Follow us

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι προσδοκίες για τα κρασιά που θα παραχθούν το 2019 στη Μακεδονία και την Ήπειρο, καθώς η φετινή χρονιά ίσως εξελιχθεί στην καλύτερη της δεκαετίας. Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου της ένωσης οινοποιών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά κρασιά εμφανίζονται υψηλόβαθμα, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινα, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10%-15%.

Αναλυτικότερα, η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια: αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Ο χειμώνας στις ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, χαρακτηρίστηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της βλαστικής περιόδου, για τις περισσότερες ποικιλίες αμπέλου. Την Άνοιξη, επίσης παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με κανονικές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της άνθισης. Η περίοδος του καλοκαιριού, είχε σποραδικά έντονα φαινόμενα κυρίως στις ορεινές και παράκτιες περιοχές, όμως την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος, επικράτησαν παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, ευνόησαν τη διατήρηση της υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίμανση της παραγωγής.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων για όλη την περίοδο από τον περκασμό μέχρι την ωρίμανση, αποτέλεσε πρόκληση για τους παραγωγούς και ανέδειξε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδατικού καθεστώτος στους αμπελώνες, για την παραγωγή σταφυλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η εικόνα ανά περιοχή διαμορφώνεται ως εξής:

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α’ υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β’ υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από τις 27 Σεπτεμβρίου ο τρύγος συνεχίστηκε και στα μεικτής φύτευσης αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (Γ’ υποζώνη στα 500 - 800 μέτρα), όπου βρίσκονται τα παλαιότερα κλήματα με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Συνολικά καταγράφηκε οψίμιση κατά 10 ημέρες επαναφέροντας τα σταφύλια στη φυσιολογική εποχή ωρίμασης. Τα σταφύλια ήταν υγιή, με υψηλό φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν υποδειγματική και μακρά, αλλά οι ποσότητες ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και παροδικών ακραίων φαινομένων (χαλάζι). Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικρή επιτάχυνση της ωρίμανσης στο τελευταίο στάδιο, σε μια όμως κατά τα άλλα όψιμη χρονιά. Συνολικά πρόκειται για μια όψιμη χρονιά, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεγάλη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών στα σταφύλια, απουσία ασθενειών, αλλά και χαμηλών αποδόσεων (μείωση της τάξης του 15 %).

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή πριν από τον τρύγο (στην έναρξη της χρονιάς, τον Μάιο, αλλά και το καλοκαίρι), αλλά κι ο εξαιρετικός καιρός την περίοδο του τρύγου επέφεραν σημαντική μείωση φορτίου της παραγωγής σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση. Η ημερομηνία τρυγητού κυρίως για την Ντεμπίνα ήταν περίπου δέκα ημέρες αργότερα από πέρυσι, οπότε η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη. Η παραγωγή για την ποικιλία Ντεμπίνα, αλλά και τις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται (το Βλάχικο, το Μπεκάρι, αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες) χαρακτηρίζεται από, ελαφρώς μειωμένη ποσότητα, αλλά πολύ ποιοτική με πολύ καλές ωριμάνσεις.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 2

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1.000 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah και κάποιες ντόπιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Η παραγωγή φέτος κυμάνθηκε περίπου στα 300-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς, καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μέτριες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος. Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο. Ο τρύγος του 2019 ξεκίνησε τρεις ημέρες νωρίτερα από πέρσι, αλλά ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα ετών. Η ωρίμαση των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τον υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο, την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και τα καλά επίπεδα ολικής οξύτητας . Παρόλες τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων Μαΐου - Ιουλίου, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

H ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 560 μέτρα και φτάνει σχεδόν στα 700 μέτρα, η δε έκτασή της ξεπερνά τα 7.500 στρέμματα. Ο τρυγητός αναφορικά με τις λευκές ποικιλίες άρχισε και ολοκληρώθηκε κατά 65% μέσα στον Αύγουστο και κατατάσσεται σε μία από τις πλέον πρώιμες σοδειές για την περιοχή του Αμυνταίου μαζί με το 2017. Οι πιο όψιμες λευκές ποικιλίες -Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης, με αυτή την σειρά- ακολούθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσαν την ωρίμανσή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Η υδατική καταπόνηση της χρονιάς έφερε μία πρωίμηση δύο-τρεις εβδομάδων για το Ξινόμαυρο. Επιπλέον, επιτεύχθηκαν εξαιρετικοί δείκτες φαινολικής και αρωματικής ωριμότητας. Ποιοτικά οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτητα, όπως και οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ωριμότητας, εφάμιλλα του 2018. Η εσοδεία 2019 ανέδειξε έντονα την αναγκαιότητα μίας ισορροπημένης εφαρμογής άρδευσης για την απρόσκοπτη λειτουργία της φωτοσύνθεσης καθώς και την συνεπακόλουθη ολοκλήρωση της διαδικασίας ωρίμανσης. Παρατηρήθηκε ότι σε μη έχοντς τη δυνατότητα άρδευσης αμπελώνες μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό το σταφυλικό τους φορτίο και σε μερικές περιπτώσεις χάθηκε ακόμη και το φυτικό κεφάλαιο. Οι (στρεμματικές) αποδόσεις κινήθηκαν 10-15% χαμηλότερα από το μέσο όρο των ποικιλιών γεγονός που εξηγείται κυρίως το μειωμένο μέγεθος της ράγας των σταφυλιών.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 3

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η ζώνη της Νάουσας περιλαμβάνει αμπελώνες έκτασης περίπου 4.850 στρεμμάτων, με το Ξινόμαυρο να έχει περιοριστεί σε 3.850 στρέμματα. Την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν ερυθρές ποικιλίες όπως το Merlot, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Montepulciano, η Μαυροδάφνη κ.α., αλλά και λευκές όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Chardonnay κλπ. Οι αμπελώνες ξεκινούν από τα 100 μέτρα υψόμετρο και φθάνουν τα 350 μέτρα. Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά 10%-20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, στους περισσότερους αμπελώνες της περιοχής, η παραγωγή ήταν σχετικά μικρότερη σε σχέση με το 2018, κυρίως λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο περκασμού-ωρίμανσης. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, καλό χρώμα, και εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινόμαυρο, δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιάζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό και καλό χρώμα στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με εξαιρετικά αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ

Το καλοκαίρι επικράτησαν ομαλές κλιματικές συνθήκες και δεν χρειάστηκε να γίνει άρδευση ως το Σεπτέμβριο. Εξαιτίας των δύο χαλαζοπτώσεων, υπήρξε μικρή πτώση στην ποιότητα των σταφυλιών. Η φετινή χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες ήταν πολύ καλή, με τον τρύγο να γίνεται μια βδομάδα νωρίτερα με καλές οξύτητες και καλά φαινολικά συστατικά. Τον Σεπτέμβριο οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για τις όψιμες ποικιλίες με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του σταφυλιού. Κρούσματα από τις εποχικές ασθένειες (βοτρύτης) δεν παρουσιάστηκαν.

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Chardonnay Sauvignon Blanc και Viognier. Γύρω στα τέλη Αυγούστου τρυγήθηκαν η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 16 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών και ολοκληρώθηκε με τις ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και τελευταίο το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμανση, με αποτέλεσμα ακόμη και οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική. Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά και μικρή μείωση στα ερυθρά σε σχέση με πέρσι, και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή. Ίσως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια.

Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τα μακεδονικά κρασιά - εικόνα 4

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ / ΜΕΤΩΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ

Στη Χαλκιδική ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Sauvignon blanc, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 20 Αυγούστου, ενώ των ερυθρών ποικιλιών (Merlot, Cabernet Sauvignon) από 30. Στο Μετόχι Χρωμίτσας ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 2 Σεπτεμβρίου και των ερυθρών ποικιλιών (Grenache, Λημνιό, Cabernet Sauvignon) από 10 Σεπτεμβρίου. Στους αμπελώνες σε Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και στο αγιορείτικο Μετόχι Χρωμίτσας, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για την αρωματική συμπύκνωση και την καλή δομή. Η τελευταία μεγάλη βροχόπτωση (10 Ιουλίου) συνοδεύτηκε και από ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία κατέστρεψε τη βορινή πλευρά των αμπελώνων, αφήνοντας άθικτη τη νότια. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν τα σταφύλια να αναπτύξουν καλή φαινολική ωριμότητα και υψηλό αλκοολικό βαθμό λόγω του μειωμένου φορτίου παραγωγής, κατά 50% τουλάχιστον.

ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

H χρονιά του 2019 διακρίθηκε από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Η έναρξη του τρύγου έγινε σχετικά νωρίς με πρώτη ποικιλία στις 6 Αυγούστου το Sauvignon Blanc. H άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης σε επίπεδο αμπελώνα. Οι προσεγμένες καλλιεργητικές τεχνικές, ο πράσινος τρύγος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις πρόσφεραν εξαιρετικά σταφύλια και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που ακολούθησαν. Ο Σεπτέμβριος μήνας, με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες, ευνόησε την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμανση, των ερυθρών ποικιλιών. Η παραγωγή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζεται μια ιδιαίτερη χρονιά.

ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η σοδειά του 2019 ήταν ομολογουμένως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών για τους αμπελώνες της περιοχής. Χαρακτηριστικό αυτής της αμπελουργικής χρονιάς ήταν η θύελλα της 10ης Ιουλίου, συνέπεια της οποίας ήταν η καταστροφή σημαντικού μέρους της σταφυλικής παραγωγής. Παρά το στρες που υπέστησαν τα φυτά από την έναρξη του περκασμού, συνοδευμένα από την έλλειψη βροχοπτώσεων μέχρι τον τρύγο των σταφυλιών, οι συνεχείς θερινές επεμβάσεις στο εναέριο τμήμα των φυτών επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο τρύγος, που άρχισε στις 18 Αυγούστου, διάρκεσε 22 ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι λευκές ποικιλίες τρυγήθηκαν όσο πιο σύντομα ήταν δυνατόν, ειδικά η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Τα σταφύλια διακρίνονται από άριστη κατάσταση υγιεινής, με καλό αρωματικό δυναμικό και η φαινολική ωριμότητα τους ήταν πολύ καλή με ικανοποιητική εκχυλισιμότητα χρώματος και με υψηλό αλκοολικό τίτλο. Η χρονιά αυτή υπόσχεται λευκά κρασιά σύνθετων αρωμάτων πολύ καλής ποιότητας και ερυθρά πλούσια με μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ενώ αναμενόταν να αρχίσει ο τρύγος στις 20 Αυγούστου, ξεκίνησε τελικά στις 14, με την ποικιλία Sauvignon Blanc, ενώ ολοκληρώθηκε για τις λευκές ποικιλίες τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή των ποικιλιών Ασύρτικο και Semillon. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμασης και του τρυγητού (καλός καιρός, χωρίς βροχές), οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή. Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε ουσιαστικά με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot στις 20 Αυγούστου. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Γενικά, η εσοδεία του 2019 θα χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι 5%-10% μικρότερη. Το 2019 ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας.

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες επέβαλαν ειδικές αμπελουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Ο επικίνδυνος καιρός συνεχίστηκε έως και τα μέσα Ιουλίου. Οι συνθήκες αυτές επιβράδυναν τον βλαστικό κύκλο ακόμα περισσότερο. Κατόπιν, εμφανίστηκε μεταστροφή των συνθηκών. Με την έναρξη της ωρίμανσης σταμάτησε η κακοκαιρία και τα σταφύλια μπήκαν στο τελικό στάδιο υπό ιδανικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία. Ο κίνδυνος μυκητολογικών προσβολών παρέμεινε χαμηλός για ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ η συνεχής ηλιοφάνεια βοήθησε στην ωρίμανση ακόμη και των οψιμότερων ποικιλιών. Γενικά επρόκειτο για μία σοδειά που ξεκίνησε με ανησυχητικά σημάδια ως προς τις καιρικές συνθήκες, αλλά έκλεισε με τις ιδανικότερες συνθήκες για όλες τις ποικιλίες.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Οι αμπελώνες ανέρχονται στα 600 στρέμματα, με τα 200 στρέμματα να βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και τα 400 στρέμματα στην Περιχώρα Δράμας. Οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, ενώ οι διεθνείς ποικιλίεςτο Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Syrah και το Tempranillo. Παράλληλα, διατηρείται ένας πειραματικός αμπελώνας με επιπλέον ελληνικές ποικιλίες. Οι οίνοι που παράγονται φέρουν την ονομασία προέλευσης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα». Σημειώθηκε μικρή μείωση (παραγωγής), περίπου 3%-5% σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο που τα σταφύλια ήταν στο στάδιο του «μπιζελιού». Σε κάποιες ποικιλίες υπήρχε μείωση του μεγέθους της ρώγας του σταφυλιού, ένα στοιχείο όμως που μπορεί να δώσει ποιοτικά αποτελέσματα στο κρασί, λόγω της καλής αναλογίας μεταξύ του φλοιού και της σάρκας. Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Φέτος η χρονιά ήταν σχετικά καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, παρά τις καιρικές δυσκολίες._

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

05 Σεπ 2025 | 10:24

Βάφλες γιαουρτιού- Η υγιεινή αλλά νόστιμη συνταγή χωρίς ζάχαρη

Με γιαούρτι και μέλι- Χωρίς ζάχαρη ή βούτυρο!

04 Σεπ 2025 | 16:16

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025 | 16:08

Πέντε τροφές που απαγορεύεται να βάζεις στην πόρτα του ψυγείου

Δες ποια τρόφιμα χαλάνε πιο γρήγορα αν τα βάλεις στην πόρτα του ψυγείου.

04 Σεπ 2025 | 10:18

Αφράτο ψωμί του τοστ: Η σπιτική συνταγή χωρίς συντηρητικά

Μια υγιεινή εκδοχή του ψωμιού που τρώμε εμείς και τα παιδιά μας καθημερινά!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 04 Σεπ 2025 | 08:09

Συνταγή: Γλυκό του κουταλιού σταφύλι σαν της γιαγιάς

Παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά για να κάνεις το καλύτερο γλυκό του κουταλιού ακριβώς σαν της γιαγιάς.

03 Σεπ 2025 | 16:52

Πόσο καιρό θέλουν τα φρύδια σου να ξαναμεγαλώσουν; 6 τρόποι για να επιταχύνεις τη διαδικασία

Αναρωτιέσαι αν τα φρύδια σου θα ξαναμεγαλώσουν; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να ξέρεις τι να προσέξεις.

03 Σεπ 2025 | 15:29

Σπιτική σοκολάτα με σταφύλια - Θα χρειαστείς μόνο 2 υλικά

Και γλυκό και υγιεινό και άκρως καλοκαιρινό!

03 Σεπ 2025 | 14:01

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για την πρώτη μέρα στο σχολείο;

Τα πρωτάκια χρειάζονται ενθάρρυνση και οι μεγαλύτεροι μαθητές που επιστρέφουν χρειάζονται ενσυναίσθηση.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Σεπ 2025 | 08:00

Συνταγή για κέικ μήλου - Ζουμερό και αρωματικό, ταιριάζει τέλεια με παγωτό

Μυρωδάτο και ζουμερό κέικ μήλου, ιδανικό για τους φθινοπωρινούς μήνες.

02 Σεπ 2025 | 15:48
02 Σεπ 2025 | 10:29

Τυρόπιτα βρώμης: Η εύκολη επιλογή για ένα αλμυρό πρωινό

Φτιαγμένη με υλικά χαμηλών λιπαρών και χωρίς αλεύρι.

VAMVAKOU REVIVAL 02 Σεπ 2025 | 08:49

Σεπτέμβριος ευεξίας στη Βαμβακού Λακωνίας: Ποδηλατάδες, γιόγκα και πεζοπορίες στο βουνό

Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο ξεπρόβαλλε, όμως στη Βαμβακού κρατάμε ακόμα τη ζεστασιά του καλοκαιριού και ζούμε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στις πλαγιές του Πάρνωνα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Σεπ 2025 | 07:08

Γλυκό ψυγείου ρολό μπισκότο - Ο,τι πιο δροσερό, τραγανό και με αέρινη σαντιγί

Αυτό το γλυκό ψυγείου ρολό μπισκότο είναι το τέλειο απογευματινό γλύκισμα για αυτό το διάστημα που ακόμα έχει ζέστη.

01 Σεπ 2025 | 17:25

Δίαιτα μετά τις 6 μ.μ: Το κόλπο που αλλάζει το σώμα σου και τα κιλά σου

Μπορείς να χάσεις βάρος αν σταματήσεις να τρως μετά τις 6 μ.μ; Τι λένε οι ειδικοί;

01 Σεπ 2025 | 17:25

Τα οκτώ δημοφιλέστερα fast food και οι έξυπνες healthy εναλλακτικές τους - Τι προτείνει η ειδικός

Λατρεύεις το fast food ή αποτελεί επιλογή σου σε δύσκολες περιόδους; Κανένα πρόβλημα, καμία ενοχή! Αρκεί να δεις πώς οι παραγγελίες σου απέξω μπορούν να μετατραπούν σε σούπερ υγιεινές επιλογές!

01 Σεπ 2025 | 17:23

Θέλεις να μυρίζεις σαν μωρό; 5 αρώματα πούδρας που θυμίζουν ταλκ

Χαρίζουν ένα ανάλαφρο άρωμα και αποπνέουν την απόλυτη αίσθηση φρεσκάδας για το καλοκαίρι.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 01 Σεπ 2025 | 06:34

Εύκολο κέικ της στιγμής - Χωρίς μίξερ, με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι

Κέικ απλό χωρίς μίξερ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Γίνεται με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Αυγ 2025 | 06:36

Το γλυκό της τεμπέλας: Το πιο λαχταριστό και γρήγορο γλυκό μόνο με 4 υλικά

Ένα απίστευτα λαχταριστό και πανεύκολο γλυκό ιδανικό ακόμα και για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την κουζίνα.

28 Αυγ 2025 | 14:18

Καλαμάκι κοτόπουλο απ’ έξω: Πόσο υγιεινή επιλογή είναι τελικά;

Το πιο "αθώο" fast food ή μια θερμιδική παγίδα; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν παραγγείλεις.

28 Αυγ 2025 | 11:15

Γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες με ρύζι: Μια απλή, νόστιμη και απόλυτα ελληνική συνταγή

Πώς να φτιάξεις γευστικούς γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες με ρύζι, εύκολα και γρήγορα, για το καλοκαιρινό σου τραπέζι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 28 Αυγ 2025 | 06:50

Γλυκό που μυρίζει γιαγιά: Μπισκοτένια γαλατόπιτα με βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει

Το ταψί βγαίνει από τον φούρνο, η μπισκοτένια βάση τραγανή, η κρέμα βελούδινη και η κανέλα γεμίζει τον αέρα με αρώματα.

TASTE ATLAS 27 Αυγ 2025 | 07:59

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα λικέρ παγκοσμίως - Το ελληνικό που βρίσκεται στα πρώτα και η ιστορία του

Ανάμεσα στα δέκα λικέρ που ξεχώρισαν για τη γεύση και την παράδοσή τους, συναντάμε και ένα ελληνικό απόσταγμα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 27 Αυγ 2025 | 07:05

Ο πιο γευστικός και light κορμός - Χωρίς κουβερτούρα, βούτυρο και ζάχαρη

Αν λατρεύεις τον κορμό αλλά θέλεις μια πιο υγιεινή εκδοχή, αυτός ο κορμός χωρίς σοκολάτα είναι για εσένα!

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Αυγ 2025 | 06:25

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα σήμερα - Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μην δείτε δεκάδες φανουρόπιτες.

25 Αυγ 2025 | 10:57

Kλασική συνταγή για την παραδοσιακή μουσταλευριά - με 3 υλικά

Απλή και αυθεντική γεύση από τον τρύγο του Αυγούστου, με μούστο, αλεύρι και κανέλα – όπως τη φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ 25 Αυγ 2025 | 06:16

Συνταγή για κλασική φανουρόπιτα - Πεντανόστιμη, αφράτη, πολύ αρωματική

Κάθε ελληνικό σπίτι έχει κι από μια δική του συνταγή φανουρόπιτας που ισχυρίζεται μάλιστα η κάτοχος της συνταγής πως είναι η καλύτερη!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Αυγ 2025 | 06:45

Πανεύκολα τρουφάκια σοκολάτας με μόνο δύο υλικά

Τρουφάκια σοκολάτας μόνο με 2 υλικά, πολύ εύκολα και γρήγορα και χωρίς να λερώσουμε πάνω από 2 σκεύη.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Αυγ 2025 | 09:02

Εύκολη φανουρόπιτα χωρίς μίξερ που γίνεται σε μόλις 5 λεπτά

Αυτή η λαχταριστή φανουρόπιτα φτιάχνεται μέσα σε μόλις 5 λεπτά και είναι αφράτη και πανεύκολη.

ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Αυγ 2025 | 07:03

Γλυκό ψυγείου που θυμίζει μαμά - Χωρίς αυγά, χωρίς μίξερ και με ελάχιστα υλικά

Γρήγορο και απλό γλυκό για κάθε στιγμή. Εύκολο και απίθανα απολαυστικό.

20 Αυγ 2025 | 13:31

5 τρόφιμα που ποτέ δεν μπαίνουν στην πόρτα του ψυγείου

Μάθε πού πρέπει να τα φυλάς για να μείνουν ασφαλή και φρέσκα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 20 Αυγ 2025 | 10:18

Συνταγή για φανουρόπιτα που δεν τρίβεται – Με 9 υλικά

Αφράτη, μυρωδάτη και πανεύκολη φανουρόπιτα με απλά υλικά, για να τη μοιραστείς όπως ορίζει το έθιμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Αυγ 2025 | 10:16

Δροσερό και κρεμώδες γλυκό με μπισκότα Lotus και άλλα 4 υλικά - Δεν χρειάζεται ψήσιμο

Δροσερό γλυκό Lotus με μόνο 5 υλικά. Χωρίς ψήσιμο, εύκολο και γρήγορο, με τραγανή βάση μπισκότου, κρεμώδη γέμιση και πλούσια επικάλυψη πραλίνας Lotus.

19 Αυγ 2025 | 14:04

Πώς το πρόσωπο "ξεφουσκώνει" σε 14 μέρες – Η τροφή που πρέπει να αποκλείσεις

Μάθε πώς ένα απλό διατροφικό τρικ ξεφουσκώνει το πρόσωπό σου και τα μάτια σε μόλις 2 εβδομάδες – ιδανικό μετά τις διακοπές.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 19 Αυγ 2025 | 06:54

Γιαουρτογλυκό με μπισκότα σε μόνο 5 λεπτά - Φανταστική συνταγή που θα λατρέψετε

Γλυκό ψυγείου με πτι μπερ μπισκότα και με καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

18 Αυγ 2025 | 07:43

Το πιάτο που δεν πρέπει να παραγγέλνουμε όταν έχει ζέστη και τρώμε έξω

Καλό είναι να προσέχουμε τι παραγγέλνουμε σε ένα εστιατόριο! Ορισμένα πιάτα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας!

ΚΑΙ ΘΥΛΑΚΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 16 Αυγ 2025 | 10:17
14 Αυγ 2025 | 09:32

Πώς κάνουμε gaslighting στα παιδιά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Μπορούν οι γονείς να κάνουν gaslighting στα παιδιά τους; Φυσικά και μάλιστα πολλές φορές δεν μιλάμε για περιπτώσεις τοξικών γονιών!

14 Αυγ 2025 | 09:01

H πιο εύκολη τούρτα - Με βάση μπισκότου και παντεσπάνι

Η πιο εύκολη τούρτα που έχεις φτιάξει ποτέ!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 14 Αυγ 2025 | 07:24

Υπέροχη συνταγή για ατομικό τιραμισού - Σερβίρεται σε κομμάτια ή στο ποτήρι

Μία υπέροχη συνταγή για ατομικό τιραμισού! Όλα τα μυστικά για το πώς να φτιάξετε σπιτική κρέμα πατισερί. Σερβίρετέ το σε κομμάτια ή στο ποτήρι.

13 Αυγ 2025 | 14:18

Η κολοκυθόπιτα ρολό με μοτσαρέλα που πρέπει να δοκιμάσεις - Μόνο με 105 θερμίδες

Δοκίμασε την υγιεινή και γευστική κολοκυθόπιτα ρολό με μοτσαρέλα, μόνο με 105 θερμίδες, ιδανική για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.

13 Αυγ 2025 | 08:38

Μπισκοτογλυκό σαν cheesecake- Η εύκολη συνταγή με γκανάζ σοκολάτας

Το πιο νόστιμο μπισκοτογλυκό που θυμίζει cheesecake!

12 Αυγ 2025 | 09:26

Πέντε τρόφιμα που συμβάλλουν στην κακή διάθεση και στις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά

Οι γονείς ξέρουν ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση του παιδιού τους.

12 Αυγ 2025 | 09:10

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα και φέτα- Το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα

Ένα πεντανόστιμο γεύμα που μυρίζει καλοκαίρι!

ΣΥΝΤΑΓΗ 12 Αυγ 2025 | 07:32

Cheesecake ψυγείου χωρίς ζάχαρη - Εύκολο και γρήγορο

Καταπληκτικό και ελαφρύ γλυκό χωρίς ζάχαρη και χωρίς τύψεις. Εύκολα και γρήγορα απολαμβάνετε τη δροσιά του μόνοι σας ή με φίλους.

11 Αυγ 2025 | 09:53

Σoκολατένια δημητριακά - Η εύκολη συνταγή για να τα φτιάξεις στο σπίτι

Τα δημητριακά είναι απαραίτητα στο πρωινό, αλλά χωρίς τα πρόσθετα και τη ζάχαρη! Η υγιεινή συνταγή για να τα απολαμβάνεις κάθε μέρα.

ΣΥΝΤΑΓΗ 11 Αυγ 2025 | 08:01

Πανεύκολο και γρήγορο μπισκοτογλυκό με ελάχιστα υλικά - Δεν χρειάζεται ψήσιμο, μόνο ψυγείο

Το μπισκοτογλυκό ψυγείου είναι το πιο εύκολο γλυκό ψυγείου και είναι ιδανικό για όλες τις στιγμές της ημέρας!

11 Αυγ 2025 | 07:25

Οκτώ μάσκες προσώπου για -εγγυημένα- πιο λαμπερή επιδερμίδα

Όταν οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται η πιο λαμπερή και αληθινή εικόνα της επιδερμίδας μας!

10 Αυγ 2025 | 14:28

Σε αυτόν τον τόπο που "κρατά χαρακτήρα" το "απέραντο γαλάζιο" δεν τελειώνει ποτέ

Το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία

ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Αυγ 2025 | 08:32

Trifle με κρέμα και μπανάνες: Εύκολο, νόστιμο και σπιτικό

Τι πιο ωραίο γλυκό για να σερβίρετε και να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας

ΑΝΕΠΑΦO ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 10 Αυγ 2025 | 08:30
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 09 Αυγ 2025 | 10:05

Νομάδες ζυθοποιοί φτιάχνουν μπύρες σε όλον τον κόσμο - Οι συνταγές με γεύση μέχρι και… τζατζίκι, ταξιδεύουν μέχρι τη Χαβάη

Οι νομάδες ζυθοποιοί σύντομα θα αποκτήσουν και τη δική τους βάση, καθώς ετοιμάζεται το ζυθοποιείο τους στην Κέρκυρα

ΣΥΝΤΑΓΗ 09 Αυγ 2025 | 08:35

Το πιο εύκολο, γρήγορο παγωτό με ζαχαρούχο γάλα - Πιο αγνό και κυρίως σπιτικό

Πάντα ένα χειροποίητο παγωτό είναι ότι καλύτερο για τους δικούς μας

08 Αυγ 2025 | 17:24

Σπιτικό παγωτό κανταΐφι - Η εύκολη συνταγή για το πιο θεϊκό, καλοκαιρινό γλυκό

Φτιάξε παγωτό κανταΐφι στο σπίτι με την πιο εύκολη συνταγή! Τραγανό κανταΐφι με βελούδινη κρέμα και σιρόπι κανέλας!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 08 Αυγ 2025 | 07:11

Γλυκό ψυγείου με μόνο 3 υλικά - Πανεύκολο και απόλυτα δροσιστικό

Γλυκό ψυγείου με φράουλες ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο θέλετε και άλλα δύο υλικά.