"Όλυμπος - Νάουσα": H επιστροφή ενός θεσσαλονικιώτικου θρύλου για τους καλοφαγάδες

Η επιστροφή του "Όλυμπος - Νάουσα", διά χειρός της TOR Hotel Group και της Grivalia Hospitality.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ολυμπος

Οταν, όπως κάθε χρόνο, το φθινόπωρο του 2019 επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη, γράφουν οι συνάδελφοι του Αθηνόραμα , για να καταγράψουμε τις αλλαγές που θα καθόριζαν τον χάρτη της σεζόν για την αγαπημένη μας πόλη.

Πολλές ήταν οι ειδήσεις που είχαμε εντοπίσει, μία όμως ήταν εκείνη που κρεμόταν απ’ τα χείλη όλων όσων ρωτούσαμε, και μόνον εκείνη έβαφε με τόση λαχτάρα το βλέμμα τους όταν το συζητούσαμε: η επιστροφή του "Όλυμπος - Νάουσα", διά χειρός της TOR Hotel Group και της Grivalia Hospitality.

"Όλυμπος - Νάουσα": H επιστροφή ενός θεσσαλονικιώτικου θρύλου για τους καλοφαγάδες

Το ιστορικό εστιατόριο, που άνοιξε τις πύλες του αρχικά ως παγοπωλείο, το 1925, κι ύστερα λειτούργησε ως ζυθοποιείο και music hall, προτού στρώσει τραπεζομάντιλα, γνώρισε πόλεμο, Κατοχή κι απελευθέρωση, αποτέλεσε φάρο της αναδυόμενης αστικής τάξης της Θεσσαλονίκης και μεσουράνησε στις συνήθειες της πόλης μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70, οπότε και παρασύρθηκε σε μια φθίνουσα πορεία, που οδήγησε στο σβήσιμο της μαρκίζας του το 1993.

olympos
Το εσωτερικό του εστιατορίου, όταν λειτουργούσε... Φωτό: Άρις Γεωργίου, από το φωτογραφικό λεύκωμα "'Ολυμπος Νάουσα", εκδ. Άγρα

Κι όμως, καμία στιγμή μέσα σ’ αυτήν τη διαδρομή, το "Όλυμπος - Νάουσα" δεν έχασε τον συμβολικό του ρόλο ως ένα από τα τοπόσημα της πόλης, φιλοξενώντας στις δυο του σάλες όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του, από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό, αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

olympos
Φωτό: Άρις Γεωργίου, από το φωτογραφικό λεύκωμα "'Ολυμπος Νάουσα", εκδ. Άγρα
ισμινι

Η Ισμήνη Τορνιβούκα, director of Operations της TOR Hotel Group

Ήταν, με δυο λόγια, "το μέρος όπου πήγαιναν όλοι, για να δουν και να τους δουν", όπως το θέτει στο "αθηνόραμα" η Ισμήνη Τορνιβούκα, η οποία ως director of Operations της TOR Hotel Group εκπροσωπεί τη νέα γενιά της πιο παλιάς οικογένειας ενεργών ξενοδόχων στην Ελλάδα. Η δε αναβίωσή του "είναι μια ευθύνη με σπουδαίο ειδικό βάρος, αλλά και ιδιαίτερο συναισθηματικό αντίκρισμα για την οικογένειά μας", προσθέτει ο πατέρας της, Ντίνος Τορνιβούκας, CEO της TOR Hotel Group, που έχει για ιστορικό θεμέλιο λίθο της το πάλαι ποτέ λαμπερό ξενοδοχείο "Μεντιτερανέ". "Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο της οικογένειάς μας, βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο "Όλυμπος - Νάουσα” –άνοιξαν μάλιστα την ίδια χρονιά– και, μέχρι την καταστροφή του ξενοδοχείου το ’78 από το σεισμό, τα δύο κτίρια συνέθεταν έναν βασικό πόλο της παραλίας της Θεσσαλονίκης", καταλήγει.

τορ

Ο Ντίνος Τορνιβούκας, CEO της TOR Hotel Group, που αναβιώνει το ιστορικό εστιατόριο

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το "Όλυμπος - Νάουσα" ετοιμάζεται να ξανανάψει τα φώτα του (ο προγραμματισμός θέλει τα εγκαίνια στις 22 Ιανουαρίου) αγκαλιασμένο από το "ON Residence", ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, αντάξιο της ιστορίας όχι μόνο του εστιατορίου, αλλά και των συντεταγμένων του. "Στόχος είναι να αποτελέσει το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης, να γίνει η "Μεγάλη Βρεταννία” της Θεσσαλονίκης, αν θέλετε", σημειώνει ο κ. Τορνιβούκας, με την κόρη του να συμπληρώνει: "Επιθυμία μας είναι να δώσουμε στους φιλοξενούμενούς μας την αίσθηση ότι είναι μέλη ενός πολύ ιδιαίτερου club, όπου σαφέστατα, το γαστρονομικό στοιχείο θα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας".

σεφ

O σεφ του εστιατορίου Δημήτρης Τασιούλας

Η γαστρονομική εμπειρία είναι πάντα ύψιστης σημασίας για την ξενοδοχειακή οικογένεια, που στα "παιδιά" της μετρά στολίδια της ελληνικής φιλοξενίας σαν το "Eagle’s Palace" στη Χαλκιδική, με το πολυβραβευμένο "Kamares" (Χρυσός Σκούφος 2021) στις τάξεις του, αλλά και το "Excelsior" στη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις του το εμβληματικό "Clochard" (BEK 2020). Το "Όλυμπος - Νάουσα", όμως, συνδεδεμένο τόσο με την ιστορία της πόλης, ώστε το μενού του να εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Λευκού Πύργου, είναι καταχωρισμένο στο θυμικό της Θεσσαλονίκης μ’ έναν τρόπο σχεδόν ανεξίτηλο. "Το "Όλυμπος - Νάουσα” δεν ήταν ούτε το πιο κυριλέ, ούτε το πιο ακριβό εστιατόριο της εποχής του· ήταν το εστιατόριο στο οποίο πήγαινες αν ήθελες να φας καλά στην πόλη", διευκρινίζει ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας, που, έχοντας αφήσει το στίγμα του με εγχειρήματα όπως το επιδραστικό υπό τη θητεία του "Σέμπρικο" και το συναρπαστικό "Thria", ανέλαβε την ευθύνη να βρει ποια θα μπορούσε να είναι η γαστρονομική έκφραση του εστιατορίου σήμερα.

ολυμπος ναουσα

"Στα φόρτε του, ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσες να φας πράγματα που, για τότε, ήταν προχωρημένα. Ήταν το εστιατόριο απ’ το οποίο περνούσε όλη η αστική τάξη της πόλης, και νομίζω αυτό περιμένει η Θεσσαλονίκη: μια καλή αστική θεσσαλονικιώτικη κουζίνα, συντονισμένη με τις τάσεις της εποχής της", σημειώνει, έχοντας ψάξει, μελετήσει και συνομιλήσει με θαμώνες της εποχής, για να σχηματίσει την πληρέστερη δυνατή εικόνα.

"Με αυτό κατά νου, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να ανασκευάσουμε την αστική θεσσαλονικιώτικη κουλτούρα με όλες τις επιρροές της –ανατολίτικες, εβραϊκές, ποντιακές, μικρασιάτικες– και όλη τη βαθιά πολυπολιτισμική της ιστορία. Και να αναζητήσουμε ποια θα μπορούσε να είναι η σημερινή εκδοχή της, όχι τονίζοντας τις σύγχρονες τεχνικές, αλλά τις διαχρονικές αφετηρίες των σπεσιαλιτέ της".

Όσο για τα πιάτα; "Ας πάρουμε για παράδειγμα το χουνκιάρ μπεγιεντί. Το ίδιο πιάτο, σήμερα, αντί για το κιλότο της εποχής, θα μπορούσε να γίνει με μάγουλα από Black Angus. Ή τα γεμιστά κολοκυθάκια με αβγολέμονο σήμερα μπορεί να είναι ένα κολοκυθάκι sous vide, γεμιστό με ριζότο λαχανικών και σκεπασμένο με αφρό αβγολέμονου. Αυτό το πιάτο, όμως, στο μενού δεν θα παρουσιάζεται με έμφαση στις τεχνικές, αλλά στην ουσία του". Κι ίσως αυτή η εικόνα, του να μπορείς ξανά να πας στο "Όλυμπος - Νάουσα" για να φας γεμιστό κολοκυθάκι με αβγολέμονο, να είναι η εικόνα που έλαμπε στο βλέμμα όσων μας μιλούσαν με τόση λαχτάρα για την επιστροφή του "Όλυμπος - Νάουσα" πριν από δύο χρόνια. Σε λίγους μήνες, θα ξέρουμε.

ΠΗΓΗ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ 23 Ιαν 2022 | 21:24

Χυδαία ανάρτηση συνεργάτη του δημάρχου Αργους - Μυκηνών για τη Γεωργία Μπίκα - Η απάντηση Τριανταφυλλόπουλου

Ο δήμαρχος Αργους-Μυκηνών πήρε ξεκάθαρη θέση εναντίον του συνεργάτη του για την ανάρτησή του κατά της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ 23 Ιαν 2022 | 17:00

Υπόθεση βιασμού: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα της εξέτασης DNA της 24χρονης Γεωργίας - Εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα

Νέες καταθέσεις τη Δευτέρα για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης. Εντός της εβδομάδας τα τελικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Ιαν 2022 | 13:33

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Νέες καταθέσεις τη Δευτέρα - Εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών [Βίντεο]

Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσουν ο φίλος του εργοδότη της 24χρονης Γεωργίας αλλά και η 17χρονη φίλη της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 Ιαν 2022 | 09:43

Πρωτοφανές: Λήστεψαν πάλι το ψιλικατζίδικο στην Τούμπα - Μετά τη δολοφονική επίθεση του Νοεμβρίου

Περίπου στις 22:00 του Σαββάτου, ένα άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου εισέβαλε στο κατάστημα.

22 Ιαν 2022 | 21:01

Υπόθεση βιασμού: Ολα όσα συνέβαιναν στη σουίτα του πρωτοχρονιάτικου πάρτι - Τι αποκαλύπτει κοπέλα που ήταν καλεσμένη

Στη σουίτα 401 του ξενοδοχείου, βρέθηκαν για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι 17 άτομα. Ανάμεσά τους και η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βιασμού.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ 22 Ιαν 2022 | 16:45

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο μουσικός Χρήστος Γερμένογλου από κορονοϊό - 53 ετών

Θλίψη έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η είδηση του θανάτου του μουσικού Χρήστου Γερμένογλου. Πέθανε σε ηλικία 53 ετών, από επιπλοκές του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΟΕ Η 24ΧΡΟΝΗ 22 Ιαν 2022 | 16:05

Γεωργία Μπίκα: Η αγάπη του κόσμου με έχει βοηθήσει να σταθώ δυνατή - Συνεχίζουμε τον αγώνα [βίντεο]

Συγκινημένη από την αγάπη και τη στήριξη δήλωσε η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη.

ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 22 Ιαν 2022 | 15:06

Νέα έρευνα του ΑΠΘ: Φρέναρε η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα - Σε υψηλά επίπεδα ο κορονοϊός

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται διακυμάνσεις στις τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 24ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 22 Ιαν 2022 | 15:05

Ενταση στη Θεσσαλονίκη: Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να κρεμάσουν πανό στον Λευκό Πύργο - 3 προσαγωγές [εικόνες - βίντεο]

Μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να μπουν μέσα στον Λευκό Πύργο ώστε να αναρτήσουν πανό για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 22 Ιαν 2022 | 14:37

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών ρίχνουν φως στην υπόθεση - Πότε αναμένονται

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα- οπότε θα φθάσουν και τα αποτελέσματα από την Ελβετία- αναμένεται το τελικό πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 21 Ιαν 2022 | 21:39

Αλέξανδρος Κοψιάλης: Τέλος η συνεργασία με τους Αντετοκούνμπο - Εκτός προφίλ ο διαγωνισμός για το σπίτι

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης έκανε την πρώτη ανάρτηση μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί

ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΨΕΙ 21 Ιαν 2022 | 20:50

Βιασμός 24χρονης: Βίντεο ντοκουμέντο από το πάρτι στη σουίτα "401" - Αλκοόλ, δυνατή μουσική και γέλια

Βίντεο ντοκουμέντο από το πάρτι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη σουίτα "401" του πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ 21 Ιαν 2022 | 19:08

Βιασμός 24χρονης: Πέντε ώρες ολόκληρες κατέθετε ο 33χρονος μετρ του Αχίλλειον - Κατασχέθηκαν υπολογιστής και κινητά

Πολύωρη ήταν η κατάθεση του 33χρονου ο οποίος φέρεται να προσκάλεσε την 24χρονη στο Πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης