ΤradeNOW: Ελληνικό startup σαρώνει με έμπνευση από το παρελθόν!

Κάποιος αντάλλαξε την κιθάρα του με έναν καναπέ. Αλλος, ένα ποδήλατο με λάδι ή βιβλία με ένα κούρεμα. Και όλα ξεκίνησαν από ένα... τζάκι. Γνωρίστε την tradeNOW.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
ΤradeNOW: Ελληνικό startup σαρώνει με έμπνευση από το παρελθόν!

Πώς θα σας φαινόταν, αν σας λέγαμε ότι η έμπνευση για ένα νέο καινοτόμο startup, ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ελλάδα, προήλθε από το... παρελθόν; Και μάλιστα από το πολύ μακρινό παρελθόν; Τότε που ο κόσμος αντάλλασσε προϊόντα και υπηρεσίες.

Κάποιος αντάλλαξε την κιθάρα του με έναν καναπέ. Κάποιοι άλλοι αντάλλαξαν ένα ποδήλατο με λάδι, και βιβλία με ένα κούρεμα. Αλλος έδωσε έναν καινούργιο νιπτήρα και πήρε λάστιχα για το αυτοκίνητό του.

Και αυτές είναι μερικές από τις χιλιάδες περιπτώσεις ανταλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί, στην tradeNOW.

Ολα ξεκίνησαν από ένα... τζάκι!

Ναι, καλά διαβάσατε, ένα τζάκι αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της tradeNOW, ενός από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα startups της ελληνικής αγοράς και η ιστορία έχει γίνει πλέον θρύλος στην ομάδα της.

Κάποια στιγμή ένας εκ των τεσσάρων συνιδρυτών της, θέλησε να αγοράσει ένα ενεργειακό τζάκι. Ο τεχνίτης δέχθηκε να πάρει πίσω το υφιστάμενο τζάκι προκειμένου να το τοποθετήσει σε κάποιον άλλο πελάτη, δίνοντας έτσι μία μεγάλη έκπτωση στον πελάτη του.

Τότε, ο Γιάννης Δεληγιάννης , ο Γιώργος Καραμανόγλου, ο Μιχάλης Πιτσικάλης και ο Μάρκος Πιτσαρής, φίλοι και συνεργάτες από τον κόσμο των πολυεθνικών επιχειρήσεων, συζήτησαν την ιδέα για την μεταφορά της αρχαιότερης μορφής οικονομικής δραστηριότητας - την ανταλλαγή- στον 21ο αιώνα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Κάπως έτσι γεννήθηκε και μετουσιώθηκε σε μία από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες startups στην Ελλάδα.

ΤradeNOW: Ελληνικό startup σαρώνει με έμπνευση από το παρελθόν!

Νέοι άνθρωποι γύρω στα 40 τους, ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Μιχάλης και ο Μάρκος, τόλμησαν ένα μεγάλο άλμα από τον απαιτητικό αλλά δεδομένο στίβο των πολυεθνικών επιχειρήσεων, στον εξίσου απαιτητικό αλλά αβέβαιο και δυναμικό κόσμο των startups.

Η απάντηση στην οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την ούτως ή άλλως θεμιτή προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και ρευστότητας τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις. Η ανταλλαγή «κουμπώνει» απόλυτα με την προσπάθεια αυτή, αφού δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της tradeNOW να αποκτήσουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να απαιτείται χρήμα, απλά ανταλλάσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες.

ΤradeNOW: τι ΕΧΩ και τι ΘΕΛΩ

Το πρώτο βήμα είναι να γίνεις μέλος, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου και το email σου. Στη συνέχεια συμπληρώνεις τι “έχεις” και τι “θέλεις”.

Από εκεί και πέρα, όλα είναι έτοιμα για την πρώτη σου ανταλλαγή. Η πλατφόρμα, μέσω του αλγόριθμου που η ίδια η tradeNOW έχει εξελίξει, προτείνει πιθανές ανταλλαγές που ικανοποιούν τις ανάγκες των μελών. Η συναλλαγή γίνεται δια μέσου της πλατφόρμας με μία απλή όσο και ασφαλή διαδικασία. Αν υπάρχει διαφορά στην αξία των αγαθών ή υπηρεσιών, το trade point, το εσωτερικό νόμισμα της tradeNOW, αναλαμβάνει να την καλύψει. Τα μέλη αξιολογούν την ανταλλαγή ώστε η κοινότητα να ενημερώνεται για την αξιοπιστία του καθενός.

Δείτε πώς λειτουργεί στο παρακάτω βίντεο.

Τι μπορείς να ανταλλάξεις;

Εδώ μπορείς να ανταλλάξεις τα πάντα. Να προσφέρεις μια υπηρεσία και να πάρεις ένα προϊόν ή το αντίστροφο.

Υπάρχουν μίνι μάρκετ και κάβες που προσφέρουν προϊόντα ή εκπτωτικά κουπόνια και ζητούν από συντήρηση έως διακόσμηση του καταστήματος και κατασκευή ιστοσελίδας. Κάποιος άλλος, έδινε το σπίτι του με αντάλλαγμα ένα ταξίδι στο Παρίσι και πολλά άλλα παραδείγματα.

Ποιοί μπορούν να ωφεληθούν;

Η ανταλλακτική οικονομία απευθύνεται σε όλους. Ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν πολλαπλώς εντάσσοντας την ανταλλαγή στο φάσμα της οικονομικής τους δραστηριότητας. H εξοικονόμηση ρευστότητας είναι το προφανές όφελος, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι το μόνο.

Η ανακύκλωση προϊόντων που ανταλλάσσονται στην πλατφόρμα είναι ένα θετικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τις επιχειρήσεις, η ανταλλακτική πλατφόρμα της tradeNOW είναι ένα νέο κανάλι προβολής και διανομής για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα τις βοηθάει να μειώσουν τα αποθέματά τους και την επιχειρηματική αδράνεια.

Η ανταπόκριση στην ελληνική αγορά

Η tradeNOW μετρά μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και 400 επιχειρήσεων. Στα διαθέσιμα προϊόντα προς ανταλλαγή είναι από κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές και ρούχα, μέχρι υπηρεσίες όλων των ειδών (μαγειρεμένα γεύματα σε μερίδες, ηλεκτρολογικές υπηρεσίες και νομική κάλυψη).

Οι στόχοι για το μέλλον

Η tradeNOW έχει γνωρίσει ήδη μεγάλη αναγνώριση στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η εταιρεία βάζει τον πήχη ψηλά και στοχεύει στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και του κόσμου. Και ο στόχος δεν είναι άλλος από το να κάνει την ανταλλαγή βασική και όχι δευτερεύουσα επιλογή για όλο τον κόσμο.

Η ομάδα της TradeNOW: Υρώ Κιοτσέκογλού / Marketing, Μαριάνθη Κοράκη / Social Media, Εύη Πάνου / Finance, Θωμαΐς Καζάκου / Customer Services, Παντελίδη Δήμητρα / B2B Partner, Γιάννης Δεληγιάννης / CEO & Co-Founder, Πιτσικάλης Μιχάλης / Commercial & Co-Founder, Καραμανόγλου Γιώργος / Operation & Co-Founder, Μπελέτσης Δημήτρης / Senior Engineer, Παπαζήσης Τάκης / B2B Partner
Η ομάδα της TradeNOW: Υρώ Κιοτσέκογλού / Marketing, Μαριάνθη Κοράκη / Social Media, Εύη Πάνου / Finance, Θωμαΐς Καζάκου / Customer Services, Παντελίδη Δήμητρα / B2B Partner, Γιάννης Δεληγιάννης / CEO & Co-Founder, Πιτσικάλης Μιχάλης / Commercial & Co-Founder, Καραμανόγλου Γιώργος / Operation & Co-Founder, Μπελέτσης Δημήτρης / Senior Engineer, Παπαζήσης Τάκης / B2B Partner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΚΕΙΤ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 04 Ιουλ 2020 | 08:13

Η Κέιτ ξεπουλάει, το "Meghan Effect" ξεφούσκωσε: H αποκαθήλωση της Μέγκαν και η υπεροχή της μέλλουσας βασίλισσας [Εικόνες]

Η κορυφαία εμφάνιση της Κέιτ που προκάλεσε ντελίριο και ξεπούλησε μέσα σε 24 ώρες.

TO ΚΟΡΜΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ 03 Ιουλ 2020 | 07:45

Ελ Μακφέρσον: Μπορεί να φαινόμουν καλά, αλλά ήμουν διαλυμένη, δεν μου άρεσε καθόλου το σώμα μου

Η 56χρονη Ελ Μακφέρσον, ποζάρει με το μπικίνι της ενώ αποκαλύπτει την... εντελώς λαθος δίαιτα που έκανε στα 30 της.

Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΣΑΡΛΟΤ ΚΑΙ Ο ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ ΤΖΟΡΤΖ 03 Ιουλ 2020 | 07:37
"Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ" 02 Ιουλ 2020 | 07:40

Tα 59α γενέθλια της Νταϊάνα: Η παθιασμένη αναφορά του πρίγκιπα Χάρι "Η μητέρα μου ποτέ δεν πήρε την εύκολη, τη δημοφιλή ή την άνετη διαδρομή"

Ήταν γεννημένη την 1η Ιουλίου του 1961, ωστόσο στις 31 Αυγούστου του 1997 το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα από ένα φρικτό τροχαίο στο Παρίσι.

01 Ιουλ 2020 | 11:15

Σήμερα οι εταιρείες κρίνονται από την εταιρική υπευθυνότητα και την προσφορά τους στην κοινωνία

Παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, ο τομέας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα εξελιχθεί το 2020, ακόμα κι αν ακολουθεί διαφορετική πορεία από την αναμενόμενη και ανακατεύθυνση των σχετικών δράσεων.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ "ΦΩΝΑΖΕ" ΝΤΑΙΑΝΑ 01 Ιουλ 2020 | 07:34

Η μεγαλειώδης κίνηση του πρίγκιπα Χάρι: Η τρυφερή ανάμνηση από τη μητέρα του και το δώρο των 8.000 λιρών στον Λούις

Το πανάκριβο δώρο που έκανε στον ανιψιό του σίγουρα θα ενθουσίαζε τη γιαγιά του, αν ζούσε.

ΤΟ ΑΚΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΤΟΡΙΑ 30 Ιουν 2020 | 07:38
ΗΘΕΛΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 30 Ιουν 2020 | 07:37

Ο Κάρολος "ξεσκεπάζει" τη Μέγκαν: Ηθελε να επισκιάσει τη βασίλισσα, ευτυχώς που έφυγε από την οικογένεια

Δεν υπήρχε χώρος για δεύτερη ισχυρή γυναίκα στη βασιλική οικογένεια, ισχυρίζεται ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος είχε προβλέψει το... κακό που ακολουθούσε.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 29 Ιουν 2020 | 07:29

The Amazing Kate: Αποθεώνεται ξανά από τους Βρετανούς - Η συγκίνηση και η άτυχη στιγμή που αντιμετώπισε με χάρη [Εικόνες]

Ξέρει πώς να σαγηνεύει τα πλήθη, έστω κι αν αναγκαστεί να λερώσει με χώμα το υπέροχο καλοκαιρινό φλοράλ φόρεμά της.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ 28 Ιουν 2020 | 08:38

Η Αίθουσα του Θρόνου: Ετσι είναι το εσωτερικό του παλατιού του Μπάκιγχαμ - Τα "μυστικά" δωμάτια [Εικόνες]

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανοίγει για λίγο τις πύλες του και μας ξεναγεί στα άδυτα της βασιλικής οικογένειας.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ 27 Ιουν 2020 | 08:26

Οι low budget γαλαζοαίματες: Λετίσια και Κέιτ πετούν τις τιάρες και ντύνονται όπως οι γυναίκες της διπλανής πόρτας [Εικόνες]

Λετίσια και Κέιτ πετούν τις τιάρες και τα ακριβά ρούχα και επιλέγουν να ντύνονται όπως οι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Τα φορέματα των 20 ευρώ και η ανακύκλωση ρούχων 10ετίας.

26 Ιουν 2020 | 18:42

It’s good to care for our forests: Τα Goody’s Burger House σέβονται το περιβάλλον και το αποδεικνύουν μέσα από τις νέες συσκευασίες τους

Με μότο τους το μήνυμα ’’It’s good to care for our forests" υπενθυμίζουν ότι ο σεβασμός και η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον, είναι υπόθεση όλων μας.

26 Ιουν 2020 | 18:29

Η αγάπη πάντα βρίσκει τρόπο: Το ArGOODaki των Goody’s Burger House κοντά στα παιδιά που δίνουν αγώνα ζωής

Από το 2002 μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 4.000.000 ευρώ, μέσα από 16 ολοκληρωμένα έργα και έχει βελτιώσει την καθημερινότητα 16.000 παιδιών και των οικογενειών τους.