Απελπισμένος άνεργος ίδρυσε ένα startup. Σήμερα αξίζει 600 εκατομμύρια!

Ενας απελπισμένος άνεργος με καλές σπουδές, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του startup. Σήμερα η εταιρεία του έχει αξία 600 εκατομμύρια δολάρια!

apelpismenos-anergos-idruse-ena-startup-simera-aksizei-600-ekatommuria
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αν σας έλεγαν ότι κάποιος που έχει πτυχίο στα Χρηματοοικονομικά από το Χάρβαρντ, δυσκολεύεται να βρει δουλειά στηWall Street, θα σας φαινόταν απίστευτο.

Κι όμως, αυτό συνέβη στον 29χρονο Ντάνιελ Σακς, συνιδρυτή και συν-διευθύνων σύμβουλο της AppDirect, μιας εταιρείας με διαδικτυακές υπηρεσίες διαχείρισης και εφαρμογών μέσα από την πλατφόρμα cloud.

Όταν αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 2009, ο Σακς προσπάθησε να βρει δουλειά σε μια τράπεζα όπως η Goldman Sachs ή η Morgan Stanley, αλλά δεν τα κατάφερε.

Τα πράγματα φαίνονταν δύσκολα για εκείνον. Η μόνη εργασιακή εμπειρία που είχε την εποχή εκείνη ήταν σε μια μικρή εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ για κακή του τύχη η οικογενειακή επιχείρηση με 100 χρόνια ιστορία, ήταν στα πρόθυρα του κλεισίματος. «Η ζωή μου ήταν δύσκολη» είπε ο Σακς στο Business Insider.

Χωρίς δουλειά και με την οικογενειακή επιχείρηση να βάζει λουκέτο, ο Σακς χρειαζόταν χρόνο για να καθαρίσει το μυαλό του. Αποφάσισε να πάει ένα ταξίδι για να δει έναν παλιό οικογενειακό φίλο του, Νικολά Desmarais, ο οποίος ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο και εργαζόταν στην εταιρεία Bain & Co.

Τότε ακριβώς, ο Σακς άρχισε να σκέφτεται την ιδέα να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Θαύμαζε πάντα το επιχειρηματικό πνεύμα του πατέρα του και πίστεψε ότι μπορούσε να δημιουργήσει κάτι δικό του. Απλώς δεν μπορούσε να αποφασίσει τι ακριβώς ήθελε να κάνει.

Ο φίλος του είχε τότε μεγάλους πελάτες από εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους για την αναβάθμιση του λογισμικού τους. Έτσι αντιλήφθηκε τη στροφή της βιομηχανίας προς το λογισμικό cloud. Και τότε ο Σακς κατάλαβε τι ήθελε να κάνει.

«Συνειδητοποιήσαμε το cloud computing θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Θα μπορούσε ακόμη να σώσει την οικογενειακή μου επιχείρηση» λέει ο ίδιος.

Πέρασε τους επόμενους πέντε μήνες ολοκληρώνοντας το επιχειρηματικό του σχέδιο. Έπεισε επίσης τον φίλο του να εγκαταλείψει την εργασία του για να εργαστούν και οι δύο στο νέο startup. Οι γονείς του φίλου του απογοητεύτηκαν επειδή ο γιος του εγκατέλειψε μια τόσο καλή δουλειά, ωστόσο εκείνος ήταν αποφασισμένος. Ετσι, οι δύο φίλοι δημιούργησαν την AppDirect .

Οι δύο φίλοι που δημιούργησαν έναν κολοσσό
Οι δύο φίλοι που δημιούργησαν έναν κολοσσό

Η AppDirect είναι μια εταιρεία που δημιουργεί εφαρμογές για εταιρείες. Βασίζεται ουσιαστικά σε ένα app store για τους πελάτες της, που μοιάζει πολύ με το iTunes ή το Google Play, αλλά διαθέτει μόνο εφαρμογές για επιχειρήσεις. Συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Samsung ή η Rackspace.

Αν και οι υπηρεσίες της AppDirect ενδεχομένως να ακούγονται απλές, ωστόσο οι επιχειρήσεις πρέπει να δαπανήσουν πολλούς πόρους για τη δημιουργία των δικών τους app stores, και προτιμούν την εξωτερική ανάθεση σε εταιρείες όπως η AppDirect.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η επιχείρηση σαρώνει. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Comcast, η Deutsche Telekom, και ADP. Τα έσοδά της διπλασιάστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και ανήλθαν σε 18 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος.

Πλέον, ξεκινά νέο γύρο χρηματοδότησης 50 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, ενώ η αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια δολάρια. Εχουν ήδη γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο, το Μόναχο, το Λονδίνο και το Μόντρεαλ...

Και να σκεφτείτε ότι αν είχε βρει δουλειά στη Γουόλ Στριτ, δεν θα είχε ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση. Κάθε εμπόδιο για καλό, που θα έλεγαν οι παλαιότεροι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook