Ενα ρομπότ που «πιάνει πουλιά στον αέρα»

Εχει αντιδράσεις αστραπιαίες. Πιάνει ό,τι του πετούν σε χρόνο μικρότερο από πέντε εκατοστά του δευτερολέπτου. Αυτό το ρομποτικό χέρι θα χρησιμοποιηθεί για να πιάνει «σκουπίδια» στο διάστημα.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ελβετοί ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ρομποτικό χέρι που έχει αστραπιαίες αντιδράσεις και μπορεί να πιάνει στον αέρα ό,τι του πετούν, αρπάζοντας το ιπτάμενο αντικείμενο σε λιγότερα από πέντε εκατοστά του δευτερολέπτου. 

Μια πρώτη πρακτική εφαρμογή θα είναι στο διάστημα προκειμένου να αρπάζει ταχέως κινούμενα και επικίνδυνα «σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, είναι ένας ρομποτικός βραχίονας με ανοιχτή παλάμη, ο οποίος παραμένει τελείως ακίνητος, έως ότου δει κάτι να πετιέται προς το μέρος του.

Το βιονικό χέρι έχει μήκος ενάμιση μέτρο, διαθέτει τρεις αρθρώσεις και τέσσερα δάχτυλα. Θεωρείται μοναδικό στο είδος του διεθνώς, χάρη στην ικανότητά του να πιάνει αντικείμενα ακανόνιστου σχήματος σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Θα πιάνει «σκουπίδια» στο διάστημα!

Μια πρώτη πρακτική εφαρμογή του επιδέξιου ρομποτικού βραχίονα θα είναι στο διάστημα, πάνω σε ένα δορυφόρο, προκειμένου να αρπάζει ταχέως κινούμενα -και εν δυνάμει επικίνδυνα- «σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Οι Ελβετοί ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο εκμάθησης του ρομπότ του τύπου «μαθαίνω από τα λάθη μου», καθώς του πέταγαν συνεχώς διάφορα αντικείμενα, ώστε οι κάμερες-μάτια του να καταγράφουν συνεχώς νέα δεδομένα τροχιών, ταχύτητες κ.α., ωσότου -με τη βοήθεια των κατάλληλων αλγόριθμων- το ρομπότ τελικά έμαθε να αντιδρά με ακρίβεια.

Οι Ελβετοί ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο εκμάθησης του ρομπότ του τύπου «μαθαίνω από τα λάθη μου»

Η δημιουργός του, καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αλγορίθμων και Συστημάτων Μάθησης στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης, Οντ Μπιγιάρ, είπε: «Τα ρομπότ θα έχουν όλο και πιο έντονη παρουσία στις καθημερινές ζωές μας και θα χρησιμοποιούνται για να εκτελούνται διάφορες εργασίες, συνεπώς θα πρέπει να μπορούν να πιάνουν ή να αποφεύγουν πολύπλοκα κινούμενα αντικείμενα. Χρειαζόμαστε όχι μόνο μηχανές που να είναι ικανές να αντιδρούν άμεσα, αλλά επίσης να προβλέπουν την δυναμική τροχιά του κινούμενου αντικειμένου και να κινούνται ανάλογα». Η δημοσίευση έγινε στο κορυφαίο περιοδικό ρομποτικής «IEEE Transactions in Robotics».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook