Το κέικ καρότου είναι ένα αγαπημένο γλυκό, όμως η παραδοσιακή εκδοχή του περιέχει αρκετή ζάχαρη. Η υγιεινή εκδοχή του κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη προσφέρει:
Μειωμένες θερμίδες – Κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες – Τα καρότα και τα αλεσμένα αμύγδαλα ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου.
Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης – Με εναλλακτικά γλυκαντικά, μπορεί να προσαρμοστεί για διαβητικούς.
Πλούσια γεύση & θρεπτικά συστατικά – Τα καρότα και η κανέλα δίνουν υπέροχη γεύση και άρωμα, ενώ η προσθήκη frosting κάνει το κέικ διαφορετικό.
Πάμε να δούμε μια υγιεινή συνταγή για το αγαπημένο μας carrot cake, που μας προτείνει η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου.
Συνταγή βήμα-βήμα για το κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη
Υλικά για το Κέικ:
2 μεγάλα τριμμένα καρότα (ή 1 μεγάλο καρότο και λίγη τριμμένη κολοκύθα)
150 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
2 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
30 γρ. μαύρη ζάχαρη ή γλυκαντική ουσία της επιλογής
Υλικά για το Frosting:
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη ή στέβια
150 γρ. τυρί κρέμα light
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ, χτυπάμε τους κρόκους με τη μαύρη ζάχαρη ή τη γλυκαντική ουσία μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα τριμμένα καρότα (και κολοκύθα, αν θέλουμε).
Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στο υπόλοιπο μείγμα – αυτό είναι το μυστικό για αφράτο αποτέλεσμα!
Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρό ταψάκι και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά.
Για το Frosting:
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη ζάχαρη άχνη ή στέβια μαζί με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει απαλή κρέμα.
Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί το κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά και προσθέτουμε το frosting από πάνω.