Follow us

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Ο τριάστερος κοσμοπολίτης Jacob Jan Boerma μοιράζεται μαζί μας τις πιο δυνατές στιγμές από τη συναρπαστική πορεία του

Ο τελειομανής Ολλανδός σεφ, που δημιουργεί και μαγειρεύει μαζί με τον Παύλο Κυριάκη το μενού της τελετής απονομής των 31ων Χρυσών Σκούφων (8/4 στο ξενοδοχείο "InterContinental"), μας εκμυστηρεύεται τη φιλοσοφία και το στιλ του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Jacob Jan Boerma

"Μου προκαλούν έξαψη τα ταξίδια, διότι είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβεις τις γαστρονομίες αυτού του κόσμου. Είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις μια συνταγή στο Instagram κι άλλη η αίσθηση του να τη μυρίζεις και να τη γεύεσαι με τη γλώσσα και τον ουρανίσκο, όντας στον τόπο όπου τη μαγειρεύουν. Μόνο ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη της Γης μπορείς να καταλάβεις τις διαφορετικές κουζίνες, τις τεχνικές και τη φιλοσοφία τους".

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία και τα προϊόντα που βρίσκεις στη φύση, αλλά επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω το street food του Βιετνάμ, που είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Μ΄ αρέσουν όμως πολύ και τα κλασικά εδέσματα της Γαλλίας και της Ιταλίας".

"Στην Ιαπωνία δεν πετάνε τίποτα, ούτε από τα ψάρια ούτε απ’ τα μοσχάρια: τα χρησιμοποιούν και τα τρώνε όλα, ακόμη και τα γεννητικά όργανα των μεγάλων ψαριών! Ένα από τα καλύτερα εδέσματα που έχω γευτεί ήταν το σπέρμα του εν δυνάμει θανατηφόρου ψαριού fugu σε chawanmushi (ντελικάτη κρέμα με αβγά)".

"Τα τελευταία δέκα χρόνια με το Instagram, τις διαθέσιμες σε όλους συνταγές, και την ευκολία των ταξιδιών παρατηρούμε μια ομογενοποιημένη παγκοσμιοποίηση γεύσεων και τεχνικών. Αυτό στέλνει στους σεφ σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα να σέβονται πιο πολύ τις εθνικές τους κουζίνες. Υπάρχουν σεφ παγκόσμιου διαμετρήματος, όπως ο Virgilio Martinez που μαγειρεύει μόνο με πρώτες ύλες από το Περού, χρησιμοποιώντας αυτούσιες παλιές τεχνικές ή εξελίσσοντάς τις με το δικό του τρόπο, και διαμορφώνει ένα πολύ προσωπικό στιλ μαγειρικής. Δύσκολο να το φανταστείς, αλλά τελικά είναι ευκολότερο να εξελίξεις κάτι το οποίο υπάρχει, παρά να δημιουργήσεις κάτι εντελώς καινούργιο".

"Είναι αναπόδραστο να μη χρησιμοποιείς όλη αυτήν τη διαθέσιμη πληροφορία, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να στρέφει κανείς τα μάτια του στις γεύσεις της δικής του χώρας. Ένας αληθινά μεγάλος σεφ δεν αντιγράφει τα στιλ που κυκλοφορούν στα εστιατόρια, δημιουργεί το δικό του".

"Δεν είμαι πολύ του αλατιού· μου αρέσουν τα γλυκόξινα επειδή είναι τα πρώτα πράγματα που γεύεται η γλώσσα και μ’ αυτά επέρχεται η γευστική ισορροπία".

"Η οξύτητα είναι πολύ σημαντική στην κουζίνα μου, παίζει το ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στις διαφορετικές γεύσεις· με τη σωστή δόση επιτυγχάνεις ισορροπίες και αναδεικνύεις τις διαφορετικές υφές. Ακόμη και μια ωραία, απλή πατάτα αποκτάει άλλη διάσταση με τη σωστή οξύτητα. Ένας σεφ μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τα μπαχαρικά, διότι έτσι γράφει ανεξίτηλα στο μυαλό μας την ανάμνηση του πιάτου".

"Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα παγκόσμιο πιάτο, που όπως ακριβώς και τα σπαγγέτι μπολονέζ ή η πίτσα, μπορεί ο καθένας να τη φτιάξει στο σπίτι του και να την ευχαριστηθεί. Η ελληνική σαλάτα είναι παγκόσμια κληρονομιά".

"Από το 'De Leest' έχω απίστευτες αναμνήσεις. Ήταν το όνειρο ενός αγοριού που δούλεψε για 28 χρόνια 16 ώρες καθημερινά σε κορυφαία εστιατόρια για να πάρει τα 3 αστέρια Michelin στο δικό του ρεστοράν και έγινε πραγματικότητα. Έκλεισα το "De Leest" όταν συνειδητοποίησα ότι υπάρχει πάντα μια μέρα που πρέπει να αποχωρείς και να μην είναι η τελευταία της ζωής σου. Τώρα έχω τρία εστιατόρια με αστέρι Michelin, δουλεύω επιμελούμενος τις κουζίνες τους μαζί με τους στενούς μου συνεργάτες σεφ. Ταξιδεύω πολύ και συμμετέχω σε ωραίες γαστρονομικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και το απολαμβάνω".

"Πλέον μπορούμε να τρώμε υψηλή vegetarian κουζίνα· Πριν από δέκα χρόνια ακουγόταν πολύ παράξενο, αλλά τώρα είναι πολύ φυσικό. Ειδικά με τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των ψαριών και των κρεάτων, τα λαχανικά είναι η πιο σοβαρή εναλλακτική".

"Στις μέρες μας αναπτύσσεται πολύ ένας πιο easy way of food, καθώς έχουμε πολύ μεγάλη έλλειψη σε σεφ".

"Τα μεγάλα τριάστερα εστιατόρια με παγκόσμια εμβέλεια δεν γίνονται πλέον από τους σεφ, αλλά από επιχειρηματίες που επενδύουν στο ταλέντο τους. Παρατηρούμε επίσης ότι δημιουργούνται εστιατόρια με extreme concepts, όπως το "Iris" στη Νορβηγία, όπου η γαστρονομική απόλαυση συνδυάζεται μ’ ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι. Εάν θέλεις να είσαι το Νο 1 εστιατόριο στον κόσμο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά πολύ καλά εστιατόρια πλέον, χρειάζονται και άλλα πράγματα εκτός από το πολύ καλό φαγητό".

"Όταν άρχισα να δουλεύω ως σεφ, αυτή η απασχόληση θεωρούνταν κατώτερη ανειδίκευτη εργασία. Τώρα οι σεφ θεωρούνται γκουρού που φέρνουν την ηθική διάσταση και την αειφορία στη γαστρονομία· είναι κομμάτι της καλής εικόνας μιας χώρας, επειδή ταξίδι σημαίνει καλό φαγητό. Είναι μεγάλη τιμή αυτή η άνοδος της εικόνας των σεφ, όχι μόνο ως μάγειρων αλλά και ως φιλόσοφων, ακτιβιστών, ίσως ακόμα και πολιτικών προσώπων".

"Είναι πολύ δύσκολο να κυνηγάς τα τρία αστέρια και να μην έχεις διατροφικά απορρίμματα, κι αυτό δεν είναι καλό για τον πλανήτη. Πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά και να δουλεύουμε σίγουρα πολύ περισσότερο με εποχιακά υλικά. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε προϊόντα από την άλλη άκρη της γης, επιβαρύνουμε το περιβάλλον με τη μεταφορά τους. Στο εστιατόριό μου στην Ιαπωνία, χρησιμοποιούμε όλα τα περισσεύματα για να μαγειρέψουμε φαγητό προσωπικού· σε διαβεβαιώνω ότι αυτό το φαγητό είναι απίστευτα καλό, καθώς μαγειρεύεται με ολόφρεσκα υλικά ημέρας".

Jacob Jan Boerma CV

Ο 52χρονος Ολλανδός σεφ κέρδισε το πρώτο αστέρι στο ρεστοράν "De Leest" το 2003 και τρία ακόμη Michelin το 2014. Το έκλεισε στο τέλος του 2019 και έκτοτε έχει τρία εστιατόρια με 1 αστέρι ("Fine Fleur" στην Αμβέρσα, "White Room" στο Άμστερνταμ, και "Restaurant Voltaire" στο ξενοδοχείο "Parc Broekhuizen" στο Leersum, λίγο έξω από το Άμστερνταμ). Δημιούργησε επίσης το εστιατόριο "Smaak" στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Γράφει ο Δημήτρης Αντωνόπουλος

Πηγή: athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

STYLISH Η ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 06 Νοε 2025 | 17:17

Ελένη Ράντου: Εντυπωσιακή στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού- Με σιθρού δημιουργία

Όλη τη θεατρική Αθήνα έδωσε όπως κάθε χρόνο το "παρών" στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού'' από το "Αθηνόραμα" και χειροκρότησε τους νικητές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06 Νοε 2025 | 09:51

Συνέντευξη Σαμαρά εφ' όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 - Μιλάει πρώτη φορά για την απώλεια της κόρης του

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 15:00, ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτει την πολιτική του σκέψη επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 05 Νοε 2025 | 11:28

Ο Πέτρος Κωστόπουλος για όλα: Το διαζύγιο με Μπαλατσινού, ο έρωτας και η αναφορά στον Βασίλη Κικίλια

Ο πρώην εκδότης Πέτρος Κωστόπουλος σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη μιλάει για όλα

ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ 03 Νοε 2025 | 16:18

Γρηγοράκης για φυλάκιση τηλεοπτικού σεφ: "Μου είχε ζητήσει δανεικά, ήταν πάντα καλοπροαίρετος, παθιασμένος με τη δουλειά"

"Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι ένας άνθρωπος ευγενικός, εργατικός και αυτοδημιούργητος", λέει φίλος και συνεργάτης του σεφ

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 31 Οκτ 2025 | 19:48

Στη φυλακή ο διάσημος τηλεοπτικός σεφ που είχε "ξεχάσει" να αποδώσει ΦΠΑ πολλών χιλιάδων ευρώ

Ενας από τους πιο γνωστούς σεφ της Ελλάδας οδηγείται στη φυλακή για μη απόδοση ΦΠΑ στα χρόνια του μνημονίου - Οι συνολικές του υποχρεώσεις ανέρχονται στα 2,5 εκατ. ευρώ

ΜΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ 31 Οκτ 2025 | 17:34

Χειροπέδες σε διάσημο τηλεοπτικό σεφ για χρέη στο Δημόσιο - Ξέχασε... να αποδώσει ΦΠΑ 350.000 ευρώ

Ο γνωστός σεφ φέρεται να μην εχει αποδώσει ΦΠΑ άνω των 350.000 ευρώ.

ΜΕ ΤΟΝ "KILL BILL" 30 Οκτ 2025 | 18:02

Χρηστίδης - Μαρκογιάννακης: Δίπλα δίπλα στο ΣΕΦ οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - Τα γέλια με τον Σπανούλη [βίντεο]

Αν και αντίπαλοι στον πολιτικό στίβο, η αγάπη για το μπάσκετ και τον Ολυμπιακό ενώνει τον Παύλο Χρηστίδη και τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη που είδαν δίπλα-δίπλα το ματς με τη Μονακό στο ΣΕΦ

24 Οκτ 2025 | 06:00

Ένα event που δε χάνεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Εκεί θα βρεις σύντομα μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

Η ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ 21 Οκτ 2025 | 13:38

Η Βασιλική Μιχαλοπούλου στο TheTOC: "Θέλω να τραγουδώ κομμάτια που εκφράζουν τις ανησυχίες μου"

Η νεαρή ερμηνεύτρια Βασιλική Μιχαλοπούλου μιλάει για το πώς βιώνει την εμπειρία μίας live εμφάνισης

25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ 21 Οκτ 2025 | 11:55

Τζέιμι & Τζουλς Ολιβερ: Αυτό είναι το μυστικό του γάμου τους - "Τα αντίθετα έλκονται"

Ο διάσημος σεφ και η σύζυγός του γνωρίστηκαν στην ηλικία των 17 ετών και έκτοτε είναι μαζί, έχοντας αποκτήσει τρεις κόρες και δύο γιους.

EUROPEAN BEST DESTINATIONS 15 Οκτ 2025 | 09:51

Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη: Η πόλη που είναι ανάμεσα στους 16 καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης

Το European Best Destinations επέλεξε 16 πόλεις που υπόσχονται στους ταξιδιώτες αξέχαστες εμπειρίες γεύσης

12 Οκτ 2025 | 09:00

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Λίγες μερες έμειναν για να δοκιμάσεις τα καλύτερα εστιατόρια σε σπέσιαλ τιμή

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 15/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΥ 12 Οκτ 2025 | 08:31

Δημήτρης Μαύρος (MRB) στο TheTOC: "Θα είναι τεράστια ζημιά για τον Τσίπρα η τρίτη θέση"

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Mαύρος μιλάει στο TheTΟC για τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.

07 Νοε 2025 | 10:28

Η πόλη γίνεται παιχνίδι κάθε Σαββατοκύριακο: Οι πιο όμορφες παιδικές χαρές της Αττικής

Σαββατοκύριακο και φύγαμε να ανακαλύψουμε τις πιο όμορφες παιδικές χαρές για ατελείωτο παιχνίδι!

07 Νοε 2025 | 10:19

Μπουρεκάκια τυριού με ζύμη γιαουρτιού- Τα πιο εύκολα που έχεις φτιάξει

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα αφράτα μπουρεκάκια τυριού με ζύμη γιαουρτιού. Ιδανικά για πρωινό, σνακ ή παιδικό κολατσιό.

ΜΟΝΤΕΡΝΟ 07 Νοε 2025 | 09:49

Christmas Styling: 3+1 τρόποι για να διακοσμήσεις το coffee table σου με στυλ στις γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που το σπίτι φοράει τα καλά του και που κάθε γωνιά αποκτά λίγη λάμψη, λίγη ζεστασιά και μια δόση παραμυθιού.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 07 Νοε 2025 | 07:39

Τέλειο φθινοπωρινό κέικ μανταρίνι - Χωρίς ζάχαρη και χωρίς μίξερ, μοσχομυρίζει

Ένα αφράτο, αρωματικό και πανεύκολο κέικ χωρίς βούτυρο και ζάχαρη, με ελαιόλαδο, γιαούρτι και φρέσκο μανταρίνι.

06 Νοε 2025 | 17:14

Το πιο ζουμερό και αφράτο κέικ πορτοκάλι που έχεις δοκιμάσει: Με 6 μόνο υλικά

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για αφράτο και ζουμερό κέικ πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη με 6 μόνο υλικά.

06 Νοε 2025 | 10:37

3 φράσεις που κάνουν το παιδί να ανυπομονεί για το σχολείο

Πριν ακούσει το κουδούνι, το παιδί ακούει εμάς: Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης προτείνει 3 φράσεις που χτίζουν θετική σχέση με το σχολείο

06 Νοε 2025 | 10:11

Αλμυρή τάρτα με βάση πατάτας- Η υγιεινή εκδοχή της τάρτας

Η πιο νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική στις αγαπημένες μας αλμυρές τάρτες!

05 Νοε 2025 | 12:28

Συνταγή για την πιο θρεπτική κοτόσουπα που καταπολεμά τις ιώσεις

Η απόλυτη κοτόσουπα που ενισχύει οργανισμό και ενέργεια σε κάθε κουταλιά!

05 Νοε 2025 | 10:49

Το cinnamon roll έγινε κέικ- Θα θέλεις να το φτιάξεις σήμερα κιόλας!

Cinnamon Roll κέικ- Μια μοναδική συνταγή που συνδυάζει την αφράτη υφή του κέικ με την γλυκιά κανέλα των cinnamon rolls. Ιδανικό για πρωινό, καφέ ή επιδόρπιο, έτοιμο σε λίγα απλά βήματα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:23

Τέλειο carrot cake χωρίς ζάχαρη - Πολύ αρωματικό, ιδανικό για τον καφέ σας

Αν λατρεύετε τα carrot cakes αλλά αποφεύγετε τη ζάχαρη αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να φτιάξετε!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:19

Το αγαπημένο μπριάμ... αλλιώς - Με όλα τα λαχανικά του φθινοπώρου, είναι λουκούμι

Πολύχρωμα λαχανικά, αρωματικές ρίζες και φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – γεμάτο γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

04 Νοε 2025 | 11:20

Φαρίν λακτέ porridge: Η πιο υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης σου κρέμας

Η γεύση που θα σε "ταξιδέψει" στα παιδικά σου χρόνια στην πιο light εκδοχή της

03 Νοε 2025 | 09:55

10 διάσημες μαμάδες μοιράζονται τις στιγμές που τους έμαθαν τι σημαίνει μητρότητα

Οι πιο δυνατές ιστορίες αγάπης γράφονται από μαμάδες και είναι όλες αληθινές!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Νοε 2025 | 07:39

Το πιο ελαφρύ και αφράτο ρολό μήλου - Γεμάτο με τα αρώματα του φθινοπώρου

Με μαλακό παντεσπάνι που θυμίζει σιροπιαστό, γέμιση από καραμελωμένα μήλα και άρωμα κανέλας, λιώνει στο στόμα και γεμίζει το σπίτι με φθινοπωρινή θαλπωρή.

ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Νοε 2025 | 09:30

Λαχταριστό κέικ σοκολάτας μόνο με 4 υλικά

Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας μόνο με τέσσερα υλικά. Ετοιμο σε ελάχιστον χρόνο.

31 Οκτ 2025 | 23:44

Φαίνεσαι κουρασμένη; Τέλεια! Αυτό είναι το makeup trend που όλοι αντιγράφουν

Ξέχνα το glass skin και τα filters της τελειότητας. Το tired girl makeup είναι η Gen Z απάντηση στο ψέμα "I woke up like this". Λίγο smudged eyeliner, μαύροι κύκλοι που δεν κρύβονται εντελώς και voilà το beauty trend που κάνει την κούραση να δείχνει cool.

31 Οκτ 2025 | 12:40

Σαν τσουρέκι! Φτιάξε σε χρόνο dt σπιτική granola με κάρδαμο + μαχλέπι

Το πιο αρωματικό, χειμωνιάτικο πρωινό σε περιμένει στο ταψί σου!

31 Οκτ 2025 | 10:25

Πότε τα chat group γονιών ξεφεύγουν από τον ρόλο τους;

Tα chat group γονιών αποκαλύπτουν τη νέα μορφή υπερπροστασίας στην εποχή των social media. Πού σταματά η αγάπη και πού αρχίζει η παρεμβατικότητα;

31 Οκτ 2025 | 09:22

Πώς θα πετύχεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας βήμα-βήμα

Μάθε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας με πλούσια γεύση, αφράτη υφή και λαχταριστό αποτέλεσμα. Εύκολη συνταγή που λιώνει στο στόμα!

30 Οκτ 2025 | 10:29

Πώς να φτιάξεις εύκολα ομελέτα με αραβική πίτα (βήμα-βήμα)

Αφράτη ομελέτα με αραβική πίτα, τυριά, ζαμπόν και πιπεριές. Γρήγορη, πεντανόστιμη συνταγή ιδανική για πρωινό, brunch ή ελαφρύ γεύμα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Οκτ 2025 | 08:27

Το πιο αφράτο και light ραβανί - Χωρίς αυγά και ζάχαρη

Το πιο light ραβανί που έχεις φάει ποτέ. Δεν περιέχει λευκό αλεύρι, ούτε αυγά.

29 Οκτ 2025 | 10:24

Οι παππούδες δεν είναι απλώς επισκέπτες - Πρέπει να γίνουν ξανά μέρος της οικογένειας

Οι παππούδες δεν είναι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Τα παιδιά χρειάζονται τη σταθερή παρουσία τους για να μεγαλώνουν με αγάπη και ασφάλεια.

29 Οκτ 2025 | 10:10

Αυτά τα λαχταριστά mini cheesecakes καραμέλας του Άκη δεν θέλουν ψήσιμο και έχουν μόνο 3 υλικά - Φανταστικό γλυκό στη στιγμή

Μια εύκολη συνταγή για βελούδινα, αρωματικά cheesecakes καραμέλας που ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Οκτ 2025 | 08:58

Κορμός μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολο γλυκό για το φθινόπωρο, χωρίς ψήσιμο

Αυτός ο κορμός-μηλόπιτα είναι ό,τι πιο cozy μπορείς να φτιάξεις το φθινόπωρο! Συνδυάζει τη ζεστή γεύση της κλασικής μηλόπιτας με τη βελούδινη υφή ενός κορμού.

27 Οκτ 2025 | 10:29

5 λεπτά & 1 μπολ: Φτιάξε την πιο εύκολη κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Μια υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης κοτόπιτας, χωρίς φύλλο και περιττά λιπαρά. Ετοιμάζεται σε 5 λεπτά και ψήνεται χωρίς κόπο!

24 Οκτ 2025 | 11:18

Με γεύση καρυδόπιτα: Πεντανόστιμες μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη

Απόλαυσε τη γεύση της καρυδόπιτας σε υγιεινές μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη και χωρίς ενοχές!

24 Οκτ 2025 | 09:31

Γιατί στην Ελλάδα δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μας μόνα στα παιδικά πάρτι;

Γιατί στο εξωτερικό τα παιδιά μένουν μόνα τους στα παιδικά πάρτι και στην Ελλάδα οι γονείς δεν φεύγουμε ποτέ;

ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτ 2025 | 09:08

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Τα έτρωγαν στην Αρχαία Ελλάδα και τα έλεγαν "λάγανον" - Ποια είναι η ιστορία τους

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε η σημερινή το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών.

24 Οκτ 2025 | 09:07

Μοσχαράκι κοκκινιστό σε fast version- Έτοιμο σε 15 λεπτά

Μαγειρέψτε το πιο γρήγορο και εύκολο κοκκινιστό μοσχαράκι που κάνατε ποτέ μόλις σε 15 λεπτά και μόνο σε ένα σκεύος! Ένα αγαπημένο, κλασικό και μαμαδίστικο φαγητό που θα σας λύσει τα χέρια!

24 Οκτ 2025 | 06:13

Στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: 3 αρώματα που μυρίζουν ονειρεμένα

Αυτές είναι οι δικές μου αγαπημένες επιλογές, που μπορείς να βρεις εύκολα στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: καθεμία με τον δικό της ξεχωριστό κόσμο, τη δική της ατμόσφαιρα και το δικό της sillage.

23 Οκτ 2025 | 14:30
23 Οκτ 2025 | 11:37

Το πιο εύκολο τιραμισού που έχεις φτιάξει ποτέ- Χωρίς αυγά

Το τιραμισού στην πιο εύκολη και νόστιμη εκδοχή του- Φτιάξε την πιο απλή ιταλική απόλαυση, γρήγορα και εύκολα

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Οκτ 2025 | 08:56

Το καλύτερο κέικ καρότου χωρίς μίξερ - Αφράτο, με φθινοπωρινά αρώματα

Πανεύκολο και μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ, θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σας τα πρωινά και τα απογεύματα του φθινοπώρου.

23 Οκτ 2025 | 06:43

Γιατί τα παιδιά φωνάζουν "6-7!"; H viral έκφραση που ενώνει τα παιδιά της Generation Alpha

Τι κρύβεται πίσω από τη φράση "6-7" που λένε όλα τα παιδιά στο TikTok και στα σχολεία;

22 Οκτ 2025 | 16:00

Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο αλά κρεμ λάιτ χωρίς κρέμα γάλακτος

Απόλαυσε το αγαπημένο σου πιάτο με την ίδια πλούσια γεύση, αλλά χωρίς τις θερμίδες, εύκολα, νόστιμα και πιο υγιεινά.

22 Οκτ 2025 | 10:06

Μακαρόνια με κιμά σε 1 κατσαρόλα- Φτιάξε το πιο κλασικό φαγητό χωρίς κόπο

Σε μόλις ένα σκεύος, ετοιμάζεις ένα πλήρες, πεντανόστιμο γεύμα με μακαρόνια για όλη την οικογένεια.

21 Οκτ 2025 | 10:27

Σπιτική γαλατόπιτα στο φούρνο- Έτοιμη σε λίγα βήματα

Η πιο βελούδινη γαλατόπιτα με φύλλο- Μια συνταγή μου μυρίζει σπίτι και μαμά!

21 Οκτ 2025 | 09:59

Πώς ένα πείραμα των ’50s επηρέασε τη γονεϊκότητα

Οι επιβραβεύσεις και οι τιμωρίες δεν μαθαίνουν τίποτα στα παιδιά και μπορεί να είναι και επβλαβείς- Ποια στρατηγική γονεϊκότητας προτείνει η νευροεπιστήμη;

21 Οκτ 2025 | 09:04

Συνταγή για φανταστικό κέικ κολοκύθας - Αφράτο, με όλα τα φθινοπωρινά αρώματα

Η κίτρινη κολοκύθα δίνει στο κέικ υπέροχη γλυκιά γεύση, χρώμα και μοναδική υφή.

20 Οκτ 2025 | 12:35

Η κλασική κρέμα βανίλιας στην πιο υγιεινή εκδοχή της - χωρίς ζάχαρη!

Η αγαπημένη σου κρέμα, πιο υγιεινή και νόστιμη από ποτέ

20 Οκτ 2025 | 10:50

Εύκολη κρεμ μπρουλέ σε 2 λεπτά

Η πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή της κρεμ μπρουλέ που θα φτιάξεις μέσα σε 2 λεπτά!

17 Οκτ 2025 | 11:35

Αυτή τη σούπα έτρωγαν τον 19ο αιώνα για τον πονόλαιμο

Η πιο παλιά, σπιτική σούπα που γιατρεύει άμεσα από πονόλαιμο και βήχα!

17 Οκτ 2025 | 10:17

Εσύ πόσο εμπιστεύεσαι τα social media για θέματα γονεϊκότητας;

Όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται TikTok και Instagram για συμβουλές αλλά πόσο ασφαλές είναι αυτό;

17 Οκτ 2025 | 09:57

Μac & cheese με 3 υλικά- H πιο εύκολη εκδοχή του κλασικού, αμερικάνικου πιάτου

Μac & cheese με πλούσια τυρένια σάλτσα που θα φτιάξεις πολύ εύκολα!

16 Οκτ 2025 | 12:30

Εναλλακτική καρυδόπιτα σαν κέικ χωρίς ζάχαρη - Ελαφριά και πεντανόστιμη

Λαχταριστό κέικ με καρύδια και χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη και ενοχές!

16 Οκτ 2025 | 10:21

Τραχανόπιτα στο τηγάνι σε 15 λεπτά

Μια πανεύκολη και γρήγορη τραχανόπιτα με φύλλο κρούστας.

15 Οκτ 2025 | 10:16

Ιαβέρης: "Στο τρακάρισμα θα δουν το παιδί να τρυπάει το τζάμι"

Η σημασία του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, σε γλαφυρή απόδοση από τον θρυλικό Ιαβέρη.

15 Οκτ 2025 | 09:57

Light ραβανί με 3 υλικά - Χωρίς αυγά και χωρίς αλεύρι

Αυτό το ραβανί μπορείς να το φτιάχνεις κάθε μέρα! 'Εχει γιαούρτι και το πιο light σιρόπι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 15 Οκτ 2025 | 07:21
14 Οκτ 2025 | 11:10

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι - Το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή

Μια γρήγορη και αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο που γίνεται πανεύκολα με σιμιγδάλι, φέτα και γιαούρτι.

13 Οκτ 2025 | 15:04

Γιατί οι παππούδες από την πλευρά του μπαμπά δεν έχουν τόση επαφή με τα εγγόνια όσο της μαμάς; Μια ενδιαφέρουσα έρευνα

Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρότερους δεσμούς με τους συγγενείς από την πλευρά της μητέρας. Γιατί; Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για το μητρογραμμικό πλεονέκτημα..

13 Οκτ 2025 | 12:30

Σιμιγδαλόκρεμα με γεύση μηλόπιτα: Η πιο comfort συνταγή του φθινοπώρου

Ένας απόλυτος συνδυασμός που θα σε ξετρελάνει!

13 Οκτ 2025 | 11:43

Κλαμπ σάντουιτς στο τηγάνι: Η φανταστική συνταγή του Άκη με κοτόπουλο είναι το βραδινό που θα φτιάχνεις συνέχεια

Το πιο νόστιμο club sandwich με κοτόπουλο, αυγό, μπέικον και μια παραλλαγή της κλασικής Caesar sauce!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 13 Οκτ 2025 | 08:24

Το απόλυτο σοκολατένιο κέικ με κακάο - Πανεύκολη συνταγή χωρίς μίξερ

Το απόλυτο κέικ! Έχει σοκολάτα, είναι αφράτο, νόστιμο και δεν χρειάζεται μίξερ.

11 Οκτ 2025 | 14:04

Ένας single μπαμπάς άφησε τη δουλειά του ως δικηγόρος για να μεγαλώσει τα παιδιά του- Η 11χρονη κόρη του έχει πάρει ήδη 2 πτυχία!

Η ιστορία του Rafael Perales που αποφάσισε ότι τα παιδιά του έχουν πάντα προτεραιότητα στη ζωή του!

11 Οκτ 2025 | 14:02

AI και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς για τα όρια στη χρήση των chatbots

Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς- σύμφωνα με τον Jonathan Haidt -για να περιορίσουν την αλληλεπίδραση των παιδιών τους με chatbots και να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

11 Οκτ 2025 | 09:45

"Superwoman syndrome": Οδηγός επιβίωσης για να μην νιώθεις ότι... πρέπει να τα προλάβεις όλα

Μάθε τι είναι το "Superwoman syndrome" και πώς δεν θα πέσεις κι εσύ στην παγίδα του.

10 Οκτ 2025 | 09:52

Βάφλες της στιγμής: Εύκολες και τραγανές με 3 υλικά

Με αυτά τα υλικά οι βάφλες θα γίνουν τραγανές απ'έξω και αφράτες από μέσα!

10 Οκτ 2025 | 07:07

Πέντε μανικιούρ που κάνουν κάθε εμφάνιση να δείχνει πιο ακριβή

Αυτά τα 5 nail looks κάνουν ακόμα και το πιο απλό outfit να δείχνει πολύ πιο ακριβό απ’ ό,τι είναι.

09 Οκτ 2025 | 22:43

3 κρέμες φαρμακείου που εξαφανίζουν τις ρυτίδες από λαιμό και ντεκολτέ

Ο λαιμός προδίδει την ηλικία πιο γρήγορα απ’ ό,τι το πρόσωπο και δυστυχώς είναι το σημείο που παραμελούμε περισσότερο στην περιποίησή μας.

09 Οκτ 2025 | 11:24

Εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες

Φτιάξε την πιο εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες. Μια γρήγορη, τραγανή και πεντανόστιμη συνταγή, έτοιμη σε λίγα λεπτά!

08 Οκτ 2025 | 14:35

Citizen Jim – Νέο single "Tossed Away"

Ένα νέο μουσικό και εννοιολογικό κεφάλαιο για το συγκρότημα.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ 08 Οκτ 2025 | 07:07

Φανταστικό και αφράτο κέικ μήλου με γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη

Υπέροχο, αφράτο κέικ μήλου με γιαούρτι και χωρίς λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη.