Tα πέντε κορυφαία εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε αυτό το καλοκαίρι

Νέα εστιατόρια που δημιουργούν προσδοκίες και αφήνουν υποσχέσεις για σπουδαία πράγματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
5 εστιατόρια που ανεβάζουν σημαντικά τον γαστρονομικό πήχη στην Αθήνα.

Νέα εστιατόρια -ή περίπου νέα, λόγω των lockdown- που δημιουργούν προσδοκίες και αφήνουν υποσχέσεις για σπουδαία πράγματα στο άμεσο ή το πιο μακρινό μέλλον, στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο της γαστρονομίας.

Έτσι ακριβώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα παρακάτω 5 νόστιμα spot.

Le Pavillon

Το νέο εστιατόριο του Jean-Charles Métayer και του Άγγελου Κονταράτου στο Χαλάνδρι άνοιξε μόλις λίγα 24ωρα πριν το πρώτο lockdown και έτσι άργησε κάπως να συστηθεί στο κοινό. Η αναμονή ωστόσο άξιζε και με το παραπάνω. Το εν λόγω μέρος περιέχει την ουσία μίας άλλης εποχής, προσαρμοσμένη στις υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις του σήμερα.

Η αναπροσαρμογή του κτίσματος που φιλοξενεί το Le Pavillon επικεντρώθηκε στην ανάδειξη και στον εκσυγχρονισμό αυτού του τύπου κτιρίου με την εσωτερική αυλή, την κομψή είσοδο και την πυκνή βλάστηση, αποτελώντας ένα καταφύγιο για όποιον το επιλέξει.

Tα πέντε κορυφαία εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε αυτό το καλοκαίρι

Στο μενού του Le Pavillon, ο σεφ θέλει να μοιραστεί με τους καλεσμένους του, τα δικά του αγαπημένα πιάτα από τη γαστρονομική του πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πάθος του για το ψάρι κυριαρχεί και η αγάπη του για τα κορυφαία υλικά, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και με κριτήριο επιλογής την εποχικότητα, τον οδηγούν στη δημιουργία ενός μενού με μεσογειακό ταμπεραμέντο και γαλλικές τεχνικές.

Pelagos

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο (μόλις 32 ετών) Ιταλός σεφ Luca Piscazzi -που προηγουμένως είχε ηγηθεί της κουζίνας του φημισμένου και βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin παριζιάνικου εστιατορίου La Dame de Pic, στο πλευρό της κορυφαίας Anne-Sophie Pic- αποφάσιζε να αναλάβει τα ηνία του γαστρονομικού κομματιού στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστιες. Κρίνοντας από τη δουλειά που έχει γίνει στο Pelagos έναν χρόνο -και μερικά lockdown- αργότερα, αυτές ήταν απολύτως δικαιολογημένες.

Αν τύχει και βρεθείς στο μπαλκόνι του Pelagos λίγο μετά τις 20.00, θα καταλάβεις γιατί οι ξένοι -κυρίως- επισκέπτες της Αθήνας παθαίνουν την πλάκα τους κάθε φορά που επιλέγουν τα νότια της πρωτεύουσας για τη διαμονή τους.

πιατο

Το ειδυλλιακό σκηνικό που δημιουργείται κατά το ηλιοβασίλεμα είναι μόνο μία από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με έναν εξόχως διαμορφωμένο χώρο που ισορροπεί μεταξύ του ευρωπαϊκού μητροπολιτισμού και της ελληνικής κομψότητας, διατηρώντας τον classy αλλά σε καμία απρόσωπο χαρακτήρα του, τόσο στο εσωτερικό του με την open kitchen όσο και στο μπαλκόνι του.

Αν μπορούσα να το περιγράψω με τρεις μόνο λέξεις, αυτές θα ήταν διακριτικό, φίνο και μελετημένο. Η μαριναρισμένη με λεμόνι και μέντα σαρδέλα, γεμιστή με καρπούζι και κρέμα φέτας και αρωματισμένη με Campari, το παιχνιδιάρικο τραγανό καβούρι γεμισμένο με το κρέας του καβουριού, ginger και λεμονόχορτο και το χαρτί πιπεριάς με καραβίδα και σπιτική cocktail sauce είναι εκείνα που δίνουν το νόστιμο έναυσμα αλλά και τον σαφή μαγειρικό χαρακτήρα του σεφ.

Ακολουθούν κάποια από τα πιο βαριά χαρτιά της κάρτας. Το έξοχο φιλέτο yellowtail, μαριναρισμένο με γλυκάνισο και ούζο, καθώς και το φιλέτο λαβράκι που 'ωριμάζει' για 4 ημέρες σε κρούστα από μαστίχα (με όλα τα θετικά που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο τόσο στην υφή όσο και στη γεύση του), συνοδευόμενο από άνθο αγκινάρας με αυγοτάραχο και μους από μαστίχα και αγκινάρα beurre blanc με καπνιστό χαβιάρι και χαβιάρι λεμονιού είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά δείγματα του blending της μεσογειακής κουλτούρας με τις καθαρά δικές μας πρώτες ύλες.

[[[[[

Το à la royale καλαμάρι, γεμισμένο με τόνο, είναι ένα δείγμα της εμπειρίας του Luca Piscazzi από πραγματικά σπουδαίες κουζίνες. Το ίδιο ισχύει και για ένα από τα επικότερα πιάτα με κρέας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια: Το μοσχαρίσιο φιλέτο Wagyu από την Kagoshima (σ.σ. επιπέδου Α5 μάλιστα - βρίσκεται δηλαδή στο ανώτερο grade αξιολόγησης από τα μέλη της Ιαπωνικής Ένωσης Κατηγοριοποίησης Κρέατος) σερβίρεται με πατάτα ροστί αρωματισμένη με χέλι, coeur de boeuf ντομάτα και σαλάτα tsukudani (σ.σ. συνήθως φτιάχνεται σε πολύ μικρές ποσότητες από φύκια ή λαχανικά, σιγοβρασμένα με μίριν και σάλτσα σόγιας). Το πιάτο ολοκληρώνεται από μία φανταστική όσο και παιχνιδιάρικη καμμένη κέτσαπ.

Delta Restaurant

Ο Θάνος Φέσκος επέστρεψε στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από 12 χρόνια στο εξωτερικό και μία άκρως επιτυχημένη πορεία σε σπουδαία εστιατόρια, κυρίως ως Βοηθός Επικεφαλής Σεφ στο περίφημο Geranium της Κοπεγχάγης - που όπως υποστηρίζει και ο ίδιος άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία του για το φαγητό.

Η βασικότερη αφορμή είναι το Delta Restaurant, το νέο εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας που εδώ και λίγα 24ωρα ξεκίνησε να υποδέχεται το κοινό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με βασικό αξίωμα "καμία απώλεια - καμία σπατάλη", υιοθετηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας του εστιατορίου που θα σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία.

Το εσωτερικό του είναι δομημένο αρχιτεκτονικά με μοναδικό τρόπο και έντονη ελληνικότητα, με τα ηνία της fine dining κουζίνας του να κρατούν οι εξαιρετικά ταλαντούχοι Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας. Τα τρία μενού (omnivore, vegetarian, vegan) βασίζονται στην εποχικότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το cocktail bar υπό την επιμέλεια του Baba Au Rum, στο οποίο μαζί με τα ποτά σερβίρονται και fine dining tapas, ενώ τη wine list επιμελούνται ο Wine Director Άρης Σκλαβενίτης και ο Head Sommelier του Delta Φαίδωνας Δερνίκος.

CTC

Το έξοχο γαστρονομικό concept του Αλέξανδρου Τσιοτίνη δεν αποτελεί ακριβώς new entry στη γαστρονομική σκηνή της πόλης αλλά βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα λόγω της μετακόμισής του από την ευρύτερη περιοχή του Χίλτον και την οδό Διοχάρους στο σημείο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Αθήρι.

Η φιλοσοφία παραμένει πάντοτε η ίδια, με τον χώρο να είναι πολύ πιο φαντασμαγορικό ενώ θα υπάρχει πλέον και ένας όμορφος κήπος. Όσον αφορά την κουζίνα, κινείται στα γνωστά για τον σεφ μονοπάτια, αποκτώντας ωστόσο μεγαλύτερη ελληνικότητα, κυρίως όσον αφορά την έμφαση στην πρώτη ύλη.

Alficon

To Alficon έβγαλε εδώ και λίγο καιρό και πάλι τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Ηρώνδα, με τους ταλαντούχους Έλβι Δημήτρη Ζύμπα και Νίκο Βοργιά να παρουσιάσουν το νέο τους μενού -που ακολουθεί ασφαλώς τις προσταγές της εποχικότητας- στο κοινό. Μετά από δύο lockdowns, το εστιατόριο επιστρέφει λοιπόν, με μία ολοκαίνουρια κάρτα.

Σε αυτήν, συναντάς μόλις 2 επιλογές από το προηγούμενο μενού (παρεμπιπτόντως αυτά είναι η 'Φέτα' και ο 'Μούστος'). Το γενικότερο ύφος πάντως παραμένει το ίδιο, με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα να τιμάται στο έπακρο, ισορροπώντας μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Μεταξύ άλλων μπορείς να απολαύσεις το 'Φράουλα ή Ντομάτα' (μία εικονική φράουλα με γεύση χωριάτικης σαλάτας), το 'Κοτόπουλο' (με κολοκυθάκι στο οποίο 'κάθεται' βερίκοκο και κρόκος αυγού) ή το 'Ορτύκι' (με ασπρομάτικα φασόλια Λήμνου και χυμό από ελληνική ρόκα). Παράλληλα και συμπληρωματικά, μερικά από τα διαχρονικά signatures του Alficon 'παίζουν' ως πιάτα ημέρας.

Πηγή esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 14 Σεπ 2021 | 20:11

Μαρία Ηλιάκη: Βόλτα με τον σύντροφο και την κόρη τους στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Μαρία Ηλιάκη και Στέλιος Μανουσάκης βρίσκονται στην Αθήνα μαζί με την κόρη τους.

MΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ 14 Σεπ 2021 | 19:08

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Πώς θα φάτε στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας με 50% έκπτωση

Οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, αφορμή για να επισκεφτούμε τα καλύτερα εστιατόρια που συστήνονται μέσα από μενού, μόλις στο 50% της αξίας τους.

14 Σεπ 2021 | 15:00

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Τη Δευτέρα απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Δείτε ποιοι βραβεύτηκαν.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 14 Σεπ 2021 | 12:23

Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας: Δράστες με καλάσνικοφ, βερμούδα και τατουάζ - Έβριζαν την... κυβέρνηση

Ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε τράπεζα σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και συγκεκριμένα οδό Μητροπόλεως 53.

ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 12 Σεπ 2021 | 13:27

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα - Μόλις δύο χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 2χλμ. που έγινε αισθητός και στην Αθήνα, σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

11 Σεπ 2021 | 20:07

Athens Pride 2021: Γέμισε χρώμα η Αθήνα - Σημαίες, μουσική και πανό για τον Ζακ Κωστόπουλο [εικόνες]

Η Παρέλαση Υπερηφάνειας, το Athens Pride, στο κέντρο της Αθήνας με σύνθημα "Αυτό που μας ενώνει".

ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ 11 Σεπ 2021 | 11:58

"Παραλύει" η Αθήνα την Κυριακή: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί για τον Ημιμαραθώνιο

Απροσπέλαστο θα είναι την Κυριακή το πρωί το κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων.

ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ. 10 Σεπ 2021 | 19:23

Το Σάββατο το Athens Pride: Έναρξη στην πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα "Αυτό που μας ενώνει"

Το Σάββατο το φετινό Athens Pride στην Αθήνα - Τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης

ΤΙ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ 10 Σεπ 2021 | 07:20

Ράλι Ακρόπολις: Δέκα φωτογραφίες που ξεχώρισαν από το ιστορικό comeback του "Ράλι των Θεών" [εικόνες - βίντεο]

Το ιστορικό Ράλι Ακρόπολις επέστρεψε στην Ελλάδα και οι εικόνες που χάρισε ήταν εντυπωσιακές. Το σημερινό πρόγραμμα.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 09 Σεπ 2021 | 16:35

Ερντογάν: "Η Ελλάδα επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές πολιτικές, να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα"

"Περιμένουμε από την Ελλάδα να αποφεύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες", ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν

ΣΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ» 09 Σεπ 2021 | 15:52

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Τα υποψήφια εστιατόρια και η επανάσταση των πρώτων υλών [εικόνες]

Στην απονομή των Χρυσών Σκούφων, που θα γίνει στις 13/9 στη "Μεγάλη Βρεταννία", ο guest chef Έκτορας Μποτρίνι θα τιμήσει με τον δικό του τρόπο την Επανάσταση των υλικών στη νέα ελληνική κουζίνα.

ΤΟ «ΡΑΛΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» 08 Σεπ 2021 | 18:14

Ράλι Ακρόπολις: Κλείνει το κέντρο την Πέμπτη για την πρώτη ειδική διαδρομή - Μοναδικό "σκηνικό" στην πλατεία Συντάγματος [Εικόνες]

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ράλι Ακρόπολις θα περάσει μέσα από το κέντρο της Αθήνας - Πώς θα κινηθούν Μετρό και Τραμ

5,9 ΡΙΧΤΕΡ 07 Σεπ 2021 | 09:58

22 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Αθήνας το 1999 - Τα 15 "μαύρα" δευτερόλεπτα που έφεραν την καταστροφή [εικόνες]

Πέρασαν 22 χρόνια από τον φονικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα, που άφησε πίσω του θύματα και τεράστιες ζημιές.