
Ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά είναι το γαλακτομπούρεκο. Σιροπιαστό, με αφράτη, απαλή κρέμα και τραγανό φύλλο.
Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής. Η κρέμα μπορεί να έχει άρωμα λεμόνι ή βανίλια, ενώ το σιρόπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό.
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε στην παρασκευή του και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή .
Βήμα - βήμα η συνταγή για το γαλακτομπούρεκο
Υλικά για γαλακτομπούρεκο
Για τα φύλλα:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
Για την κρέμα:
180 γραμμάρια ζάχαρη
1 λίτρο γάλα
80 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
3 αβγά
70 γραμμάρια βούτυρο
1 κ.σ. βανίλια
Ξύσμα πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη λευκή
1 κούπα ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κούπες νερό
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αυγά με τη μισή ζάχαρη. Χτυπάμε για 3 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και την άλλη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες και το μείγμα με τα αυγά. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μία βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν ξεκινήσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Βάζουμε το πρώτο και το δεύτερο φύλλο ανοιχτά στο ταψάκι αφού βουτυρώνουμε όλα τα φύλλα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα.
Αδειάζουμε την κρέμα και από πάνω προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα. Τα τελευταία δύο τα κλείνουμε προς τα μέσα και κάτω.
Χαράζουμε και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε μέτρια φωτιά στους 180C για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Για το σιρόπιασμα το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και ζεστό το γλυκό
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr