Ελληνας ο κορυφαίος e-ταβλαδόρος σε όλο τον κόσμο!

Δεύτερο χρυσό μετάλλιο στον κόσμο για την ηλεκτρονική εφαρμογή «Παλαμήδης» που προκαλεί τους παίκτες να παίξουν τάβλι με αντιπάλους με προηγμένη τεχνική νοημοσύνη.

ellinas-o-korufaios-e-tabladoros-se-olo-ton-kosmo
SHARE THIS
0
SHARES

Οι έλληνες έχουν παράδοση στο τάβλι αλλά εδώ δεν μιλάμε για το παραδοσιακό ξύλινο τάβλι που κάνει θραύση σε καφενεία και καφετέριες.

Μιλάμε για την ηλεκτρονική έκδοση του παιχνιδιού την οποία δημιούργησαν έλληνες επιστήμονες από την ερευνητική ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τον τον κ. Νικόλαο Παπαχρήστου, υποψήφιο διδάκτορα, υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή κ. Ιωάννη Ρεφανίδη.

Το όνομα της εφαρμογής είναι «Παλαμήδης» και ο χαρισματικός «εγκέφαλός» του βραβεύτηκε για δεύτερη φορά με το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδας Υπολογιστών, τον 18ο παγκόσμιο διαγωνισμό επιτραπέζιων παιχνιδιών για προγράμματα υπολογιστών, που διεξήχθη στο Λέιντεν της Ολλανδίας (30/6-5/7/2015).

«Παίξε τάβλι με αντίπαλο προηγμένη τεχνική νοημοσύνη», προτρέπει τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και έξυπνων συσκευών ο «Παλαμήδης», που διατίθεται δωρεάν για windows και android από την ιστοσελίδα του (πατήστε εδώ). Το πρόγραμμα υποστηρίζει μια πληθώρα παραλλαγών τάβλι, καθώς εκτός από τα παραδοσιακά «Πόρτες», «Πλακωτό» και «Φεύγα» διατίθενται και τα narde, nackgammon, hypergammon και takhteh, ενώ η λίστα των παραλλαγών εμπλουτίζεται συνεχώς.

Ο «εγκέφαλος» του Παλαμήδη χρησιμοποιεί τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, που εκπαιδεύτηκαν παίζοντας εκατομμύρια παρτίδες με το εαυτό τους, χρησιμοποιώντας την τεχνική της ενισχυτικής μάθησης.Η επιλογή του ονόματος, που δόθηκε στο πρόγραμμα, δεν είναι τυχαία, καθώς στον πολυμήχανο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας «Παλαμήδη», αποδίδονται η επινόηση του ζαριού και διαφόρων επιτραπέζιων παιχνιδιών, η επινόηση των μέτρων και των σταθμών και η διαίρεση του έτους σε ώρες ημέρες και μήνες.

Στη φετινή Ολυμπιάδα Υπολογιστών έλαβαν μέρος 108 συμμετέχοντες σε 28 αγωνίσματα. Ο Παλαμήδης, νίκησε το πρόγραμμα GNU Backgammon, το οποίο έχει στο παρελθόν κερδίσει μια φορά το χρυσό και πέντε φορές το αργυρό μετάλλιο, καθώς και το πρόγραμμα BGBlitz, το οποίο στο παρελθόν κατέκτησε τρεις φορές το χρυσό μια φορά το αργυρό μετάλλιο και μία φορά το χάλκινο μετάλλιο.

Η Ολυμπιάδα διεξάγεται από το 1989 παράλληλα με το συνέδριο Advances in Computer Games και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προβολή της έρευνας στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στα παιχνίδια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook