Δύο Ελληνες «κατακτούν» τις ΗΠΑ με ένα startup

Τους είπαν τρελούς που άφησαν τις σίγουρες δουλειές τους. Εφτιαξαν εφαρμογή για κινητά σε ένα δωμάτιο στην Καλαμάτα, ξεπέρασαν την τρελή γραφειοκρατία και πλέον κατακτούν τη διεθνή αγορά.

duo-ellines-kataktoun-tis-ipa-me-ena-startup
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πριν από έναν περίπου χρόνο δύο φίλοι ξεκίνησαν το Locish - μια εφαρμογή μεταξύ Foursquare και Yelp που επιτρέπει σε όσους ταξιδεύουν να ζητούν από ντόπιους τις συστάσεις για μέρη για να φάνε, να πιουν και να διασκεδάσουν. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται ήδη στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, αφού εξασφάλισαν χρηματοδότηση σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων από διεθνείς επενδυτές. Ωστόσο, το δύσκολο δεν ήταν να βρουν τα χρήματα, αλλά να αφήσουν τις δουλειές τους στον δημόσιο τομέα.

Η σύλληψη της ιδέας

Ο Αλέξης Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Ζωντανός, σκέφτηκαν να κάνουν ένα όνειρό τους πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2012. Αρχισαν να δουλεύουν την εφαρμογή Locish μέσα σε ένα δωμάτιο, στην Καλαμάτα όπου ζούσαν. Ηταν μια εφαρμογή για ταξιδιώτες, καθώς διαισθάνθηκαν ότι η τουριστική βιομηχανία μετακινούνταν προς στο διαδίκτυο και κυρίως στα κινητά.

Σήμερα, η εφαρμογή τους χρησιμοποιείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η“Locish” προσφέρει δουλειά σε άλλα 5 άτομα εκτός των δημιουργών του, και έχει δικά της γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο το ταξίδι τους μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολο. Από την σύλληψη της ιδέας μέχρι σήμερα συνάντησαν ασυνήθιστα εμπόδια.

Ο Αλέξης Χριστοδούλου ήταν δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο και όσο και αν ακούγεται περίεργο δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση να παραιτηθεί.

Ο Αλέξης Χριστοδούλου, 37 ετών, και ο συνεργάτης του Γρηγόρης Ζωντανός, 34.

Τεράστια τα εμπόδια γραφειοκρατίας

Και οι δύο χαρακτηρίζουν αποθαρρυντική την τεράστια λίστα των εμποδίων που βρήκαν μπροστά τους λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν λόγω της κρίσης, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς» λέει στη WSJ ο Αλέξης Χριστοδούλου.

Η μητέρα του "φρίκαρε" όταν της είπε ότι πρόκειται να εγκαταλείψει την ασφαλή δουλειά του ως δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο. Το εντυπωσιακό είναι ότι χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να παραιτηθεί οριστικά.

Όταν κατέθεσε για πρώτη φορά την παραίτησή του, οι προιστάμενοί του αρνήθηκαν να την δεχτούν, θεωρώντας τον τρελό και πιστεύοντας ότι τελικά θα έρθει στα συγκαλά του και θα αλλάξει γνώμη. Όταν αυτό απέτυχε, ο Αλέξης αποφάσισε να σταματήσει να πηγαίνει για δουλειά.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αν ένας εργαζόμενος απουσιάσει αδικαιολόγητα από την εργασία του για 21 συνεχόμενες ημέρες, απολύεται.

Ωστόσο, πέρασαν επτά μήνες χωρίς να πηγαίνει για δουλειά μέχρι να λάβει την πολυπόθητη γνωστοποίηση ότι η επιστολή παραίτησής του είχε γίνει δεκτή. Ηταν τότε που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να μειώσει τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις από των διεθνών πιστωτών, προσφέροντας όρους για ένα σχέδιο διάσωσης της οικονομίας στην Ελλάδα.

Δεν τελείωσαν τα πράγματα τόσο απλά όμως αφού ο Αλέξης έλαβε νέα ειδοποίηση ότι είχαν πάρει πίσω την αποδοχή της παραίτησής του, ότι ο μισθός του θα ξεκινούσε εκ νέου, και αυτός θα έπρεπε να αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα και ενδεχόμενη απόλυση.

Όλα αυτά, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να τον υπολογίζει μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που απολύονταν. Ετσι, έπρεπε να τον προσλάβει ξανά, έτσι ώστε να μπορεί να τον απολύσει, είπε ο ίδιος. Το Υπουργείο Παιδείας δεν σχολίασε το θέμα.

Εξοργισμένος ο κ. Χριστοδούλου άρχισε μια εκστρατεία στα ΜΜΕ για να αναδείξει την ιστορία του. Μόλις αυτό συνέβη, απολύθηκε (επιτέλους!).

«Πουλήσαμε στο ebay ρούχα, βιβλία, ποδήλατα για να επιβιώσουμε»

Ο Γρηγόρης Ζωντανός, συνεργάτης της επιχείρησής του, επίσης δυσκολεύτηκε. Αφού έφυγε από μια καλοπληρωμένη δουλειά σε τράπεζα και μετακόμισε στην Αθήνα για να ξεκινήσει τη νέα επιχείρηση, βρέθηκε άστεγος όταν ο αδελφός του, συγκλονισμένος από την παραφροσύνη του, δεν τον άφησε να μείνει μαζί του, λέγοντάς του: «Αν αυτή είναι η απόφασή σου, δεν θα σε διευκολύνω.»

«Αναγκάστηκα να κοιμάμαι στον καναπέ της φίλης του Αλεξ για μήνες» αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στη WSJ. «Ο αδελφός μου, που ζει επίσης στην Αθήνα, βρήκε την ιδέα μου τόσο τρελή που δεν ήθελε να με υποστηρίξει, μήπως και άλλαζα γνώμη», θυμάται.

«Δεν είχαμε καθόλου χρήματα σε εκείνο το σημείο. Πουλήσαμε βιβλία, gadgets, ρούχα, ποδήλατα στο eBay, για να τα βγάλουμε πέρα.»

Ωστόσο, απέδειξαν σε όλους ότι η απόφασή τους, αν και τολμηρή, ήταν απόλυτα σωστή. Μέσα σε 2 χρόνια, η Locish όχι μόνο επιβίωσε αλλά και άκμασε. Πλέον, η εφαρμογή app Locish έχει εξαπλωθεί από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Και έπεται συνέχεια.

 


Πηγή: Με πληροφορίες από Wsj

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook