«Ζωγραφική με τα μάτια της ψυχής» για τους Φίλους του Παιδιού

Εκατόν πενήντα έργα της Καδιώς Λαμπροπούλου καταγράφουν την ανάγκη να βλέπεις τον κόσμο αλλιώτικα από την Τρίτη στην Αθηναϊδα. Για το σωματείο: Οι φίλοι του παιδιού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

«Ετσι ίσως θα συνέβη με τη φύση του Douanier Rousseau, αλλά δεν επιμένω. Για την Καδιώ όμως επιμένω. Είμαι σίγουρη ότι καμβάς, πινέλα, χρώματα και μολύβια είναι σύνεργα γι' αυτήν που καταγράφουν την ανάγκη να βλέπεις τον κόσμο αλλιώτικα με τα μάτια της ψυχής...», έχει πει η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ για το έργο της Καδιώς Λαμπροπούλου (στην κεντρική φωτογραφία έργο της έκθεσης).

Eκατόν πενήντα έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ελαιογραφίες και υδατογραφίες, πορτρέτα, νεκρές φύσεις και τοπία της καλλιτέχνιδας περιλαμβάνει η έκθεση «ΚΑΔΙΩ. Ζωγραφική 1974-2014» που εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 11 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, στον Βοτανικό. Την έκθεση εγκαινιάζει η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ η επιμέλειά της είναι του κριτικού τέχνης, Τάκη Μαυρωτά.

Τα έργα έχουν παραχωρηθεί από τη ζωγράφο Καδιώ Λαμπροπούλου, για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού».

Ο κατάλογος της έκθεσης

Παράλληλα, στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων: «Οι πίνακές της είναι η ίδια η ζωγράφος και η ζωγράφος δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από εκείνα που απεικονίζουν τα έργα της. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιο έντονο στις αμέτρητες αυτοπροσωπογραφίες της... Η ποίηση στη ζωγραφική της Καδιώς είναι έντονη και οι εικόνες τείνουν να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο αντίκρυ στα μεγάλα συναισθήματα που εκπέμπουν και προκαλούν.

Τα συναισθήματα αυτά συχνά γίνονται τρικυμιώδη και εκ πρώτης όψεως αδάμαστα. Καταφέρνει όμως να παντρεύει την ηρεμία των πορτρέτων φαγιούμ με ένα αίσθημα ανησυχίας και ταραχής, στοιχεία στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, μια και πηγάζουν από τη φιλοσοφία του επέκεινα. Της απέναντι όχθης, δηλαδή, που άλλοτε τη φανταζόμαστε ήρεμη, γαλήνια και απόκοσμη και άλλοτε σκληρή και αδιαπραγμάτευτη, καθώς οδηγεί σε αδιέξοδες σκέψεις ή και στα ίδια τα αδιέξοδα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου 2014 και συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με όλα τα έργα της ζωγράφου, μαζί με τον χαιρετισμό της Μαριλένας Μαμιδάκη και κείμενα των Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, Βαγγέλη Χρόνη και Τάκη Μαυρωτά.

ΕΩΣ ΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 14 Φεβ 2020 | 11:25

«Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896» : Άγνωστες εικόνες

Έως τις 26 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της έκθεσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά καθημερινών προβολών του ντοκιμαντέρ.

26 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ 05 Φεβ 2020 | 10:39

Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Με είκοσι έξι επιλεγμένες αρχαιότητες (22 μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, 2 πήλινα αγγεία, 2 χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 20 Φεβ 2020 | 14:31

Οι ΝΥΤ διαφημίζουν τα ελληνικά νησιά: «Δείτε πώς να διαλέξετε»

Μεγάλο αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά φιλοξενούν οι New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα έχει 227 νησιά. Δείτε πώς να διαλέξετε».

14 Φεβ 2020 | 13:04

Φεβρουάριος στο Public: Τα βιβλία έχουν την τιμητική τους!

Το Public έχει αδυναμία στο βιβλίο: φροντίζει την γκάμα του συνεχώς, ενισχύοντάς την με ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 12 Φεβ 2020 | 15:22

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο Galaxy Z Flip

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο κινητό Galaxy Z Flip

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 11 Φεβ 2020 | 14:17

Το σχέδιο για την πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου- Εντυπωσιακές εικόνες

Τα σχέδια ενός απίστευτου project για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης στον κόσμο ίσως πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαετία

"ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ..." 11 Φεβ 2020 | 11:19

"Δες την αγάπη" όπως είναι - Συγκινητικό βίντεο της Lacta

Εάν κοιτάξουμε πέρα από τα στερεότυπα, θα δούμε ότι ο κόσμος είναι πραγματικά γεμάτος με αγάπη.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 11 Φεβ 2020 | 09:34

Ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων γυναικών στη Β. Ιρλανδία

«Δεν θέλαμε να γράψουμε ιστορία, απλώς ερωτευθήκαμε», είπαν οι δύο νεαρές γυναίκες, το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύεται στη Β. Ιρλανδία

10 Φεβ 2020 | 21:19

Πως αντιλαμβάνεται κάθε ζώδιο την αγάπη - Τι κάνει το κάθε ζώδιο όταν αγαπά

Πόσο επηρεάζεται από το ζώδιο το ταλέντο του καθενός στην αγάπη;

ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ 09 Φεβ 2020 | 14:17

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2020: Ποια ζώδια επηρεάζονται

Η σημερινή Πανσέληνος πραγματοποιείται σήμερα στο Ζώδιο του Λέοντα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ 08 Φεβ 2020 | 13:03

Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ένα ζευγάρι-εικόνες

Την ευθύνη της αναστήλωσης των μύλων, ανέλαβε ένας Ιταλός ζωγράφος, ο Ντιέγκο Σακότσα