Το savoir vivre του σωστού ταξιδιώτη

Πώς πρέπει να φερθείς αν το φαγητό είναι ανάλατο στην Πορτογαλία, αν πιεις καφέ στην Ιορδανία ή αν πάρεις το γεύμα σου στην Ταϊβάν; Απαντήσεις στον απόλυτο οδηγό του ψαγμένου ταξιδιώτη!

Το savoir vivre του σωστού ταξιδιώτη

Στον κόσμο θα συναντήσεις ένα πλήθος από διαφορετικές κουλτούρες, προλήψεις και παραδόσεις. Κάθε χώρα έχει το δικό της σύνολο μοναδικών συμπεριφορών, που καθορίζουν τα πάντα, από το φαγητό μέχρι την οδήγηση. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες είναι συνήθεια για έναν ντόπιο, μπορεί όμως να κάνουν δύσκολη τη ζωή ενός ταξιδιώτη. Για να μη βρεθείς ποτέ στη δυσάρεστη θέση να σε στραβοκοιτάξουν για κάτι που έκανες (ή που δεν έκανες) ρίξε μια ματιά στις παρακάτω οδηγίες προς... ναυτιλομένους!

Στο τραπέζι

Το savoir vivre του σωστού ταξιδιώτη

Μην μπεις στον πειρασμό να ζητήσεις μαχαίρι και πιρούνι αν τρως τάκος στο Μεξικό. Μόνο με τα χεράκια!

Αντίθετα, στη Χιλή το finger food δεν είναι και πολύ αγαπητό. Αν σου δώσουν μαχαίρι και πιρούνι, φρόντισε να τα χρησιμοποιήσεις!

Και πάντως, αν τα χρησιμοποιήσεις, στη Γαλλία μην κόψεις τη σαλάτα σου μ' αυτά – δεν συνάδει με το savoire vivre των Γάλλων!

Αν είσαι στην Πορτογαλία, μη ζητήσεις ποτέ αλατοπίπερο ή κάποιο άλλο μπαχαρικό. Αν το κάνεις, σημαίνει ότι δεν σου αρέσει το φαγητό και θα παρεξηγηθούν οι Πορτογαλέζοι που είναι ιδιαιτέρως περήφανοι για τη μαγειρική τους.

Μη μείνεις σιωπηλός όταν τελειώσεις το γεύμα σου στην Ταϊβάν. Το ρέψιμο είναι η επιβράβευση του σεφ!

Μη δώσεις ένα άδειο ποτήρι καφέ στον Ιορδανό οικοδεσπότη σου – εκτός και αν θες να σου σερβίρει κι άλλο καφέ. Κούνησε τον καρπό σου για να δείξεις ότι δεν θέλεις άλλο.

Αν σε καλέσουν για φαγητό στη Βενεζουέλα, φρόντισε να αργήσεις, αυτό είναι το επιθυμητό! Αν φτάσεις στην ώρα σου θα δώσεις την εντύπωση ότι είσαι... άπληστος!Μη μιλάς για δουλειές και χρήματα στο τραπέζι όταν είσαι στη Βολιβία. Οι συνδαιτυμόνες σου θα ενοχληθούν.

Στην Ουκρανία, αν «καθαρίσεις» το πιάτο σου θα καταλάβουν ότι είσαι ακόμα πεινασμένος. Πάντα άσε λίγο φαγητό στο πιάτο σου στο τέλος του γεύματος για ν' αποφύγεις να προσβάλλεις τον οικοδεσπότη σου.

Αν ξεκινήσεις πρώτος να τρως στη Νότια Κορέα, θα σε θεωρήσουν αγενή. Περίμενε να ξεκινήσουν οι πρεσβύτεροι πρώτοι!

Τα τσόπστικ είναι βασικό κομμάτι της Γιαπωνέζικης καθημερινότητας. Ωστόσο και γι' αυτά υπάρχουν αυστηροί κανόνες χρήσης. Τα «καρφωμένα» τσόπστικ σ' ένα μπολ με ρύζι είναι ένα τελετουργικό που ακολουθείτε στις κηδείες – φρόντισε να μην το κάνεις στο τραπέζι.

Μη μείνεις σιωπηλός όταν τελειώσεις το γεύμα σου στην Ταϊβάν. Το ρέψιμο είναι η επιβράβευση του σεφ!

Αν ξεκινήσεις πρώτος να τρως στη Νότια Κορέα, θα σε θεωρήσουν αγενή. Περίμενε να ξεκινήσουν οι πρεσβύτεροι πρώτοι!

Στην Αιθιοπία η χρήση ενός πιάτου και μόνο θεωρείται σπατάλη. Το φαγητό σερβίρεται σε κοινόχρηστα πιάτα μαζί με ψωμί.

Στο δρόμο

Μην βγεις απ' το αυτοκίνητο, αν σε σταματήσει η αστυνομία στην Αμερική. Μπορεί να θεωρηθεί επιθετική κίνηση και να σε βάλει σε μπελάδες.

Είναι γνωστό ότι στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας δεν έχουν όριο ταχύτητας. Ωστόσο, δεν επικρατεί και η απόλυτη ανομία: αν μείνεις από βενζίνη, θεωρείσαι παράνομος!

Δώρα

Αν σου κάνουν δώρο στο Βιετνάμ, φρόντισε να το πάρεις και με τα δύο χέρια για να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου.

Στην Κύπρο, μην προσφέρεις ποτέ λευκούς κρίνους, είναι συνδεδεμένοι με τις κηδείες.

Το savoir vivre του σωστού ταξιδιώτη - εικόνα 2

Μην κάνεις ποτέ δώρο σε έναν Κινέζο ρολόι ή ομπρέλα, θεωρούνται κακότυχα – στα κινέζικα, οι λέξεις «ρολόι» και «ομπρέλα» ακούγονται όπως οι λέξεις «θάνατος» και «χωρισμός».

Αν είσαι στην Ολλανδία πάλι, απέφυγε να δωρίσεις κάποιο κοφτερό αντικείμενο (ψαλίδι ή μαχαίρι) – είναι τα δικά τους αντικείμενα συνδεδεμένα με την κακή τύχη.

Μην προσφέρεις λουλούδια με άρτιο αριθμό σε έναν Ρώσο – παραδοσιακά, τα μπουκέτα με μονό αριθμό λουλουδιών τα πηγαίνουν στα νεκροταφεία.

Απέφυγε να προσφέρεις οτιδήποτε σε έναν Γιαπωνέζο, που να είναι σε 4 ή 9 κομμάτια. Αυτοί οι αριθμοί θεωρούνται άτυχοι και κανείς δεν θα εκτιμήσει το δώρο σου.

Εθιμοτυπία και γλώσσα του σώματος

Ποτέ μα ποτέ, μην προσβάλλεις τη βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης. Είναι παράνομο και μπορεί να σε οδηγήσει στης φυλακής τα σίδερα (για πολλά χρόνια)

Να είσαι ευγενικός όταν προσφέρεις το χέρι σου για χειραψία στις Φιλιππίνες. Μια δυνατή χειραψία θα θεωρηθεί επιθετική, ακόμη κι εχθρική.

Απέφυγε να κάνεις το σήμα του ΟΚ με τα χέρια σου στη Βραζιλία. Αυτή η διεθνής χειρονομία καλής θέλησης είναι στην πραγματικότητα πολύ προσβλητική για τους Βραζιλιάνους.

Στο εμιράτο του Ντουμπάι τηρούν πολύ αυστηρά τους νόμους του Ισλάμ. Ξέχασε την περίπτωση να φιλήσεις ή να κρατήσεις το χέρι του συντρόφου σου δημόσια – είναι παράνομο.

Δείχνοντας με το δάχτυλο κάποιον άνθρωπο, μπορεί να προσβάλλεις τους κατοίκους του Μπαγκλαντές. Δείξε καλύτερα κάνοντας χειρονομία με ολόκληρη την παλάμη.

Το savoir vivre του σωστού ταξιδιώτη - εικόνα 3

Αν είσαι γυναίκα και συναντήσεις κάποιον βουδιστή μοναχό στην Ταϊλάνδη, φρόντισε να μην τον αγγίξεις ή να του προσφέρεις κάτι απ' ευθείας. Οι μοναχοί απαγορεύεται να αγγίζουν γυναίκες.

Ποτέ μα ποτέ, μην προσβάλλεις τη βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης. Είναι παράνομο και μπορεί να σε οδηγήσει στης φυλακής τα σίδερα (για πολλά χρόνια).

Μην τσουγκρίζεις τα ποτήρια όταν κάνεις πρόποση στην Ουγγαρία. Είναι συνδεδεμένο με την εκτέλεση των 13 Μαρτύρων του Αραντ το 1849.

Φρόντισε επίσης όταν τσουγκρίζεις το ποτήρι σου στη Γαλλία ή τη Γερμανία, να κοιτάς στα μάτια αυτούς με τους οποίους τσουγκρίζεις. Αν κοιτάξεις αλλού πριν τσουγκρίσεις με όλους είσαι καταδικασμένος σε εφτά χρόνια κακού σεξ.

Περί σώματος

Το κεφάλι θεωρείται το πιο ιερό σημείο του κορμιού. Μην αγγίξεις κανέναν Ταϊλανδέζο στο κεφάλι – ούτε ακόμα κι ένα μικρό παιδί

Φρόντισε στην Καμπότζη να μην αγγίξει κανέναν με το... πόδι σου – αυτό είναι η επιτομή των κακών τρόπων – καθώς στην Καμπότζη θεωρούν ότι τα πόδια είναι τα υποδεέστερα σημεία του σώματος.

Αν δείξεις τις σόλες ή τις πατούσες σου στο Ιράκ, να ξέρεις ότι θα έχεις υποπέσει σε μεγάλη προσβολή: τα πόδια θεωρούνται τα πιο βρώμικα σημεία του σώματος.

Στο Νεπάλ θεωρείται αγένεια να περνάς πάνω απ' τα πόδια κάποιου – καλύτερα πήγαινε γύρω γύρω.

Πάντα βγάζε τα παπούτσια σου όταν μπαίνει στο σπίτι ενός Τούρκου – αν αρνηθείς να το κάνεις θα θεωρηθείς εξαιρετικά αγενής.

Το κεφάλι θεωρείται το πιο ιερό σημείο του κορμιού. Μην αγγίξεις κανέναν Ταϊλανδέζο στο κεφάλι – ούτε ακόμα κι ένα μικρό παιδί.

Δημόσια

Οι Καναδοί θεωρούνται χαλαροί και άνετοι τύποι. Παρ' όλ' αυτά, οι νόμοι τους για το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα αυστηροί – είναι παράνομο να πίνεις σ' ανοιχτούς χώρους σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης είναι πολύ αποφασισμένη να κρατήσει του δρόμους της καθαρούς και χωρίς σκουπίδια γι' αυτό... μάντεψε: είναι παράνομο να μασάς τσίχλα!

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης είναι πολύ αποφασισμένη να κρατήσει του δρόμους της καθαρούς και χωρίς σκουπίδια γι' αυτό... μάντεψε: είναι παράνομο να μασάς τσίχλα!

Αν σου αρέσει να σφυρίζεις, φρόντιζε να το κάνεις σ' ανοιχτούς χώρους στη Ρωσία: υπάρχει η δεισιδαιμονία ότι όποιος σφυρίζει σε κλειστό χώρο είναι καταδικασμένος να χρεοκοπήσει!

Οι Άγγλοι δεν φημίζονται για την υπομονή τους: Μην κάθεσαι στην αριστερή πλευρά των κυλιόμενων σκαλιών, εκτός κι αν έχεις διάθεση ν' αντιμετωπίσεις τους οργισμένους συνεπιβάτες σου.

Όταν είσαι σε δημόσιο χώρο στην Κίνα, μη βάζεις τα δάχτυλά σου στο στόμα. Κακές συνήθειες όπως να τρως τα νύχια σου ή να πιπιλάς το δάχτυλό σου θεωρούνται ανθυγιεινές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΑΙ 23 Οκτ 2020 | 23:51

Κύπρος: Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση για το Βαρώσι ο Ερσίν Τατάρ

Ο Τατάρ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το Βαρώσι χαρακτηρίζοντάς την σωστή απόφαση με σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Οκτ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: Το ηχητικό μήνυμα στα περιπολικά για τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο [Βίντεο]

Τα περιπολικά της ΕΛΑΣ θα αναπαράγουν μήνυμα για τα νέα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα

ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛ'ΗΣΕΙΣ 23 Οκτ 2020 | 19:16

Κορονοϊός-DW: Ουρές στα γερμανικά σούπερ μάρκετ - Ανάρπαστο και πάλι το ...χαρτί υγείας!

Mια ματιά στα ράφια των γερμανικών σούπερ-μάρκετ δείχνει ότι αρχίζουν να εξαντλούνται κάποια είδη πρώτης ανάγκης, όπως το χαρτί υγείας.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 23 Οκτ 2020 | 08:12

Κατεχόμενα: Αναλαμβάνει ο Τατάρ με "τελετή ορκωμοσίας" και με την παρουσία Οκτάι

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική "τελετή ορκομωσίας" του Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΥΓΟΠΟΙΝΟΣ Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 07:21

Χρυσή Αυγή: Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον άφαντο Παππά μέχρι το Άγιο Όρος - Στη φυλακή οι 13 βουλευτες

Ο Χρήστος Παππάς έχει εξαφανιστεί από την 1η Οκτωβρίου. Η αστυνομία τον αναζητά παντού.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 22 Οκτ 2020 | 18:03

Γαλλία: Συνελήφθη γυναίκα στη Λιόν - Απειλούσε να ανατιναχθεί και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ"

Η αστυνομία της Λιόν ανέφερε ότι ομάδα εξουδετέρωσης βομβών βρίσκεται στο σημείο, γίνονται έλεγχοι και η περιοχή έχει αποκλειστεί

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΚΤΑΣΗ 22 Οκτ 2020 | 14:42

Επεισόδια και μολότοφ και πάλι στο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μικρή ένταση επικράτησε στο μαθητικό - φιοιτητικό συλαλλητήριο στην Αθήνα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΣΟΙ 22 Οκτ 2020 | 11:11

Οργή Ερντογάν για την Τριμερή Ελλάδας - Αιγύπου - Κύπρου: "Εχθρική κίνηση" λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Οκτ 2020 | 10:42

Θεσσαλονίκη: Με ντουντούκα η αστυνομία έδιωξε 300 νέους από μεταμεσονύκτια "μάζωξη" [εικόνες]

Αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν από τον πεζόδρομο.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2020 | 08:00

Κορονοϊός - Γερμανία: Ρεκόρ 10.000 κρουσμάτων και 30 θάνατοι σε 24 ώρες

Θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία. Για πρώτη φορά οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν το όριο των 10.000 σε 24 ώρες.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ" 22 Οκτ 2020 | 07:38

Κορονοϊός: Αστυνομικό σχέδιο σε οκτώ στάδια για τις... "κόκκινες" πλατείες

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο από την αστυνομία σε οκτώ στάδια.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 21 Οκτ 2020 | 21:00

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Κοινή Διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου: Καταδίκη παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, Κυπριακό και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στα βασικά σημεία

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ BMW ALPINA 21 Οκτ 2020 | 14:45

H ΒΜW ALPINA B3 τιμήθηκε με το τίτλο "Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021" στην κατηγορία "Performance"

"Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021" στην κατηγορία "Performance" η ΒΜW ALPINA B3