Follow us

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι προσδοκίες για τα κρασιά που θα παραχθούν το 2019 στη Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς η φετινή χρονιά ίσως εξελιχθεί στην καλύτερη της δεκαετίας. Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου της ένωσης οινοποιών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά κρασιά εμφανίζονται υψηλόβαθμα, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινα, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10%-15%.

Αναλυτικότερα, η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια: αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Ο χειμώνας στις ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, χαρακτηρίστηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της βλαστικής περιόδου, για τις περισσότερες ποικιλίες αμπέλου. Την Άνοιξη, επίσης παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με κανονικές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της άνθισης. Η περίοδος του καλοκαιριού, είχε σποραδικά έντονα φαινόμενα κυρίως στις ορεινές και παράκτιες περιοχές, όμως την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος, επικράτησαν παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, ευνόησαν τη διατήρηση της υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίμανση της παραγωγής.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων για όλη την περίοδο από τον περκασμό μέχρι την ωρίμανση, αποτέλεσε πρόκληση για τους παραγωγούς και ανέδειξε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδατικού καθεστώτος στους αμπελώνες, για την παραγωγή σταφυλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η εικόνα ανά περιοχή διαμορφώνεται ως εξής:

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α’ υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β’ υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από τις 27 Σεπτεμβρίου ο τρύγος συνεχίστηκε και στα μεικτής φύτευσης αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (Γ’ υποζώνη στα 500 - 800 μέτρα), όπου βρίσκονται τα παλαιότερα κλήματα με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Συνολικά καταγράφηκε οψίμιση κατά 10 ημέρες επαναφέροντας τα σταφύλια στη φυσιολογική εποχή ωρίμασης. Τα σταφύλια ήταν υγιή, με υψηλό φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν υποδειγματική και μακρά, αλλά οι ποσότητες ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και παροδικών ακραίων φαινομένων (χαλάζι). Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικρή επιτάχυνση της ωρίμανσης στο τελευταίο στάδιο, σε μια όμως κατά τα άλλα όψιμη χρονιά. Συνολικά πρόκειται για μια όψιμη χρονιά, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεγάλη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών στα σταφύλια, απουσία ασθενειών, αλλά και χαμηλών αποδόσεων (μείωση της τάξης του 15 %).

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή πριν από τον τρύγο (στην έναρξη της χρονιάς, τον Μάιο, αλλά και το καλοκαίρι), αλλά κι ο εξαιρετικός καιρός την περίοδο του τρύγου επέφεραν σημαντική μείωση φορτίου της παραγωγής σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση. Η ημερομηνία τρυγητού κυρίως για την Ντεμπίνα ήταν περίπου δέκα ημέρες αργότερα από πέρυσι, οπότε η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη. Η παραγωγή για την ποικιλία Ντεμπίνα, αλλά και τις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται (το Βλάχικο, το Μπεκάρι, αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες) χαρακτηρίζεται από, ελαφρώς μειωμένη ποσότητα, αλλά πολύ ποιοτική με πολύ καλές ωριμάνσεις.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 2

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1.000 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah και κάποιες ντόπιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Η παραγωγή φέτος κυμάνθηκε περίπου στα 300-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς, καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μέτριες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος. Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο. Ο τρύγος του 2019 ξεκίνησε τρεις ημέρες νωρίτερα από πέρσι, αλλά ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα ετών. Η ωρίμαση των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τον υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο, την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και τα καλά επίπεδα ολικής οξύτητας . Παρόλες τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων Μαΐου - Ιουλίου, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

H ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 560 μέτρα και φτάνει σχεδόν στα 700 μέτρα, η δε έκτασή της ξεπερνά τα 7.500 στρέμματα. Ο τρυγητός αναφορικά με τις λευκές ποικιλίες άρχισε και ολοκληρώθηκε κατά 65% μέσα στον Αύγουστο και κατατάσσεται σε μία από τις πλέον πρώιμες σοδειές για την περιοχή του Αμυνταίου μαζί με το 2017. Οι πιο όψιμες λευκές ποικιλίες -Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης, με αυτή την σειρά- ακολούθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσαν την ωρίμανσή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Η υδατική καταπόνηση της χρονιάς έφερε μία πρωίμηση δύο-τρεις εβδομάδων για το Ξινόμαυρο. Επιπλέον, επιτεύχθηκαν εξαιρετικοί δείκτες φαινολικής και αρωματικής ωριμότητας. Ποιοτικά οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτητα, όπως και οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ωριμότητας, εφάμιλλα του 2018. Η εσοδεία 2019 ανέδειξε έντονα την αναγκαιότητα μίας ισορροπημένης εφαρμογής άρδευσης για την απρόσκοπτη λειτουργία της φωτοσύνθεσης καθώς και την συνεπακόλουθη ολοκλήρωση της διαδικασίας ωρίμανσης. Παρατηρήθηκε ότι σε μη έχοντς τη δυνατότητα άρδευσης αμπελώνες μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό το σταφυλικό τους φορτίο και σε μερικές περιπτώσεις χάθηκε ακόμη και το φυτικό κεφάλαιο. Οι (στρεμματικές) αποδόσεις κινήθηκαν 10-15% χαμηλότερα από το μέσο όρο των ποικιλιών γεγονός που εξηγείται κυρίως το μειωμένο μέγεθος της ράγας των σταφυλιών.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 3

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η ζώνη της Νάουσας περιλαμβάνει αμπελώνες έκτασης περίπου 4.850 στρεμμάτων, με το Ξινόμαυρο να έχει περιοριστεί σε 3.850 στρέμματα. Την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν ερυθρές ποικιλίες όπως το Merlot, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Montepulciano, η Μαυροδάφνη κ.α., αλλά και λευκές όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Chardonnay κλπ. Οι αμπελώνες ξεκινούν από τα 100 μέτρα υψόμετρο και φθάνουν τα 350 μέτρα. Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά 10%-20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, στους περισσότερους αμπελώνες της περιοχής, η παραγωγή ήταν σχετικά μικρότερη σε σχέση με το 2018, κυρίως λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο περκασμού-ωρίμανσης. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, καλό χρώμα, και εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινόμαυρο, δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιάζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό και καλό χρώμα στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με εξαιρετικά αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ

Το καλοκαίρι επικράτησαν ομαλές κλιματικές συνθήκες και δεν χρειάστηκε να γίνει άρδευση ως το Σεπτέμβριο. Εξαιτίας των δύο χαλαζοπτώσεων, υπήρξε μικρή πτώση στην ποιότητα των σταφυλιών. Η φετινή χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες ήταν πολύ καλή, με τον τρύγο να γίνεται μια βδομάδα νωρίτερα με καλές οξύτητες και καλά φαινολικά συστατικά. Τον Σεπτέμβριο οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για τις όψιμες ποικιλίες με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του σταφυλιού. Κρούσματα από τις εποχικές ασθένειες (βοτρύτης) δεν παρουσιάστηκαν.

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Chardonnay Sauvignon Blanc και Viognier. Γύρω στα τέλη Αυγούστου τρυγήθηκαν η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 16 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών και ολοκληρώθηκε με τις ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και τελευταίο το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμανση, με αποτέλεσμα ακόμη και οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική. Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά και μικρή μείωση στα ερυθρά σε σχέση με πέρσι, και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή. Ίσως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 4

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ / ΜΕΤΩΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ

Στη Χαλκιδική ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Sauvignon blanc, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 20 Αυγούστου, ενώ των ερυθρών ποικιλιών (Merlot, Cabernet Sauvignon) από 30. Στο Μετόχι Χρωμίτσας ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 2 Σεπτεμβρίου και των ερυθρών ποικιλιών (Grenache, Λημνιό, Cabernet Sauvignon) από 10 Σεπτεμβρίου. Στους αμπελώνες σε Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και στο αγιορείτικο Μετόχι Χρωμίτσας, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για την αρωματική συμπύκνωση και την καλή δομή. Η τελευταία μεγάλη βροχόπτωση (10 Ιουλίου) συνοδεύτηκε και από ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία κατέστρεψε τη βορινή πλευρά των αμπελώνων, αφήνοντας άθικτη τη νότια. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν τα σταφύλια να αναπτύξουν καλή φαινολική ωριμότητα και υψηλό αλκοολικό βαθμό λόγω του μειωμένου φορτίου παραγωγής, κατά 50% τουλάχιστον.

ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

H χρονιά του 2019 διακρίθηκε από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Η έναρξη του τρύγου έγινε σχετικά νωρίς με πρώτη ποικιλία στις 6 Αυγούστου το Sauvignon Blanc. H άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης σε επίπεδο αμπελώνα. Οι προσεγμένες καλλιεργητικές τεχνικές, ο πράσινος τρύγος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις πρόσφεραν εξαιρετικά σταφύλια και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που ακολούθησαν. Ο Σεπτέμβριος μήνας, με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες, ευνόησε την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμανση, των ερυθρών ποικιλιών. Η παραγωγή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζεται μια ιδιαίτερη χρονιά.

ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η σοδειά του 2019 ήταν ομολογουμένως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών για τους αμπελώνες της περιοχής. Χαρακτηριστικό αυτής της αμπελουργικής χρονιάς ήταν η θύελλα της 10ης Ιουλίου, συνέπεια της οποίας ήταν η καταστροφή σημαντικού μέρους της σταφυλικής παραγωγής. Παρά το στρες που υπέστησαν τα φυτά από την έναρξη του περκασμού, συνοδευμένα από την έλλειψη βροχοπτώσεων μέχρι τον τρύγο των σταφυλιών, οι συνεχείς θερινές επεμβάσεις στο εναέριο τμήμα των φυτών επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο τρύγος, που άρχισε στις 18 Αυγούστου, διάρκεσε 22 ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι λευκές ποικιλίες τρυγήθηκαν όσο πιο σύντομα ήταν δυνατόν, ειδικά η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Τα σταφύλια διακρίνονται από άριστη κατάσταση υγιεινής, με καλό αρωματικό δυναμικό και η φαινολική ωριμότητα τους ήταν πολύ καλή με ικανοποιητική εκχυλισιμότητα χρώματος και με υψηλό αλκοολικό τίτλο. Η χρονιά αυτή υπόσχεται λευκά κρασιά σύνθετων αρωμάτων πολύ καλής ποιότητας και ερυθρά πλούσια με μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ενώ αναμενόταν να αρχίσει ο τρύγος στις 20 Αυγούστου, ξεκίνησε τελικά στις 14, με την ποικιλία Sauvignon Blanc, ενώ ολοκληρώθηκε για τις λευκές ποικιλίες τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή των ποικιλιών Ασύρτικο και Semillon. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμασης και του τρυγητού (καλός καιρός, χωρίς βροχές), οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή. Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε ουσιαστικά με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot στις 20 Αυγούστου. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Γενικά, η εσοδεία του 2019 θα χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι 5%-10% μικρότερη. Το 2019 ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας.

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες επέβαλαν ειδικές αμπελουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Ο επικίνδυνος καιρός συνεχίστηκε έως και τα μέσα Ιουλίου. Οι συνθήκες αυτές επιβράδυναν τον βλαστικό κύκλο ακόμα περισσότερο. Κατόπιν, εμφανίστηκε μεταστροφή των συνθηκών. Με την έναρξη της ωρίμανσης σταμάτησε η κακοκαιρία και τα σταφύλια μπήκαν στο τελικό στάδιο υπό ιδανικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία. Ο κίνδυνος μυκητολογικών προσβολών παρέμεινε χαμηλός για ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ η συνεχής ηλιοφάνεια βοήθησε στην ωρίμανση ακόμη και των οψιμότερων ποικιλιών. Γενικά επρόκειτο για μία σοδειά που ξεκίνησε με ανησυχητικά σημάδια ως προς τις καιρικές συνθήκες, αλλά έκλεισε με τις ιδανικότερες συνθήκες για όλες τις ποικιλίες.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Οι αμπελώνες ανέρχονται στα 600 στρέμματα, με τα 200 στρέμματα να βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και τα 400 στρέμματα στην Περιχώρα Δράμας. Οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, ενώ οι διεθνείς ποικιλίεςτο Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Syrah και το Tempranillo. Παράλληλα, διατηρείται ένας πειραματικός αμπελώνας με επιπλέον ελληνικές ποικιλίες. Οι οίνοι που παράγονται φέρουν την ονομασία προέλευσης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα». Σημειώθηκε μικρή μείωση (παραγωγής), περίπου 3%-5% σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο που τα σταφύλια ήταν στο στάδιο του «μπιζελιού». Σε κάποιες ποικιλίες υπήρχε μείωση του μεγέθους της ρώγας του σταφυλιού, ένα στοιχείο όμως που μπορεί να δώσει ποιοτικά αποτελέσματα στο κρασί, λόγω της καλής αναλογίας μεταξύ του φλοιού και της σάρκας. Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Φέτος η χρονιά ήταν σχετικά καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, παρά τις καιρικές δυσκολίες._

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτά είναι τα πιο μερακλίδικα παϊδάκια σε ολόκληρη την Αθήνα

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

ΜΟΝΤΕΡΝΟ 07 Νοε 2025 | 09:49

Christmas Styling: 3+1 τρόποι για να διακοσμήσεις το coffee table σου με στυλ στις γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που το σπίτι φοράει τα καλά του και που κάθε γωνιά αποκτά λίγη λάμψη, λίγη ζεστασιά και μια δόση παραμυθιού.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 07 Νοε 2025 | 07:39

Τέλειο φθινοπωρινό κέικ μανταρίνι - Χωρίς ζάχαρη και χωρίς μίξερ, μοσχομυρίζει

Ένα αφράτο, αρωματικό και πανεύκολο κέικ χωρίς βούτυρο και ζάχαρη, με ελαιόλαδο, γιαούρτι και φρέσκο μανταρίνι.

06 Νοε 2025 | 17:14

Το πιο ζουμερό και αφράτο κέικ πορτοκάλι που έχεις δοκιμάσει: Με 6 μόνο υλικά

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για αφράτο και ζουμερό κέικ πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη με 6 μόνο υλικά.

06 Νοε 2025 | 10:37

3 φράσεις που κάνουν το παιδί να ανυπομονεί για το σχολείο

Πριν ακούσει το κουδούνι, το παιδί ακούει εμάς: Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης προτείνει 3 φράσεις που χτίζουν θετική σχέση με το σχολείο

06 Νοε 2025 | 10:11

Αλμυρή τάρτα με βάση πατάτας- Η υγιεινή εκδοχή της τάρτας

Η πιο νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική στις αγαπημένες μας αλμυρές τάρτες!

05 Νοε 2025 | 12:28

Συνταγή για την πιο θρεπτική κοτόσουπα που καταπολεμά τις ιώσεις

Η απόλυτη κοτόσουπα που ενισχύει οργανισμό και ενέργεια σε κάθε κουταλιά!

05 Νοε 2025 | 10:49

Το cinnamon roll έγινε κέικ- Θα θέλεις να το φτιάξεις σήμερα κιόλας!

Cinnamon Roll κέικ- Μια μοναδική συνταγή που συνδυάζει την αφράτη υφή του κέικ με την γλυκιά κανέλα των cinnamon rolls. Ιδανικό για πρωινό, καφέ ή επιδόρπιο, έτοιμο σε λίγα απλά βήματα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:23

Τέλειο carrot cake χωρίς ζάχαρη - Πολύ αρωματικό, ιδανικό για τον καφέ σας

Αν λατρεύετε τα carrot cakes αλλά αποφεύγετε τη ζάχαρη αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να φτιάξετε!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:19

Το αγαπημένο μπριάμ... αλλιώς - Με όλα τα λαχανικά του φθινοπώρου, είναι λουκούμι

Πολύχρωμα λαχανικά, αρωματικές ρίζες και φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – γεμάτο γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

04 Νοε 2025 | 11:20

Φαρίν λακτέ porridge: Η πιο υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης σου κρέμας

Η γεύση που θα σε "ταξιδέψει" στα παιδικά σου χρόνια στην πιο light εκδοχή της

03 Νοε 2025 | 09:55

10 διάσημες μαμάδες μοιράζονται τις στιγμές που τους έμαθαν τι σημαίνει μητρότητα

Οι πιο δυνατές ιστορίες αγάπης γράφονται από μαμάδες και είναι όλες αληθινές!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Νοε 2025 | 07:39

Το πιο ελαφρύ και αφράτο ρολό μήλου - Γεμάτο με τα αρώματα του φθινοπώρου

Με μαλακό παντεσπάνι που θυμίζει σιροπιαστό, γέμιση από καραμελωμένα μήλα και άρωμα κανέλας, λιώνει στο στόμα και γεμίζει το σπίτι με φθινοπωρινή θαλπωρή.

ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Νοε 2025 | 09:30

Λαχταριστό κέικ σοκολάτας μόνο με 4 υλικά

Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας μόνο με τέσσερα υλικά. Ετοιμο σε ελάχιστον χρόνο.

31 Οκτ 2025 | 23:44

Φαίνεσαι κουρασμένη; Τέλεια! Αυτό είναι το makeup trend που όλοι αντιγράφουν

Ξέχνα το glass skin και τα filters της τελειότητας. Το tired girl makeup είναι η Gen Z απάντηση στο ψέμα "I woke up like this". Λίγο smudged eyeliner, μαύροι κύκλοι που δεν κρύβονται εντελώς και voilà το beauty trend που κάνει την κούραση να δείχνει cool.

31 Οκτ 2025 | 12:40

Σαν τσουρέκι! Φτιάξε σε χρόνο dt σπιτική granola με κάρδαμο + μαχλέπι

Το πιο αρωματικό, χειμωνιάτικο πρωινό σε περιμένει στο ταψί σου!

31 Οκτ 2025 | 10:25

Πότε τα chat group γονιών ξεφεύγουν από τον ρόλο τους;

Tα chat group γονιών αποκαλύπτουν τη νέα μορφή υπερπροστασίας στην εποχή των social media. Πού σταματά η αγάπη και πού αρχίζει η παρεμβατικότητα;

31 Οκτ 2025 | 09:22

Πώς θα πετύχεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας βήμα-βήμα

Μάθε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας με πλούσια γεύση, αφράτη υφή και λαχταριστό αποτέλεσμα. Εύκολη συνταγή που λιώνει στο στόμα!

30 Οκτ 2025 | 10:29

Πώς να φτιάξεις εύκολα ομελέτα με αραβική πίτα (βήμα-βήμα)

Αφράτη ομελέτα με αραβική πίτα, τυριά, ζαμπόν και πιπεριές. Γρήγορη, πεντανόστιμη συνταγή ιδανική για πρωινό, brunch ή ελαφρύ γεύμα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Οκτ 2025 | 08:27

Το πιο αφράτο και light ραβανί - Χωρίς αυγά και ζάχαρη

Το πιο light ραβανί που έχεις φάει ποτέ. Δεν περιέχει λευκό αλεύρι, ούτε αυγά.

29 Οκτ 2025 | 10:24

Οι παππούδες δεν είναι απλώς επισκέπτες - Πρέπει να γίνουν ξανά μέρος της οικογένειας

Οι παππούδες δεν είναι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Τα παιδιά χρειάζονται τη σταθερή παρουσία τους για να μεγαλώνουν με αγάπη και ασφάλεια.

29 Οκτ 2025 | 10:10

Αυτά τα λαχταριστά mini cheesecakes καραμέλας του Άκη δεν θέλουν ψήσιμο και έχουν μόνο 3 υλικά - Φανταστικό γλυκό στη στιγμή

Μια εύκολη συνταγή για βελούδινα, αρωματικά cheesecakes καραμέλας που ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Οκτ 2025 | 08:58

Κορμός μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολο γλυκό για το φθινόπωρο, χωρίς ψήσιμο

Αυτός ο κορμός-μηλόπιτα είναι ό,τι πιο cozy μπορείς να φτιάξεις το φθινόπωρο! Συνδυάζει τη ζεστή γεύση της κλασικής μηλόπιτας με τη βελούδινη υφή ενός κορμού.

27 Οκτ 2025 | 10:29

5 λεπτά & 1 μπολ: Φτιάξε την πιο εύκολη κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Μια υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης κοτόπιτας, χωρίς φύλλο και περιττά λιπαρά. Ετοιμάζεται σε 5 λεπτά και ψήνεται χωρίς κόπο!

24 Οκτ 2025 | 11:18

Με γεύση καρυδόπιτα: Πεντανόστιμες μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη

Απόλαυσε τη γεύση της καρυδόπιτας σε υγιεινές μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη και χωρίς ενοχές!

24 Οκτ 2025 | 09:31

Γιατί στην Ελλάδα δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μας μόνα στα παιδικά πάρτι;

Γιατί στο εξωτερικό τα παιδιά μένουν μόνα τους στα παιδικά πάρτι και στην Ελλάδα οι γονείς δεν φεύγουμε ποτέ;

ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτ 2025 | 09:08

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Τα έτρωγαν στην Αρχαία Ελλάδα και τα έλεγαν "λάγανον" - Ποια είναι η ιστορία τους

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε η σημερινή το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών.

24 Οκτ 2025 | 09:07

Μοσχαράκι κοκκινιστό σε fast version- Έτοιμο σε 15 λεπτά

Μαγειρέψτε το πιο γρήγορο και εύκολο κοκκινιστό μοσχαράκι που κάνατε ποτέ μόλις σε 15 λεπτά και μόνο σε ένα σκεύος! Ένα αγαπημένο, κλασικό και μαμαδίστικο φαγητό που θα σας λύσει τα χέρια!

24 Οκτ 2025 | 06:13

Στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: 3 αρώματα που μυρίζουν ονειρεμένα

Αυτές είναι οι δικές μου αγαπημένες επιλογές, που μπορείς να βρεις εύκολα στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: καθεμία με τον δικό της ξεχωριστό κόσμο, τη δική της ατμόσφαιρα και το δικό της sillage.

23 Οκτ 2025 | 14:30
23 Οκτ 2025 | 11:37

Το πιο εύκολο τιραμισού που έχεις φτιάξει ποτέ- Χωρίς αυγά

Το τιραμισού στην πιο εύκολη και νόστιμη εκδοχή του- Φτιάξε την πιο απλή ιταλική απόλαυση, γρήγορα και εύκολα

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Οκτ 2025 | 08:56

Το καλύτερο κέικ καρότου χωρίς μίξερ - Αφράτο, με φθινοπωρινά αρώματα

Πανεύκολο και μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ, θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σας τα πρωινά και τα απογεύματα του φθινοπώρου.

23 Οκτ 2025 | 06:43

Γιατί τα παιδιά φωνάζουν "6-7!"; H viral έκφραση που ενώνει τα παιδιά της Generation Alpha

Τι κρύβεται πίσω από τη φράση "6-7" που λένε όλα τα παιδιά στο TikTok και στα σχολεία;

22 Οκτ 2025 | 16:00

Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο αλά κρεμ λάιτ χωρίς κρέμα γάλακτος

Απόλαυσε το αγαπημένο σου πιάτο με την ίδια πλούσια γεύση, αλλά χωρίς τις θερμίδες, εύκολα, νόστιμα και πιο υγιεινά.

22 Οκτ 2025 | 10:06

Μακαρόνια με κιμά σε 1 κατσαρόλα- Φτιάξε το πιο κλασικό φαγητό χωρίς κόπο

Σε μόλις ένα σκεύος, ετοιμάζεις ένα πλήρες, πεντανόστιμο γεύμα με μακαρόνια για όλη την οικογένεια.

21 Οκτ 2025 | 10:27

Σπιτική γαλατόπιτα στο φούρνο- Έτοιμη σε λίγα βήματα

Η πιο βελούδινη γαλατόπιτα με φύλλο- Μια συνταγή μου μυρίζει σπίτι και μαμά!

21 Οκτ 2025 | 09:59

Πώς ένα πείραμα των ’50s επηρέασε τη γονεϊκότητα

Οι επιβραβεύσεις και οι τιμωρίες δεν μαθαίνουν τίποτα στα παιδιά και μπορεί να είναι και επβλαβείς- Ποια στρατηγική γονεϊκότητας προτείνει η νευροεπιστήμη;

21 Οκτ 2025 | 09:04

Συνταγή για φανταστικό κέικ κολοκύθας - Αφράτο, με όλα τα φθινοπωρινά αρώματα

Η κίτρινη κολοκύθα δίνει στο κέικ υπέροχη γλυκιά γεύση, χρώμα και μοναδική υφή.

20 Οκτ 2025 | 12:35

Η κλασική κρέμα βανίλιας στην πιο υγιεινή εκδοχή της - χωρίς ζάχαρη!

Η αγαπημένη σου κρέμα, πιο υγιεινή και νόστιμη από ποτέ

20 Οκτ 2025 | 10:50

Εύκολη κρεμ μπρουλέ σε 2 λεπτά

Η πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή της κρεμ μπρουλέ που θα φτιάξεις μέσα σε 2 λεπτά!

17 Οκτ 2025 | 11:35

Αυτή τη σούπα έτρωγαν τον 19ο αιώνα για τον πονόλαιμο

Η πιο παλιά, σπιτική σούπα που γιατρεύει άμεσα από πονόλαιμο και βήχα!

17 Οκτ 2025 | 10:17

Εσύ πόσο εμπιστεύεσαι τα social media για θέματα γονεϊκότητας;

Όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται TikTok και Instagram για συμβουλές αλλά πόσο ασφαλές είναι αυτό;

17 Οκτ 2025 | 09:57

Μac & cheese με 3 υλικά- H πιο εύκολη εκδοχή του κλασικού, αμερικάνικου πιάτου

Μac & cheese με πλούσια τυρένια σάλτσα που θα φτιάξεις πολύ εύκολα!

16 Οκτ 2025 | 12:30

Εναλλακτική καρυδόπιτα σαν κέικ χωρίς ζάχαρη - Ελαφριά και πεντανόστιμη

Λαχταριστό κέικ με καρύδια και χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη και ενοχές!

16 Οκτ 2025 | 10:21

Τραχανόπιτα στο τηγάνι σε 15 λεπτά

Μια πανεύκολη και γρήγορη τραχανόπιτα με φύλλο κρούστας.

15 Οκτ 2025 | 10:16

Ιαβέρης: "Στο τρακάρισμα θα δουν το παιδί να τρυπάει το τζάμι"

Η σημασία του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, σε γλαφυρή απόδοση από τον θρυλικό Ιαβέρη.

15 Οκτ 2025 | 09:57

Light ραβανί με 3 υλικά - Χωρίς αυγά και χωρίς αλεύρι

Αυτό το ραβανί μπορείς να το φτιάχνεις κάθε μέρα! 'Εχει γιαούρτι και το πιο light σιρόπι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 15 Οκτ 2025 | 07:21
14 Οκτ 2025 | 11:10

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι - Το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή

Μια γρήγορη και αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο που γίνεται πανεύκολα με σιμιγδάλι, φέτα και γιαούρτι.

13 Οκτ 2025 | 15:04

Γιατί οι παππούδες από την πλευρά του μπαμπά δεν έχουν τόση επαφή με τα εγγόνια όσο της μαμάς; Μια ενδιαφέρουσα έρευνα

Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρότερους δεσμούς με τους συγγενείς από την πλευρά της μητέρας. Γιατί; Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για το μητρογραμμικό πλεονέκτημα..

13 Οκτ 2025 | 12:30

Σιμιγδαλόκρεμα με γεύση μηλόπιτα: Η πιο comfort συνταγή του φθινοπώρου

Ένας απόλυτος συνδυασμός που θα σε ξετρελάνει!

13 Οκτ 2025 | 11:43

Κλαμπ σάντουιτς στο τηγάνι: Η φανταστική συνταγή του Άκη με κοτόπουλο είναι το βραδινό που θα φτιάχνεις συνέχεια

Το πιο νόστιμο club sandwich με κοτόπουλο, αυγό, μπέικον και μια παραλλαγή της κλασικής Caesar sauce!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 13 Οκτ 2025 | 08:24

Το απόλυτο σοκολατένιο κέικ με κακάο - Πανεύκολη συνταγή χωρίς μίξερ

Το απόλυτο κέικ! Έχει σοκολάτα, είναι αφράτο, νόστιμο και δεν χρειάζεται μίξερ.

11 Οκτ 2025 | 14:04

Ένας single μπαμπάς άφησε τη δουλειά του ως δικηγόρος για να μεγαλώσει τα παιδιά του- Η 11χρονη κόρη του έχει πάρει ήδη 2 πτυχία!

Η ιστορία του Rafael Perales που αποφάσισε ότι τα παιδιά του έχουν πάντα προτεραιότητα στη ζωή του!

11 Οκτ 2025 | 14:02

AI και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς για τα όρια στη χρήση των chatbots

Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς- σύμφωνα με τον Jonathan Haidt -για να περιορίσουν την αλληλεπίδραση των παιδιών τους με chatbots και να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

11 Οκτ 2025 | 09:45

"Superwoman syndrome": Οδηγός επιβίωσης για να μην νιώθεις ότι... πρέπει να τα προλάβεις όλα

Μάθε τι είναι το "Superwoman syndrome" και πώς δεν θα πέσεις κι εσύ στην παγίδα του.

10 Οκτ 2025 | 09:52

Βάφλες της στιγμής: Εύκολες και τραγανές με 3 υλικά

Με αυτά τα υλικά οι βάφλες θα γίνουν τραγανές απ'έξω και αφράτες από μέσα!

10 Οκτ 2025 | 07:07

Πέντε μανικιούρ που κάνουν κάθε εμφάνιση να δείχνει πιο ακριβή

Αυτά τα 5 nail looks κάνουν ακόμα και το πιο απλό outfit να δείχνει πολύ πιο ακριβό απ’ ό,τι είναι.

09 Οκτ 2025 | 22:43

3 κρέμες φαρμακείου που εξαφανίζουν τις ρυτίδες από λαιμό και ντεκολτέ

Ο λαιμός προδίδει την ηλικία πιο γρήγορα απ’ ό,τι το πρόσωπο και δυστυχώς είναι το σημείο που παραμελούμε περισσότερο στην περιποίησή μας.

09 Οκτ 2025 | 11:24

Εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες

Φτιάξε την πιο εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες. Μια γρήγορη, τραγανή και πεντανόστιμη συνταγή, έτοιμη σε λίγα λεπτά!