«Ρόζα Εσκενάζυ»: Η βασίλισσα του Ρεμπέτικου στην Αθηναΐδα

Ο Αντώνης Λουδάρος σκηνοθετεί τη Νεφέλη Ορφανού στον ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ, της βασίλισσας του Ρεμπέτικου. Από τις 25 Οκτωβρίου στην Αθηναΐδα.

roza-eskenazu-i-basilissa-tou-rempetikou-stin-athinaida
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Αντώνης Λουδάρος, ο καλλιτέχνης που ξέρει πως να ζεσταίνει τις καρδιές μας μέσα από την τέχνη του θεάτρου, αυτή την φορά με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, μας προτρέπει να αφεθούμε και να ταξιδέψουμε  στην μυθική ζωή μιας γυναίκας «σύμβολο». Στην ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ που έγραψε μοναδικά ο Παναγιώτης Μέντης και ερμηνεύει με ιδιαίτερο τρόπο η Νεφέλη Ορφανού.

Στον ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ η Νεφέλη Ορφανού
Στον ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ η Νεφέλη Ορφανού

Ένα συγκλονιστικό έργο για τη "βασίλισσα" του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τη «Ρόζα τη ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά» που ήξερε πώς να ξεσηκώνει τα πλήθη. Το «Χαρικλάκι» της, η «Δημητρούλα» της, η «Λιλή τη σκανδαλιάρα», το «Ράμπι-Ράμπι» και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες της που ακούγονται και στην παράσταση μας ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη του 1883 μέχρι την Αθήνα του 1980.

Η Ρόζα, χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, έζησε μια ζωή γεμάτη ένταση και μυστήριο. Η Ρόζα βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, αντίσταση, δικτατορίες κι έρωτες, χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να είναι μια γυναίκα που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της. 

«Ρόζα Εσκενάζυ», η βασίλισσα του Ρεμπέτικου
«Ρόζα Εσκενάζυ», η βασίλισσα του Ρεμπέτικου

Ρόζα η παραβατική, η απρόβλεπτη. Με αληθινό "φως" όμως... Το "φως" της Ρόζας καίει ακόμα και θεραπεύει ψυχές. Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, μας διατάζει σαν γνήσια βασίλισσα, πως να γλεντάμε, πως να πίνουμε, και πως να αγαπάμε.

 

Πληροφορίες παράστασης

Από Τρίτη 25 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη
Ώρα έναρξης: 21:15
Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς - Μουσικοθεατρική Σκηνή (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός)

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook