Follow us

Χρυσοί Σκούφοι 2024 - Παύλος Κυριάκης: "Είναι τιμή μου που μαγειρεύω για τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό της χώρας"

Ο βραβευμένος σεφ μιλά στο Αθηνόραμα για τη σημασία που έχουν για εκείνον οι γαστρονομικές διακρίσεις, την αγάπη του για τα ταξίδια που τον κάνουν καλύτερο μάγειρα, και μας δίνει μια πρόγευση του ειδικού four hands menu που θα συνδημιουργήσει με τον επιδραστικό σεφ Jacob Jan Boerma στην φετινή απονομή των Χρυσών Σκούφων στο ξενοδοχείο "InterContinental" (8/4).

Ο βραβευμένος σεφ μιλά στο Αθηνόραμα και μας δίνει μια πρόγευση του ειδικού four hands menu που θα συνδημιουργήσει με τον σεφ Jacob Jan Boerma στην απονομή των Χρυσών Σκούφων στο ξενοδοχείο "InterContinental" (8/4).

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παύλος Κυριάκης

Ξεκινώντας να μαγειρεύω, είχα πάντα σαν όνειρο και στόχο την κατάκτηση ενός Χρυσού Σκούφου. Όταν αργότερα το κατάφερα, πρώτα στη Σαντορίνη και αργότερα στην Αθήνα, συνειδητοποίησα την βαθύτερη αξία ενός τέτοιου βραβείου που έρχεται σε αναγνώριση και ανταμοιβή των κόπων σου. Ένας γαστρονομικός θεσμός όπως ο συγκεκριμένος, αναβαθμίζει το γενικότερο επίπεδο, δημιουργεί νέες τάσεις, συμβάλλει στην πληροφόρηση του κοινού και του υποδεικνύει που θα περάσει καλά, με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν γευματίσουν αλλά και να δουλέψουν σε ένα βραβευμένο εστιατόριο. Πλέον βέβαια θεωρώ εξίσου σημαντική την αποδοχή από τον κόσμο, και περισσότερα απ’όλα θέλω αυτές τις δυο – τρεις ώρες που θα μείνει κοντά μας να περάσει καλά.

Από τα τέσσερα τελευταία χρόνια που βρισκόμουν στο "The Zillers" κρατώ την όμορφη συνεργασία που είχα με την ομάδα του εστιατορίου και το γεγονός πως καταφέραμε να αναβαθμίσουμε έναν χώρο ολοήμερης λογικής κάνοντας τον κομμάτι του γαστρονομικού στερεώματος της Αθήνας. Καθώς ο συγκεκριμένος κύκλος έχει κλείσει, πλέον τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου τον αφιερώνω στο εστιατόριο "Gallina", του οποίου την επιμέλεια διατηρώ, και παράλληλα προετοιμάζω ορισμένα γαστρονομικά event με προσκεκλημένους σεφ από το εξωτερικό. Μέχρι το τέλος του 2024 υπάρχει επίσης ο στόχος να έχω επιστρέψει στα γαστρονομικά πράγματα της Αθήνας, σε έναν νέο χώρο.

Η λόξα που έχω να ταξιδεύω, να μαγειρεύω και να δημιουργώ πιστεύω πως με κάνει καλύτερο μάγειρα. Πάντα μετά τις σεζόν φρόντιζα να ταξιδεύω τους χειμώνες για μαθητείες σε μεγάλα εστιατόρια και αυτό οδήγησε στη γνωριμία μου με σπουδαίους σεφ. Επειδή ο περισσότερος κόσμος σπάνια έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα εστιατόριά τους, σκέφτηκα λοιπόν να τους προτείνω να έρχονται εκείνοι στην Ελλάδα και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, να γνωρίσουν τη χώρα μας και παράλληλα οι Έλληνες να έχουν την ευκαιρία να γευτούν κάτι διαφορετικό. Τις ημέρες για παράδειγμα που βρισκόταν εδώ ο μεγάλος Alex Atala όλα τα μάτια της γαστρονομίας ήταν στραμμένα στην Ελλάδα, και αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό και εκείνο στο οποίο αποσκοπώ. Να καταφέρουμε να μπούμε δηλαδή κι εμείς στον χάρτη.

Με τον Jacob Jan Boerma πρωτογνωριστήκαμε στη Σαντορίνη και είναι ο πρώτος τριάστερος σεφ που κατάφερα να έρθει στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε να μιλάμε τυπικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως από κοντά γνώρισα έναν πολύ ωραίο τύπο και 100% επαγγελματία. Όταν μιλάμε για σεφ αυτού του διαμετρήματος, οι τεχνικές είναι φυσικά άψογες και δεδομένες, οπότε ξεκινάς να αναζητάς άλλα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και να αφήνουν το προσωπικό τους στίγμα. Στην περίπτωση του Boerma, η κουζίνα του θα έλεγα ότι είναι πριν και πάνω απ’όλα τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή του, γιατί τα δουλεύει σε πολύ υψηλό επίπεδο και με συνδυασμούς μελετημένους και ισορροπημένους, δημιουργώντας πολυδιάστατα πιάτα.

Για την επερχόμενη απονομή των Χρυσών Σκούφων διάλεξε ο καθένας μας τα πιο αντιπροσωπευτικά του πιάτα και δημιουργήσαμε από κοινού ένα δυναμικό μενού με στόχο να παρουσιάσουμε στους προσκεκλημένους της βραδιάς το καλύτερο που έχουμε να προσφέρουμε. Είναι τιμή μου που μαγειρεύω για τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό της χώρας και νιώθω μεγάλη χαρά, μεγαλύτερη ίσως και από την ενδεχόμενη κατάκτηση ενός βραβείου. Από τις παλαιότερες απονομές το μενού που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου είναι εκείνο που δημιούργησε ο Mauro Colagreco το 2020. Αν και ολόκληρο το μενού ήταν εμπειρία, θυμάμαι ακόμα εκείνο το εξαιρετικό του παντζάρι που παρουσίασε κομμένο σαν τριαντάφυλλο με κρέμα και χαβιάρι.

Πηγή: athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Μαϊ 2024 | 16:34

Αστεράτο δείπνο στην ακροποταμιά του διαστήματος: Ο Rasmus Munk ετοιμάζει ένα μενού για την στρατόσφαιρα

Το 2025 6 γαστροναύτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό conceptual δείπνο βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τη Γη από 30.000 μέτρα ύψος.

14 Μαϊ 2024 | 18:23

'Τhe mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕΦ 13 Μαϊ 2024 | 09:27

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Απαντά στις φήμες χωρισμού με τη Χρύσα Μιχαλοπούλου - "Το δικό μας το σπίτι σε άλλους νοικιάστηκε" [εικόνα]

Τη δική του απάντηση στις φήμες χωρισμού με τη Χρύσα Μιχαλοπούλου, έδωσε ο αγαπημένος σεφ, Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

29 Απρ 2024 | 11:59

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 22 Μαϊ 2024 | 09:38

Συνταγή: Τέλειο κέικ σοκολάτας σε βαζάκι - Χωρίς αλεύρι και ζάχαρη, δεν χρειάζεται φούρνος

Αυτό το κέικ σοκολάτας σε βαζάκι χωρίς ζάχαρη είναι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα καθώς δεν θα χρειαστείς καν φούρνο για να το ψήσεις.

ΣΥΝΤΑΓΗ 22 Μαϊ 2024 | 06:39

Σπιτικό γλυκό ψυγείου με μπισκότα, ζελέ και μπανάνες - Εύκολο και γρήγορο, για όλες τις ώρες

Σπιτική συνταγή για γλυκό ψυγείου με μπισκότα, μπανάνες, ζελέ και σαντιγί.

ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Μαϊ 2024 | 06:32

Το πιο εύκολο σπιτικό παγωτό με γιαούρτι - Γρήγορο, δροσερό και αφράτο

Παγωτό γιαούρτι, εύκολο και γρήγορο, με την κρέμα γάλακτος να το κάνει αφράτο και τα φρούτα ακόμα πιο δροσερό!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 20 Μαϊ 2024 | 07:09

Πανεύκολο μιλφέιγ με την πιο αφράτη και γευστική κρέμα - Ετοιμο σε 10 λεπτά

Το καλύτερο μιλφέιγ θα το βρεις σε αυτή την συνταγή και θα το φτιάξεις μέσα σε 10 λεπτά. Θα σου θυμίσει το κλασικό μιλφέιγ με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

18 Μαϊ 2024 | 08:52

Εύκολο κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι

Ιδανικό για τις πρωινές και απογευματινές λιγούρες που συνοδεύουν τον καφέ ή το τσάι σου.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 17 Μαϊ 2024 | 09:50

Συνταγή: Πανεύκολο τιραμισού - Πολύ δροσερό και γευστικό, σαν αφρός

Συνταγή για ένα πανεύκολο τιραμισού! Γλυκό δροσερό, εύκολο και αναζωογονητικό.

ΣΥΝΤΑΓΗ 17 Μαϊ 2024 | 06:35

Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα και σοκολάτα, χωρίς μίξερ - Θυμίζει τον κλασικό κορμό αλλά δεν είναι

Δεν είναι καθόλου δύσκολο και τα περισσότερα υλικά τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 16 Μαϊ 2024 | 09:54

Συνταγή: Παγωμένος κορμός με φράουλες και μπισκότα - Ετοιμο σε λιγότερο από 1 ώρα

Δροσερό γλυκό με φράουλες, κρέμα τυριού, μπισκότα Πτι Μπερ και πεντανόστιμη σάλτσα φράουλας που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 16 Μαϊ 2024 | 06:44

Πεντανόστιμη συνταγή για τις ζεστές ημέρες - Το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό ψυγείου, έτοιμο σε 10 λεπτά

Το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό ψυγείου με μπανάνα, μπισκότα και σοκολάτα.