16χρονος Ινδός μαθητής έφτιαξε συσκευή που μετατρέπει την αναπνοή σε ομιλία

Μαθητής από την Ινδία δημιούργησε συσκευή που μετατρέπει την αναπνοή σε ομιλία για άτομα με προβλήματα ομιλίας και παράλυσης σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

SHARE THIS
0
SHARES

Χαμόγελα αισιοδοξίας σε εκατομμύρια ασθενείς με σύνδρομο ALS, προβλήματα ομιλίας και παράλυσης, έφερε η εφεύρεση του 16χρονου Ινδού μαθητή Arsh Shah Dilbagi, που μετατρέπει την αναπνοή σε ομιλία.  

1,4% του πληθυσμού υποφέρει από τέτοιου τύπου διαταραχές και είναι αντιμέτωπο με μικρότερο προσδόκιμο ζωής εν μέρει λόγω της έλλειψης έκφρασης

Συγκεκριμένα το TALK, μετατρέπει την αναπνοή σε ηλεκτρικά κύματα, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή που ονομάζεται Mem's Microphone. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί ένα ειδικά διαμορφωμένο διάφραγμα, ευαίσθητο στην πίεση, που βρίσκεται ενσωματωμένο σε ένα μικροτσιπ σιλικόνηςμαζί με ακόμη μια συσκευή που ενισχύει τον ήχο της αναπνοής του χρήστη. Ένας μικροεπεξεργαστής στη συνέχεια «μεταφράζει» με βάση τον κώδικα Μορς τις αναπνοές σε τελείες και παύλες. Οι λέξεις αποστέλλονται σε ένα δεύτερο μικροεπεξεργαστή που τις συνθέτει σε φωνή. Η συσκευή διαθέτει εννέα διαφορετικές φωνές που ποικίλλουν σε ηλικία και το φύλο.

 «Μετά τη δοκιμή του τελικού μοντέλου, σε εμένα, τους φίλους και την οικογένειά μου, ήμουν σε θέση να κανονίσω μια συνάντηση με τον επικεφαλής της Νευρολογίας στο Sir Ganga Ram Hospital, στο Νέο Δελχί και να δοκιμάσω το TALK (υπό την επίβλεψη του γιατρού και σε ελεγχόμενο περιβάλλον) σε ένα άτομο που υποφέρει από το SEM και τη νόσο του Πάρκινσον», λέει ο Dilbagi σε συνέντευξή του. «Ο ασθενής μπόρεσε να δώσει  δύο ευδιάκριτα σήματα με την αναπνοή του και η συσκευή λειτούργησε άψογα».

Το απίστευτο με την εφεύρεση του Dilbagi είναι το κόστος της. Για να αντιληφθεί κανείς την σπουδαιότητα της, αρκεί να ειπωθεί πως παρόμοια συσκευή επικοινωνίας χρησιμοποιεί κι ο γνωστός φυσικός Stephen Hawking, της οποίας η τιμή είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ η συσκευή του Dilbagi είναι προσιτή μόλις στα 80 δολάρια! 

 

 

Πηγή: Daily Mail
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook