Τριάντα ιστορίες για το φόβο: Ιστορία 27η - Αθηνά

Η Αθηνά είναι παιδί Φιλιππινέζων μεταναστών,που ζει στην Αθήνα. Της έδωσαν το όνομά της, για να τιμήσουν τη χώρα μας

Εφη Ζέρβα
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΦΗ ΖΕΡΒΑ


H Aθηνά Μποντιγκάο γεννήθηκε, μεγάλωσε και πήγε σχολείο στον Πειραιά. Παρά τα ασιατικά της χαρακτηριστικά, σκέφτεται, μιλάει και ονειρεύεται… ελληνικά. Όταν άρχισαν οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των Φιλιππινέζων- υπήρξαν και  συστάσεις από την πρεσβεία Φιλιππίνων να μην κυκλοφορούν τα βράδια- άρχισε να φοβάται. Τότε έφυγε για τις  Φιλιππίνες και προσπάθησε  να αρχίσει μια καινούρια ζωή εκεί. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί  και ξαναγύρισε στην Ελλάδα. «Στην καρδιά μου είμαι Ελληνίδα», μας είπε με παράπονο, αφού δεν μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Είναι πρόεδρος της Νεολαίας  Φιλιππινέζων Μεταναστών Ελλάδας (Κασάπι- Ελλάς). 

info: Οι Φιλιππινέζοι μετανάστες άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘70,όταν η δικτατορία Μάρκος άρχισε να εξαθλιώνει τη χώρα. Το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών  ήρθε το 1980 και συνεχίστηκε μετά από την πτώση της δικτατορίας το 1986.Φιλιππινέζοι ναυτικοί επανδρώνουν παραδοσιακά σκάφη ελληνικής πλοιοκτησίας.Στην Αθήνα λειτουργεί Πρεσβεία των Φιλιππίνων από το 1988. Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μανίλα άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2007. 

Θυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2013 έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή ανατρέφονται στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ανθρώπου είχε παρέμβει υπέρ του νόμου, στην κατάρτιση του οποίου είχε συμβάλει ουσιωδώς.

Τι σημαίνει για ένα παιδί γεννημένο και μεγαλωμένο στην Ελλάδα να μην έχει την ιθαγένεια:

1.Δεν έχει πιστοποιητικό γέννησης.

2.Δεν μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα εκτός Ελλάδας.

3.Δεν έχει πολιτικά δικαιώματα.

4.Δεν έχει δικαίωμα να έχει ταυτότητα.

5.Χρειάζεται άδεια παραμονής

6.Δεν μπορεί να ασκήσει ορισμένα επαγγέλματα που η ιθαγένεια είναι προϋπόθεση, δεν μπορεί να δώσει ΑΣΕΠ.

7.Θεωρείται πολίτης τρίτης χώρας στην Ε.Ε και δεν μπορεί να σπουδάσει εύκολα σε άλλη χώρα. Ταυτόχρονα καλείται να πληρώσει τα τριπλά δίδακτρα.