UNICEF: Τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά και έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση

Όλα τα παιδιά οφείλουν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών πρέπει να πάνε σχολείο. Χωρίς εξαίρεση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
UNICEF: Τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά και έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση

Η UNICEF, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να τρέξει καμπάνια, υπέρ της ένταξης των παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία.

Όλα τα παιδιά οφείλουν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η πρόκληση είναι να συμπεριληφθούν σταδιακά τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς εξαίρεση. Είναι παιδιά και έτσι θα πρέπει να τα εκλαμβάνουμε. Και ως παιδιά, τον Σεπτέμβρη έχουν σχολείο.

Η UNICEF υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο που θεωρείται ένα ζωτικό βήμα για την ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και για να γίνει πραγματικότητα το θεμελιώδες δικαίωμα της εκπαίδευσης για κάθε παιδί στη χώρα.

«Χωρίς εκπαίδευση, μια γενιά παιδιών στην Ελλάδα θα χαθεί, χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να συμβάλει στη χώρα και την οικονομία αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερο κίνδυνο αποκλεισμού. Φέρνοντας πίσω στο σχολείο τα παιδιά των οποίων η ζωή έχει σταματήσει, τα βοηθάμε να επικοινωνήσουν με τα ελληνόπουλα και να κοινωνικοποιηθούν ώστε να ξαναχτίσουν το μέλλον τους», λέει ο Laurent Chapuis, συντονιστής της Ανταπόκρισης της UNICEF για το Προσφυγικό & Μεταναστευτικό στην Ελλάδα. «Δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, επιπλέον θα ενεργοποιήσει εκ νέου την ανάπτυξή τους και θα φέρει πίσω την αίσθηση της σταθερότητας στις ταραγμένες ζωές τους".

«Η ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία έχει μόνο θετικές πλευρές, καθώς αφενός τα ελληνόπουλα θα σπουδάζουν σε ένα πολυπολιτισμικό ειρηνικό και ζεστό περιβάλλον, αφετέρου όλα τα παιδιά των προσφύγων θα ωφεληθούν από την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού πριν πάνε στο σχολείο», λέει η Σοφία Τζιτζίκου. «Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας συνεργάζονται στενά για να εγγυηθούν ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και οι προληπτικές εξετάσεις υγείας θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των τάξεων υποδοχής. Μετά την εγγραφή τους, τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών θα λάβουν εντατική υποστήριξη στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας».

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανικής κυβέρνησης, η UNICEF συμβάλλει στις προσπάθειες της πολιτείας για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο μέσω της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της διερμηνείας, της υποστήριξης της σχολικής μελέτης στο σπίτι, της εκπαίδευσης στην πρώιμη παιδική ηλικία και της μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά εκτός σχολείου ή αυτών που μετακινούνται για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες.Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης της UNICEF έχει ωφελήσει περίπου 5.000 παιδιά με στόχο την προετοιμασία τους για την επίσημη εκπαίδευση.

Η ιστορία ενός πατέρα έφυγε από τον πόλεμο και βρέθηκε στην Ελλάδα

«Ευτυχία σημαίνει να μπορείς να πραγματοποιείς τα όνειρα σου»

Ένας πατέρας και τα δύο παιδιά του έφυγαν από το περιβάλλον του πολέμου και της ανασφάλειας και βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Παρά τη μεγάλη αλλαγή, η ζωή τους μοιάζει σχεδόν απαράλλακτη. Σηκώνονται το πρωί και τρώνε πρωινό. Μια κανονική ζωή. Η μικρή, με το χαμόγελο να ζωγραφίζει το πρόσωπό της, μας δίνει αραβική πίτα. Ο μικρός καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα στα ελληνικά και μπορεί να κάνει μια βασική συζήτηση.

Ο πατέρας πιστεύει ότι το σημαντικότερο στοιχεία της νέας τους ζωής στην Ελλάδα είναι η δυνατότητα τα παιδιά να πάνε στο σχολείο:

«Είναι σημαντικό που τα παιδιά μου πάνε στο σχολείο γιατί με την γνώση μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου και πέραν από αυτό είσαι ελεύθερος, μπορείς να σταθείς στα δικά σου πόδια».

UNICEF: Τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά και έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση

Με την βοήθεια μεταφραστή τον ρωτώ τι σημαίνει για αυτόv ευτυχία.

«Ευτυχία είναι μια λέξη διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Για μένα ευτυχία σημαίνει να μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου, να είσαι ελεύθερος. Να μπορείς να σπουδάσεις, να πάρεις τη γνώση και να γίνεις ό,τι επιθυμείς. Και αυτό που θέλω εγώ ως πατέρας είναι τα παιδιά μου να προκόψουν και να βοηθάνε τους φτωχούς ανθρώπους, αυτούς που έχουν ανάγκη».

Εντυπωσιακό που η έννοια της αλληλεγγύης έχει εντυπωθεί ως το μοναδικό θετικό απότοκο των δυσκολιών που πέρασαν.

«Δεν ξέρω αν θα μείνω εδώ για πάντα. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα κάνω τα πάντα για να μπορέσουν τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με ασφάλεια, να μορφωθούν και να γίνουν πετυχημένοι ενήλικες μέσα σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας».

Ο μικρός της οικογένειας λύνει ασκήσεις στα σχολικά του βιβλία. Η μικρή παίζει με ένα πλαστικό άλογο, αφημένη σε ένα δικό της παιδικό κόσμο, γνωρίζοντας ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα.

UNICEF: Τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά και έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση - εικόνα 2

«Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι τα όνειρα των παιδιών μου. Αν με ρωτάτε, χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας, θα ήθελα να γίνουν ό,τι θέλουν, γιατροί, επιστήμονες αλλά να βοηθάνε τους φτωχούς ανθρώπους, αυτούς που έχουν ανάγκη. Στα παιδιά μου μαθαίνω να εκτιμάνε, να σέβονται αλλά και να είναι αισιόδοξα. Αυτό για μένα ως πατέρα είναι σημαντικό».

Η καμπάνια αυτή στηρίζεται από την UNICEF με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΡΥΦΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ 21 Νοε 2020 | 14:06

Ολυμπία Χοψονίδου: Η φωτογραφία από την παιδική της ηλικία - Πανέμορφο κοριτσάκι και τότε

Η Χοψονίδου δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία στην οποία ποζάρει σε πολύ τρυφερή ηλικία.

26 Νοε 2020 | 14:47

Γιατί δε θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Όλα όσα κάνουν τον Ντιέγκο Μαραντόνα, one of a kind.

25 Νοε 2020 | 14:51

10 πράγματα που δεν φανταζόταν κανείς για τον Φιντέλ Κάστρο

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Comandante της κουβανικής επανάστασης.

25 Νοε 2020 | 14:43

Απίστευτο ρεκόρ! 100 εκ. followers στο TikTok σε 18 μήνες

Ποια TikToker έσπασε κάθε ρεκόρ σε social media;

25 Νοε 2020 | 14:37

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή αθλητικά παπούτσια του 2020

Η λίστα του Lyst με τα 10 κορυφαία ζευγάρια.

25 Νοε 2020 | 10:39

Η ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου ως ασπίδα προστασίας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε διεθνή πανεπιστημιακή μελέτη

Η ευεργετική επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στο ζωικό πειραματικό μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Antioxidants, με τη συμμετοχή της ELAWON.

24 Νοε 2020 | 15:31

Αυτή είναι η σειρά που σπάει κάθε ρεκόρ στο Netflix

Είναι και επίσημα η μίνι σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην πλατφόρμα.

24 Νοε 2020 | 15:20

Οι 10 κορυφαίες ταινίες για το ποδόσφαιρο

Όταν ο βασιλιάς των σπορ κατακτά τη μεγάλη οθόνη.

23 Νοε 2020 | 15:13

The Queen's Gambit: Γνώρισε τις αληθινές Beth Harmon του σκακιστικού κόσμου

Είναι νέες, όμορφες και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε έναν χώρο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος, το σκάκι.

23 Νοε 2020 | 15:13

O Μπάρακ Ομπάμα κανε το ντεμπούτο του στο TikTok με αυτό το βίντεο

Έτοιμος να ανοίξει ένα ακόμα λογαριασμό στα social media είναι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πού (και πώς) θα ταξιδεύουμε το 2021

Αν υποθέσουμε ασφαλώς ότι θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με τον κορονοϊό.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πώς το σκάκι έγινε πάλι μόδα: Το άθλημα που διεκδικεί μια θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι φανατικοί οπαδοί του θα διαφωνούσαν. Θα το ονόμαζαν θρησκεία.

20 Νοε 2020 | 15:37

Η ρητορική μίσους στο Facebook σε αριθμούς

Μία στις 1.000 φορές οι χρήστες στο βλέπουν περιεχόμενο με κηρύγματα μίσους.