Φτιάξτε την πιο εύκολη και νόστιμη μηλόπιτα με φύλλο σφολιάτας, και αφήστε το σπίτι να μοσχομυρίσει από τα αρώματα της κανέλας και του τζίντζερ.
Αυτό το γλυκό μυρίζει... φθινόπωρο! Αξίζει να το δοκιμάσετε...
Συνταγή για μηλόπιτα με φύλλο σφολιάτας
Υλικά
400 γρ. πράσινα μήλα, 2 μήλα
400 γρ. κόκκινα μήλα, 2 μήλα
60 γρ. ξανθές σταφίδες
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, προαιρετικά
20 γρ. μπισκότα, τριμμένα
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
1 φύλλο σφολιάτας, 425 γρ.
1 κρόκο, από μεσαίο αυγό, αραιωμένο με νερό, για το άλειμμα
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
σαντιγί
φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Τοποθετούμε τα πράσινα και τα κόκκινα μήλα σε ένα ξύλο κοπής, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κυβάκια, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 5 λεπτά.
Αφαιρούμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε στην άκρη για 2 λεπτά.
Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε τα μήλα ώστε να αφαιρέσουμε την περιττή υγρασία τους και να κρυώσουν καλά.
Ρίχνουμε τα μήλα σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ και τα τριμμένα μπισκότα, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας και το ανοίγουμε ελαφρώς με έναν πλάστη.
Μεταφέρουμε τη γέμιση στο κέντρο της σφολιάτας.
Διπλώνουμε πρώτα τις 2 μικρές πλευρές και στη συνέχεια τις δύο μεγάλες δημιουργώντας ένα ρολό, και πιέζουμε με τα χέρια μας τη σφολιάτα στις άκρες ώστε να κλειδώσουμε καλά τη γέμιση.
Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και μεταφέρουμε τη μηλόπιτα με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Χαράσσουμε διαγώνιες γραμμές στη σφολιάτα με ένα μαχαίρι σε όλη την επιφάνειά της και αλείφουμε τον κρόκο με ένα πινέλο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρουμε με σαντιγί και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.