Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου στο Λονδίνο

Οι Ελληνες που δημιούργησαν τεχνολογία που μπορεί να αναλύσει εκατοντάδες δείγματα ελαιολάδου σε μια μόλις ημέρα, στον διεθνή διαγωνισμό London IOOC 2018.

i-ellada-prwtoporei-se-pagkosmio-diagwnismo-elaioladou-sto-londino
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στις 13 και 14 Απριλίου, το Λονδίνο γίνεται για δεύτερη φορά σημείο συνάντησης των καλύτερων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο μέσα από μια μοναδική διοργάνωση με θέμα την ανάδειξη και προώθηση ισχυρισμού υγείας για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.  

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός London IOOC 2018 έχει προσελκύσει 398 συμμετοχές από 22 χώρες, με την Ελλάδα να έχει σημαντική εκπροσώπηση ως μια από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων εταιρειών συσκευασμένου ελαιολάδου.

Όμως, εκτός από τους συμμετέχοντες, η Ελλάδα ηγείται και της επιτροπής χημικής αξιολόγησης χάρις στη μοναδική τεχνολογία που ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Δρ. Προκόπη Μαγιάτη, Αναπληρωτή καθηγητή και την Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τεχνολογία αυτή είναι η μόνη διεθνώς που μπορεί να αναλύσει εκατοντάδες δείγματα ελαιολάδου σε μια μόλις ημέρα. 

Γιώργος Κουβέλης, Γενικός Διευθυντής London IOOC 2018 - Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Κουβέλης, Γενικός Διευθυντής London IOOC 2018 - Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο TheTOC. 

- Τι θα συμβεί στο Λονδίνο στις 13 και 14 Απριλίου; 

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου του Λονδίνου είναι ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο ο οποίος πραγματοποιείται στην καρδία μιας από τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές.  Στις 13 και 14 Απριλίου γίνεται η γευστική αξιολόγηση των δειγμάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και παράλληλα ξεκινά η χημική αξιολόγηση για την περιεκτικότητα στα ευεργετικά συστατικά του ευρωπαϊκού ισχυρισμού υγείας. Μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 13 Μαιου στο Hilton Kensington στο Λονδίνο.

Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

- Ποιος είναι ο στόχος αυτής της διοργάνωσης; 

Ο διεθνής διαγωνισμός έχει σαν στόχο να ξεχωρίσει και να βραβεύσει τα καλύτερα ελαιόλαδα αλλά και να βοηθήσει τους παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους και ταυτόχρονα να προάγει τη γνώση στους καταναλωτές και τους επαγγελματίες της γαστρονομίας σχετικά με τα γευστικά αλλά και τα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Οι βραβεύσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς σαν αυτόν αποτελούν το εισιτήριο για να ανοίξουν οι πόρτες των διεθνών αγορών.

 

- Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των συμμετεχόντων; 

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί ο καθένας εκ των οποίων έχει τα δικά του κριτήρια. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την ποιότητα και εκεί αξιολογούνται μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, υφή κτλ) από ένα διεθνές πάνελ έμπειρων γευσιγνωστών. Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την συσκευασία και τα βραβεία αφορούν την ετικέτα, τη φιάλη, την καινοτομία της συκευασίας και την συνολική εικόνα του προϊόντος και οι αξιολογητές είναι ένα διεθνές πάνελ ιδιαίτερα έμπειρων επαγγελματιών του χώρου της συσκευασίας και των γραφιστικών τεχνών.

 

Ο τρίτος διαγωνισμός έχει την μοναδική διεθνή πρωτοτυπία να συνδυάζει τη γεύση και την υγεία. Συγκεκριμένα βραβεύει τα ελαιόλαδα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγειοπροστατευτικές φαινόλες αλλά ταυτόχρονα έχουν και εξαιρετική γεύση, γεγονός που απαιτεί αρκετή προσπάθεια και γνώση για να επιτευχθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιεκτικότητα στις ευεργετικές ουσίες καθορίζει το 70% της βαθμολογίας και η γεύση το 30%. Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός στον κόσμο που δίνει τέτοιου τύπου βραβείο και αποτελεί μια απόδειξη διεθνούς καταξίωσης στον αναδυόμενο χώρο της αγοράς των ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας.

- Τι ακριβώς θα κάνετε εσείς - πώς προέκυψε η συμμετοχή σας;

Είναι πολύ σημαντικό ότι σε έναν τέτοιο διαγωνισμό οι διοργανωτές επέλεξαν να καινοτομήσουν και να στηρίξουν τη θέσπιση βραβείων που συνδυάζουν γεύση και υγεία. Η ερευνητική μας ομάδα χάρη στην τεχνολογία που έχει αναπτύξει είναι η μόνη διεθνώς που μπορεί να αναλύσει εκατοντάδες δείγματα ελαιολάδου σε μια μόλις ημέρα και αυτό δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί η χημική αξιολόγηση στα πλαίσια ενός διαγωνισμού όπου απαιτείται πολύ μεγάλη ταχύτητα και αξιοπιστία των αναλύσεων. Με τους διοργανωτές του διαγωνισμού γνωριστήκαμε το 2016 στην Αρχαία Ολυμπία όπου για πρώτη φορά ως πανεπιστήμιο Αθηνών βραβεύσαμε ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο με βάση τα υγιεινά τους συστατικά. Τότε μας έγινε η πρόταση να συνδυαστούν τα υγιεινά χαρακτηριστικά με αυτά της υψηλής γεύσης και έτσι γεννήθηκαν τα βραβεία health claim του Λονδίνου. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί! 

 

- Είναι το ελαιόλαδο φυσική υπερτροφή; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το ελαιόλαδο από το 2012 ανήκει στα τρόφιμα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει επίσημα να φέρουν ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα τους, δηλαδή ότι υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις το ελαιόλαδο μπορεί να προστατέψει από την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης που είναι η κυριότερη αιτία καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Απαραίτητη προϋπόθεση το ελαιόλαδο να περιέχει περισσότερες από 5 mg φαινόλες ανα 20 γραμμάρια ελαιολάδου γεγονός που αποδεικνύεται μόνο μέσω χημικής πιστοποίησης. Παράλληλα οι ευεργετικές φαινόλες του ελαιολάδου έχει βρεθεί σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ότι μπορούν να προστατεύσουν από τη δημιουργία θρόμβων, από την υψηλή χοληστερόλη, από την υπέρταση και από τη φλεγμονή ενώ πολύ πρόσφατα πειραματικές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Alzheimer και διαφόρων μορφών καρκίνου. Όλα αυτά σίγουρα δείχνουν ότι το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο και ιδίως το ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη αποτελεί μια «νέα» υπερτροφή που οι πρόγονοι μας την κατανάλωναν επι αιώνες χωρίς να το γνωρίζουν.

Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ, Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ, Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Ποια η θέση του ελληνικού ελαιόλαδου στην παγκόσμια κατάταξη (από άποψη ποιότητας); 

Έχοντας αναλύσει περισσότερα από 6.000 δείγματα ελαιολάδου από όλες τις χώρες και τις περισσότερες ποικιλίες μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι οι ελληνικές ποικιλίες ελιάς έχουν την εξαιρετική ικανότητα να παράγουν ελαιόλαδο με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ιδίως στην ουσία που ονομάζεται ελαιοκανθάλη. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι φέτος στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ARISTOIL που πραγματοποιείται σε πέντε Μεσογειακές χώρες αναλύθηκαν στο εργαστήριο μας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας πάνω από 2500 δείγματα από όλες τις χώρες και η υψηλότερη περιεκτικότητα βρέθηκε σε αγουρέλαιο από την ποικιλία Καλαμών. Συνολικά πάνω από το 70% των Ελληνικών δειγμάτων μπορούσε να έχει ισχυρισμό υγείας γεγονός που αναδεικνύει την τεράστια δυναμική για τη χώρα μας. Τα πλήρη αποτελέσματα του προγράμματος ARISTOIL και οι βραβεύσεις των κορυφαίων παραγωγών ελαιολάδου με τα βραβεία OLYMPIA health &nutrition awards θα γίνει φέτος σε ειδική τελετή στις 17 Μαϊου στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα υπό την αιγίδα του World Olive center for health.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικασία πιστοποίησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου που έχετε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. 

Η ερευνητική μας ομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2012 έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο μέτρησης των υγειοπροστατευτικών συστατικών του ελαιολάδου που ονομάζεται NMR και με την οποία μπορούν να μετρηθούν τα συστατικά ένα προς ένα σε χρόνο μερικών δευτερολέπτων. Χάρη σε αυτή την καινοτομία μπορούμε κάθε χρόνο να αναλύουμε και να πιστοποιούμε χιλιάδες δείγματα σε αντίθεση με τις παλαιότερες τεχνικές που απαιτούσαν περίπου 2 ώρες για κάθε δείγμα και μπορούσαν να μετρήσουν τα συστατικά μόνο σαν σύνολο. Μάλιστα ο ΕΦΕΤ πρόσφατα ενέταξε τη μέθοδο αυτή στον επίσημο κατάλογο των αποδεκτών μεθόδων που μπορεί κάθε παραγωγός να χρησιμοποιεί για να ελέγξει την ποιότητα του ελαιολάδου του. Σήμερα μετά από έξι χρόνια μπορούμε να πούμε ότι η τεχνολογική καινοτομία που αναπτύξαμε έκανε οικονομικά προσιτή αυτή την ανάλυση σε χιλιάδες μικρούς παραγωγούς και έδωσε μεγάλη ώθηση στην ταχύτατα αναδυόμενη νέα αγορά του ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook