X

Οι σούπες των γιορτών: 4 προτάσεις για το απόλυτο ορεκτικό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Σας προτείνουμε τέσσερις γιορτινές σούπες που συνδυάζουν παράδοση, άρωμα και γευστική ισορροπία, κερδίζοντας τις εντυπώσεις από την πρώτη κουταλιά.

Γράφει: TheToc team

Τις γιορτινές ημέρες, το τραπέζι ζητά γεύσεις που ζεσταίνουν σώμα και διάθεση. Οι σούπες, πέρα από θρεπτικές, μπορούν να γίνουν το ιδανικό ορεκτικό για το χριστουγεννιάτικο τραπεζι, ανοίγοντας κομψά την αυλαία του μενού.

Σας προτείνουμε τέσσερις γιορτινές σούπες που συνδυάζουν παράδοση, άρωμα και γευστική ισορροπία, κερδίζοντας τις εντυπώσεις από την πρώτη κουταλιά.

Σούπα κάστανου βελουτέ, με μανιτάρια

Υλικά
Μερίδες: 6

800 γρ. κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα και θρυμματισμένα (αγοράζουμε περίπου 1.200 γρ. ακαθάριστα ή προμηθευόμαστε έτοιμα καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα σε αεροστεγή συσκευασία, που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 λίτρα δυνατός σπιτικός ζωμός κότας (ο ζωμός πρέπει να είναι δυνατός, με πλούσια γεύση, γιατί αλλιώς η σούπα μας θα βγει αρκετά γλυκιά)
200 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας, χωρίς τα "ποδαράκια" τους, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση


Για να φτιάξουμε τη βελουτέ κάστανου, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα με το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το θυμάρι και μαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να "δέσει" ελαφρώς η σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή, αν δεν έχουμε, σε δόσεις στον πολυκόφτη, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Για πιο λείο αποτέλεσμα, την περνάμε από ψιλό μεταλλικό σουρωτήρι. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα σοταρισμένα μανιτάρια. Ρίχνουμε στο κέντρο από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι και σερβίρουμε.

Διαβάστε Επίσης

Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα, γιαούρτι και άγρια μανιτάρια

Υλικά
Μερίδες: 6-8

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές φέτες
2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1.200 γρ. γλυκοπατάτες, σε μικρά καρέ
τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, αγελαδινό ή πρόβειο
250 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα με νοτισμένο πανάκι, κομμένα σε λεπτές φέτες
1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
80 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Για τη περαστή σούπα με γλυκοπατάτες, ξεκινάμε και σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει καλά τα υλικά κατά 3-4 εκ.
Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά σε χαμηλή φωτιά.
Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή τη μεταφέρουμε στον πολυκόφτη και τη λιώνουμε σε δόσεις. Αν θέλουμε, την περνάμε από λεπτή σήτα για να πάρει εντελώς λεία και βελούδινη υφή.
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Τη μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα και τη διατηρούμε ζεστή.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και ομοιόμορφα. Αλατίζουμε προς το τέλος.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολάκια ή βαθιά πιάτα. Σκορπίζουμε πάνω τους τα μανιτάρια και βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι στο κέντρο κάθε πιάτου.
Ρίχνουμε ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Σούπα βελουτέ με καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι

Υλικά
Μερίδες: 4

10 καρότα μεγάλα, χοντροκομμένα
2 πράσα, σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
2 πατάτες μέτριες, σε κύβους
30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια (βιολογικά ή καλά πλυμένα σε ζεστό νερό)
1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό (+λίγο επιπλέον)
χυμός από 1/2 λεμόνι
30 ml ελαιόλαδο
30 ml ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση


Για τη σούπα βελουτέ ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τη φυσική τους γλύκα.
Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε το τζίντζερ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με τον χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.
Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουμε έναν αραιό πουρέ.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ή ζωμό, επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ξαναβράζουμε μέχρι η σούπα μας να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Θα μπορούσαμε να περάσουμε τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι (σινουά) για ακόμα πιο βελούδινη υφή, αλλά έτσι χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες κ.ά.) και γεύση.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.

Διαβάστε Επίσης

Βελουτέ σούπα με κολοκύθα και ψητά καρότα

Υλικά

Για τη σούπα

1 1⁄2 κιλό κολοκύθα
αλάτι
πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
1⁄2 κ.γ. μπούκοβο
1⁄2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
50 γρ. λευκό κρασί
2 λίτρα νερό
1 κύβο κότας
50 γρ. βούτυρο, κρύο
1⁄2 κ.σ. μέλι
χυμό λεμονιού, από 1⁄2 λεμόνι

Για τα καρότα
300 γρ. καρότα baby, κομμένα στη μέση
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. φύλλα φασκόμηλου
Για τη σύνθεση
150 γρ. κατίκι, Δομοκού
1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση

TIP: Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για τη σούπα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
Χωρίζουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια της, και την κόβουμε σε κομμάτια.
Τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί -με τη φλούδα να ακουμπάει προς τα κάτω, και πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα της κολοκύθας.
Μεταφέρουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το κύμινο, το μπούκοβο και την πάπρικα, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο κότας, το αλάτι και το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σάρκα από την κολοκύθα, το βούτυρο, το μέλι και τον χυμό λεμονιού, και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσει μια λεία υφή η σούπα.