Τα Χριστούγεννα σε λίγες μέρες πλησιάζουν και τα αγαπημένα μας γλυκά έχουν την τιμητική τους. Ο λόγος φυσικά για τα μελομακάρονα! Γίνεται όμως τα μελομακάρονα να είναι χωρίς ζάχαρη και να παραμένουν το ίδιο νόστιμα; Κι όμως γίνεται και η παρακάτω συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα σας εντυπωσιάσει.
Τα πιο γευστικά μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:
Υλικά Συνταγής
- 1/2 φλ. σπορέλαιο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ κονιάκ
- 1/2 φλ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
- 1 /2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 2-3 κ.σ. κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς (δείτε παρακάτω)
- 1 /2 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γλ. κανέλα (κοφτό)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 3½ φλ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ ή αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γαρνίρισμα
ψιλοκομμένο καρύδι
Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο μίγμα για τα υγιεινά μελομακάρονα διαίτης χωρίς ζάχαρη, με στέβια και αλεσμένους χουρμάδες. Για τα υγιεινά μελομακάρονα με στέβια, συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Για το μίγμα
- Με το κόσκινο κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι αλλά και το baking powder σε ένα μπολ.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μίγμα.
- Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
- Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Τα ταψιά δεν χρειάζονται λάδωμα καθώς η ζύμη είναι λιπαρή.
- Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Το μυστικό κι ένα ακόμα!
Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής, επειδή κρατάει παραπάνω υγρασία, θέλουν λίγα λεπτά επιπλέον ψήσιμο.
Πιο τραγανά κι αφράτα μπορούν να γίνουν με το κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για το σιρόπι
Αφού ψηθούν τα υγιεινά μελομακάρονα διαίτης χωρίς ζάχαρη, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Το μυστικό για το σιρόπιασμα
Εάν θέλετε, μπορείτε να σιροπιάσετε τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με σκέτο χλιαρό μέλι. Χωρίς να το βράσετε σε σιρόπι. Απλά, μπορείτε να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να αραιώσει η σύσταση του και διατηρήστε το ζεστό.
- Τοποθετούμε σε ταψί όλα τα κρύα μελομακάρονα διαίτης το ένα πλάι στο άλλο, να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
- Όσο ακόμα το σκέτο μέλι είναι ζεστό κι αραιό, περιχύστε σιγά σιγά τα κρύα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη στο ταψί.
- Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο καρύδι τα μελομακάρονα με στέβια. Αφήστε τα να σταθούν για 5′ και βάλτε τα σε πιατέλα.
- Για υγιεινά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με χουρμάδες
- Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10′, σε ζεστό νερό να μαλακώσουν.
- Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε την πάστα χουρμά με πορτοκάλι στα υγρά υλικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr