Εκλεισαν τους δρόμους στρώνοντας κάτω ...βιβλία

Η λογοτεχνία εναντίον του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους.

ekleisan-tous-dromous-strwnontas-katw-biblia
SHARE THIS
0
SHARES

Έναν από τους κύριους δρόμους της πόλης Αν Άρμπορ στην Πολιτεία του Μίσιγκαν μετέτρεψε σε λαμπερό ποτάμι από 11.000 βιβλία, η ισπανική ομάδα σχεδιαστών luzinterruptus. Ο δρόμος, χώρος ηχορύπανσης και ρύπανσης από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, μετατράπηκε για μία βραδιά σε καταφύγιο ηρεμίας. Στο τέλος της βραδιάς, τα βιβλία τα πήραν μαζί τους ως ενθύμιο οι παριστάμενοι.

«Θέλουμε να κάνει κατάληψη των δρόμων η λογοτεχνία και να γίνει ο κατακτητής όλων των δημόσιων χώρων, προσφέροντας στους διερχόμενους μια περιοχή χωρίς κυκλοφοριακή κίνηση, δίνοντάς τους για λίγες ώρες τη δυνατότητα να παραδοθούν στη γραπτή λέξη» εξήγησαν οι Ισπανοί σχεδιαστές. «Με αυτόν τον τρόπο, ένας χώρος στην πόλη που συνήθως είναι αφιερωμένος στην ταχύτητα, τη ρύπανση και τον θόρυβο γίνεται, για μία νύχτα, ένας χώρος ειρήνης, γαλήνης και συνύπαρξης, φωτισμένος από το απαλό θαμπό φως που βγαίνει από τις σελίδες των βιβλίων» πρόσθεσαν.

Το φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης διοργάνωσε την εκστρατεία δωρεάς για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου για την εγκατάσταση αριθμού των βιβλίων. Συνέβαλε επίσης στη διακοπή για 24 ώρες της κυκλοφορίας στη διασταύρωση των οδών State Street και Liberty Street. Μια ομάδα 90 εθελοντών βοήθησε στην ετοιμασία των βιβλίων που συγκεντρώθηκαν και στο να τοποθετηθούν μέσα στις σελίδες του καθενός από ένα μικρό φωτάκι.

Η εγκατάσταση «Λογοτεχνία κατά της Κίνησης» φιλοξενήθηκε στην Αν Άρμπορ – μετά την παρουσία της στο Τορόντο, τη Μελβούρνη, τη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη – κατόπιν αίτησης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η πόλη δεν επελέγη τυχαία: η Αν Άρμπορ είναι πολύ κοντά στο Ντιτρόιτ, το λίκνο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

πηγή ΑΠΕ

φωτο Melisa Hernández e John Eikost courtesy of LuzInterruptus

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook