Follow us

Χρυσοί Σκούφοι 2024 από το Αθηνόραμα: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο "Athenaeum InterContinental".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ

Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία του, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βρίσκει την ελληνική γαστρονομική σκηνή σε εντυπωσιακή άνθιση, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες και σεφ των οποίων ανέβηκαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση.

Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε για 12η συνεχόμενη χρονιά το κερκυραϊκό "Etrusco", του Έκτορα Μποτρίνι, που απέσπασε 2 Χρυσούς Σκούφους, με βαθμολογία 17/20. Έτσι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στα γαστρονομικά υψίπεδα της χώρας (κι επιβεβαίωσε τον τίτλο που του χάρισαν οι συνάδελφοί του ως Επιδραστικότερου Σεφ στην Ελλάδα, στη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος), αφού κατάφερε να κατακτήσει όχι μόνο την πρώτη, αλλά τις δύο κορυφαίες θέσεις της χρυσής λίστας: το "Botrini’s" του Χαλανδρίου απέσπασε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, με 2 Χρυσούς Σκούφους και 16,5/20.

Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία (23 συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη, μάλιστα, να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο. Επίσης, 17 από τα βραβευμένα εστιατόρια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Χρυσοί Σκούφοι 2024 από το Αθηνόραμα: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Έκτορας Μποτρίνι

Εννέα ήταν τα εστιατόρια που μπήκαν για πρώτη φορά στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων ενώ, αντιθέτως, πέντε εστιατόρια έχασαν τον περσινό Χρυσό Σκούφο τους. Τέλος, 19 εστιατόρια απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, φτάνοντας δηλαδή ένα βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο. Με τη διάκριση One To Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό "Nyn Esti", ενώ Chef Pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ
Θοδωρής Μωυσίδης

Από το σαφάρι που πραγματοποίησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων διαπιστώθηκε η δημιουργία περισσότερων καλών εστιατορίων από ποτέ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα μεταξύ 14-14,90 με άριστα το 20. Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις βαθμολογήσεις, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων με βαθμό κάτω από το 15/20 που είναι και η βάση για Χρυσό Σκούφο, ενώ στα υψηλά βαθμολογικά επίπεδα, και ιδιαίτερα πάνω από το 16/20, τόσο η βαθμολογική άνοδος όσο και η αύξηση των εστιατορίων είναι πολύ πιο αργή. Η εντυπωσιακή ποιοτική άνοδος της γαστρονομίας στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την εντυπωσιακή αύξηση των βραβείων τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη άνοδό της στο εγγύς μέλλον, οδήγησαν τη γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στην απόφαση επαναπροσδιορισμού –έπειτα από πολλά χρόνια– της αξιολογικής πολιτικής του θεσμού. Αυστηροποιήθηκαν λοιπόν περαιτέρω και η βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης, με στόχο να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλύτερων. Ταυτόχρονα, όσο δυσκολεύουν οι προδιαγραφές για την απόκτηση των βραβείων, τόσο αυξάνεται η προστιθέμενη αξία τους.

ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ
"Nyn Esti"

Την τελετή παρουσίασαν ο Γιώργος Καραμίχος και η Κατερίνα Παπουτσάκη, με το κόνσεπτ της βραδιάς να επικεντρώνεται στο Quizine, ένα πρωτότυπο και ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό παιχνίδι γνώσεων ανάμεσα σε δύο ομάδες, οι οποίες διαγωνίστηκαν ζωντανά και χάρισαν δυνατές στιγμές χιούμορ στην αίθουσα. Η πρώτη ομάδα απαρτίστηκε από τρεις ενημερωμένους και δυνατούς παίκτες, τους οποίους υποδύθηκαν (δείχνοντας και το υποκριτικό και αυτοσαρκαστικό τους ταλέντο, πέρα από το γαστρονομικό) τρεις καταξιωμένοι και πολυβραβευμένοι σεφ, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Τα μέλη της αντίπαλης ομάδας, εξίσου καταρτισμένα σε γαστρονομικά θέματα, υποδύθηκαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μισιχρόνη, Μάξιμος Μουμούρης και Αργύρης Πανταζάρας. Οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα "ξίφη" τους ανά ζεύγη, τσεκάροντας τις γνώσεις τους πάνω σε διεθνή και εγχώρια γαστρονομικά και χρυσοσκουφάτα θέματα, και έδωσαν απαντήσεις (όχι πάντα σωστές!) σε μια σειρά ερωτήσεων που στο τέλος τις έφεραν – δικαίως – σε ισόπαλο αποτέλεσμα.

ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, η αναπληρώτρια δήμαρχος Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, εκπροσωπώντας την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Γιώργος Δενεδιός, η Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ Ελένη Χριστοπούλου, η director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο συνιδιοκτήτης της Ροκάκης Α.Ε. Γεώργιος Αλβέρτος Ροκάκης, η senior brand manager international Nestlé Waters & Beverages Κωνσταντίνα Φέρτη, ο brand αmbassador του Flor De Caña Ανάστασης Καραφουλίδης, ο brand president της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" Ιωάννα Παπαδοπούλου, η managing director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο head oenologist της Boutari και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιάννης Βογιατζής, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2024 δημιούργησαν ο τριάστερος Ολλανδός σεφ Jacob Jan Boerma, μετρ της φινέτσας και της τεχνικής (ο οποίος σήμερα διευθύνει τρία εστιατόρια με αστέρι Michelin στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ιαπωνία), και ο επίσης βραβευμένος με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο επί σειρά ετών, σεφ Παύλος Κυριάκης. Ήταν ένα σοφιστικέ και συναρπαστικό μενού, με ολλανδική τόλμη, ασιατικές επιρροές, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό ταμπεραμέντο, που ενθουσίασε τους 300 περίπου προσκεκλημένους, οι οποίοι αποθέωσαν στο φινάλε τους δύο καταξιωμένους σεφ και τον Ανδρέα Φίλη, executive chef του "InterContinental" και την μπριγάδα του.

Δείτε τους νικητές των Χρυσών Σκούφων ΕΔΩ

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2024 είναι: ΔΕΗ, Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος, ΑΒΒασιλόπουλος, S.Pellegrino - Acqua Panna, Kaiser Beer, Nespresso Professional , Boutari Winery, Flor De Caña, Rokakis Fish, Sixt.

Πηγή: Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΤΑΓΗ 17 Μαϊ 2024 | 06:35

Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα και σοκολάτα, χωρίς μίξερ - Θυμίζει τον κλασικό κορμό αλλά δεν είναι

Δεν είναι καθόλου δύσκολο και τα περισσότερα υλικά τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 16 Μαϊ 2024 | 09:54

Συνταγή: Παγωμένος κορμός με φράουλες και μπισκότα - Ετοιμο σε λιγότερο από 1 ώρα

Δροσερό γλυκό με φράουλες, κρέμα τυριού, μπισκότα Πτι Μπερ και πεντανόστιμη σάλτσα φράουλας που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 16 Μαϊ 2024 | 06:44

Πεντανόστιμη συνταγή για τις ζεστές ημέρες - Το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό ψυγείου, έτοιμο σε 10 λεπτά

Το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό ψυγείου με μπανάνα, μπισκότα και σοκολάτα.

15 Μαϊ 2024 | 16:34

Αστεράτο δείπνο στην ακροποταμιά του διαστήματος: Ο Rasmus Munk ετοιμάζει ένα μενού για την στρατόσφαιρα

Το 2025 6 γαστροναύτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό conceptual δείπνο βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τη Γη από 30.000 μέτρα ύψος.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 15 Μαϊ 2024 | 10:00

Συνταγή: Τέλειο cheesecake espresso - Πολύ ελαφρύ και δροσερό γλυκό

Ελαφρύ, εύκολο και νόστιμο cheesecake espresso για τους λάτρεις του καφέ, ιδανικό για το κλείσιμο κάθε δείπνου.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 15 Μαϊ 2024 | 07:10

Μοναδική συνταγή για το πιο εύκολο και γρήγορο κέικ βανίλια-κακάο

Με απλά υλικά φτιάχνουμε το αγαπημένο μας κέικ βανίλια-κακάο που θα απολαμβάνουμε στο πρωινό μας αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας!

14 Μαϊ 2024 | 18:23

'Τhe mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 14 Μαϊ 2024 | 07:07

Θεϊκή συνταγή: Τιραμισού λεμόνι με αφράτη κρέμα τυριού - Μυρωδάτο και δροσερό

Ένα τέλειο, δροσερό και πολύ γευστικό γλυκό ψυγείου που μπορείς να το φτιάξεις όλες τις εποχές του χρόνου!

ΣΥΝΤΑΓΗ 13 Μαϊ 2024 | 06:58

Μωσαϊκό με ζαχαρούχο γάλα και καρύδια - Εύκολο, γευστικό και ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι

Εύκολο, γευστικό, νοσταλγικό, το μωσαϊκό είναι το σοκολατένιο γλυκάκι των παιδικών μας χρόνων. Εδώ έχει ζαχαρούχο γάλα, καρύδια και κονιάκ.

ΘΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ 12 Μαϊ 2024 | 08:34

Θεϊκή μους σοκολάτας με μόλις δύο υλικά - Έτοιμη σε πέντε λεπτά

Πανεύκολη συνταγή για σπιτική μους σοκολάτας.

ΘΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ 11 Μαϊ 2024 | 09:12

Εύκολη μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη με μόνο πέντε υλικά - Νόστιμη και υγιεινή

Μόλις 15 λεπτά προετοιμασίας θα χρειαστούν για τη μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη.

ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ 10 Μαϊ 2024 | 07:30

Συνταγή: Υγιεινά και λαχταριστά donuts φούρνου με σπιτική σοκολάτα - Θα ξετρελαθείτε

Ένα υγιεινό γλυκάκι που αγαπάμε πολύ και θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 09 Μαϊ 2024 | 10:10

Vegan και light συνταγή: Cheesecake μήλου, του ονείρου

Αυτό το cheesecake είναι vegan και πολύ υγιεινό