Η Ανοιξη των Αζέρων σε ένα τραπέζι γεμάτο συμβολισμούς

«Η γιορτή μας ονομάζεται "Νοβρούζ Μπαϊράμι", που σημαίνει "καινούργια μέρα". Μοιάζει σε αρκετά σημεία με το ελληνικό Πάσχα»

i-anoiksi-twn-azerwn-se-ena-trapezi-gemato-sumbolismous
SHARE THIS
0
SHARES

Γεμάτο συμβολισμούς το γιορτινό τραπέζι για το Νοβρούζ Μπαϊράμι: πιάτα με φύτρες σιταριού, που  συμβολίζουν τη νέα ζωή, μπακλαβάς ως υπόμνηση της γλυκιάς γεύσης της ζωής,  ξηροί καρποί (δύναμη), βαμμένα κόκκινα αυγά (νίκη στη μάχη). Όλα αυτά τα εδέσματα στολίζουν το μεγάλο, μακρόστενο τραπέζι στο Σύλλογο Αζέρων "Qalla", στο κέντρο της  Θεσσαλονίκης. 
Η Σαλατίν Μαμεντλί, γραμματέας του Συλλόγου, φέρνει στο τραπέζι έναν δίσκο με πολλά ποτήρια ζεστό μαύρο τσάι, μεταφέροντας στον χώρο το άρωμα της Ανατολής. Οι καλεσμένοι είναι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)- φίλοι του συλλόγου. 
"Η Γιορτή μας ξεκινάει την ημέρα της ισημερίας, 21 Μαρτίου, άλλα σήμερα (σ.σ. η εκδήλωση έγινε το Σάββατο, 17 Μαρτίου)  κάνουμε  παρουσίαση της γιορτής στους  Έλληνες και ξένους φίλους μας" λέει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ρασίντ Μαμεντλί.   
«Η γιορτή  μας ονομάζεται "Νοβρούζ Μπαϊράμι", που σημαίνει "καινούργια μέρα". Μοιάζει σε αρκετά σημεία με το ελληνικό Πάσχα»   μπαίνει στη συζήτηση η μητέρα της Σαλατίν, Μήδεια Νταμοτσιάδου, ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στον Καύκασο.  

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Εξωτερική φωτογραφία ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook