Το 78% των χρηστών θεωρούν -λανθασμένα- ότι είναι ασφαλείς στο ίντερνετ!

Μόνο το 22% των χρηστών θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο του cyber εγκλήματος και δυστυχώς δεν λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας

Αγνοια κινδύνου, έναντι των ψηφιακών απειλών επιδεικνύουν οι χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ένα ποσοστό 13% δεν πιστεύει ότι αποτελούν πραγματικό κίνδυνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ακόμα και αυτοί που παραδέχονται ότι οι ψηφιακές απειλές είναι πραγματικές, δεν είναι πάντα σίγουροι ότι χρειάζονται προστασία απέναντι σε αυτές. Συγκεκριμένα, μόνο το 22% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών εγκληματιών.

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη B2B International και την Kaspersky Lab, οι χρήστες αισθάνονται ότι ο κίνδυνος των απειλών αποτελεί μια υπερβολή των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Διαδικτυακής ασφάλειας.

Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των χρηστών δεν ανησυχεί μήπως οι online λογαριασμοί παραβιαστούν ή αγνοεί εντελώς αυτόν τον κίνδυνο.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις προσωπικές σελίδες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για online τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν προσωπικά οικονομικά στοιχεία σε έναν ψηφιακό εγκληματία.

Σχεδόν το ένα τρίτο δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των online λογαριασμών. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η έρευνα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οικονομικές απώλειες από ψηφιακές επιθέσεις είναι εξαιρετικά μικρές.

Συγκεκριμένα, το 42% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ή δεν ανησυχεί για την πιθανότητα να υποστεί οικονομική ζημιά. Ενα πράγμα που δεν συνειδητοποιούν αυτοί οι χρήστες, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, είναι ότι οι εν λόγω ζημιές δεν οφείλονται, πάντα, σε άμεση κλοπή των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Free Wi-Fi
Σύμφωνα με την έρευνα, το 20% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ότι η χρήση των δημόσιων δικτύων Wi-Fi κρύβει κινδύνους, γιατί τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω αυτών μπορούν να υποκλαπούν από ψηφιακούς εγκληματίες.

Ενα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό χρηστών (27%) έχει επίγνωση αυτής της απειλής, αλλά δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτήν  ενώ, ακόμα χειρότερα, ένα 12% εισάγει τα στοιχεία σύνδεσής του σε ιστότοπους και το 6% πραγματοποιεί online πληρωμές, χρησιμοποιώντας αυτά τα δωρεάν αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνα δίκτυα.