Givmed: Οι απόφοιτοι Πολυτεχνείου και η εφαρμογή που «μοιράζει» φάρμακα

Ολα ξεκίνησαν από την απώλεια ενός δικού του ανθρώπου. Σήμερα ο 25χρονος Θ. Βράτιμος και η ομάδα μιας νέας εφαρμογής δεν αφήνουν ούτε ένα φάρμακο να πάει χαμένο.

givmed-oi-apofoitoi-polutexneiou-kai-i-efarmogi-pou-moirazei-farmaka
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μην πετάτε στα σκουπίδια τα φάρμακα που σας περισσεύουν. Απλά …δικτυώστε τα! Tο χάσμα μεταξύ της αλόγιστης σπατάλης φαρμάκων και των ολοένα διογκούμενων αναγκών για δωρεάν φάρμακα επιχειρεί να καλύψει μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ μέσω της τεχνολογίας. Ομάδα που δημιούργησε την εφαρμογή Givmed, η οποία δικτυώνει τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα. Η δράση τους ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Και σήμερα μπορούν να καυχηθούν ότι «έχουμε δωρίσει μέχρι στιγμής 15.000 κουτιά φαρμάκων συνολικής αξίας 150.000 ευρώ». 

Κάπως έτσι γράφεται άλλο ένα success story με κινητήρια δύναμη την ... οικονομική και κοινωνική κρίση με τη βοήθεια του Οργανισμού Reload Greece

Η ιδέα προέκυψε, όπως οι περισσότερες: έπειτα από ένα προσωπικό βίωμα. Πριν από πέντε χρόνια, ο Θανάσης Βράτιμος, σήμερα Business & Product Developer της Givmed, έχασε έναν κοντινό του άνθρωπο. «Αυτό με έφερε αντιμέτωπο με μερικές δεκάδες κουτιά φαρμάκων. Κάποια ήταν πολύ ακριβά και ζωτικής σημασίας, άλλα ήταν καθημερινά. Ολα όμως ήταν σίγουρα σημαντικά για κάποιους». Υστερα από σχετική έρευνα στην πόλη του, την Τρίπολη, τα φάρμακα έφτασαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Τότε σκέφτηκε: «Γιατί κάτι τέτοιο να είναι τόσο χρονοβόρο και δύσκολο;».

Θανάσης Βράτιμος
Θανάσης Βράτιμος

- Κύριε Βράτιμε τι είναι το Givmed;

«Το Givmed είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται. Ενημερώνουμε τους πολίτες για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σε κοινωφελείς φορείς και τους καλούμε να στηρίξουν αυτούς τους φορείς. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι μέσα από την ιστοσελίδα μας – έχουμε ένα χάρτη στον οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να δει τι ανάγκες υπάρχουν σε φάρμακα – ενώ παρέχουμε επίσης μια mobile εφαρμογή μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να ενημερώσει για τα διαθέσιμα φάρμακα που δεν χρειάζεται, κι έτσι γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία της δωρεάς φαρμάκων. Αυτό είναι το κομμάτι της άμεσης δικτύωσης αναγκών σε φάρμακα που χρειάζεται ο κόσμος ΄Ενα άλλο κομμάτι πιο μακροπρόθεσμο είναι εκείνο που προσβλέπει στην ουσιαστική λύση του προβλήματος το οποίο έχει δυο πυλώνες: την ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα και την ευαισθητοποίησή του και την κάλυψη των νομικών κενών ώστε να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα εκείνων που τα χρειάζονται. (Μπορεί να είναι ηθικό, δεν έχει γίνει, όμως, ακόμα νόμιμο)». 

- Και από ποια ιδέα ξεκίνησε; Αληθεύει ότι ξεκίνησε μέσα από ένα προσωπικό βίωμα;

«Ολοι όσοι είμαστε στην ομάδα του Givmed είχαμε κάποια “εμπλοκή” με το ζήτημα. Κάποιοι είχαν ανθρώπους στον κύκλο τους που δεν είχαν τα φάρμακα που χρειάζονταν. Αλλοι πέρασαν προβλήματα υγείας και κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να έχεις τα φάρμακα που χρειάζεσαι και μπήκαν στην ομάδα και βοήθησαν. Οσον αφορά σε εμένα, έφυγε ένας κοντινός μου άνθρωπος, μου περίσσεψαν φάρμακα που χρησιμοποιούσε, κι είδα ότι υπάρχουν πολλά κι είναι κρίμα να πάνε χαμένα». 

- Πόσοι είστε στην ομάδα;

«Ουσιαστικά υπάρχει το μόνιμο προσωπικό που αποτελείται από 4 άτομα, υπάρχουν οι εθελοντές μας που είναι περίπου 10 άτομα κι η συμβουλευτική μας επιτροπή που δρα όποτε υπάρχει ανάγκη. Ο ρόλος της διαχείρισης είναι σε εμένα αλλά είμαστε μικρή κι ευέλικτη ομάδα, οι ρόλοι δεν είναι απόλυτα διακριτοί, υπάρχει συναπόφαση. Οι βασικές αποφάσεις παίρνονται συλλογικά». 

Η ομάδα του Givmed
Η ομάδα του Givmed

- Αληθεύει ότι είστε απόφοιτος Πολυτεχνείου κι αξιοποιήσατε τις γνώσεις σας γι’ αυτή τη δράση;

«Τα περισσότερα μέλη της ομάδας είμαστε απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/ Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Δεδομένου του τεχνολογικού χαρακτήρα του Οργανισμού αξιοποιήσαμε τις γνώσεις μας. Είμαστε πάνω – κάτω 25 χρονών όλοι».

- Δεν υπάρχει κέρδος κύριε Βράτιμε απ’ αυτή τη δράση;

«Δεν υπάρχει ουσιαστικά κέρδος σε χρήματα. Εχουμε έσοδα που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού μας, αλλά ο λόγος που το κάνουμε όλο αυτό είναι για να βοηθήσουμε εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Κι είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και δυσκολεύονται να καλύψουν καθημερινές τους ανάγκες. Εμείς, δουλεύουμε στο Μεταξουργείο – κινούμαστε στο κέντρο και βλέπουμε το πρόβλημα και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Εχουμε αμοιβή, έχουμε μισθούς από τα έσοδα που υπάρχουν για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του Οργανισμού, απλά δεν υπάρχει κέρδος. Τα έσοδά μας είναι δημοσιευμένα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοιες προσπάθειες που υποστηρίζονται από την τεχνολογία κι έχουν κοινωνικό αντίκτυπο υποστηρίζονται από Οργανισμούς που θέλουν να έχουν ανάλογο προφίλ».

- Πως μάθατε γα το Reload Greece και γιατί αποφασίσατε να ζητήσετε τη βοήθεια του προγράμματος;

«Πληροφορηθήκαμε για το Reload από το πρόγραμμα NBG Business Seeds​ της Εθνικής Τράπεζας... Οντως η συμμετοχή μας σ’ αυτό το boot camp ήταν πάρα πολύ σημαντική, μας βοήθησε να δούμε και την πιο μεγάλη εικόνα και να πάρουμε πιο στρατηγικές αποφάσεις για τον Οργανισμό μας. Από το καλοκαίρι και μετά που συμμετείχαμε έχουμε κάνει κάποια πολύ σωστά βήματα και γι’ αυτό τον τρόπο κάποιοι από τους ανθρώπους που γνωρίσαμε στο Reload Greece είναι σήμερα μέλη του advisory board μας. Ως εκ τούτου, η γνώση που πήραμε από το Reload Greece ήταν ως επί το πλείστον σε στρατηγικό επίπεδο και για το πως μπορεί να δουλεύει αποδοτικότερα αυτός ο Οργανισμός. Τις συμβουλές τους τις χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, ενώ είναι πολύ μεγάλη κι η προβολή που μας έχει προσφέρει».

- Να μιλήσουμε με αριθμούς; Μέχρι σήμερα τι έχετε καταφέρει;

«Σε λειτουργία ο Οργανισμός μπήκε στον Σεπτέμβριο του 2016 κι έχουμε δωρίσει μέχρι στιγμής 15.000 κουτιά φαρμάκων συνολικής αξίας 150.000 ευρώ».

- Ο Οργανισμός σας εμπλέκεται και στη διαχείριση των φαρμάκων;

«΄Οχι. Εμείς είμαστε ένας ηλεκτρονικός διαμεσολαβητής. Συνεργαζόμαστε με κοινωφελείς φορείς που έχουν φαρμακοποιό κι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη σωστή αποθήκευση των φαρμάκων στο χώρο τους».

- Είστε μια νέα επιχείρηση. Σε τι προσβλέπετε στο μέλλον; Ποιοί οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

«Ο στόχος μας είναι να εξαπλωθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 120 σημεία δωρεάς φαρμάκων σ’ όλη την Ελλάδα. Στοχεύουμε στην επέκταση και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Στα άμεσα πλάνα μας είναι η υποστήριξη γηροκομείων στην Αττική στα οποία παρέχουμε το λογισμικό μας για την καλύτερη διαχείριση της αποθήκης των φαρμάκων, αλλά και στη διευκόλυνση της δωρεάς φαρμάκων». 

- Φαντάζομαι ότι δεν έχετε στόχο να πλουτίσετε μέσα από τη δράση σας αυτή;

«Οχι, το να πλουτίσουμε με οικονομικούς όρους, όχι. Αλλά, η χαρά που μας δίνει η καθημερινή επαφή με τα γηροκομεία και τους ανθρώπους που στηρίζουμε είναι πολύ σημαντικό για όλους και τον καθένα μας ξεχωριστά...Και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που μετράει».  

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.reloadgreece.com/our-story/

https://givmed.org/

Ο Οργανισμός Reload Greece έχει ως δωρητές το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Σαμούρκα, το Ιδρυμα Λεβέντη και το Ιδρυμα Κώστα Λαιμού. Συνεργάζεται επίσης με τους: Τιτάνα, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Eurobank. 

 

 


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook