GAKU όπως λέμε σούσι. Οι εμπνευστές του εστιατορίου στο TOC

Τι είναι αυτό, αλήθεια, που έχει κάνει αυτό το «σουσάδικο» ... «να σε κάνει να θες να ξαναπιάσεις τα chopsticks»;

gaku-opws-leme-sousi-oi-empneustes-tou-estiatoriou-sto-toc
|
SHARE THIS
0
SHARES

Χωρούν τα «εύκολο, ευτυχισμένο και ευχάριστο», σε μία λέξη; Ναι, στην Ιαπωνική Gaku. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που την επέλεξε η επιχειρηματική ομάδα πίσω από το GAKU Sushi Izakaya για να τιτλοδοτήσει «ένα από τα μαγαζιά που σε κάνουν να θες να ξαναπιάσεις τα chopsticks», όπως ευρέως έχει γραφτεί στον Τύπο.

Οι εμπνευστές του GAKU, λοιπόν, που μετά το Χαλάνδρι απέκτησε και ... downtown πρόσωπο, αποτελώντας ένα από τα it «σουσάδικα» της πόλης μας, ανοίγουν στο TheTOC την καρδιά και την κουζίνα τους:

 

- Τι σημαίνει GAKU; Γιατί διαλέξατε αυτή την ονομασία για το εστιατόριό σας;

«GAKU στα Ιαπωνικά σημαίνει “εύκολο, ευτυχισμένο και ευχάριστο”, όλα σε μία λέξη. Ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο όνομα είναι γιατί αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία του GAKU, στο οποίο ο πελάτης μπορεί να απολαύσει την υψηλής ποιότητας Ιαπωνική κουζίνα του εστιατορίου σε ένα εκλεπτυσμένο αλλά ανεπιτήδευτο περιβάλλον, αποκομίζοντας μια ευχάριστη εμπειρία».

- Ποιοι είναι εκείνοι που κινούν τα επιχειρηματικά νήματα στο Gaku και ποιο το παρελθόν τους στο χώρο της εστίασης; Ποιος ο εμπνευστής αυτής της συνεργασίας;

«Η επιχειρηματική ομάδα του GAKU δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχοντας δημιουργήσει μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της Αθήνας, τα οποία διακρίνονται τόσο για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους όσο και για τη διαχρονικότητά τους».

 

- Εχει γραφτεί για το GAKU ότι «είναι από τα μαγαζιά που σε κάνουν να θες να ξαναπιάσεις τα chopsticks, όταν οι αλυσίδες των sushi-bars που έχουν πλημμυρίσει την Αθήνα, σε έχουν κάνει να μη θες ούτε να τ' αγγίξεις…» Σε τι διαφοροποιηθήκατε από τα υπόλοιπα «σουσάδικα» της Αθήνας;

«Αναμφισβήτητα στην ποιότητα των υλικών, η οποία αποτέλεσε εκ αρχής αδιαπραγμάτευτο κανόνα. Στόχος μας ήταν το μενού του GAKU να αποτελείται στην πλειοψηφία του από φρέσκα ελληνικά ψάρια και για το λόγο αυτό στο GAKU θα βρείτε πρωτίστως ελληνικά ψάρια, όπως μπαρμπούνι, σαφρίδι, ροφό, συναγρίδα, φαγκρί, λαβράκι, τόνο, καραβίδα, γαρίδα και πολλά άλλα ανάλογα με την εποχή.  Ωστόσο, η επιτυχία ενός εστιατορίου εξαρτάται από πολλές συνισταμένες, όπως μεταξύ άλλων, η ποιότητα και η επεξεργασία των πρώτων υλών, η τεχνική κατάρτιση των μελών της κουζίνας, η ομάδα που απαρτίζει το σέρβις του εστιατορίου, το management, ο χώρος, ο πελατοκεντρικός χαρακτήρας που αποπνέει ένα εστιατόριο, και πολλά άλλα. Η σύζευξη και βελτιστοποίηση καθενός από αυτούς του παράγοντες, απαιτεί καθημερινή ενασχόληση από το σύνολο της ομάδας, με την κατάλληλη καθοδήγηση του management. Η αγάπη για το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε και η καθημερινή μας τριβή, προκειμένου να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε καθημερινά σε όλους τους τομείς, είναι αυτό που μας έχει αναδείξει ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης».

 

- Γιατί πιστεύετε ότι η Αθήνα γύρισε την πλάτη της στο sushi;

«Γιατί όπως πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα, η ελληνική επιχειρηματικότητα εξαντλεί πολλές φορές την δημιουργικότητα της στην αντιγραφή της διπλανής πόρτας. Είναι μια αντιστοιχία του γιατί η Αθήνα γύρισε την πλάτη στο frozen yogurt».

 

- Γιατί αποφασίσατε μετά το Χαλάνδρι, το GAKU να αποκτήσει δεύτερη έδρα στο Σύνταγμα; Είναι πιο «εύκολη» ή πιο «δύσκολη» περιοχή;

«Το Σύνταγμα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κέντρου τα τελευταία δύο χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η ανάπτυξη αυτή μας βρίσκει ήδη εγκατεστημένους στην εκεί. Πολλές αξιόλογες επιχειρηματικές κινήσεις αποκαλύπτονται καθημερινά, είτε είναι στο χώρο της εστίασης είτε γενικότερα στον τουριστικό κλάδο, και αυτό μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο για την περιοχή όσο και για εμάς. Η περιοχή δεν είναι ευκολότερη ή δυσκολότερη από το Χαλάνδρι. Είναι διαφορετική».

 

- Εγκατασταθήκατε σ' ένα χώρο που επί πολλά χρόνια στέγαζε το «Furin Kazan». Σε τι διαφοροποιηθήκατε;

«Στα πάντα. Στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην καθαριότητα και την άνεση του χώρου με την πλήρη ανοικοδόμησή του, στην εξέλιξη της Ιαπωνικής κουζίνας. Το Furin Kazan απότελεσσε πρωτοπόρο της Ιαπωνικής κουζίνας στην Αθήνα με μια μακρά και επιτυχημένη παρουσία. Πλέον για εμάς, το GAKU είναι η ενσάρκωση μια νέας εποχής σε ότι αφορά τη γαστρονομική ταυτότητα του εστιατορίου, η οποία το μόνο κοινό που μοιράζεται με το προηγούμενο εστιατόριο που στεγαζόταν στο χώρο είναι η Ιαπωνική της προέλευση. Το μενού του GAKU είναι εμπλουτισμένο με όλα τα είδη της Ιαπωνικής κουζίνας πέρα από το sushi, όπως τα πιάτα izakaya style και αυτά του Robata Grill. Επίσης το GAKU θέλοντας να προσφέρει μια συνολική εμπειρία, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή Premium Ιαπωνικών Sake στην Αθήνα, τα οποία πλαισιώνουν ιδανικό το μενού».

 

-Πως κατορθώσατε και δεν «περνούν» οι μυρωδιές στον κυρίως χώρο της εστίασης, κάτι για το οποίο σχολιάστηκε η προηγούμενη ιδιοκτησία;

«Με πλήρη ανοικοδόμηση του χώρου και αλλαγή του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού του εστιατορίου. Μια επένδυση υψηλού κόστους, η οποία όμως ήταν απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευχάριστο, το οποίο θα συνάδει με την υψηλή αισθητική του χώρου».

- Μιλήστε μας για την επιλογή του Go Nagano ως επικεφαλής στην κουζίνα. Από ποιους άλλους πλαισιώνεται; Ποια η φιλοσοφία των πιάτων του;

«Ο σεφ του GAKU Tsuyoshi Nanano πλαισιώνει την εστιατορική ομάδα από την πρώτη μέρα. Από κιθαρίστας και μάνατζερ κλασσικής μουσικής αποφάσισε πριν δέκα χρόνια να αλλάξει τη ζωή του και να ασχοληθεί με το δεύτερο πάθος του. Σπούδασε με τον sushi master Kawasumi στην Ιαπωνία. Δεν είναι όμως ένας σούσι σεφ που ξέρει να φτιάχνει μόνο σούσι άλλα όλη την γκάμα της ιαπωνικής κουζίνας, Η φιλοσοφία του για την ιαπωνική κουζίνα είναι παραδοσιακή, αλλά εξελίσσεται συνεχώς. Το sushi που φτιάχνει βασίζεται στο παραδοσιακό σούσι του Τόκιο, γνωστό ως Edomae sushi».

 

- Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα signature πιάτα που διαθέτετε; Εσείς, για παράδειγμα, τι επιλέγετε από το μενού;

«Crab Tartare, Crispy Shrimp Bites, Rikyu Roll, Spicy Salmon Teriyaki, όλα τα νέα πιάτα από το Robata Grill όπως Wagyu steak, και φυσικά την καθημερινή επιλογή των φρέσκων ελληνικών ψαριών σε sashimi και nigiri».

- Μιλήστε μας λίγο και για την φιλοσοφία της αισθητικής των χώρων σας. Ποιος την υπογράφει; «Παντρεύεται» κατά κάποιο τρόπο η διακόσμηση με τη γεύση;

«Η φιλοσοφία του χώρου διακρίνεται από τη minimal διάθεση με καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές. Σκοπός ήταν να αποφευχθεί η υπερβολή του Ιαπωνικού στοιχείου που παρατηρείται σε άλλα εστιατόρια και να δημιουργηθεί ένας χώρος υψηλής αισθητικής. Την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη υπογράφει το γραφείου AUDO Architechts του Κωστή και Φοίβου Σκρουμπέλου».

- Πόσο πολύ σας ενδιαφέρει η σχέση ποιότητας - τιμής στο GAKU; Με ποιο «τίμημα» μπορεί κανείς να χορτάσει απολαμβάνοντας αντιπροσωπευτικά πιάτα του μενού σας;

«Η σχέση ποιότητας-τιμής ήταν ένα από τα στοιχήματα του εγχειρήματος και για το λόγο αυτό δαπανήθηκαν πολλές ανθρωποώρες στο σχεδιασμό και την ανάλυση του project. Με αδιαπραγμάτευτη την ποιότητα των πρώτων υλών, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα Ιαπωνικό εστιατόριο κοντά στα αυθεντικά πρότυπα, στο οποία όμως δεν θα χρειάζονταν κάποιος να δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, όπως ήταν το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια για εστιατόρια Ιαπωνικής κουζίνας, προκειμένου να την απολαύσει.
Ο μέσος όρος κατά άτομο από την αρχή λειτουργίας του εστιατορίου είναι περί τα 30 ευρώ για ένα πλήρες γεύμα. Ωστόσο είναι αναμενόμενο ότι υπάρχουν πελάτες που έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι θεωρούν πλήρες γεύμα, με αποτέλεσμα κάποιοι να δαπανούν λιγότερα και κάποιοι περισσότερα. Επίσης η έννοια του να "χορτάσει" κάποιος είναι πολύ σχετική και υποκειμενική. Το σίγουρο είναι ότι η φιλοσοφία της Ιαπωνικής κουζίνας δεν συνάδει με τον "κορεσμό" του πελάτη από την κατανάλωση του φαγητού αλλά με την πλήρωση του αισθήματος της πείνας, αφήνοντας στο τέλος του μια ευχάριστη και ανάλαφρη διάθεση».

- Μετά τη βράβευση του GAKU στο Χαλάνδρι με ένα αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards,ποιος θα μπορούσαε να είναι ο επόμενός σας στόχος;

«Το GAKU έχει βραβευτεί από το FNL για τρείς συνεχείς χρονιές, από την πρώτη χρονιά των βραβείων, και φέτος λάβαμε ανάλογη διάκριση για το εστιατόριο του Συντάγματος, το οποίο συμπλήρωσε και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Στόχος είναι να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε σε όλους τους τομείς, ώστε μέσω του GAKU, η Ιαπωνική κουζίνα να αποτελέσει μια σταθερή επιλογή, και το GAKU να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας».
 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.gakusushi.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook