Το Taste Atlas παρουσίασε τη λίστα με τα κορυφαία λικέρ βοτάνων παγκοσμίως.
Ο δημοφιλής γαστρονομικός οδηγός συνηθίζει να αναδεικνύει μέσα από τις λίστες του την ελληνική κουζίνα και τα μοναδικά προϊόντα της, και το ίδιο συνέβη και τώρα.
Ανάμεσα στα δέκα λικέρ που ξεχώρισαν για τη γεύση και την παράδοσή τους, συναντάμε και ένα ελληνικό απόσταγμα. Στην έκτη θέση βρίσκεται η τεντούρα, το χαρακτηριστικό σκουρόχρωμο λικέρ της Πάτρας, γνωστό για το πλούσιο άρωμά του και την έντονη, πικάντικη επίγευση των μπαχαρικών του.
Τι είναι η τεντούρα, το παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας
Η τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, το οποίο έχει ιδιαίτερα γλυκιά και ευχάριστη γεύση και παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι ή μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με συνοδεία διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, με κύρια συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Τα 10 καλύτερα λικέρ στον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas:
Goldwasser, Γκντανσκ, Πολωνία
Averna, Καλτανισσέττα, Ιταλία
Amargo Obrero, Ροσάριο, Αργεντινή
Chartreuse, Saint-Pierre-de-Chartreuse, Γαλλία
Strega, Benevento, Ιταλία
Τεντούρα, Πάτρα, Ελλάδα
Amaro Lucano, Pisticci, Ιταλία
Amaro Bràulio, Bormio, Ιταλία
Amaro Montenegro, Μπολόνια, Ιταλία
Ratafia catalana, Καταλονία, Ισπανία
"Η τεντούρα είναι ένα παραδοσιακό λικέρ που προέρχεται από την Πάτρα. Παρασκευάζεται με την προσθήκη κονιάκ ή ρουμιού με βότανα και μπαχαρικά. Τα πιο συνηθισμένα αρώματα περιλαμβάνουν κανέλα και γαρίφαλο, αλλά οι συνταγές συχνά χρησιμοποιούν επίσης μοσχοκάρυδο και εσπεριδοειδή. Η τεντούρα έχει κεχριμπαρένιο ή σκούρο χρώμα με άρωμα και γεύση που θυμίζει ζεστά μπαχαρικά και βανίλια. Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με πάγο και παραδοσιακά απολαμβάνεται ως χωνευτικό ή απεριτίφ. Αυτό το αρωματικό λικέρ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ή ως συστατικό σε κοκτέιλ και ποτά. Πιστεύεται ότι η τεντούρα έχει αρχαία προέλευση που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα", αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.