Καθαρά Δευτέρα: 2+1 υπέροχες συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τα νηστίσιμα σας

Τι συνταγές μας προτείνει η Αργυρώ Μαρμπαρίγου για την Καθαρά Δευτέρα... στο σπίτι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μπαρμπαριγου

Γίνεται η καθαρή Δευτέρα να μην είναι νόστιμη και πλούσια σε γεύση; Δεν γίνεται, γιατί έτσι πρέπει να είναι ό,τι βγαίνει από τα χέρια σας. Ακόμα και τα νηστίσιμα σας, να είναι πεντανόστιμα.

Οι συνταγές που μας προτείνει η Αργυρώ Μαρμπαρίγου για το Σαρακοστιανό σας τραπέζι, είναι εύκολες και μοναδικές, είναι γεμάτες παράδοση και γεύση μαμάς. Είναι οι συνταγές που θα μας κάνουν όσους κάτσουν στο τραπέζι μας να παραμιλάν από τη νοστιμιά.

Ας δούμε τρεις από τις συνταγές της διάσημης Ελληνίδας σεφ, για την Καθαρά Δευτέρα.

Χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο

Καθαρά Δευτέρα: 2+1 υπέροχες συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τα νηστίσιμα σας

Πεντανόστιμη και πολύ απλή συνταγή για το αγαπημένο μας χταπόδι, η οποία αναδεικνύει τη συγκλονιστική του γεύση. Φτιάξτε το και σερβίρετέ το με ψητές πατάτες.

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε επάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.

Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο – όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C και το σερβίρουμε.

Extra μυστικά για το χταπόδι ψητό

-Δεν αλατίζουμε ποτέ το χταπόδι.

-Για να κόψουμε πιο εύκολα το χταπόδι και να μην γλιστράει το αφήνουμε 30 λεπτά στην κατάψυξη.

-Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει το χταπόδι.

-Το ζουμάκι που μένει μετά το ψήσιμο του χταποδιού το χρησιμοποιείτε σαν dressing, αφού το ανακατέψετε καλά, σε σαλάτες, σε βραστή/ψητή πατάτα, σε σαλάτα ζυμαρικών. Επίσης, ο ζωμός του χταποδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα στην κατσαρόλα με ζυμαρικά ή ρύζι. Δεν θα πιστεύετε τι νοστιμιά θα δώσει στην κατσαρόλα σας.

Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη
2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Καλαμάρι με ρύζι

καλαμάρι


Καλαμαράκια κοκκινιστά με ρύζι. Μία παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, εύκολη γρήγορη και πεντανόστιμη.

Εκτέλεση

Για την υπέροχη και νηστίσιμη συνταγή, καλαμάρι με ρύζι κοκκινιστό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρα μικρά καλαμαράκια (γόνο).

Σε περίπτωση που βάλουμε τα μεγάλα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκαλο και το μελάνι (με γάντια).

Τρυπάμε κάτω κάτω και ρίχνουμε μπόλικο τρεχούμενο νερό, πλένοντάς τα πολύ καλά, να φύγει η άμμος από το εσωτερικό.

Τα κόβουμε σε φέτες (ροδέλες) και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.
Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε αυτό το στάδιο, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Διατηρούνται για 1 ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου στο ράφι με την πιο δυνατή ψύξη.

Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά ) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα. Αφαιρούμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φ. βραστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.

Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο.

Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ κι εκεί. Δεν ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του. Το καλαμάρι με ρύζι θα σας ξετρελάνει!

Εμένα μου αρέσει να στύβω και λίγο φρέσκο λεμόνι στο πιάτο μου.

Υλικά Συνταγής

2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα (σύνολο 700 γραμ. περίπου)
2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο
1/4 φλ. ελαιολαδο
2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1/4 φλ. ούζο ή κρασί λευκό
1 φλ. ντομάτες τριμμένες
5 φλ. ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι
λίγο άνηθο (ή μάραθο ή μαϊντανό)
λεμόνι για το σερβίρισμα

Φρικασέ θαλασσινών νηστίσιμο

Φρικασέ

Πόσες μαγικές νηστίσιμες συνταγές, εύκολες και πεντανόστιμες έχει η χώρα μας; Αυτή σίγουρα είναι μια από τις αγαπημένες μου! Πρόκειται για μία οικογενειακή μας συνταγή από την Πάρο. Στην οικογένεια μου την φτιάχνουμε όλο το χρόνο όχι μόνο στην νηστεία! Δοκιμάστε την οπωσδήποτε αν αγαπάτε τις φίνες θαλασσινές γεύσεις.

Εκτέλεση

Για το φρικασέ θαλασσινών, καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το μελάνι και τις ψιλοκόβουμε σε μπουκιές. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα της γαρίδας και το έντερο από τη ράχη.

Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και την καυτερή πιπεριά και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο, τις σουπιές και το καλαμάρι. Τα αφήνουμε 5-6 λεπτά να σοταριστούν και προσθέτουμε το μαρούλι χοντροκομμένο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και βάζουμε στη μέση της κατσαρόλας τις πατάτες ολόκληρες. Δένουμε σε ένα μπουκετάκι τα κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο φαγητό να αρωματίσουμε.

Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, οι σουπιές και τα καλαμάρια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε 5 λεπτά. Αφαιρούμε το μπουκέτο με τα μυρωδικά.

Στύβουμε σε ένα μπολάκι τα λεμόνια, ρίχνουμε το λάδι και χτυπάμε το λαδολέμονο .

Βάζουμε σε ένα πιάτο τη βρασμένη πατάτα και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι καλά. Τη ρίχνουμε στο λαδολέμονο, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Θα σχηματιστεί μία πυκνή κρέμα. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα μας και αραιώνουμε το λαδολέμονο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας και ανακινούμε από τα χερούλια καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Υλικά Συνταγής

1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 καρότα κομμένα σε φέτες
1 πράσο κομμένο σε φέτες
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
2 μαρούλια χοντροκομμένα
3 σουπιές
2 καλαμάρια
6-8 γαρίδες
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτριες πατάτες
αλάτι
πιπέρι
2 λεμόνια
1/3 φλ. ελαιόλαδο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ 23 Μαρ 2021 | 16:58

Τι έτρωγαν το 1821: Χειρόγραφο 560 σελίδων με συνταγές της προεπαναστατικής περιόδου

Στο φως χειρόγραφο 560 σελίδων με συνταγές της προεπαναστατικής περιόδου

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ 23 Μαρ 2021 | 12:02

Αργυρώ Μαρμπαρίγου: Μπακαλιάρος με το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας

Η Αργυρό Μπαρμαρίγου μας μαθαίνει πως να μαγειρεύεται τον πιο απολαυστικό μπακαλιάρο τηγανητό με το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας.

"ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ 22 Μαρ 2021 | 17:06

Άκης Πετρετζίκης: Η καυστική απάντηση στην Μπαρμπαρίγου για το "κλέψιμο" της συνταγής - "Εδώ καράβια χάνονται..."

Βγήκαν μαγειρικά μαχαίρια μεταξύ του Άκη Πετρετζίκη και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για μια συνταγή.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 22 Μαρ 2021 | 10:47

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου καρφώνει Άκη Πετρετζίκη: Μου έκλεψε τη συνταγή και την παρουσιάζει δική του

"Αυτός πήρε την συνταγή μου και την είπε ακριβώς με το ίδιο όνομα" γράφει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τη συνταγή που ισχυρίζεται ότι της έκλεψε ο Άκης Πετρετζίκης

14 Απρ 2021 | 13:33

Huawei FreeBuds 4i: Μας έδωσαν τη λύση για κάθε αυξημένη ανάγκη επικοινωνίας

Τα Huawei FreeBuds 4i δεν είναι απλά μια προσιτή λύση ανάμεσα στα πιο οικονομικά ακουστικά της αγοράς, αλλά η πιο οικονομική λύση ανάμεσα στα καλύτερα ασύρματα ακουστικά που κυκλοφορούν.

08 Απρ 2021 | 15:02

Τελικά, τι είναι τα NFTs και γιατί αξίζουν εκατομμύρια: Μετά τα κρυπτονομίσματα, ήρθε η κρυπτο-τέχνη

Πώς καλλιτέχνες όπως ο Beeple και άλλοι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους ή ακόμη και η Λίντσεϊ Λοχαν βγάζουν (πολύ) χρήμα πουλώντας Κρυπτο-Τέχνη και NFTs.

24 Μαρ 2021 | 15:19

Ποιο φυτικό ρόφημα είναι το καλύτερο; Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις τους

Κάνουμε ένα crash test ανάμεσα στο γάλα αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, κάνναβης, σόγιας.

ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Μαρ 2021 | 09:12

Μυστικά για την καλύτερη, βελούδινη σκορδαλιά του Άκη Πετρετζίκη

Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου είναι αδιαμφισβήτητα ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά.

23 Μαρ 2021 | 15:15

Νηστίσιμα πρωτεϊνικά γεύματα: Οι συνδυασμοί που προτείνει η διατροφολόγος

Ποιες είναι οι συμπληρωματικές πρωτεΐνες που χρειάζεσαι αν νηστεύεις, είσαι βίγκαν ή χορτοφάγος;

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ 23 Μαρ 2021 | 12:02

Αργυρώ Μαρμπαρίγου: Μπακαλιάρος με το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας

Η Αργυρό Μπαρμαρίγου μας μαθαίνει πως να μαγειρεύεται τον πιο απολαυστικό μπακαλιάρο τηγανητό με το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ 23 Μαρ 2021 | 08:34

Πώς να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο - Tips από τον Ακη Πετρετζίκη

Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου είναι αδιαμφισβήτητα ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά!

ΣΥΝΤΑΓΗ 22 Μαρ 2021 | 11:01

Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο νόστιμος και γρήγορος μπακαλιάρος με το πιο τραγανό κουρκούτι και με την πιο βελούδινη σκορδαλιά

Ο πιο νόστιμος μπακαλιάρος και το πιο τραγανό κουρκούτι, με την πιο βελούδινη και απολαυστική σκορδαλιά που φάγατε ποτέ