Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και όσοι δεν έχουν σκοπό να το... τσικνίσουν σε κάποια ταβέρνα, σκέφτονται ήδη τα εδέσματα που θα φτιάξουν για να τιμήσουν την ημέρα της απόλυτης κρεατοφαγίας!
Αν λοιπόν δεν θέλουμε να απολαύσουμε τα καλούδια της ημέρας σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα ή μεζεδοπωλείο, μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικές συνταγές στο σπίτι, τιμώντας την ημέρα όπως της αρμόζει.
Κι αν δεν έχετε σκεφτεί τι θα μπορούσατε να φτιάξετε για την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι σας, ο Ακης Πετρετζίκης, προτείνει μερικές σούπερ συνταγές για κρεατικά που θα... γλείφετε και τα δάχτυλά σας!
Ας δούμε πέντε από τις αγαπημένες συνταγές του διάσημου Έλληνα σεφ, για την Τσικονπέμπτη:
Αρνίσια παϊδάκια με σάλτσα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
-Προθερμαίνουμε τη ψηστιέρα ή το μπάρμπεκιου σε δυνατή φωτιά.
-Βάζουμε τα παϊδάκια σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
-Μεταφέρουμε τα παϊδάκια στην καυτή ψηστιέρα. Ψήνουμε για 5 λεπτά.
-Παράλληλα κόβουμε τις μελιτζάνες εγκάρσια σε λεπτές φέτες. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. αλάτι και τις απλώνουμε στη ψηστιέρα μαζί με τα παϊδάκια. Ψήνουμε για 2 λεπτά.
-Γυρίζουμε τα παϊδάκια και τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 2-3 λεπτά επιπλέον.
-Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
-Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τις τσίλι ψιλοκομμένες, το ελαιόλαδο, αλάτι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει το σκόρδο και οι πιπεριές.
-Προσθέτουμε τον χυμό από το λάιμ, το ξίδι, το μέλι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-Περιχύνουμε με τη σάλτσα το αρνί και τις μελιτζάνες.
-Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Υλικά
1/2 κιλό παϊδάκια αρνίσια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλάτι, χοντρό
2 μελιτζάνες
πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 σκ. σκόρδο
2 πιπεριές τσίλι
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι, χοντρό
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
1 κ.σ. μέλι
1/2 ματσάκι δυόσμο
Για το σερβίρισμα
1 κ.γ. ελαιόλαδο
Τραγανή πανσέτα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την πανσέτα
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
-Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
-Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε την πανσέτα χιαστί και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
-Βάζουμε την πανσέτα στο καυτό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί.
-Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
-Κόβουμε τα πράσα, τα καρότα και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, πιπέρι,τον γλυκάνισο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά.
-Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τους κύβους και ανακτεύουμε.
-Τα μεταφέρουμε στο ταψί περιμετρικά από την πανσέτα, προσθέτουμε το νερό και βάζουμε στον φούρνο για 2-2 ½ ώρες.
Για τις πατάτες
-Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
-Κόβουμε τις πατάτες σε ακανόνιστα κομμάτια και τις βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
-Προσθέτουμε 1 κ.σ. θυμάρι, το σκόρδο σπασμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
-Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το βάζουμε στο τηγάνι.
-Προσθέτουμε το βούτυτρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε την πανσέτα και τις πατάτες σε μία πιατέλα.
Σουρώνουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα με τα λαχανικά που έχουν μείνει στο ταψί.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την επιφάνεια της σάλτσας γιατί εκεί παραμένει το περιττό λίπος.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και περιχύνουμε το κρέας με τις πατάτες.
Σερβίρουμε με το θυμάρι.
Υλικά
Για την πανσέτα
1 1/2 κιλό πανσέτα, χωρίς κόκαλο και δέρμα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πράσα
2 καρότα
2 κρεμμύδια
2 στικ κανέλα
1/2 κ.σ. κόκκους μπαχάρι
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
3 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 σκ. σκόρδο
2-3 κλ. δεντρολίβανο
4-5 κλ. θυμάρι
50 γρ. κρασί κόκκινο
2 κύβους κότας
1 λίτρο νερό
1 κ.σ. μουστάρδα
Για τις πατάτες
4 πατάτες, βρασμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι, + έξτρα 1 κ.σ. για το σερβίρισμα
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κ.σ. βούτυρο
Γιαουρτλού κεμπάπ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κεμπάπ
-Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
-Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
-Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
-Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
-Τέλος, βάζουμε την πάστα ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
-Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ξερό θυμάρι, την κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το τσιμένι.
-Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
-Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως 2 μέρες.
-Στη συνέχεια παίρνουμε 2-3 κ.σ. από τον κιμά και τον πλάθουμε με τα χέρια μας.
-Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
-Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.
-Βάζουμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για το σερβίρισμα
-Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς ελαιόλαδο.
-Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα.
-Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαϊντανό.
Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
-Κόβουμε τις τομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι, από την κομμένη πλευρά. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
-Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ.
-Βάζουμε στο τέλος και τις ντομάτες.
-Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλικομμένο, γιαούρτι και πάπρικα.
Υλικά
Για το κεμπάπ
500 γρ. κιμά αρνίσιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. θυμάρι, ξερό
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/2 κ.σ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.γ. πάπρικα, καυτερή
1 κ.γ. τσιμένι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σερβίρισμα
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ντομάτες
4 πίτες για σουβλάκι, ψημένες
γιαούρτι στραγγιστό
πάπρικα, καυτερή
Σουβλάκι χοιρινό με πιπεριές
Μέθοδος Εκτέλεσης
-Τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψάκι τα ξύλινα καλαμάκια και ρίχνουμε το λευκό κρασί.
-Αφήνουμε να μουλιάσουν. Καλό θα είναι να μείνουν τουλάχιστον 2 ώρες μέσα.
-Χτυπάμε στο multi το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο, τη ρίγανη και τη νοστιμιά και αφήνουμε στην άκρη.
-Σε ένα ξύλο κοπής τοποθετούμε το φιλέτο μας και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη λευκή ίνα που έχει πάνω του.
-Χαράσουμε το φιλέτο στη μέση και έπειτα σε ομοιόμορφα κομμάτια πάχους 1-2 εκ. περίπου και προσθέτουμε σε ένα μπολ.
-Κόβουμε το μισό κρεμμύδι στα 2 και χωρίζουμε τα "φύλλα" του και το βάζουμε μέσα στο μπολ.
-Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια τις πράσινες και τις κίτρινες πιπεριές και τις βάζουμε και αυτές μέσα στο μπολ.
-Τέλος, ρίχνουμε μέσα την μαρινάδα μας και κάνουμε απαλό μασάζ ώστε να απλωθεί παντού.
-Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
-Μόλις μαριναριστεί το κρέας μας, το περνάμε εναλλάξ με κομμάτια πιπεριών και κρεμμυδιού στα ξύλινα καλαμάκια.
-Βάζουμε μία γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
-Τοποθετούμε τα σουβλάκια μας μέσα και ψήνουμε για 6-8 λεπτά γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές.
-Σερβίρουμε με πίτες για σουβλάκι, τζατζίκι, φέτες από ντομάτα και κρεμμύδι.
Υλικά
70 γρ. κρασί λευκό
50 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
2 κ.γ. κοφτά νοστιμιά
1 ψαρονέφρι
1/2 κρεμμύδι, μεσαίο
1/2 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε τετράγωνα
1/2 πιπεριά κίτρινη, κομμένα σε τετράγωνα
Για το σερβίρισμα
1 ντομάτα, μέτρια, κομμένη σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
τζατζίκι
πίτες για σουβλάκι
Χοιρινή τηγανιά με βαλσάμικο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια 2 εκ. και το βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για να πάρει χρώμα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι με το χοιρινό.
Σβήνουμε με το βαλσάμικο, βάζουμε το μέλι, τη ρίγανη, το νερό και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
Σερβίρουμε με ψωμί.
Υλικά
500 γρ. χοιρινό, λαιμό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 σκ. σκόρδο
50-70 γρ. ξίδι βαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
500 γρ. νερό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr