Το ιστορικό Zonar's άλλαξε όνομα μετά από 80 χρόνια

Οι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν μέσω των σόσιαλ μίντια την μετονομασία του καφέ-εστιατορίου σε Athénée.

to-istoriko-zonars-allakse-onoma-meta-apo-80-xronia
SHARE THIS
0
SHARES

Το διεθνώς γνωστό όνομά του θα αποχωριστεί το γνωστό στέκι Zonar's, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Οι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν μέσω των σόσιαλ μίντια την μετονομασία του καφέ-εστιατορίου σε Athénée. Η απώλεια του ονόματος ZONARS συνέβη μετά από πολυετή διαμάχη  όπως ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο    Σ. Οικονόμου και Συνεργάτες.  

«Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη οι δικηγόροι του γραφείου μας – εξειδικευμένοι στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων – πέτυχαν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας που δικαιώνει πελάτη μας ως μοναδικό δικαιούχο του γνωστού σήματος ZONARS. Η πολυετής δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το έτος 2004 όταν η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα το ζαχαροπλαστείο επί της οδού Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στην Αθήνα κατοχύρωσε στο όνομά της το σήμα ZONAR'S καθώς και διάφορα άλλα σήματα με τη προσθήκη διαφόρων προσδιοριστικών στη λέξη ZONAR'S.  

Η Δικηγορική εταιρεία μας Στέφανος Οικονόμου και Συνεργάτες έχοντας μεγάλη εμπειρία στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων, ανέλαβε για λογαριασμό του πελάτη μας, ο οποίος είχε κατοχυρώσει το σήμα «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» ήδη από το έτος 1940 την δικαστική του εκπροσώπηση μετά την αίτηση διαγραφής των σημάτων της αντιδίκου εταιρείας και πέτυχε την έκδοση θετικών εφετειακών αποφάσεων και τέλος, κατόπιν αίτησης αναίρεσης της αντιδίκου εταιρείας το ΣΤΕ απέρριψε αυτή δίνοντας τέλος σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα και στη πολυετή παράνομη χρήση του σήματος του πελάτη μας με σημαντικής αξίας ζημία για αυτόν.  

Οι δικαστικές αποφάσεις έκριναν ότι τα σήματα «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» του πελάτη μας και το εμπορικό σήμα «ZONAR'S" της αντιδίκου αν και δεν είναι πανομοιότυπα απεικονιστικά εν τούτοις η δεσπόζουσα, κυρίαρχη και έντονης διακριτικής ικανότητας ένδειξη είναι η ένδειξη «ZONAR'S» που προσδίδει στα δύο σήματα σημαντική ομοιότητα.  

Τα δικαστήρια έκριναν επίσης ότι το σήμα του πελάτη μας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» είναι σήμα φήμης λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι, όπως είναι κοινό τοις πάσι, στο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στο κέντρο των Αθηνών, λειτουργούσε από το έτος 1939 το ζαχαροπλαστείο «ZONARS», το συγκεκριμένο, δε, σημείο ανάπτυξης και λειτουργίας της επιχείρησης αυτής , στη συνείδηση του κοινού, έχει συνδεθεί με αυτήν την ίδια την επιχείρηση και τα προϊόντα και υπηρεσίες της και ότι η έντονη, δε φήμη της άλλοτε εκεί λειτουργούσας επιχείρησης του πελάτη μας, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, που δεν λειτουργεί το αρχικό κατάστημά της, το συγκεκριμένο δε σημείο, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και ως τόπος συνάντησης (στου ZONAR'S), αλλά και στο μέλλον ακόμα και αν πάψει να υφίσταται το συγκεκριμένο κτίριο, το σημείο αυτό θα διακρίνεται πάντα με τη φράση «στου ZONAR'S» χωρίς το γεγονός αυτό να χρήζει περαιτέρω απόδειξης.  

Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι προκατατεθέν σήμα του πελάτη μας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» με την πάροδο του χρόνου έχει καταστεί σήμα φήμης ενώ η δραστηριοποίηση της αντιδίκου στο ίδιο ακριβώς οίκημα και χώρο στον οποίο αναπτύχθηκε το κατάστημα Zonars του πελάτη μας, ήτοι στο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου και η κατάθεση σήματος με χαρακτηριστικό τη λέξη "ZONARS» δεν είχε άλλο σκοπό παρά την εκμετάλλευση της φήμης του σήματος του πελάτη μας και της χρήσης του ονόματος "ZONARS" καλλιεργώντας την πλαστή εντύπωση στο μέσο καταναλωτή ότι το παλαιό και φημισμένο εστιατόριο-ζαχαροπλαστείο « ZONARS» λειτουργεί και πάλι, όπως λειτουργούσε και παλαιότερα, πριν την ανακατασκευή του κτιρίου, από την εταιρεία του πελάτη μας και έγινε αντίθετα με την καλή πίστη.  

Zonar's, το πιο γοητευτικό καφέ της Αθήνας

Ένα χρόνο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, το 1939, ο Έλληνας ομογενής Κάρολος Ζωναράς γεννημένος στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στη χώρα μας από τις ΗΠΑ, ανοίγει το  «πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης», όπως το ανέφερε σε χρονογράφημά του ο Δημήτρης Ψαθάς. Ο Ζωναράς ήδη επιτυχημένος βιομήχανος με Σοκολατοβιομηχανία στην Αμερική, στο Οχάιο, ήξερε καλά τα μυστικά της δουλειάς που του είχε δημιουργήσει τεράστια περιουσία. Τα εγκαίνια του ιστορικού καφέ έγιναν  το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. 

Το καφέ στεγάστηκε στην γωνία του τότε Μετοχικού ταμείου Στρατού, στο οικοδομικό τετράγωνο που ήταν πριν οι στάβλοι του βασιλιά. Αρχιτέκτονες του πιο μοντέρνου τότε αρχιτεκτονικά τετραγώνου ήταν οι Βασίλης Κασσάνδρας και Λεωνίδας Μπόνης. Το καφέ «έζησε» ως στέκι των Αθηναίων αλλά και όλων των προσωπικοτήτων και επί πολλές δεκαετίες αποτελούσε κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης, τόπο συνάντησης  της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας.  Ιδιαίτερα, μεταπολεμικά,  από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες.

Θαμώνες του Ζόναρς από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων οι: Σπύρος Μελάς, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Κατσίμπαλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Φρέντυ Γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Ζόναρς, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα, ενώ τα προϊόντα όπως η «αμερικάνικη» Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Ζόναρς μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική. 

Η πολυτέλεια του εσωτερικού του ήταν ασυναγώνιστη. Ξύλινες επενδύσεις από τον Βαράγκη, πολυέλαιοι, κρύσταλλα και οι καθρέφτες,  ακριβά σερβίτσια και λινά τραπεζομάντηλα μέχρι τέλους έδιναν ένα στίγμα ποιότητας και γοητείας διαχρονικής. Εκεί οι Αθηναίοι δοκίμαζαν για πρώτη φορά γλυκά και παγωτά που έμοιαζαν με ευρωπαϊκά. 

Το 1994 χαρακτηρίστηκε «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου», όπως και όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο ανήκει και ανακαινίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 και τις αρχές του 2000. Δίπλα στο ιστορικό Παλλάς, σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της πρωτεύουσας, το Athénée θα σχεδιάσει το δικό του μέλλον στα αχνάρια της παλιάς δόξας του Ζόναρς. 

 

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook