Follow us

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οι 3+1 συμβουλές για το κρέας - Η σωστή προετοιμασία και το μαγείρεμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του κρέατος που θα επιλέξετε για το γεύμα των Χριστουγέννων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αρκετοί είναι εκείνοι που εμφανίζουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου φαγητού τόσο εκτός όσο και εντός του σπιτιού.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και κατά την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων.

Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Διαβάστε Επίσης

1. Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο
- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή
- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

2. Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή
- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Διαβάστε Επίσης

3. Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.
- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.
- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74οC.
- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

4. Χειρισμός των περισσευμάτων

- Τοποθετήστε μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC). Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ 27 Νοε 2023 | 08:47

Πήλιο: Ο πιο γνωστός γαστρονομικός προορισμός του χειμώνα - Τα διάσημα πιάτα του

Το πληγωμένο απόι τις πρόσφατες καταστροφές Πήλιο εκτός από την αδιαμφισβήτητη και διαχρονική ομορφιά του έχει καταφέρει να σαγηνεύει τους επισκέπτες του και για πολλούς άλλους λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 17 Νοε 2023 | 12:20

Τρεις ελληνικές σούπες ανάμεσα στις 50 καλύτερες παγκοσμίως - Με κρέας, ζεστές και λαχταριστές

Για μία ακόμα φορά η Ελλάδα φιγουράρει στις διάσημες γαστρονομικές λίστες του Taste Atlas, αυτή τη φορά με τριπλή εκπροσώπηση!

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 15 Νοε 2023 | 10:53

Γαλοπούλα: Πώς έγινε το φαγητό των Χριστουγέννων - Από πότε καθιερώθηκε, η ιστορία του

Η ιστορία με τις κλεμμένες γαλοπούλες τα Χριστούγεννα του 1998.

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 06 Δεκ 2023 | 06:10

Συνταγή: Τα pancakes των Χριστουγέννων - Οι πιο νόστιμες μπουκιές, σε 4 μόλις βήματα

Δεν έχεις ξαναφτιάξει έτσι pancakes και μόλις το κάνεις είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείς από την ιδέα.

05 Δεκ 2023 | 13:22

Κορυφαίες επιδόσεις για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: Η νέα γενιά της χώρας μας δείχνει για ακόμη μια φορά τη δυναμική της

Πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο η ελληνική αποστολή με περισσότερους από 265.000 μαθητές και καθηγητές να έχουν ωφεληθεί από τις δράσεις της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μέσα από τη δεκαετή στρατηγική συνεργασία με τον WRO Hellas

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 05 Δεκ 2023 | 06:47

Συνταγή: Παραδοσιακοί κουραμπιέδες μόνο με 4 υλικά - Καταπληκτικοί, θα ξετρελαθείτε

Αυτή η θεϊκή συνταγή για παραδοσιακούς και αφράτους κουραμπιέδες θα σας κάνει να... γλείφετε τα δάχτυλά σας!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 04 Δεκ 2023 | 06:57

Συνταγή: Πανεύκολα μπισκότα gingerbread - Τέλεια και χριστουγεννιάτικα, χωρίς ζάχαρη

Τα πιο εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα gingerbread χωρίς ζάχαρη είναι εδώ.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 03 Δεκ 2023 | 08:44

Συνταγή: Υγιεινό και νηστίσιμο κέικ με καρύδια και ελαιόλαδο - Πανεύκολο και αφράτο

Για τους νηστεύοντες , αλλά και γι΄ αυτούς που απλά θέλουν να κάνουν μια πιο υγιεινή διατροφή, αυτό το κέικ είναι η καλύτερη πρόταση!

ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Δεκ 2023 | 08:51

Τέλειο σοκολατένιο γλυκό της στιγμής μόνο με 3 υλικά - Πανεύκολο και χωρίς ψήσιμο

Εύκολο, γρήγορο και λαχταριστά σοκολατένιο, αυτό το γλυκό τα έχει όλα. Και χρειάζεται μόλις τρία υλικά.

ΒΡΑΒΕΙΑ GAULT & MILLAU 01 Δεκ 2023 | 20:59

Γιώργος Αθανασόπουλος: Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ που μάγεψε τις Βρυξέλλες με το εστιατόριο "Màloma"

Τα ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιεί στις συνταγές του ο σεφ Γιώργος Αθανασόπουλος.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 01 Δεκ 2023 | 06:10

Συνταγή: Τέλεια και ζουμερά brownies χωρίς ζάχαρη - Με 4 υλικά

Απίστευτα, σούπερ γευστικά ζουμερά brownies χωρίς ζάχαρη με 4 υλικά που θα λατρέψεις να φτιάχνεις.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Νοε 2023 | 06:10

Συνταγή: Ζουμερό και αφράτο ραβανί του ονείρου - Φτιάχνεται πανεύκολα

Ακριβώς αυτό πρέπει να κάνεις με αυτό το ραβανί να παραδοθείς και να το αφήσεις να σε ταξιδέψει… Ενα τέλειο γλυκό αφράτο, ζουμερό και πεντανόστιμο.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 29 Νοε 2023 | 06:10

Συνταγή: Αφράτο κέικ σοκολάτας του 5λεπτου χωρίς ζάχαρη, μόνο με 3 υλικά

Τι γίνεται όταν ανακατεύουμε μπισκότα κακάο-σοκολάτα με γάλα; Φτιάχνουμε το πιο αφράτο κέικ σοκολάτας του 5λεπτου.