενού τριών πιάτων, τα πανάκριβα κρασιά και οι συμβολισμοί [εικόνες]

Η υψηλή γαλλική γαστρονομία και τα εκλεκτά κρασιά των γαλλικών αμπελώνων συναντήθηκαν με εξαιρετικές βρετανικές πρώτες ύλες για να στρωθεί το τραπέζι του κρατικού δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς Κάρολος

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ «AS EVER» 02 Ιουλ 2025 | 11:22

Η επιχειρηματίας Μέγκαν Μαρκλ λανσάρει συλλογή κρασιών - Θα κοστίζει 30 δολάρια η φιάλη

Η Μέγκαν Μαρκλ επεκτείνει τη σειρά προϊόντων της με την επωνυμία "As Ever" καθώς ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας "προσεγμένης" συλλογής κρασιών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ 22 Ιουν 2025 | 10:22

Τσάνταλης: Η ηχηρή πτώση ενός θρύλου του ελληνικού κρασιού - Το λαμπερό παρελθόν και η κατάρρευση

Οι παρατεταμένες οικονομικές πιέσεις και τα ανεπίλυτα χρηματοοικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών δεν άφησαν περιθώριο ανάκαμψης

22 Ιουν 2025 | 09:00

Οι καλύτερες διακοπές έχουν για πρωταγωνιστή το κρασί: Τα οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε

Από τα ηφαιστειακά τοπία της Σαντορίνης και τις ιστορικές πλαγιές της Νεμέας μέχρι τα κυκλαδίτικα αμπέλια της Τήνου και τους αττικούς αμπελώνες που αγκαλιάζουν την πόλη, ο ελληνικός οινοτουρισμός χαράζει νέες, συναρπαστικές διαδρομές.

ΕΝΝΕΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ 09 Ιουν 2025 | 10:27

Οινοτουρισμός στην Καρδίτσα: Περίπατοι στη λίμνη Πλαστήρα, πολιτισμός, φύση γαστρονομία

Σε μια εποχή που ο τουρισμός αναζητά αυθεντικές εμπειρίες, η Καρδίτσα επιχειρεί να ξανασυστηθεί στο κοινό, επενδύοντας στον ανερχόμενο τομέα του οινοτουρισμού.

02 Ιουν 2025 | 09:00

Αμπελώνες σε δοκιμασίες: Πώς το κρασί και τα οινοποιεία της Κύπρου αρχίζουν να ξεχωρίζουν

Η αέναη πορεία του Κυπριακού αμπελώνα δείχνει να βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με εξαιρετικές προσπάθειες που μπορεί να τον απογειώσουν στο άμεσο μέλλον.

THE MANTINIANS 25 Μαϊ 2025 | 09:02

Η συμμαχία του κρασιού για την ανάδειξη του Μοσχοφίλερου σε Ελλάδα και εξωτερικό: Ποια είναι τα 13 οινοποιεία και τα 29 κρασιά τους

Τα 13 κτήματα από τη Μαντίνεια που θέλουν να αναδείξουν το Μοσχοφίλερο της Αρκαδίας στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

"ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ" 09 Απρ 2025 | 18:56

Τσιάρας: Οι δασμοί φέρνουν Ελλάδα και ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω...φέτας και ελιάς

Πώς η φέτα και η ελιά θα φέρουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ύστερα από τα νέα δεδομένα των δασμών

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαρ 2025 | 08:58

Ελληνικό κρασί: Η απειλή που φέρνει ο εμπορικός πόλεμος Ευρώπης - Αμερική

Το 19,4% του τζίρου και το 10,7% του όγκου των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιήθηκαν το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΥΠΕΡΟΓΚΟΙ 13 Μαρ 2025 | 15:21

Ο Τραμπ απειλεί να βάλει δασμούς 200% στις σαμπάνιες και σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά - Αντίποινα για το μπέρμπον

Δήλωση που βάζει φωτιά στους Ευρωπαίους εξαγωγείς οίνου έκανε ο Τραμπ - Βιάζεται να προλάβει τα ευρωπαϊκά αντίποινα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 13 Μαρ 2025 | 06:40

Το δίλημμα για κόκκινο ή λευκό κρασί: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας

Ενώ παλιότερα οι μελέτες έδειχναν το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιακή υγεία, ο ισχυρισμός αυτός έχει αποδειχθεί πλέον αμφιλεγόμενος.

07 Μαρ 2025 | 09:00

Τα κρασιά, τα ούζα και τα τσίπουρα της Σαρακοστής

Η Σαρακοστή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες γεύσεις και υγιεινές διατροφικές επιλογές, με φαγητά και ποτά που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιόδου.

05 Μαρ 2025 | 09:00

Με τι κρασιά, ούζα και τσίπουρα θα συνοδεύσουμε τα σαρακοστιανά πικνίκ; Ένας κορυφαίος σεφ απαντά

Για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για όλη την Σαρακοστή,οι ετικέτες σε κρασί, ούζο και αποστάγματα που μπορείς να απολαύσεις αλλά και οι συνταγές και τα τοπικά προιόντα που σου "κάνουν" σαρακοστιανό σινιάλο από τον Νίκο Μπίλλη.

ΜΕΤΑΞΥ ΟΣΩΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 09 Φεβ 2025 | 11:22

Δεν πάει πουθενά: Οινοποιός της Σαντορίνης παραμένει δίπλα στα πιθάρια με το κρασί του, μια ανάσα από το Κολούμπο

Το νησί είναι σχεδόν έρημο, ελάχιστοι "ανθεκτικοί" ντόπιοι έχουν παραμείνει στον τόπο τους.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 23 Ιαν 2025 | 14:22

Το ελληνικό κρασί ανεβαίνει πίστα: Διεθνείς προσωπικότητες στο "Thessaloniki Wine & Spirits Trophy"

Εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν στο "Thessaloniki Wine & Spirits Trophy" , αναγνωρίζοντας την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΙΩΝ 18 Ιαν 2025 | 12:25

Αφοί Γεωργιάδη - Αντετοκούνμπο: Ο δεύτερος μεγάλος πόλος στο κρασί με την εξαγορά του Semeli από τον Μ. Σάλλα

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. πλησιάζει σε τζίρο αυτόν του μεγαλύτερου παίκτη της ελληνικής αγοράς στο κρασί, της Cavino.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ 19 Δεκ 2024 | 07:20

Πόσο κρασί καθημερινά μπορεί να ωφελήσει την καρδιά - Πότε ξεπερνάμε το όριο

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα κρασιού που καταναλώνουν.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Δεκ 2024 | 10:38

Glühwein: Το ζεστό, αρωματικό κρασί των γιορτών και η ιστορία του - Πώς θα το φτιάξετε

Την περίοδο των Χριστουγέννων, το Glühwein έχει την τιμητική του!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 01 Δεκ 2025 | 07:24

Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό: Ισλί μικρασιάτικο, μοσχομυριστό και με σιροπιαστή καρδιά

Το παραδοσιακό μικρασιατικό ισλί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, βαθιά δεμένο με τις μνήμες και τις γεύσεις των προσφύγων.

ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΗΝΑΣ 01 Δεκ 2025 | 06:35

Τα 3+1 πιο τυχερά ζώδια του φετινού Δεκεμβρίου - Νέα ξεκινήματα, γνωριμίες, έρωτες

Τέσσερα ζώδια θα δουν τις πόρτες να ανοίγουν διάπλατα μπροστά τους αυτόν τον μήνα. Ανήκεις σε κάποιο από αυτά;

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 29 Νοε 2025 | 09:06

Πανεύκολη συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη - Τραγανά και πεντανόστιμα

Αυτά τα πεντανόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη δεν έχουν ούτε υποκατάστατο ζάχαρης ούτε μέλι.

28 Νοε 2025 | 11:36

Η ιδανική σούπα για το κρύο με μοσχάρι και τραχανά

Μια σούπα-παρηγοριά, γεμάτη γεύση, θρέψη και άρωμα ελληνικού χειμώνα.

ΣΥΝΤΑΓΗ 28 Νοε 2025 | 11:05

Αφράτο, νηστίσιμο κέικ καρότου χωρίς μίξερ - Ο,τι πρέπει για τον καφέ σας

Πανεύκολο μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ, που είναι και νηστίσιμο.

TASTE ATLAS 28 Νοε 2025 | 09:19

Αυτές είναι οι καλύτερες γλυκιές πίτες στον κόσμο - Τέσσερις ελληνικές στη λίστα, οι δύο στη δεκάδα

Το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες γλυκές πίτες του κόσμου, και δύο ελληνικές, πασίγνωστες και αγαπημένες πίτες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα.

27 Νοε 2025 | 10:54

Το οικονομικό νεράκι σιδερώματος με άρωμα γιασεμί, που θα μεταμορφώσει τα ρούχα σου

Το απόλυτο προϊόν για να κάνεις το σιδέρωμά σου παιχνιδάκι. Το νεράκι με άρωμα γιασεμί από τη Zara Home είναι ό,τι ακριβώς έψαχνες.

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ; 27 Νοε 2025 | 09:07

Τα 3 πιο άτυχα ζώδια των φετινών Χριστουγέννων - Ανατροπές, οικονομικές δυσκολίες, απογοήτευση

Για τρία συγκεκριμένα ζώδια, τα φετινά Χριστούγεννα ίσως αποδειχθούν λίγο… πιο απαιτητικά.

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 27 Νοε 2025 | 06:07

Συνταγή για τον αυθεντικό γιαννιώτικο μπακλαβά - Τραγανός και σούπερ σιροπιαστός

Τα Γιάννενα φημίζονται για τον μπακλαβά τους, ο οποίος περιέχει καρύδι.

26 Νοε 2025 | 11:36

Φτιάξε πανεύκολα τους πιο light κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

Μια εναλλακτική συνταγή με παραδοσιακή γεύση!

TASTE ATLAS 26 Νοε 2025 | 10:49

Αυτά είναι τα 20 καλύτερα πιάτα με κοτόπουλο στον κόσμο - Ενα ελληνικό ανάμεσά τους

Τη λίστα με τα 20 καλύτερα πιάτα με κοτόπουλο στον κόσμο, δημοσίευσε η γνωστή γαστρονομική ιστοσελίδα Taste Atlas.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Νοε 2025 | 10:29

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ελάχιστα υλικά - Θα ξετρελαθείτε

Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι υγιεινά, πολύ γευστικά και φτιάχνονται πανεύκολα με ελάχιστα υλικά!

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ 26 Νοε 2025 | 07:32

Η κλασική συνταγή για τιραμισού - Κρεμώδες, με απίστευτη γεύση

Το τιραμισού είναι το κλασικό ιταλικό γλυκό είναι το κορυφαίο κρεμώδες επιδόρπιο με καφέ, αμαρέτο και σαβαγιάρ.

26 Νοε 2025 | 06:29

Βlack Friday: Oι 10 αγορές sos που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις

Οι εκπτώσεις της Black Friday είναι η καλύτερη περίπτωση για να επενδύσεις σε ό,τι χρειάζεσαι για σένα και το σπίτι.

ΜΗΠΩΣ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ; 26 Νοε 2025 | 06:20

Τα 5 ζώδια που θα... ξοδέψουν τα περισσότερα τα φετινά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα φέρνουν χαρά, στολίδια, μυρωδιές από κουραμπιέδες και για ορισμένα ζώδια, έναν... ιδιαίτερο πειρασμό: τη σπατάλη.

25 Νοε 2025 | 16:03

Χριστουγεννιάτικο κέικ με γλυκό του κουταλιού- Η συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

Αυτό το κέικ θυμίζει μαμά, γιαγιά και σας ταξιδεύει σε όλες τις όμορφες αναμνήσεις των γιορτών

25 Νοε 2025 | 12:10
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! 25 Νοε 2025 | 07:28

Τα 3 πιο τυχερά ζώδια των φετινών Χριστουγέννων - Ερωτας, αλλαγές στα επαγγελματικά και μικρά θαύματα

Καθώς πλησιάζουμε στην πιο φωτεινή και γιορτινή περίοδο του χρόνου, η αστρολογική εικόνα δείχνει πως τρία ζώδια θα απολαύσουν ιδιαίτερη εύνοια.

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 25 Νοε 2025 | 06:26

Συνταγή για το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς - Κλασικό και λαχταριστό

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής παράδοσης, μια συνταγή που μοσχοβολά παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακά τραπέζια.

24 Νοε 2025 | 11:59

Έτσι θα αφαιρέσεις εύκολα λεκέδες από τα μαξιλάρια

Ο ιδρώτας συχνά προκαλεί κίτρινους λεκέδες στα μαξιλάρια που δεν φεύγουν με ένα απλό πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων!

21 Νοε 2025 | 14:00

6 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το στήθος κοτόπουλο

Δες ποιες τροφές ξεπερνούν το κοτόπουλο σε πρωτεΐνη και βάλε τις εύκολα στο πιάτο σου.

21 Νοε 2025 | 14:00

Η πιο γευστική συνταγή για τα να φτιάξεις τα viral μελομακάρονα Lotus

Απόλαυσε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα Lotus φέτος τα Χριστούγεννα, τραγανά και σιροπιαστά!

20 Νοε 2025 | 21:21

Black Friday: Βρήκαμε τα 5 αρώματα που να αξίζει να δοκιμάσεις

Η Black Friday είναι εκείνη η στιγμή που οι τιμές πέφτουν, οι wishlists αποκτούν ξαφνικά… νόημα και μπορείς επιτέλους να δοκιμάσεις εκείνο το άρωμα που κρατούσες σε screenshot εδώ και μήνες.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Νοε 2025 | 07:48

Νηστίσιμο και αρωματικό κέικ με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας

Μια πολύ εύκολη νηστίσιμη συνταγή για κέικ με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας, για τη νηστεία των Χριστουγέννων που διανύουμε.

19 Νοε 2025 | 11:04

Νηστίσιμη και σοκολατένια: Κρέμα κάστανου που φτιάχνεται σε 10 λεπτά

Μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει σοκολάτα και κάστανα χωρίς γάλα και ζάχαρη.

19 Νοε 2025 | 10:21

Tι είναι η "μέθοδος των 5 λεπτών" που σας επιτρέπει να ξεφλουδίζετε τα αυγά εύκολα και γρήγορα;

Ποια είναι η "μέθοδος των 5 λεπτών", η αποτελεσματικη΄τεχνική για το ξεφλούδισμα αυγών;

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 19 Νοε 2025 | 10:05

Τα πιο νόστιμα και τραγανά χριστουγεννιάτικα μπισκότα - Θα μοσχομυρίσει το σπίτι

Παρακάτω θα δείτε μια πανεύκολη συνταγή για τραγανά και μοσχομυριστά χριστουγεννιάτικα μπισκότα.

18 Νοε 2025 | 10:47

Το απόλυτο κόλπο για να φύγουν τα ζωύφια από το μπρόκολο

Ένα απλό κόλπο με αλάτι και αλεύρι που θα κάνει το μπρόκολό σου πεντακάθαρο σε λίγα λεπτά.

18 Νοε 2025 | 10:26

Κρυώνετε στο σπίτι; To οικονομικό αξεσουάρ που ανεβάζει τη θερμοκρασία άμεσα

Σχεδόν το 30% της απώλειας θερμότητας στο σπίτι οφείλεται σε διαρροές αέρα. Τι μπορείτε να κάνετε;

18 Νοε 2025 | 10:25

Ποια είναι η "καλή" διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια; Η επιστήμη καταρρίπτει τους μύθους

Πώς επηρεάζει η διαφορά ηλικίας την υγεία της μητέρας, την ανάπτυξη του παιδιού και τη δυναμική της οικογένειας; Η έπιστήμη δίνει απαντήσεις.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Νοε 2025 | 07:37

Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού με ξηρούς καρπούς - Πανεύκολο, χωρίς μίξερ

Αυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού είναι ο,τι πρέπει για αυτή την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα!

17 Νοε 2025 | 12:04

Άνθος αραβοσίτου κακάο: Η σπιτική συνταγή για την αγαπημένη ζεστή κρέμα σε 5'

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα σπιτική κρέμα κακάο με άνθος αραβοσίτου – ζεστή ή κρύα, όπως την αγαπούσες στα παιδικά σου χρόνια.

17 Νοε 2025 | 09:50

Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις το καλοριφέρ: Το hack που θα σε σώσει από τη σκόνη

Δες πώς θα καθαρίσεις τέλεια το καλοριφέρ σου πριν το πρώτο άναμμα και πες αντίο στη σκόνη, εύκολα και γρήγορα! Το cleaning hack που θα σε απαλλάξει από τη σκόνη.

ΤΕΛΕΙΟ! 17 Νοε 2025 | 08:12

Συνταγή για ζουμερό νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και φουντούκια - Χωρίς γλουτένη

Αυτό το ζουμερό νηστίσιμο και κέικ με σοκολάτα και φουντούκια είναι ό,τι καλύτερο για την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων που διανύουμε.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 16 Νοε 2025 | 11:39

Ποια είναι η σωστή σειρά για να τοποθετήσεις τα στολίδια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Είτε επιλέξετε να το στολίσετε από νωρίς είτε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, το δέντρο δεν λείπει από κανένα στολισμένο σπίτι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 16 Νοε 2025 | 09:03

Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού - Αφράτο, ζουμερό, πολύ αρωματικό

Αυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού είναι ό,τι καλύτερο για την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων που διανύουμε, ενώ είναι πάρα πολύ γευστικό και αρωματικό.

ΝΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΕΤΕ! 15 Νοε 2025 | 10:42

Νηστίσιμη συνταγή για αφράτο και πολύ αρωματικό κέικ βανίλιας

Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκίνησε σήμερα. Αυγά, γαλακτοκομικά, βούτυρο κ.α. δεν επιτρέπονται και όσοι νηστεύουν ψάχννουν εναλλακτικές για νηστίσιμα σνακ και φαγητά.

14 Νοε 2025 | 13:24

Λειτουργεί! Το viral κόλπο για να καθαρίσεις τον καναπέ σου

Αυτό το hack θα σου γλιτώσει χρόνο στο καθάρισμα του καναπέ.

14 Νοε 2025 | 12:25

Ασπράδια αυγού που καίνε λίπος: 7 συνταγές για υγιεινό πρωινό

Απλές και γρήγορες επιλογές για πρωινό ή σνακ, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνη.

ΠΑΡΤΕ ΙΔΕΕΣ 14 Νοε 2025 | 09:38

Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή και στην κρεβατοκάμαρα: Ιδέες για minimal, ρομαντική ή κλασική διακόσμηση

Με λίγες απλές κινήσεις και τις σωστές πινελιές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καταφύγιο που μυρίζει Χριστούγεννα και ξεκούραση.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Νοε 2025 | 08:58

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με 5 μόνο υλικά - Ζουμερό και αφράτο

Αυτό το νηστίσιμο αφράτο, ζουμερό, κέικ σοκολάτας με τα 5 υλικά είναι το τέλειο γλυκό σνακ για το γραφείο και όχι μόνο.

13 Νοε 2025 | 21:17

Κοστίζει κάτω από 7 ευρώ: Το θαυματουργό τζελ ματιών που θα μεταμορφώσει το πρόσωπό σου

Το gel ματιών με ρετινόλη που θα εξαφανίσει τα σημάδια γήρανσης από τα μάτια σας στην πιο φιλική τιμή.

13 Νοε 2025 | 09:36

Γιορτινή τάρτα με μπέικον και μανιτάρια- Το εύκολο ορεκτικό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Λαχταριστή τάρτα που γίνεται εύκολα και γρήγορα- Το ορεκτικό που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 13 Νοε 2025 | 09:35

Μοσχομυριστά κουλουράκια με μήλο και κανέλα - Υγιεινά, χωρίς ζάχαρη

Μαλακά, νόστιμα, υγιεινά. Αυτά τα φθινοπωρινά κουλουράκια θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

13 Νοε 2025 | 09:26

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να στεγνώνεις τα ρούχα σε εσωτερικό χώρο;

Σκωτσέζοι ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους για την υγεία μας όταν στεγνώνουμε τα ρούχα στο σπίτι!

12 Νοε 2025 | 14:54

Το ρόφημα που πίνουν οι Ασιάτισες και δεν ασπρίζουν τα μαλλιά τους

Μπορείς να το φτιάξεις και εσύ με ελάχιστα υλικά και κόπο!

12 Νοε 2025 | 14:54

Φτιάξε το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα - με 3 υλικά!

Το πιο απλό ψωμί που θα φτιάξεις ποτέ χωρίς κόπο!

12 Νοε 2025 | 10:11

Πώς να φτιάξεις μια πρωινή ρουτίνα με το παιδί σε μορφή παιχνιδιού

Η πρωινή ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι μάχη, μπορεί να είναι παιχνίδι! Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης μας δίνει τις καλύτερες ιδέες.

ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ! 12 Νοε 2025 | 10:00

Η κουζίνα φοράει τα γιορτινά της: 5+1 ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που θα ζεστάνουν τον χώρο

Από μικρές πινελιές με φυσικά υλικά μέχρι λαμπερές λεπτομέρειες, δες πώς να μεταμορφώσεις την κουζίνα σου για τις γιορτές χωρίς υπερβολές.

12 Νοε 2025 | 09:58

Δεν έχεις χρόνο αλλά θέλεις γλυκό; Φτιάξε ένα σοκολατένιο κέικ με 3 υλικά

Δεν χρειάζεσαι χρόνο, μόνο όρεξη για σοκολάτα! Αυτό το κέικ γίνεται στο λεπτό και λιώνει στο στόμα- Η συνταγή που αποδεικνύει ότι τα απλά γλυκά είναι και τα πιο νόστιμα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 12 Νοε 2025 | 07:07

Απίθανο, νηστίσιμο κέικ σοκολάτα - Πανεύκολο και αφράτο

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων και εχουμε την τέλεια συνταγή για νηστίσιμο αφρατο κέικ σοκολάτα.

11 Νοε 2025 | 13:44

3 σούπες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και σε προστατεύουν από ιώσεις

Ζεστές, νόστιμες και θρεπτικές σούπες που θα γίνουν η ασπίδα σου ενάντια σε κρυολογήματα και γρίπη.

11 Νοε 2025 | 11:05

Πόσες θερμίδες χάνουμε οι μαμάδες προσπαθώντας να ντύσουμε τα παιδιά;

Θα πίστευες ότι χάνεις όσες θερμίδες θα έκαιγες αν πάλευες με μια αρκούδα;

11 Νοε 2025 | 10:55

Λαζάνια με μανιτάρια- Το light μεσημεριανό που είναι φουλ σε πρωτείνη

Ένα υπέροχο μεσημεριανό που συνδυάζει τα λαζάνια με μανιτάρια για ένα ελαφρύ και φουλ στην πρωτείνη αποτέλεσμα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 11 Νοε 2025 | 07:14

Νηστίσιμο και υγιεινό κέικ, χωρίς γλουτένη και ζάχαρη - Τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ

Αυτό το νηστίσιμο και υγιεινό κέικ είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά για τώρα που θα ξεκινήσει η νηστεία των Χριστουγέννων, ενώ είναι και πάρα πολύ γευστικό.

11 Νοε 2025 | 06:17

Οι Millennial γονείς μεγαλώνουν παιδιά-βέλκρο: Στενή σύνδεση ή υπερβολική προσκόλληση;

Μήπως τα παιδιά μας "κολλάνε" επειδή οι Millennial γονείς τα μεγαλώνουμε εντελώς διαφορετικά; Τι λένε οι ειδικοί για τα παιδιά που θέλουν διαρκή επαφή με τους γονείς τους.

10 Νοε 2025 | 16:05

Η συνταγή που όλοι οι Ιταλοί αγαπούν: Cacio e pepe σε 15 λεπτά!

Δες πώς να φτιάχνεις την αυθεντική ιταλική cacio e pepe εύκολα και γρήγορα, με μόλις λίγα υλικά.

10 Νοε 2025 | 10:00

Κέικ Μωσαϊκού: Το κλασικό γλυκό στην πιο λαχταριστή εκδοχή του

Το πιο αφράτο και απολαυστικό κέικ μωσαϊκού με πλούσια επικάλυψη σοκολάτας- Μια εύκολη συνταγή που συνδυάζει το αγαπημένο μωσαϊκό με τη μορφή λαχταριστού κέικ.

07 Νοε 2025 | 10:28

Οι 7 πιο όμορφες παιδικές χαρές της Αττικής: Oι παιδικές χαρές που είναι όνειρο για τα παιδιά - με ιδιαίτερα παιχνίδια και άπλετο χώρο

Αυτές είναι οι 7 κορυφαίες παιδικές χαρές στην Αθήνα και τα προάστια που έχουν λατρέψει τα παιδιά (και δεν βαριούνται οι γονείς).

07 Νοε 2025 | 10:19

Μπουρεκάκια τυριού με ζύμη γιαουρτιού- Τα πιο εύκολα που έχεις φτιάξει

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα αφράτα μπουρεκάκια τυριού με ζύμη γιαουρτιού. Ιδανικά για πρωινό, σνακ ή παιδικό κολατσιό.

ΜΟΝΤΕΡΝΟ 07 Νοε 2025 | 09:49

Christmas Styling: 3+1 τρόποι για να διακοσμήσεις το coffee table σου με στυλ στις γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που το σπίτι φοράει τα καλά του και που κάθε γωνιά αποκτά λίγη λάμψη, λίγη ζεστασιά και μια δόση παραμυθιού.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 07 Νοε 2025 | 07:39

Τέλειο φθινοπωρινό κέικ μανταρίνι - Χωρίς ζάχαρη και χωρίς μίξερ, μοσχομυρίζει

Ένα αφράτο, αρωματικό και πανεύκολο κέικ χωρίς βούτυρο και ζάχαρη, με ελαιόλαδο, γιαούρτι και φρέσκο μανταρίνι.

06 Νοε 2025 | 17:14

Το πιο ζουμερό και αφράτο κέικ πορτοκάλι που έχεις δοκιμάσει: Με 6 μόνο υλικά

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για αφράτο και ζουμερό κέικ πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη με 6 μόνο υλικά.

06 Νοε 2025 | 10:37

3 φράσεις που κάνουν το παιδί να ανυπομονεί για το σχολείο

Πριν ακούσει το κουδούνι, το παιδί ακούει εμάς: Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης προτείνει 3 φράσεις που χτίζουν θετική σχέση με το σχολείο

06 Νοε 2025 | 10:11

Αλμυρή τάρτα με βάση πατάτας- Η υγιεινή εκδοχή της τάρτας

Η πιο νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική στις αγαπημένες μας αλμυρές τάρτες!

05 Νοε 2025 | 12:28

Συνταγή για την πιο θρεπτική κοτόσουπα που καταπολεμά τις ιώσεις

Η απόλυτη κοτόσουπα που ενισχύει οργανισμό και ενέργεια σε κάθε κουταλιά!

05 Νοε 2025 | 10:49

Το cinnamon roll έγινε κέικ- Θα θέλεις να το φτιάξεις σήμερα κιόλας!

Cinnamon Roll κέικ- Μια μοναδική συνταγή που συνδυάζει την αφράτη υφή του κέικ με την γλυκιά κανέλα των cinnamon rolls. Ιδανικό για πρωινό, καφέ ή επιδόρπιο, έτοιμο σε λίγα απλά βήματα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:23

Τέλειο carrot cake χωρίς ζάχαρη - Πολύ αρωματικό, ιδανικό για τον καφέ σας

Αν λατρεύετε τα carrot cakes αλλά αποφεύγετε τη ζάχαρη αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να φτιάξετε!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:19

Το αγαπημένο μπριάμ... αλλιώς - Με όλα τα λαχανικά του φθινοπώρου, είναι λουκούμι

Πολύχρωμα λαχανικά, αρωματικές ρίζες και φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – γεμάτο γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

04 Νοε 2025 | 11:20

Φαρίν λακτέ porridge: Η πιο υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης σου κρέμας

Η γεύση που θα σε "ταξιδέψει" στα παιδικά σου χρόνια στην πιο light εκδοχή της

03 Νοε 2025 | 09:55

10 διάσημες μαμάδες μοιράζονται τις στιγμές που τους έμαθαν τι σημαίνει μητρότητα

Οι πιο δυνατές ιστορίες αγάπης γράφονται από μαμάδες και είναι όλες αληθινές!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Νοε 2025 | 07:39

Το πιο ελαφρύ και αφράτο ρολό μήλου - Γεμάτο με τα αρώματα του φθινοπώρου

Με μαλακό παντεσπάνι που θυμίζει σιροπιαστό, γέμιση από καραμελωμένα μήλα και άρωμα κανέλας, λιώνει στο στόμα και γεμίζει το σπίτι με φθινοπωρινή θαλπωρή.

ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Νοε 2025 | 09:30

Λαχταριστό κέικ σοκολάτας μόνο με 4 υλικά

Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας μόνο με τέσσερα υλικά. Ετοιμο σε ελάχιστον χρόνο.