X

Το αγαπημένο μπριάμ... αλλιώς - Με όλα τα λαχανικά του φθινοπώρου, είναι λουκούμι

Πολύχρωμα λαχανικά, αρωματικές ρίζες και φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – γεμάτο γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

Γράφει: TheToc team

Πολύχρωμα λαχανικά, αρωματικές ρίζες και φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – γεμάτο γεύση, άρωμα και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Αν και έχουμε συνηθίσει να το απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, το μπριάμ είναι από τα φαγητά που προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε εποχή, αρκεί να αλλάξουμε λίγο τα υλικά του. Είναι ίσως το πιο απλό και ευέλικτο λαδερό: όλα στο ταψί, λίγη υπομονή στον φούρνο – κι έτοιμο.

Στην εκδοχή που ακολουθεί, πρωταγωνιστούν οι φθινοπωρινές ρίζες· σε λιγότερο από μία ώρα έχουμε στο τραπέζι μας ένα ζεστό, υγιεινό φαγητό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Συνταγή: Το αγαπημένο μπριάμ... αλλιώς - Με όλα τα λαχανικά του φθινοπώρου

Υλικά

1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, χοντροκομμένη
½ σελινόρζα, χοντροκομμένη
1 χοντρή φέτα κολοκύθας, χοντροκομμένη
1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 κούπα μανιτάρια, λευκά ή καφέ, ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 φλ. ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά σε δόσεις μέχρι να λαδωθούν καλά και να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, τα ανακατεύουμε λίγο και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το κρασί και τον ζωμό, Αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και να εξατμιστούν τα περιττά υγρά (να μείνει το φαγητό με το λάδι του). Αφήνουμε να χλιάνει λίγο και σερβίρουμε με φέτα και προζυμένιο ψωμί.