Play on Early Education: Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο

Οι ομιλητές υπογράμμιζαν πόσο σημαντική υπόθεση είναι το παιχνίδι στην προσχολική αγωγή.

play-on-early-education-me-eksairetiki-epituxia-oloklirwthike-to-sunedrio
SHARE THIS
0
SHARES

Ως επιτυχημένο, χρήσιμο και με ένα ιδιαίτερα θετικό πνεύμα να το χαρακτηρίζει, περιγράφηκε από του συμμετέχοντες, το πρώτο διεθνές συνέδριο Play on Early Education το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας με 5 διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές και 30 ακόμη από 15 χώρες του κόσμου. 

Οι 5 βασικοί ομιλητές ήταν ο σπουδαίος ψυχολόγος από την Βοστώνη Dr. Peter Gray, συγγραφέας εκτός των άλλων του περίφημου βιβλίου «Free to Learn», η εξαιρετικά δημοφιλής Σουηδή παιδαγωγός Suzanne Axelsson, ο Tom Hobson γνωστός ως «Teacher Tom» από το Seattle, ο Meynell Walter από το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρετικός playworker και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Play Association (IPA) σε Αγγλία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία και ο Ιάπωνας Αρχιτέκτονας Takaharu Tezuka, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ο αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει τον καλύτερο παιδικό σταθμό στον κόσμο» και ο οποίος βρίσκεται συχνά καλεσμένος σε ομιλίες TED X.

Takaharu Tezuka
Takaharu Tezuka

Το συνέδριο το παρακολούθησαν συνολικά 220 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τις 2 πρώτες ημέρες να περιλαμβάνουν κυρίως ομιλίες, παρουσιάσεις, διάδραση και συζήτηση ενώ την τρίτη ημέρα το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με εξαιρετικά workshops για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα μικρά παιδιά, μεταξύ άλλων, από την S. Axelsson, τον Μ. Walter, τις εταιρείες Bosch και Εduk8/LEGO® Education καθώς και από τον Αφρικανό καλλιτέχνη Ndioba.

 

 

 

 

 

Το περιεχόμενο του συνεδρίου ήταν εμπλουτισμένο με εισηγήσεις που αναδείκνυαν τον σκοπό του συνεδρίου, καθώς οι ομιλητές υπογράμμισαν πόσο σημαντική υπόθεση είναι το παιχνίδι στην προσχολική αγωγή. Επίσης, προβλήθηκαν παραδείγματα εκπαιδευτικών προσεγγίσεων με προσανατολισμό το παιχνίδι από πολλές χώρες του κόσμου και σε διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. αστικό, φύση κλπ).

 

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις που ειπώθηκαν στο συνέδριο και αξίζει να σημειώσουμε:

«Η Υπακοή δεν είναι καλή για τη δημοκρατία, ένας καλός πολίτης αμφισβητεί την εξουσία.» Τ. Hobson

Tom Hobson
Tom Hobson

 «Αν μια οδηγία δεν μπορούν να την καταλάβουν εύκολα τα παιδιά, τότε η οδηγία είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει.» S. Axelsson

Suzanne Axelsson
Suzanne Axelsson

«Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε κάτι που έχει σχεδιαστεί από τον εκπαιδευτικό, τότε εκτελούν μια δραστηριότητα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις δραστηριότητες, όμως οι δραστηριότητες δεν είναι παιχνίδι.» M. Walter

Meynell Walter
Meynell Walter

«Ελπίζω πως κάποια στιγμή στο μέλλον οι κοινωνίες θα ξαναδώσουν στα παιδιά τον έλεγχο της εκπαιδευτικής τους εξέλιξης και η μάθηση θα ξαναγίνει μια χαρούμενη και συναρπαστική διαδικασία.» P. Gray

Peter Gray
Peter Gray

Τέλος ο διοργανωτής του συνεδρίου και ιδιοκτήτης του Dorothy Snot, δήλωσε: «Ήταν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο συνέδριο διότι συγκέντρωσε στην Ελλάδα τους σημαντικότερους ανθρώπους του play-based education, από ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν μια συγκέντρωση αρίστων!» Γ. Γιαννούδης

Γιάννης Γιαννούδης
Γιάννης Γιαννούδης

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επιτυχίας του συνεδρίου ήταν τα εξαιρετικά σχόλια τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στην αξιολόγηση που διεξάχθηκε από τους συμμετέχοντες. Αναμφίβολα τέτοιου είδους διεθνείς εκδηλώσεις που αφορούν την πρωτοπορία της προσχολικής εκπαίδευσης έχουν συνολικά θετικό αντίκτυπο  και στην πόλη των Αθηνών ως πιθανό συνεδριακό κέντρο.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Bosch, Eduk8 και LEGO® Education, Βίκος καθώς και το Playproud Kids Concept Store και το Free Thinking Zone-Οίκος Ανοχής Σκέψης.

Για περισσότερες πληροφορίες, βιογραφικά ομιλητών κλπ, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.playonathens.com και τα κοινωνικά δίκτυα:

https://www.facebook.com/playonearlyeducation

https://www.instagram.com/playonearlyathens/

https://twitter.com/PlayEarly

 

Χορηγός Επικοινωνίας TheTOC.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook