Η Έλλη Στάη στο TEDxThessaloniki: Η δημοσιογραφία στην εποχή των fake news

Η Έλλη Στάη μιλησε στο TEDxThessaloniki για τις νέες προκλήσεις της δημοσιογραφίας και το νέο ρόλο του δημοσιογράφου στην εποχή των social media και των fake news.

SHARE THIS
0
SHARES

«Μια ζεστή Πέμπτη του περασμένου Αυγούστου παγωμένοι και στεναχωρημένοι είδαμε μια ανάρτηση στο Twitter που μιλούσε για το θάνατο του μεγάλου μας σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά. Φαινόταν ότι ήταν πάρα πολύ αξιόπιστη η πηγή της είδησης γιατί ερχόταν από ένα λογαριασμό στο Twitter που είχε το όνομα της νέας τότε υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά. Μέσα σε λίγα λεπτά η "είδηση" κατέκλυσε το Διαδίκτυο, μεταδόθηκε και από διεθνή μέσα όπως το Associated Press και το France 24, μέχρι που κάποιος δημοσιογράφος έκανε την αυτονόητη κίνηση: Σήκωσε το τηλέφωνο. ΄Ετσι έμαθε ο Κώστας Γαβράς για τον ... θανατό του κι έτσι τον διέψευσε δημόσια, Λίγο αργότερα εμφανίστηκε κι η υπουργός Πολιτισμού διαψεύδοντας ότι ο λογαριασμός ήταν δικός της. Επρόκειτο λοιπόν για μια κακοήθη, κακόγουστη φάρσα...». 

Με αυτό το τρόπο ξεκίνησε την τοποθέτησή της στο 10ο επετειακό TEDxThessaloniki, το Σάββατο 11 Μαΐου, η Έλλη Στάη, μιλώντας για τις σύγχρονες προκλήσεις της δημοσιογραφίας και το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο δημοσιογράφος σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στην εποχή των social media και των fake news. 

Ενώπιον πλήθους κόσμου που κατέκλυσε το TEDxThessaloniki 2019 η Ελλη Στάη ανέφερε στην ομιλία της μεταξύ άλλων:

«Όλα αυτά με κάνουν να σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό, ποιος είναι αυτός ο οποίος κομίζει την είδηση στο νέο περιβάλλον των νέων μέσων. Στην παραδοσιακή του μορφή, ο δημοσιογράφος ήταν αυτό που λέει η ίδια η λέξη: ένας γραφιάς του Δήμου. Είχε πρόσβαση στην πηγή, διέθετε αποκλειστικότητα της μετάδοσης της πληροφορίας,  αλλά και την αποκλειστικότητα του δημόσιου σχολιασμού, της κριτικής της είδησης.

Η άνοδος των νέων μέσων και ιδίως των social media έχει ανατρέψει εντελώς το σκηνικό. Ο δημοσιογράφος δεν έχει πρόσβαση στην πηγή της πληροφορίας: η πληροφορία έχει αυτονομηθεί. Η πηγή μπορεί να γίνει ένας αυτόματος αναμεταδότης αυτού που έχει να πει, αρκεί να έχει Twitter. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό δεν χρειάζεται την διαμεσολάβηση του δημοσιογράφου για να μάθει την είδηση. Μπορεί να την πάρει απευθείας από την πηγή. Αδιαμεσολάβητα και καμιά φορά πριν από τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Το τρίτο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, νομίζω, είναι ότι το σχολιασμό της είδησης μπορεί να τον κάνει πλέον το ίδιο το κοινό».

Ποιος είναι όμως ο ρόλος του δημοσιογράφου σε αυτό το νέο τοπίο; Και ποιος ο ρόλος του κοινού, αυτού που λέμε «Δήμος», στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος; 

Δείτε την ομιλία της Έλλης Στάη: 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: 

Φωτογραφία: Ελένη Τσιόλα (Eleni Tsiola)
Φωτογραφία: Ελένη Τσιόλα (Eleni Tsiola)

 

Φωτογραφία: Ελένη Τσιόλα (Eleni Tsiola)
Φωτογραφία: Ελένη Τσιόλα (Eleni Tsiola)

 

Φωτογραφία: Photolgaphy
Φωτογραφία: Photolgaphy

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Συνιόλας (κεντρική φωτογραφία), Ελένη Τσιόλα (Eleni Tsiola), photolgaphy
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook