Τριάντα ιστορίες για το φόβο: Ιστορία 26η – Χριστίνα

Η Χριστίνα είναι τσιγγάνα, που ζει στο Ιλιον. Φοβάται τους μετανάστες, αλλά διαχωρίζει τον ρατσισμό από την ξενοφοβία

Εφη Ζέρβα
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΦΗ ΖΕΡΒΑ

«Είμαι κανονική τσιγγάνα», μας είπε με καμάρι, «από μαμά και μπαμπά τσιγγάνους... αλλά δεν μου αρέσουν οι καταυλισμοί». Η Χριστίνα θεωρεί ότι έχει υποστεί ρατσιστική αντιμετώπιση , «υπόγεια» όπως τόνισε, αλλά χωρίς λόγο, που την πίκρανε.« Η Πολιτεία  δεν έχει δώσει καμία ευκαιρία στους τσιγγάνους να ενταχθούν...τα χρήματα που δίνονται από την Ε.Ε κάνουν φτερά και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα τσιγγανάκια και το αν θα πάνε στο σχολείο...και χωρίς σχολείο δεν αλλάζει τίποτα», μας είπε. Η Χριστίνα Κοκκόνη είναι μια αισιόδοξη κοπέλα που αντιμετωπίζει τη ζωή με όλο το κέφι και τη δύναμη που χαρακτηρίζει τη φυλή της.  

Ιnfo:Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι(ΕΠΣΕ) βασισμένη σε στοιχεία δεκαετούς παρακολούθησης των δικαιωμάτων των Ρομά από το 1996 έως το 2006:

-Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν 350.000 Ρομά, οργανωμένοι σε 240 κοινότητες. 

 -Κάθε χρόνο Ρομά σε όλη την Ελλάδα γίνονται αντικείμενο εξώσεων χωρίς να τους παρέχεται εναλλακτική στέγαση ή ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος τους για παράνομη εγκατάσταση.

-Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι στεγαστικές ανάγκες των Ρομά αντιμετωπίζονται με ένα επταετές (2002-2008) Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων (ΟΠΔ), το οποίο χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει προϋπολογισμό 308 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και με ένα πρόγραμμα 9.000 στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, ύψους 60.000 ευρώ το καθένα. Στην πράξη όμως, το ΟΠΔ έχει εγκαταλειφθεί. Μέχρι τα μέσα του 2006, μόνο 53 εκατομμύρια ευρώ από τα 308 είχαν εκταμιευθεί. Μόνο 4 από τους προγραμματισμένους 100 οικισμούς είχαν χτιστεί, αποτελούμενοι από 185 νέες κατοικίες από τις 4.000 που προέβλεπε το πρόγραμμα. Επίσης, δεν είχε δημιουργηθεί καμία κατασκήνωση για διερχόμενους Ρομά ,ούτε κανένα κέντρο για κοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση για τα κονδύλια που δαπανήθηκαν εκτός από το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά. Σύμφωνα με μια εξωτερική αξιολόγηση κατά παραγγελία της κυβέρνησης το 2005, οι αξιολογητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν παιδιά Ρομά που να πήγαιναν τακτικά στο σχολείο. 

- Παράλληλα, από τα 9.000 δάνεια έχουν εγκριθεί τα 5.754, εκ των οποίων τα 4.837 έχουν εκταμιευθεί. Υπάρχουν όμως ισχυρές ενδείξεις ότι ένας μεγάλος αριθμός αν όχι η πλειονότητα των δανείων αυτών δεν χορηγήθηκαν σε Ρομά που ζουν σε άθλιους καταυλισμούς αλλά σε ενταγμένους Ρομά, αν όχι και σε μη Ρομά. Χαρακτηριστικά, ο μεγαλύτερος αριθμός δανείων έχει εγκριθεί για κάτοικους της Αγίας Βαρβάρας Αττικής (335 εγκεκριμένα δάνεια) και της Μενεμένης Θεσσαλονίκης (378 εγκεκριμένα δάνεια). Και στους δυο δήμους δεν υπάρχουν καταυλισμοί αλλά είναι οι έδρες των ομοσπονδιών των Ρομά νότιας και βόρειας Ελλάδας. Αντίθετα, μόνο 13 δάνεια έχουν εγκριθεί για κατοίκους καταυλισμών Ρομά της Αττικής, όπου έχουν γίνει επανειλημμένες εξώσεις που έχουν εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς (σε Ασπρόπυργο, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Σπάτα). Όσο για την Πάτρα, όπου έγιναν οι χειρότερες μαζικές εξώσεις της τελευταίας δεκαετίας το 2006, σχεδόν κανένα από τα 44 δάνεια που είχαν εγκριθεί δεν αφορούσε οικογένεια Ρομά που ζούσε σε άθλιες συνθήκες. Για την ακρίβεια, ενώ ο δήμος επίσημα ανέφερε ότι οι οικογένειες Ρομά που ζούσαν εκεί ήταν 80, οι αιτήσεις δανείων είχαν φθάσει τις 340! 

 

17 Φεβ 2020 | 12:01

Ρατσισμός διπλανής πόρτας

Η ταμίας έμεινε με τον τσίγκινο τουπέ της κορώνα στην φριζέ κόμη.

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 20 Φεβ 2020 | 14:31

Οι ΝΥΤ διαφημίζουν τα ελληνικά νησιά: «Δείτε πώς να διαλέξετε»

Μεγάλο αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά φιλοξενούν οι New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα έχει 227 νησιά. Δείτε πώς να διαλέξετε».

14 Φεβ 2020 | 13:04

Φεβρουάριος στο Public: Τα βιβλία έχουν την τιμητική τους!

Το Public έχει αδυναμία στο βιβλίο: φροντίζει την γκάμα του συνεχώς, ενισχύοντάς την με ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 12 Φεβ 2020 | 15:22

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο Galaxy Z Flip

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο κινητό Galaxy Z Flip

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 11 Φεβ 2020 | 14:17

Το σχέδιο για την πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου- Εντυπωσιακές εικόνες

Τα σχέδια ενός απίστευτου project για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης στον κόσμο ίσως πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαετία

"ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ..." 11 Φεβ 2020 | 11:19

"Δες την αγάπη" όπως είναι - Συγκινητικό βίντεο της Lacta

Εάν κοιτάξουμε πέρα από τα στερεότυπα, θα δούμε ότι ο κόσμος είναι πραγματικά γεμάτος με αγάπη.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 11 Φεβ 2020 | 09:34

Ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων γυναικών στη Β. Ιρλανδία

«Δεν θέλαμε να γράψουμε ιστορία, απλώς ερωτευθήκαμε», είπαν οι δύο νεαρές γυναίκες, το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύεται στη Β. Ιρλανδία

10 Φεβ 2020 | 21:19

Πως αντιλαμβάνεται κάθε ζώδιο την αγάπη - Τι κάνει το κάθε ζώδιο όταν αγαπά

Πόσο επηρεάζεται από το ζώδιο το ταλέντο του καθενός στην αγάπη;

ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ 09 Φεβ 2020 | 14:17

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2020: Ποια ζώδια επηρεάζονται

Η σημερινή Πανσέληνος πραγματοποιείται σήμερα στο Ζώδιο του Λέοντα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ 08 Φεβ 2020 | 13:03

Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ένα ζευγάρι-εικόνες

Την ευθύνη της αναστήλωσης των μύλων, ανέλαβε ένας Ιταλός ζωγράφος, ο Ντιέγκο Σακότσα

ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 08 Φεβ 2020 | 12:58

Έρχεται η λαμπερή «πανσέληνος του χιονιού»-Η πρώτη υπερπανσέληνος του έτους

Πρόκειται για την πρώτη υπερπανσέληνο του έτους, αλλά όχι την τελευταία, καθώς φέτος θα υπάρξουν ακόμη τρεις.