X

Mastercherf: Ποιος είναι ο Έλληνας σεφ της Τοσκάνης που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin - Εκλεψε την παράσταση

Ο Στέλιος Σακαλής έκανε την εμφάνισή του στο Masterchef και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Γράφει: TheToc team

Ο Στέλιος Σακαλής, ο έλληνας που ζει στην Τοσκάνη και έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, είχε ήδη αποφασίσει από 12 χρονών ότι θα γίνει σεφ. Το αστέρι Michelin που έλαβε για το εστιατόριο Il Pievano και διατηρεί μέχρι και σήμερα, δικαιώνει την απόφασή του.

Θεσσαλονικιός από την πλευρά της μητέρας του και Κερκυραίος από τον πατέρα του, ο 34χρονος Στέλιος Σακαλής έκανε την εμφάνισή του στο Masterchef και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Το ριάλιτυ μαγειρικής βρέθηκε στο χωριό Gaiole στο Chianti της Τοσκάνης και στο εστιατόριό του το οποίο στεγάζεται στο πανέμορφο Castello di Spaltenna, πεντάστερο ξενοδοχείο μέλος των Small Luxury Hotels, σε ένα παλιό μοναστήρι του 10ου αιώνα.

Ποιος είναι ο βραβευμένος σεφ

Τελειώνοντας το λύκειο στη Θεσσαλονίκη συνέχισε τις σπουδές του στο Culinary arts management στο Alpine college στη Λουκέρνη και στη συνέχεια δούλεψε σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Αθήνα και στο εστιατόριο Etrusco.

Θέλοντας να μάθει ιταλικά πήγε στη Σιένα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Dante Alighieri και ταυτόχρονα μαθήματα ιταλικής κουζίνας. Ψάχνοντας για δουλειά έστειλε βιογραφικό στον Gordon Ramsay για να εργαστεί στο Λονδίνο. Εκείνη την εποχή ο Ramsay είχε αναλάβει το εστιατόριο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στη Σιένα, το Castello Monastero. O Στέλιος τρισευτυχισμένος για την τύχη του πηγαίνει για πρακτική στο Castello Monastero και τελικά έμεινε στις κουζίνες του για εννέα χρόνια. Τη χειμερινή σεζόν που το ξενοδοχείο ήταν κλειστό δούλευε στο εστιατόριο του Ramsay στο Λονδίνο. Έχει μαθητεύσει σε αστεράτα εστιατόρια της Ευρώπης, όπως το Trianon Palace στο Παρίσι, το Perbellini στη Verona και το Fat Duck Blumenthal στο Λονδίνο.

Η κουζίνα του έχει σαν βάση την κλασική ιταλική και ελληνική και μέσα από αυτόν τον συνδυασμό και με τις σύγχρονες τεχνικές προκύπτουν δημιουργικά πιάτα. Χρησιμοποιεί μάλιστα πολλά ελληνικά προϊόντα, χαλβά, φέτα, μανούρι, ελιές, αυγοτάραχο.

Διαβάστε Επίσης

Signature πιάτο του θεωρεί το περιστέρι με χαλβά σε γάλα αμυγδάλου. Πιάτο με βαθιά νοστιμιά και καθαρή γεύση. Πιάτο αναφοράς και στον οδηγό Michelin. "Το περιστέρι το προμηθεύομαι από μια τοπική φάρμα μόλις επτά χιλιόμετρα από το εστιατόριο. Έμαθα να το μαγειρεύω στο Chianti και μου άρεσε ο συνδυασμός με τον ελληνικό χαλβά καθώς δίνει μια ισορροπία στη γεύση".

Ο μελλοντικός στόχος του είναι σίγουρα το δεύτερο αστέρι. "Το αστέρι Michelin, είναι μεγάλη ευθύνη προϋποθέτει πολλή δουλειά, συνεχή μάθηση και βελτίωση".

Με πληροφορίες από Αθηνόραμα