Το πιο light ραβανί που έχεις φάει ποτέ. Δεν περιέχει λευκό αλεύρι, ούτε αυγά. Είναι απλά θεϊκό.
Δεν περιέχει λευκό αλεύρι, δεν περιέχει αυγά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είναι πεντανόστιμο, ζουμερό από το σιρόπι με μέλι που περιέχει και άκρως εθιστικό.Έχει μόλις 267 θερμίδες, όταν ένα κλασικό full fat κομμάτι ραβανί με 6-7 αυγά, αλεύρι, ζάχαρη κλπ έχει πάνω από 800 θερμίδες.
Τη συνταγή μάς προτείνει η food blogger Emily Vagia.
Συνταγή για light ραβανί χωρίς ζάχαρη και αυγά
Υλικά
120 ml. γάλα (ή φυτικό ρόφημα της επιλογής σου)
56 γρ. φυτικό βούτυρο
165 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (στέβια 1:1, εριθρυτόλη, ξυλιτόλη, ζάχαρη από monk fruit, ζάχαρη καρύδας κλπ)
3/4 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
120 γρ. γιαούρτι
για το σιρόπι
220 ml. νερό
220 γρ. μέλι
Εκτέλεση
Ξεκινάω ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο σβήνω το μάτι και βγάζω στην άκρη.
Στο ζεστό μείγμα ρίχνω το σιμιγδάλι και ανακατεύω καλά με συρμάτινη κουτάλα.
Προσθέτω το υποκατάστατο ζάχαρης και ανακατεύω και πάλι. Χτυπάω με το μίξερ για να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτω και το γιαούρτι και χτυπάω και πάλι. Ρίχνω μέσα τη μαγειρική σόδα και το baking powder.
Αλείφω με βούτυρο ένα ταψάκι (χρησιμοποίησα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ) και ρίχνω μέσα το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς.
Ψήνω για 30-40 λεπτά. Το ραβανί είναι έτοιμο όταν μπήξω μαχαίρι στο εσωτερικό του και βγει καθαρό.
Βγάζω από τον φούρνο.
Λίγο πριν βγάλω από τον φούρνο ετοιμάζω το σιρόπι. Ρίχνω σε ένα κατσαρολάκι το μέλι και το νερό. Αφήνω το μείγμα να πάρει μία βράση σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνω και μαγειρεύω για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Κάνω με ένα μαχαίρι τρύπες σε όλο το γλυκό για να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι. Με μια κουτάλα ρίχνω σιγά-σιγά το σιρόπι στο γλυκό μου. Δεν με νοιάζει αν το σιρόπι ανέβει πάνω από την επιφάνεια του γλυκού. Θα απορροφηθεί. Αφήνω μέχρι να κρυώσει το γλυκό μου. Κόβω και απολαμβάνω.