X

Οι σαλάτες του γιορτινού τραπεζιού: 5 προτάσεις που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας

Σας προτείνουμε πέντε ξεχωριστές σαλάτες που θα ανανεώσουν το γιορτινό μενού σας και θα κλέψουν τις εντυπώσεις από την πρώτη μπουκιά.

Γράφει: TheToc team

Από το γιορτινό μας τραπέζι δεν μπορούν να λείπουν οι σαλάτες, που συνδυάζουν φρεσκάδα, χρώμα και δημιουργία.

Πέρα από συνοδευτικό, οι σαλάτες μπορούν να γίνουν πρωταγωνίστριες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, εντυπωσιάζοντας με γεύσεις, αρώματα και ευφάνταστους συνδυασμούς. Σας προτείνουμε πέντε ξεχωριστές σαλάτες που θα ανανεώσουν το μενού σας και θα κλέψουν τις εντυπώσεις από την πρώτη μπουκιά.

5 προτάσεις για τις σαλάτες του γιορτινού τραπεζιού

Σαλάτα με πρασινάδες, μανταρίνι και σύκα

Υλικά
Μερίδες: 8

350 γρ. ανάμεικτα σαλατικά (μικρόφυλλο σπανάκι, ρόκα, ραντίτσιο κ.ά.)
φέτες από 2 μανταρίνια
8 ξερά σύκα σε μέτρια καρέ
2 κ.σ. κολοκυθόσπορους καβουρδισμένους
αλατοπίπερο
100 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι βαλσαμικό
10 ml χυμό λεμονιού
20 ml χυμό μανταρινιού

Εκτέλεση

Σαλάτα
Για τη σαλάτα με πρασινάδες, μανταρίνι και σύκα, σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ανάμεικτα σαλατικά, τις φέτες μανταρίνι, τα σύκα, τους κολοκυθόσπορους και το αλατοπίπερο.

Ντρέσινγκ
Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι βαλσαμικό, το χυμό λεμονιού και το χυμό μανταρινιού.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος, ανασηκώνουμε τα σαλατικά με τα χέρια για να βραχούν καλά και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Πολύχρωμη σαλάτα σε στρώσεις

Υλικά (για μπολ 20 εκ.):

2 πατάτες βρασμένες
2-3 καρότα βρασμένα
1 συσκευασία σουρίμι κατεψυγμένο
3 αβγά βρασμένα
5-6 αγγουράκια τουρσί
Λίγη γραβιέρα για το στόλισμα
5-6 ντοματίνια
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Αλάτι, πιπέρι
Περίπου 150 γρ μαγιονέζα

Εκτέλεση

◾️Βράζετε για 5' το σουρίμι ίσα ίσα να ξεπαγώσει. Τοποθετήστε ένα ένα τα υλικά εναλλάξ με τη μαγιονέζα. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μισές στρώσεις μαγιονέζας με το στραγγιστό γιαούρτι. Μη ξεχάσετε να αλατίσετε λίγο τα λαχανικά. Αφήστε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα να ενωθούν οι γεύσεις.

Tip: η σαλάτα μπορεί να φτιαχτεί και 1-2 μέρες νωρίτερα
Τα υλικά της σαλάτας μπορεί να είναι και διαφορετικά

Διαβάστε Επίσης

Πράσινη σαλάτα με blue cheese, φρούτα και αποξηραμένα σύκα

Υλικά

1 πράσινο μήλο

1 αχλάδι

2 κουταλιές της σούπες κρέμα βαλσάμικο με σύκο

100 γραμμάρια σύκα αποξηραμένα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

50 γραμμάρια ντάκο

Αλάτι και πιπέρι

200 γραμμάρια ανάμικτη πράσινη σαλάτα

250 γραμμάρια blue cheese

Για το σερβίρισμα

1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε σπόρους

1 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο σε σπόρους

50 γραμμάρια καρύδια

2 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα

Κόβετε το πράσινο μήλο και το αχλάδι σε μικρά κυβάκια και τα βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύετε.

Κόβετε τα σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε κι αυτά στο μπολ.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον ντάκο σπασμένο σε κομμάτια, πιπέρι, αλάτι και ανακατέψτε καλά.

Βάζετε την πράσινη σαλάτα, το blue cheese σε κομμάτια και ανακατεύετε ξανά.

Για το σερβίρισμα

Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Βάλτε τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου και τα καρύδια και ανακατέψτε.

Σβήστε με την κρέμα βαλσάμικου και περιμένετε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν τα καρύδια.

Κατεβάζετε το σκεύος απ’ τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το μίγμα. Τέλος, βάζετε τα μυρωδικά και τα καραμελωμένα καρύδια πάνω στη σαλάτα και σερβίρετε.


Ρώσικη σαλάτα γιορτινή

Υλικά

αρακάς: 1 φλιτζάνι του τσαγιού, βρασμένος
πατάτες: 3, βρασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
καρότα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού, βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες
κρεμμυδάκια φρέσκα: 3 σε ροδέλες (προαιρετικά)
αγγουράκια τουρσί: 2 ψιλοκομμένα
μαγιονέζα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
μουστάρδα: 1 κουταλιά της σούπας
κάππαρη: λίγη, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
αλάτι: λίγο
πιπέρι άσπρο: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καλό είναι να έχετε βράσει χωριστά κάθε είδος λαχανικού -και όχι όλα μαζί- μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει (χωρίς να χάσει το χρώμα του). Αφήνετε να κρυώσουν.
Αναμειγνύετε τον αρακά με τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες, την κάππαρη, τα αγγουράκια τουρσί, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βάζετε τη σαλάτα σ’ ένα μπολ και την αφήνετε να μείνει στο ψυγείο αρκετές ώρες ή μία νύχτα πριν τη σερβίρετε.

Διαβάστε Επίσης

Γιορτινή παντζαροσαλάτα με καρύδια

Υλικά

1 κιλό παντζάρια πλυμένα καθαρισμένα
2-3 ΚΣ ξύδι
1 ΚΣ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
350 γρ μαγιονέζα κανονική ή light
200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
½ κγ αλάτι
1/8 κγ πιπέρι
150 γρ χοντροκομμένα καρύδια
λίγα έξτρα καρύδια μισά για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένω τα παντζάρια, κόβω τα φύλλα και τα κοτσάνια (προσοχή φοράω γάντια γιατί βάφουν τα χέρια).
Τα βάζω στη χύτρα μαζί με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζω για 10 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος τους μπορεί να χρειαστούν και περισσότερο χρόνο).
Τα βγάζω, όσο είναι ζεστά τα ξεφλουδίζω (αφαιρείται εύκολα η φλούδα, γλιστράει) τα κόβω σε μικρά κυβάκια (καρέ) και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτω το ελαιόλαδο ανακατεύοντας τα όλα μαζί.
Ρίχνω το ξύδι (2 ΚΣ και δοκιμάζω στο τέλος να δω αν θέλω κι άλλο), το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύω ξανά.
Βάζω τη μαγιονέζα και την ενσωματώνω στο μείγμα.
Συνεχίζω με το γιαούρτι και τελευταία προσθέτω τα χοντροκομμένα καρύδια.
Σκεπάζω με καπάκι ή μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες να ενωθούν και να κρυώσουν τα υλικά.
Σερβίρω απλώνοντας την παντζαροσαλάτα, με ένα κουτάλι λειαίνω την επιφάνεια της και γαρνίρω με λίγα καρύδια.

Σαλάτα με κοτόπουλο chili, kale και Vinaigrette με μπαλσάμικο

Υλικά

Για το κοτόπουλο τσίλι:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 στήθος κοτόπουλου
2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Ανακάτεψε το κοτόπουλο με τα υλικά και άφησε για λίγες ώρες στο ψυγείο. Ύστερα από το μαρινάρισμα, κόψε το σε μικρά κομάτια και ψήσε στο φούρνο. Στη συνέχεια, φτιάξε τη σαλάτα προσθέτωντας τα παρακάτω υλικά:

Για τη σαλάτα:
1 kale ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα τεμαχισμένα παντζάρια
¼ φλιτζάνι σπόρους ροδιού
¼ φλιτζάνι ωμά καρύδια, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί Για τη Βινεγκρέτ:
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι βαλσάμικο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου καθαρό
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
αλάτι