Χρονιά των ελληνικών startups το 2013

Τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές τεχνολογικές startups προσεγγίζουν τα 55 εκατ. δολ. συνολικά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χρονιά των ελληνικών startups το 2013

Εντυπωσιακή ανάπτυξη σημείωσαν φέτος τα ελληνικά startups ή οι νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιουργώντας γερές βάσεις για μία επίσης άκρως αποδοτική χρονιά το 2014.

Σύμφωνα με ανάλυση του www.EMEA.gr, οι startup εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δέχτηκαν 31 επενδύσεις τύπου venture capital, συνολικού ύψους 45,2 εκατ. δολ.

Τη"μερίδα του λέοντος" κατέχουν τα Jeremie Funds (19 στον αριθμό, 11 εκατ. δολ. στο ύψος των κεφαλαίων), ενώ τη σημαντικότερη επένδυση από το εξωτερικό κατάφερε να προσελκύσει η Persado, spin-out της εταιρείας Upstream και δημιουργός του "marketing πειθούς", η οποία συγκέντρωσε 15 εκατ. δολ. από την Bain Capital Ventures (μία αμερικανική φίρμα – από τις κορυφαίες παγκοσμίως – που εκτός ΗΠΑ κατευθύνει μόλις το 2% των επενδύσεών της), με τη συμμετοχή και της TL Capitol.

Από τις υπόλοιπες επενδύσεις, ξεχωρίζουν τα συνολικά 6 εκατ. δολ. που "σήκωσε" μέσα στο 2013 το Taxibeat, η δημοφιλής εφαρμογή ανεύρεσης ταξί, η οποία ξεκινώντας το 2011 από την Αθήνα, έχει ήδη επεκταθεί σε Βουκουρέστι, Όσλο, Παρίσι, Σάο Πάουλο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Πόλη του Μεξικό, ενώ ετοιμάζεται για το λανσάρισμά της σε Μπογοτά και Λίμα. Το Taxibeat ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. δολ. από ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο για την επέκτασή του στο Μεξικό και έναν γύρο χρηματοδότησης 4 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο από το βελγικό επενδυτικό ταμείο Hummingbird Ventures (διατηρεί γραφείο σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη) για την επέκταση του Taxibeat Brasil σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέες αγορές της Νοτίου Ευρώπης. Συνολικά το Taxibeat έχει δεχθεί πάνω από 7,3 εκατ. δολ. σε επενδύσεις από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε.

Αν συνυπολογίσουμε και την - αδιαμφισβήτητα - εξέλιξη "της χρονιάς" για το 2013, την εξαγορά της BugSense, εταιρείας ανάπτυξης της ομώνυμης εφαρμογής που βοηθά τους developers να παραλαμβάνουν αναφορές σφαλμάτων για τις εφαρμογές τους, από την Splunk, τότε τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές τεχνολογικές startups προσεγγίζουν τα 55 εκατ. δολ. συνολικά. Η BugSense, μετά από μία εταιρική πορεία τριών χρόνων, ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο την εξαγορά της από την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της επιχειρησιακής ευφυΐας, η οποία είναι εισηγμένη στον δείκτη NASDAQ της Wall Street, έχοντας μάλιστα κεφαλαιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ. Παρ' ότι το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό από τα δύο μέρη της συναλλαγής, αυτό φαίνεται ότι ξεπερνά τα 10 εκατ. δολ., στο πρώτο "exit" ελληνικής startup εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά οι επενδύσεις που δέχτηκαν οι ελληνικές startups το 2013 ακολουθούν στον πίνακα :

Χρονιά των ελληνικών startups το 2013

Όσον αφορά στον τεχνολογικό τομέα που δραστηριοποιούνται, αποδεικνύεται ότι αυτή την στιγμή οι τομείς που επικρατούν στη χώρα (ή τουλάχιστον αυτοί στους οποίους γίνονται οι επενδύσεις και πέφτουν τα "φώτα" της δημοσιότητας είναι του web και του mobile, καθώς μόλις μία εταιρεία προέρχεται από την υψηλή τεχνολογία (eConais). Ως web ορίσαμε τις εταιρείες που παρέχουν το προϊόν, την υπηρεσία ή τη λύση τους μέσω web πλατφορμών (αποδεχόμενοι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν απλώς μία web πλατφόρμα, αλλά "κρύβουν" πίσω τους βαθύτερη τεχνογνωσία) και μετρήσαμε κατά την στιγμή συγγραφής του άρθρου συνολικά 21 startups (Persado, inaccess, Taxibeat, Click Delivery, Olive Media, intelen, incrediblue, Workable, Warply, Intale, Radiojar, Pollfish, Cookisto, ParkAround, USEUM, dopios, longaccess, codebender, Singularity Lab, captainwise.com, Offerial), ενώ παρουσία στις κινητές συσκευές (αποκλειστικά ή ταυτόχρονα με το web) με "native" εφαρμογές έχουν 9 εταιρείες (inaccess, Taxibeat, Olive Media, Pinnatta, intelen, ParkAround, Weendy, USEUM, Locish).

Όσον αφορά στους κλάδους της οικονομίας που "διατρέχουν" οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες, συναντώνται εταιρείες που έχουν χαρακτηριστικά τουρισμού/φιλοξενίας (incrediblue, dopios, captainwise, locish, discoveroom, offerial), δημιουργίας διαδικτυακών αγορών (Taxibeat, ClickDelivery, incrediblue, Cookisto, ParkAround), κοινωνικής δικτύωσης (USEUM, dopios, Cookisto, Weendy), διαχείρισης ενέργειας (intelen, inaccess), λογισμικού-ως-υπηρεσίας ή λογισμικού και πλατφορμών στο "cloud" (Workable, Radiojar, Intale, Discoveroom, inaccess, intelen, Warply, Pollfish, Persado), ενώ από εκεί και πέρα συναντώνται εταιρείες που απευθύνονται σε τομείς όπως το mobile marketing (Persado, Warply), το φαγητό (Click Delivery, Cookisto), τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Total Eclipse), η ψηφιακή αρχειοθέτηση (longaccess), κά. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των startups που βασίζουν τη λειτουργία τους σε έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο που έχουν αναπτύξει οι ίδιες (Persado, Offerial, captainwise.com, Swapdom).

Οι τρεις κορυφαίες ελληνικές startups toy 2013

BugSense

Κατάφερε να κάνει το όνειρο του κάθε Έλληνα startuper πραγματικότητα. Με μόλις 110.000 δολάρια επένδυση, από το εξωτερικό, καθώς τα ελληνικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια και οι Έλληνες επενδυτές τους γύρισαν "επιδεικτικά" την πλάτη, οι ιδρυτές και η ομάδα της BugSense κατάφεραν, με σκληρή δουλειά και "αντάρτικες" αρχικά τακτικές marketing (μέσω των κοινωνικών δικτύων), να "σηκώσουν" περί τα 8-10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την πληροφόρηση του EMEAgr, από την εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Splunk, αποτελώντας πλέον μέρος της αμερικανικής εταιρείας η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό ποσό που η ομάδα της BugSense έλαβε από την Splunk, όπως και το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, δεν έχει γίνει γνωστό. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε με πρώτη πώληση ύψους 100 δολαρίων και έφτασε να κάνει ημερήσιες πωλήσεις μέχρι και 5.500 δολαρίων, καταγράφοντας μηνιαία ανάπτυξη 15 έως 25% μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε και ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς από την Splunk. Πλέον, η ομάδα της BugSense θα διαχειρίζεται από τα γραφεία στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο τον τομέα mobile της Splunk, όπου δεν είχε πρωτύτερα παρουσία.

Taxibeat

Για κάποιους θεωρείται η πιο επιτυχημένη ελληνική startup εταιρεία. Η αλήθεια είναι ότι το Taxibeat αποτελεί σημείο αναφοράς για το ελληνικό οικοσύστημα, σηκώνοντας μεγάλος "βάρος" συνολικά, αποτελώντας "οδηγό" και για τους νεότερους startupers, αλλά και το μεγάλο "στοίχημα" για την εξέλιξη όλου του οικοσυστήματος. Το 2013 έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για το Taxibeat, καθώς η ελληνική εταιρεία κατάφερε να "σηκώσει" συνολικά κεφάλαια ύψους 6 εκατ. δολ. (και συνολικά 7,3 εκατ. δολ. από το 2011 που ιδρύθηκε), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το λανσάρισμα της εφαρμογής στην Πόλη του Μεξικού και για την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά τς Βραζιλίας, ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, δύο κορυφαίων γεγονότων που θα βάλουν την χώρα της Λατινικής Αμερικής στο "στόχαστρο". Το Taxibeat διαγράφει μία πολύ αισιόδοξη πορεία στην ήπειρο (όπου οι αναδυόμενες οικονομικές προοπτικές και η εξοικείωση του πληθυσμού με την τεχνολογία, την έχουν βάλει στο "στόχαστρο" πολλών αντίστοιχων εφαρμογών ταξί, με μεγαλύτερη "δύναμη πυρός" κεφαλαίων), καθώς καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 25% του συνολικού στόλου ταξί σε Σάο Πάουλο και Ρίο ντε Τζανέιρο. Στις έξι χώρες όπου δραστηριοποιείται το Taxibeat διαχειρίζεται συναλλαγές που ξεπερνούν τα 40 εκατ. δολ. σε αξία, ενώ εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 18% ανά μήνα. Το 2014 αναμένεται να εμφανίσει επιπλέον ανάπτυξη, καθώς εκτός της επέκτασης στη Βραζιλία, το Taxibeat προγραμματίζει λανσάρισμα σε δύο ακόμη χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στην Νότιο Ευρώπη.

AbZorba Games

Η χρονιά για την AbZorba "κλείνει" επίσης ιδανικά, καθώς μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τοποθετείται στην πρώτη θέση των mobile startups που προέρχονται από την Ελλάδα. Κατάφερε να ξεπεράσει τα 3.000.000 downloads, ένας αριθμός "ρεκόρ" για μια startup εταιρεία η καρδιά και η ψυχή της οποίας βρίσκονται στην Ελλάδα. Βεβαίως μιλάμε για μια εταιρεία που η στόχευση της ήταν από την αρχή το κοινό του εξωτερικού και ως εκ τούτου τοποθετήθηκε στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον στοιχείο, μάλιστα, είναι ότι η AbZorba βρίσκεται σε αναπτυξιακό "οργασμό" τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα με σχεδόν μηδενικά έξοδα μάρκετινγκ, καθώς από το 1 εκατ. downloads που "έπιασε" στους 18 πρώτους μήνες διάθεσης των παιχνιδιών της, χρειάστηκε μόλις εννιά μήνες για τα 2 εκατ. και μόλις τρεις μήνες για τα 3 εκατ. downloads. Ταυτόχρονα, η AbZorba Games κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς παρουσιάζει αύξηση 300% σε ετήσιο επίπεδο όσον αφορά στον τζίρο της, παρουσιάζει κερδοφορία με ποσοστά ανάπτυξης 20-30% κάθε μήνα και αναμένει να κλείσει τον Ιανουάριο του 2014 με αύξηση εσόδων κατά 900% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012. Τέλος, η εταιρεία κατάφερε μέσα στην χρονιά να συνάψει μια σημαντική συμφωνία με την Tango, μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως mobile αλλά και web πλατφόρμες επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων κειμένου και βιντεοκλήσεων, μέσω της οποίας η ελληνική startup απέκτησε πρόσβαση στη βάση χρηστών της Tango, η οποία ξεπερνά τα 138 εκατ. H AbZorba σε κάθε περίπτωση αναμένουμε ότι θα έχει να μας "πει" πολλά ακόμη και το 2014, καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι εκτός από τους δύο γύρους χρηματοδοτήσεων που έχει δεχτεί από τον Βρετανό επενδυτή Lawrence Howe, η εταιρεία έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον και άλλων - διεθνών - επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, μέσα στο 2014 η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει μία συμφωνία στις ΗΠΑ που θα τη φέρει να συνεργαστεί με μία από τις πλέον κορυφαίες αμερικανικές φίρμες. Άλλωστε ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία - δηλαδή τα social casino mobile games - εμφανίζεται ιδιαίτερα "hot" στο εξωτερικό, με την Plumbee, μία αντίστοιχη εταιρεία από το Λονδίνο να "σηκώνει" πρόσφατα 14 εκατ. δολ. χρηματοδότηση από την ολλανδική εταιρεία Endemol (πρόκειται για την γνωστή εταιρεία που δημιούργησε το reality Big Brother).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΙF ONLY" 21 Ιουλ 2020 | 23:42

Τουρκία: Μπλόκαρε σειρά του Netflix η Άγκυρα λόγω ενός ομοφυλόφιλου χαρακτήρα

Το Netflix ακύρωσε μια τουρκική σειρά, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στο σενάριο ομοφυλόφιλος "ήρωας"

17 Ιουλ 2020 | 13:37

Miss Polyplexi: Ένα ελληνικό brand σχεδιάζει τις ωραιότερες τσάντες του καλοκαιριού

Το αυθεντικό στυλ κρίνεται στις λεπτομέρειες, δηλαδή στα αξεσουάρ που μπορούν να απογειώσουν μια εμφάνιση. Γνωρίστε ένα ελληνικό brand που ήρθε για να μείνει.

16 Ιουλ 2020 | 15:59

7 βιβλία που θα κάνουν τον Ιούλιο πιο απολαυστικό

Νέες αφίξεις ξένης λογοτεχνίας που θα γίνουν η καλύτερη παρέα σου αυτό το καλοκαίρι.

16 Ιουλ 2020 | 15:57

Τι θα δούμε στο Netflix το καλοκαίρι

Έρχεται το Fear City για τη Χρυσή Εποχή της Μαφίας στη Νέα Υόρκη των 70s και των 80s.

ΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN 15 Ιουλ 2020 | 23:13
"ANΤΙΟ ΣΤΟ ΧΑΟΣ" 15 Ιουλ 2020 | 16:34

Τα 5 πράγματα που πρέπει να πετάξετε από την ντουλάπα σας

Πρακτικά tips για να γίνει η διαδικασία εκκαθάρισης πιο εύκολη από ποτέ.

15 Ιουλ 2020 | 15:45

10 κλασικά ρούχα που πρέπει να έχετε στην γκαρνταρόμπα σας

Δημιουργήστε μια capsule συλλογή με αυτές τις διαχρονικές επιλογές.

15 Ιουλ 2020 | 15:34

Πώς θα πάψει να σε ηχογραφεί το smartphone σου

Ένας πλήρης οδηγός για να διασφαλίσεις την ιδιωτικότητά σου, είτε διαθέτεις iPhone είτε συσκευή Android.

15 Ιουλ 2020 | 15:32

10 Έλληνες σεφ αποκαλύπτουν σε ποια εστιατόρια τρώνε (εκτός από το δικό τους)

Κάποιοι από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γαστρονομικής Αθήνας αποκαλύπτουν τα μέρη και τα φαγητά που τιμούν κάθε φορά που παίζουν εκτός έδρας.

15 Ιουλ 2020 | 15:26

Έτσι θα προλάβεις τα σημάδια της φωτογήρανσης

Λίγες απλές κινήσεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου φτάνουν για να την ενισχύσεις πριν από την έκθεση στον ήλιο.

14 Ιουλ 2020 | 20:31

Γιατί όλοι θέλουν να πάνε στα Κουφονήσια

Όλοι βάζουν πλώρη για τις Μικρές Κυκλάδες και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι' αυτό.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ 14 Ιουλ 2020 | 18:58

Η συγκλονιστική στιγμή που λευκός καρχαρίας επιτίθεται και σκοτώνει τεράστια φάλαινα (Εικόνες)

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται καρχαρίας να σκοτώνει τέτοιους μεγέθους φάλαινα

14 Ιουλ 2020 | 10:42

Bookfriends.gr: Ήρθε για να κάνει τη σχέση σου με τα βιβλία ακόμη πιο συναρπαστική

Οι λάτρεις του βιβλίου παίρνουν την αναγνώριση που τους αξίζει και γίνονται "Guru"