«Ζωγραφική με τα μάτια της ψυχής» για τους Φίλους του Παιδιού

Εκατόν πενήντα έργα της Καδιώς Λαμπροπούλου καταγράφουν την ανάγκη να βλέπεις τον κόσμο αλλιώτικα από την Τρίτη στην Αθηναϊδα. Για το σωματείο: Οι φίλοι του παιδιού

zwgrafiki-me-ta-matia-tis-psuxis-gia-tous-filous-tou-paidiou
SHARE THIS
0
SHARES

«Ετσι ίσως θα συνέβη με τη φύση του Douanier Rousseau, αλλά δεν επιμένω. Για την Καδιώ όμως επιμένω. Είμαι σίγουρη ότι καμβάς, πινέλα, χρώματα και μολύβια είναι σύνεργα γι' αυτήν που καταγράφουν την ανάγκη να βλέπεις τον κόσμο αλλιώτικα με τα μάτια της ψυχής...», έχει πει η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ για το έργο της Καδιώς Λαμπροπούλου (στην κεντρική φωτογραφία έργο της έκθεσης).

Eκατόν πενήντα έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ελαιογραφίες και υδατογραφίες, πορτρέτα, νεκρές φύσεις και τοπία της καλλιτέχνιδας περιλαμβάνει η έκθεση «ΚΑΔΙΩ. Ζωγραφική 1974-2014» που εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 11 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, στον Βοτανικό. Την έκθεση εγκαινιάζει η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ η επιμέλειά της είναι του κριτικού τέχνης, Τάκη Μαυρωτά.

Τα έργα έχουν παραχωρηθεί από τη ζωγράφο Καδιώ Λαμπροπούλου, για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού».

Ο κατάλογος της έκθεσης
 

Παράλληλα, στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων: «Οι πίνακές της είναι η ίδια η ζωγράφος και η ζωγράφος δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από εκείνα που απεικονίζουν τα έργα της. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιο έντονο στις αμέτρητες αυτοπροσωπογραφίες της... Η ποίηση στη ζωγραφική της Καδιώς είναι έντονη και οι εικόνες τείνουν να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο αντίκρυ στα μεγάλα συναισθήματα που εκπέμπουν και προκαλούν.

Τα συναισθήματα αυτά συχνά γίνονται τρικυμιώδη και εκ πρώτης όψεως αδάμαστα. Καταφέρνει όμως να παντρεύει την ηρεμία των πορτρέτων φαγιούμ με ένα αίσθημα ανησυχίας και ταραχής, στοιχεία στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, μια και πηγάζουν από τη φιλοσοφία του επέκεινα. Της απέναντι όχθης, δηλαδή, που άλλοτε τη φανταζόμαστε ήρεμη, γαλήνια και απόκοσμη και άλλοτε σκληρή και αδιαπραγμάτευτη, καθώς οδηγεί σε αδιέξοδες σκέψεις ή και στα ίδια τα αδιέξοδα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου 2014 και συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με όλα τα έργα της ζωγράφου, μαζί με τον χαιρετισμό της Μαριλένας Μαμιδάκη και κείμενα των Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, Βαγγέλη Χρόνη και Τάκη Μαυρωτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook